Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Allah'ın Hükmüne İman Ettiği Halde, Bir ya da Bir Kaç Meselede İslam'a Aykırı Kanun Çıkarmak Dinden Çıkaran Küfür müdür?

عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
Selamün aleyküm
Hocam Ömer Abdurrahman'ın devlet başkanlarının çeşitleri ve hükümleri adlı kitabını okuyorum. Kitabı okurken aklıma bazı şeyler takıldı. Soruda da sorduğum gibi bir kimse İslam'a kalben inanmasına rağmen bir İslam devletinde sadece bir konuda Allah'ın haram kıldığı bir şeyi hükmen helal kılsa veya helal kıldığı haram kılsa bu da dinden çıkaran küfür hükmüne girmez mi?

İmam Kurtubî bunun küfür olmadığını söylüyor Allahu alem. Bunu da şöyle diyor; şayet devlet başkanı kendi katından çıkardığı kanunlarla hevasına uyarak ve isyan ederek hükmederse, onun bu tavrı, günahkârların bağışlanması husudunda ehli sünnetin tutunduğu asla gir mağfiretin kapsamına girebilir bir günahtır. ( Kurtubî, El Ahkamu'l Kur'an 6/124)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah kardeşim;

Kişi İslam devletinde Allah'ın (c.c.) hükmü ile hükmederken, bir meselede Allah (c.c.)'nin hükmü yerine, herhangi bir sebebden dolayı (rüşvet, akrabalık bağı vb.) aslında hükmün o olduğuna inanmadığı halde, farklı bir hüküm (cezâ) vermiş olsa küçük küfür (kufrun dune kufr = dinden çıkarmayan küfür) işlemiş olduğundan kâfir olmaz.
Fakat Allah (c.c.)'nın kendisi hakkında hüküm verdiği bir şey hakkında hiç bir etken sebeb yokken tam tersine hüküm vererek, haram veya helalliğine muhalif hükmünü değiştirmiş olsa ; bu durum yukarıdaki gibi aslında inandığı hükme kendisine dolaylı olarak mudahil olan bir zaafından dolayı inanmadığı hükmü vermek gibi olan 'küfrün dune küfür' yani küçük küfür değildir. Aksine bir hükmü genele yayarak, umûmen Allah'ın hakkında hüküm verdiği bir şeye muhalif hüküm vererek dinden çıkaran hükme girmiş olur.

İlgili Konu:


İbn Abbas'tan Gelen Maide 44 Hakkındaki Rivayet Sahih mi ?

Bir Had Cezasını Dâhi Uygulamayan Küfre Girer mi?

Maide 44 / Allah (cc)'ın İndirdikleri ile Hükmetmeyenlerin Durumu Nedir?
 
Üst Ana Sayfa Alt