Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Aişe Binti Ebu Bekir(radıyallahu Anha) Ehli Beytten midir?

Ahadun Ahad Çevrimdışı

Ahadun Ahad

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Peygamberin hanımlarıda ehli beyttendir. O zaman aişe (radıyallahu anha) ehli beyttendir diyebilir miyiz?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Ehl-i Beyt; lugat olarak "ev halkı" anlamındadır. İstilâhi olarak, Peygamber (a.s.)'ın aile fertleri için kullanılan bir tâbirdir.

Ehl-i beyt, ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır. Câhiliye devri Arab toplumunda kabilenin hâkim ailesini ifade eder. İslâmî dönemden itibaren günümüze kadar sadece Peygamber'in ailesi ve soyu mânasına gelen bir terim olmuştur.

Peygamber'in Ehl-i beyt'ine kimlerin dahil olduğu meselesinde farklı görüşler mevcuttur.
Bazı rivayetlere göre Rasûl-u Ekram, Zeyneb ile evlendiği gün başta Âişe olmak üzere bütün hanımlarının odalarını dolaşmış, her birine, "Allah'ın selâmı üzerinize olsun ey Ehl-i beyt!" (Buhârî, "Tefsir", 33/8) diye hitab etmiş ve onların Ehl-i beytin asıl mensubları olduğunu vurgulamıştır.
Diğer bazı rivayetlere göre ise Ehl-i beyt'e ilişkin Ahzab 33 âyeti , Peygamber hanımlarından Ummu Seleme'nin odasında iken nazil olmuş, Rasûlullah da orada bulunan veya sonradan gelen Ali, Fâtıma, Hasan ve Huseyin'i abasının altına alarak, "Allahım, bunlar benim Ehl-i beytimdir, onları günahlarından temizle!" diye dua etmiş, bunun üzerine Ummu Seleme kendisinin Ehl-i beyt'ten olup olmadığını sormuş. Peygamber ona, "Sen zaten kendi yerindesin, sen hayır üzeresin" (Tirmizî, "Menâkıb", 31) şeklinde cevab vermiştir.
Diğer bir anlayışa göre sadaka almaları haram kılınan Ebû Tâlib, Akîl, Cafer ve Abbas'ın ailesine mensub olanlar yanında Abdullah b. Mes'ûd ile Selmân-ı Fârisî gibi sâhabîler de Ehl-i beyte dahildir. (Buhârî. "Fezâ'ilu'l-ashâb", 27; Muslim, "Fezâ'ilu'ş-şahâbe", 37; Tirmizî, "Zekât", 25; İbn Hişâm, III, 224)


Ehl-i Sunnet Âlimlerinin, Ehl-i beyte dahil gördükleri Görüşlerini Zikredersek :

A- Ehl-i beyt kapsamına sadece Peygamber'in hanımları dahildir. Zira İbn Abbas'tan nakledildiğine göre Ehl-i beyt âyeti onlar hakkında nazil olmuştur. Nitekim âyetin öncesiyle sonrasında Peygamber hanımlarına hitab edilmekte ve sadece onlarla ilgili bazı ilâhî emirlerden bahsedilmektedir.
Âyette muzekker çoğul zamirinin kullanılması Ali, Hasan ve Huseyin'le ilgili değil ev reisi olarak Peygamber'in Ehl-i beytin başında yer almasından dolayıdır. İbrahim (a.s.)'ın hanımına yapılan bir hitabta da muzekker çoğul zamiri kullanılmıştır. (Hud 73) Ayrıca zamirin mercii "ehl" kelimesi olduğundan buna gidecek zamirin muzekker olması gerekir. İkrime el-Berberi, Ata, Kelbî, Mukâtil b. Suleyman, Buhârî, İbn Ebu Hatim, İbn Asâkir gibi âlimler bu görüşü benimsemişlerdir. (İbnu'I-Cevzi, VI, 381; Şevkânî, IV, 278-279; DM7", II. 605-610)



B- Söz konusu âyet Peygamber'in hanımlarına hitab ettiğine göre Ehl-i beyt'ten öncelikle onlar anlaşılmakla birlikte, muzekker zamiri kullanılmak suretiyle Ehl-i beyt'in Peygamber'in bütün çocuklarını, kadın erkek bütün torunlarını, amcalarını ve onların çocuklarıyla torunlarını, hatta bütün akrabalarını yani Benî Hâşim'i kapsamına alacak şekilde geniş bir muhtevaya sahib bulunduğu ileri sürülmüştür. Ehl-i beytin bu derece geniş kapsamlı olduğunu bildiren rivayetlerin varlığı da bunu isbat etmekte, örfen de Ehl-i beyt bu mânada anlaşılmaktadır. Ehl-i sünnet âlimlerinin çoğunluğu bu görüştedir. (Maturîdî, II, vr. 584a; Fahreddin er-Râzî, XXV, 209; İlâhî Zahîr, s. 19)

İslâm âlimleri, Peygamberin hanımlarına ilişkin ilâhî emirlerin açıklandığı âyette geçen ehl-i beyt tabirinin yorumu konusunda farklı görüşler benimsemişlerdir. Özellikle Ehl-i beyt'in kapsamına kimlerin girdiği ve bunların hangi niteliklere sahib olduğu hususunda Şîa ile Ehl-i sünnet âlimleri arasında erken devirlerden itibaren günümüze kadar süren ihtilâflar meydana gelmiştir.
Şiî ve bilhassa İsnâ aşerî âlimlerine göre Ehl-i beyt kapsamına ilk olarak Peygamber, Ali, Fâtıma, Hasan ve Huseyin girer; ayrıca imam kabul edilen diğer dokuz kişi de Ehl-i beyt'e dahildir. Rasûl-u Ekram'in hanımlarıyla Fâtıma dışındaki çocukları, Hasan ve Huseyin dışında kalan torunları ise Ehl-i beyt'e dahil değildir.



İlgili Konu:

Ehl-i Beyt Kimlerdir?

https://www.islam-tr.org/konu/ehl-i-beyt-kimlerdir-ehl-i-beytten-hadis-nakli-yapilmis-midir.31198/
 
Üst Ana Sayfa Alt