Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Anason. Pimpinella Anisum

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Anason
Bileşimi; Sabit ve uçucu yağ, anethol, estragol, terpenler, nişasta, müsilaj.
Faydaları; Hazmı kolaylaştırır, İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
İdrarı arttırır, Kusma ve ishali keser.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Ancak, aybaşı kanamaları ve hamilelik döneminde kullanılmaz.
Anne sütünü arttırır.
Sinirleri yatıştırır, beyindeki uyuşukluğu giderir, beynin görev dağılımını düzenler.
Beyin yorgunluğunu giderir.
Uyku verme özelliği de vardır.
Cinsel arzuları kamçılar. Kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar.
Astım, nefes darlığı ve bronşit teki şikâyetleri giderir. Öksürüğü keser.
Genç kızların memelerinin dolgun ve dik olmasını sağlar.
Yaşlılarda ise meme sarkmasını önler.
Güvelere karşı, naftalin yerine kullanılır.
1 Su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı atılıp,20 dakika beklenmeli. Temizlendikten sonra tatlandırıcı tercihe göre şeker veya bal ile hafifçe tatlandırılıp günde 2_3 defa içilmeli.
Uyku getireceği unutulmamalı.
Bebeklere ise, günde üç kez bir veya iki çay kaşığı önerilir.


Ünlü İslam hekimi İbn-i Sina'ya (980-1037) göreyse anason, meni çoğaltıcıdır! Anasonun gerek meyve, gerek esans olarak sağaltıcı etkilerini modern tıp da kabul eder.
Aksi Tesirleri; Fazla miktarda kullanıldığında uyuşukluk ve uyku verir. Başka aksi tesiri yoktur.
Diğer adları; Mesirotu (Karamanlı-Burdur), Enison, Enisen, Ezeltere (Sivas), Ezentere (Eğirdir-lsparta), Ezertere (Pınarbaşı-Kayseri), Ezanteri (Gümüşhane), Geyzi, Nanahan, Raziyane-i Rum. (Latince Anisum, Yunanca Anison'âan; bu da "fırlatmak, fışkırtmak" gibi anlamları olan Anethum ya da Anethon'dan geliyormuş. Bitkinin gaz giderici özelliğine bir gönderme gibi görünüyor?..
Maydanozgiller familyasındandır.
Anayurdu Doğu Akdeniz ya da Batı Asya'dır. Dünyadaki en büyük üreticilerinden biri Türkiye olmakla birlikte ispanyol anasonlarının daha kaliteli olduğu belirtilmekte.
Bugün dünyada Yakındoğu'da, Kuzey Afrika'da, Pakistan'da, Çin'de, Avrupa'da, Rusya'nın güneyinde, Şili, Meksika ve ABD'de; ülkemizde de başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere pek çok yerde; Antalya, Aydın, Burdur, izmir, Manisa, Balıkesir, Muğla illerinde, en çok da Burdur'da yetiştirilir.
İÖ 1500'lü yıllardan başlayarak eski Mısırlılar, Romalılar, anasonu yiyecek ve içeceklerine çeşni katmak üzere eklemişler, onu bizzat ilaç olarak kullanmışlardır. Mısır'da İÖ 1500'lerden kalma Ebers papirüsünde anasona ilişkin bilgiler vardır. Pythagoras da (İÖ 580-500) anason tohumlarının kokusundan söz eder.
Yine Dioskorides (I. yy), Calinos (II. yy) bitkinin sağlığa yararlarına dikkat çekerler. Charlemagne 812 yılında tarımının yapılmasını emreder. 1305 yılında ingiltere'de vergiye tabi tutulur.
İslam hekimlerinden Cabir (9. yy), Eşref bin Muhammet (1 5. yy), Salih bin Nasrullah (öl. 1669) ve Ömer Şifai (17. yy) anasonu çeşitli rahatsızlıklara karşı ecza olarak önerirler.
Ünlü İslam hekimi Razi (854-932) "Bağırsak gazlarına karşı naneyle anasonu kaynatıp içiniz" der.
Şair İlhan Berk'se, anason için, "Bir sevda otudur" dedikten sonra, şunları ekler:
"İnsancıl, iyi yürekli bir ottur. Bu da halkımızın çoğunluğunca bilinir. Halkın anasona olan sevgisi de belki bundan geliyor. Öte yandan, anasonun yararları biter tükenir değildir: Tütsüsü baş ağrısını, bulantıyı giderir. Sancıya iyi gelir. Sonra da, rahmin kapalı damarlarını açar. Daha ne isterler?"
Anasonun tohumlan baharat olarak kullanılır, bitkinin üretimi bunun için yapılır.
yuvarlak kesitli, dallara ayrılan yapıda, yeşil gövdesi; dişli kenarlı, yuvarlak yaprakları; yaz sonunda sap uçlarında salkımlar halinde açan beyaz çiçekleri olan bir yıllık, otsu bir bitkidir.
uzunluğunda armut biçimli, tüylü, gri-yeşil renkli bu tohumlar temmuz-ağustos aylarında olgunlaşınca toplanıp gölgede kurutulur. Güçlü, özel bir kokusu, baharatlı, tatlı, farklı bir lezzeti vardır.
Çöreklere tat ve koku vermesi için konur, bazı içeceklerin yapımına girer, ilaç olarak kullanılır.
Anason, Türkiye'nin ünlü alkollü içeceği rakının yapımına girdiği ve ona o ünlü kokusunu verdiği gibi, Yunanistan'da "Ouzo", Fransa'da "Pastis", Latin Amerika'da "Aguardiente" gibi alkollü içeceklerin yapımına da girer.
Anason tohumları tane olarak ya da öğütülerek ekmek, çörek, bisküvi, pasta, krema, şekerleme yapımlarında, sebze haşlamalarında yer alır. Peynire, turşuya, bir karışım baharatı olan körinin oluşuma katılır.
Tohumlar yine, odalara güzel koku ve görüntü sunması için hazırlanan potpuri tabaklarına konur.
Salkımlar halinde küçük yıldızlara benzeyen şemsiyemsi beyaz çiçekleri salataları süsler.
Maydanoz yapraklarını çağrıştıran dişli kenarlı yuvarlakça yaprakları meyve salatalarına konur.


