Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Haber 1 Dolar 2 Bin 700 lira Oldu Ülke Karıştı

A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
3203.jpg


Suriye'nin bir çok bölgesinde Dolar'ın anormal yükselişi karşısında sokaklara dökülen binler kişi Esed yönetimini protesto ediyor. İç savaşın başladığı dönem 45 Suriy Lirası olan Dolar'ın 2 bin 700 Suriy lirasına yükselmesi ülkede tansiyonu bir kez daha yükseltti. Esed kontrolünde olan Şam, Suveyda ve Dera gibi merkezlerde gerçekleşen protestoların hedefinde Beşşar Esed ve ailesi vardı.

Ölüm isteriz zillete razı olmayız

Dolar karşısında astronomik düşüş yaşayan Suriye'de petrolü PKK'ya terk eden rejimin yolsuzluk ve rüşvete dayalı ekonomi yönetimi milyonlarca kişiyi açlık sınırının altında yaşamaya itti. Esed'in egemen olduğu bölgelerde son 1 haftada Dolar karşısında yüzde 38 değer kaybeden Suriy lirasının alım gücünü sıfıra yakın seviyelere geriletmesi farklı bölgelerde yeni bir isyan dalgasını tetikledi. Suveyda, Şam ve Dera'da meydanlara inen kalabalıklar, ''Ölüme razıyız zillete değil. Suriye bizim Esad ailesinin değil. Yeter artık haydi defol Beşşar'' sloganlarıyla yaşanan duruma tepki gösterdi.

Memur maaşı 18 Dolar'a düştü

Devlet hizmetinde çalışan Suriyeli bir memurun maaşı son develüasyonla 18 Dolar'a kadar geriledi. ABD'nin Haziran ayı ortasında uygulamaya geçireceği Sezar yasası yaptırımı ile Dolar'ın 5 bin seviyelerini ulaşacağı öngörülüyor. Hiç bir gelir kalemi kalmayan Esed ekonomisinin Temmuz-Ağustos döneminde resmi iflasını ilan edeceği belirtiliyor.

Esed millete yüklendi

Mayıs ayı sonunda rejim merkez bankasının kayıtsız havaleleri yasaklaması, ve ruhsatlı şirketler aracılığıyla gönderilen havalelerde ise Suriye lirasının gerçek değerinden %30 - 40% daha değerli hesap edilmesi krizi tırmandıran bir diğer sebep oldu. Şiddet ve ölümler nedeniyle 11.5 milyondan fazla kişinin göçe mecbur kaldığı Suriye'de bu uygulama Esed'in faturayı millete çıkarma girişimi olarak yorumlandı. Getirilen yasaklar nedeniyle yurt dışındaki havale şirketlerinden yapılan para transferlerinin durma noktasına geldiği aktarıldı.

Rusya ve İran'a borç ödüyor

Suriyeli muhalifler yaşanan darboğazın en büyük nedenlerinden birinin Esed'in Rusya ve İran’a kendisini ayakta tutmaları karşılığında ödeme yapmaya başlaması olduğunu belirtiyor. İran ve Moskova'dan bu yönde yapılan resmi bir çok açıklamaya dayanarak yapılan bu ve benzeri yorumlarda bu tablonun daha da ağırlaşarak devam edeceği kaydediliyor.

Kaynak: Referans Medya 1 Dolar 2 bin 700 lira oldu ülke karıştı
 
Son düzenleme:
A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Değer kaybına etki eden diğer faktörler

ABD'nin Esed rejimi ve İran'a yönelik yaptırımları, Lübnan'daki hükümet karşıtı gösteriler ve Beşşar Esed'in bazı iç hesaplaşmalar nedeniyle ülkedeki en zengin iş adamlarına soruşturma açması, rekor düzeydeki kayıpta büyük rol oynadı.

Suriye, ABD ve Avrupa Birliği'nin 2011'den bu yana yaptırımlarına maruz kalıyor. Ambargolar, enerji sektörünü, para transferlerini ve Beşşar Esed de dahil olmak üzere birçok yetkiliyi ve kurumu hedef alıyor.

"Rejimin duruma müdahale etme gücü yok"

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Geçici Hükümetin Başkanı Abdurrahman Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SL'nin dolar karşısındaki rekor düşüşünü değerlendirdi.

Mustafa, "Suriye lirasının bu şartlardaki düşüşünü normal görüyorum. Rejim çetesinin durumu ortada. Ülke ekonomisi çok zor günler geçiriyor. Rejimin dış borçları, 200 milyar doları aşmış durumda. Üretimin düşük seviyelerde olması, rejimin iç ve dış borçları ve rejimin merkez bankasında döviz rezervinin tükenmesi, bu durumun ortaya çıkmasında önemli rol oynadı." dedi.

Lübnan, Irak ve İran'daki yaşanan olayların SL'nin değer kaybetmesinde etkili olduğunu vurgulayan Mustafa, "Rejimin duruma müdahale etme gücü yok. Rejim, halkına karşı savaşında ülkenin kaynaklarını kuruttu. Liradaki düşüş fiyatlara da olumsuz yansıyacak ve halkın alım gücü daha da olumsuz biçimde etkilenecektir." diye konuştu.

Mustafa, rejim bölgesinde maaşların 50 dolar seviyelerine gerilediğini dile getirdi.

ABD'nin 2020 savunma bütçesi içinde yer alan ve Suriye'deki savaş suçları nedeniyle Esed rejimi ile buna destek veren Rusya ve İran'a muhtemel yaptırımlar öngören "Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası"na değinen Mustafa, şöyle devam etti:

"Sezar yasası, yürürlüğe fiili olarak girdiği takdirde, Suriye lirası daha da değer kaybedecek. Halkın yüzde 90'ı, açlık sınırının altında yaşıyor. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor."

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Daha Beteri olsun inş
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi

Haber 2016
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt