Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Adetten - Ay Hali Sonra Yıkanmadan Cinsel İlişki Caiz midir ?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bir Kimsenin, Ay Halindeki Karısıyla Cinsi Munasebette Bulunması Ne Zaman (Yıkanmadan) Helal(mi)dir?
وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُوا النِّسَاءَ فِي الْمَحِيضِ وَلَا تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّى يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ
فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللَّهُ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ

Sana kadınların âdet halini soruyorlar. De ki, o bir eziyettir. Âdet günleri onları rahat bırakın; temizleninceye kadar da yaklaşmayın. Tertemiz oldular mı, onlara Allah’ın size buyurduğu yerden yaklaşın. Allah tevbe edenleri sever, tertemiz olanları da sever. (Bakara 222)

Fakihler, âyette «temizlenme» sözünden maksadın ne okluğu ve muddetinin ne kadar olacağı hususunda İhtilaf etmişlerdir.

1. İmam-ı Azam Ebu Hanife (rahimehullah)'a göre, temizlenme'den maksat, kanın durmasıdır.
Ay hali muddetinin en çok 10 günlük vaktini tamamlayan ve önce gusul abdesti almayan kadınla, kocasının cinsi munasebette bulunması helaldir.
Eğer ay halinin en çok muddeti olan 10 gün tamamlanmadan kan kesilirse, gusul edinceye kadar kadınıyla erkeğin cinsi munasebette bulunması haramdır. Gusul yaptıktan sonra ise helaldir. (Abdurrahman el Ceziri, el Mezahibu'l Erbaa, C 1, Sf: 134)

2. İmam Malik (rahimehullah), İmam Şafii (rahimehullah) ve İmam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah) göre ise «temizlenmeden» maksat, kadının cunublukten, gusul abdesti alarak kurtulmasıdır, yani gusul abdesti veya su yoksa teyemmum almadan, adet kanı kesilen kadınla cinsi munasebette bulunması helal değildir. (Mecmuu'l Fetâvâ, 1 / 625; el Muhallâ, 2 / 171; Şerhu Muslim, 1 / 593; Câmiu Ahkâmi'n Nisâ, 1 / 152)

Tavus ve Mucâhid'e göre de, «temizlenmeden» anlaşılan, adet kanı kesilen, güzelce taherat alarak namaz abdesti gibi abdest alan kadınla kocası cinsi munasebette bulunursa helal olacağıdır.

Fakihler arasındaki ihtilafın sebebi, şubhesiz Allah (cc)'ın ; «...temizleninceye kadar da yaklaşmayın. Tertemiz oldular mı, onlara Allah’ın size buyurduğu yerden yaklaşın. ...» âyetidir.

Ayette «temizlenme»nin Arabca karşılığı olan «taherat» kelimesi, fiil şeklinde birincisi şeddesiz, ikincisi şeddeli olmak üzere iki yerde tekrar edilmiştir. Zira taharat kelimesi fiil olarak «tahura» şeklinde gelirse, İnsanların mudahalesi olmadan kanın durması ve temizlenmenin yapılmasına denir. Eğer şedde ile «Tetahhera» şeklinde fiil olarak gelirse, insanların mudahalesi ile yapılan temizliğe yani gusletmeye denir;

İmam-ı Azam Ebu Hanife (rahimehullah) ise, temizlik anlamındaki. «Taharat» kökünden türeyen «tetahhüre» fiilini, şeddesiz olan «tahure» gibi yorumladığından, iki fiilden kanın durması anlamını çıkararak, adet kanı kesilen ve önce gusül abdesti almayan kadınla, kocasının, cinsi münasebette bulunmasının helal olduğuna hükmetmiştir.

Cumhur'a (Maliki (rahimehullah). Şafii (rahimehullah) ve Ahmed bin Hanbel (rahimehullah) göre, "... Temizlendikleri vakte kadar kendilerine yaklaşmayın. İyice temizlendiler mi, o zaman Allah'ın size emrettiği yerden onlara gidin..." âyetinden maksat, ay halindeki kadınlarla gusledinceye kadar erkeklerin cinsi munasebette bulunmamasıdır. Gusul yaptıktan sonra, Allah (c.c.)'ın emrettiği yerden ve şekilden onlara, erkeğin yaklaşması mümkündür. Cumhur'da "taherat" kökünden türeyen Türkçede "temizlenme"nin karşılığı olan "tahura" kelimesini, "tetahhera" şeklinde kurralardan Hamza ve Kesâî'nin kıraatına istinaden şeddeli okumuşlardır.
"Tahure" kelimesi, "tetahhere" olarak okunursa, alimler arasındaki ihtilaf sebebinden de andığımız gibi, şubhesiz insanların fiili mudahelesi ile yapılan temizlik manasına gelir. Buna dayanarak ay halindeki kadının kanı kesildikten sonra kocasıyla cinsi munasebette bulunabilmesi, gusletmesi ile mümkündür.

Şubhesiz tercih edilecek görüş, Cumhur'un görüşüdür. Çünkü Allah (c.c.), "Ay halinden temizlendikten sonra, eşlerinizle cinsi munasebette bulununuz" hükmünün illetini beyan ederken, "... Her halde Allah, hem çok tevbe edenleri sever, hem çok temizlenenleri sever" buyurmuştur. Bu âyetin zahiri, görünür şekildeki temizliğin ancak suyla olabileceğine işaret eder. Bizim tercih ettiğimiz görüşü, Taberî, Allame İbn-i Ârâbî ve Şevkâni de tercih etmiştir.
(Semani, Tefsiri, C. 1. Sf: 226; Taberi, Tefsiri, C. 2, Sf: 387; Ibnu'l-Arabi , Ahkâmu'l Kur'an, C. l; Kurtubi, Tefsiri, C. 3. Sf: 89; Muhammed Ali Sabuni, Ahkâm Tefsiri, C. 1, Sf: 245-246)

Kadınlarda Ay Hali, En Az Ve En Çok Kaç Gündür?
1. İmam-ı Azam Ebu Hanife (rahimehullah) ve İmam Sevri (rahimehullah)'ye göre, ay hail muddeti enaz 3, en çok 10 gündür.
2. İmam Şafiî (rahimehullah) ve İmam Ahmed bin Hanbel (rahimehullah)'e göre ise, hayız hali zamanı en az 1, en çok 15 gündür.
3. İmam Malik (rahimehullah)'in meşhur olan görüşüne göre de, adet hali en az ve en çok şeklinde zamanla ölçülmez. Bu hususta muteber olan kadının bünyesi ve adetleridir.
 
Üst Ana Sayfa Alt