Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale Ali Şeriati Kimdir? - Miraç Karaslan

A Çevrimdışı

Ademoqlu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Ali Şeriati bir fikir adamıdır, 1970'lerin tipik solcu İslamcılar'ının söylemleri üzerinedir. Paris'te o dönemin Marksist filozoflardan düşüncelerini İslam ile sentez yapan biri olarak görüyorum. Ancak merkeze aldığı Marksizm değil, İslam idi.
Ali Şeriati'yi Türkiye'de gençliğe kimler sevdirdi? Birincisi, tabiki İrancılar. Hatta Şia'lar bile diyebiliriz. Bunlar Ali Şeriati'nin güçlü felsefi yönü üzerinden Türkiye Müslümanlarını İran'a sempati duymasını istedi. Bunların başında Prof. Hüseyin Hatemi gelir.
Kendisi de Şii olan Prof. Hüseyin Hatemi’nin Türkçeye çevirdiği Ali Şeriati’nin Dine Karşı Din kitabında bile Farsça ile karşılaştırıldığında sansür açıkça görülür. Ehli Sünnet olan bizlerin rahatsız olacağı, sahabeyi itham eden cümleler cımbızlanarak çıkarılmıştır.

D4SkicjXoAAbJZW.jpg


Bunu bizzat Ankara İlahiyat'ta kendisi iyi derece Farsça bilen ve Ali Şeriati'nin kitaplarını aslı ile çeviriyi karşılaştıran bir profesör derste bizlere söyledi, baktığı her kitapta açıkça sansür görmüş.
İkincisi grup ise hadis inkarcısı olan, entel, solculuğa meyledenler. Bunlar da Ali Şeriati'nin kapitalizmi eleştirileri gibi konularından dolayı Şeriati hayranı olmuşlardır, Lakin günümüzde sosyalizm bittiğinden şuan liberal sosyal demokratlığa evrildiler.
Ali Şeriati'nin fikirlerini oturup tartışalım, benim aslında şuan değinmek istediğim bu değil. Bu adamın sahabeye olan ithamlarının Türkçe çevirilerde yer verilmemesi tam bir İran kurnazlığı, Şii takiyyeciliğidir.
Ali Şeriati Şii'liği aşamamış biridir, ondan mezhepsizlik ya da mezhepler üstü bir bakış çıkaramazsınız. Anca böyle kafanıza göre sansür yaparak millete sevdirmeye çalışırsınız, o da bir yere kadar.


Miraç Karaslan
 
Üst Ana Sayfa Alt