alıntı;
 
E Çevrimdışı

Ebu Bekir

Üye
İslam-TR Üyesi
Anason: (Anis / Anis / Anise) Haziran-agustos aylarinda, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliginde, bir senelik bitki. Gövde dik, silindir biçiminde, içi bos, çok dalli, tüylü ve üstü çizgilidir. Alt yapraklari uzun sapli, oval veya kalb biçimindedir. Çiçekler bilesik semsiyelerde toplanmislardir. Meyveleri armut seklinde küçük, üzeri tüylü, yesilimsi sari renklidir.Basta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetistirilir. Kültür anasonunun vataninin Anadolu oldugu tahmin edilmektedir.Meyvalarinda nisasta, müsilaj, sabit ve uçucu yag bulunmaktadir. Uçucu yag miktarlari bitkinin cinsine ve yetistigi yerin sartlarina baglidir. Uçucu yagin % 80-90’i anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden su buhari distilasyonu ile elde edilen anason yagi, hemen hemen renksiz ve karakteristik kokuludur. Anason tipta midevi, bagirsak gazlarinin tesekkülünü önleyici, hazmi kolaylastirici ve gögüs yumusatici olarak kullanilir. Ayrica nefes darligi, öksürük ve kalb çarpintisi rahatsizliklarinda da etkilidir. Anason yüksek dozda alindiginda bas agrisi, uyusukluk, görme zorlugu yapar. Daimi kullananlarda anisizm hastaligina sebeb olur. Bilhassa çocuklara uyku vermede, midede tesekkül eden gazlari gidermede çok faydalidir. Bebekler için bir çay kasigi tohum bir bardak suya olmak üzere çay olarak hazirlanir. Yemeklerden önce veya süte katilarak bir kaç çay kasigi verilir. Büyükler % 1-2’lik çayini günde 2-3 bardak alabilir.

Türkiye’de yetistigi yerler: Bütün Anadolu

Kullanildigi yerler: Kullanilan kismi, meyvalari ve yapraklaridir. Meyveleri tamamen olgunlastiktan sonra toplanir ve gölgede kurutulur. Hazmi kolaylastirir. Istahsizligi giderir. Mide ve barsak gazlarini söktürür. Idrar artirir. Migren agrilarini keser. Astim, nefes darligi ve bronsitte görülen sikayetleri giderir.
 
Üst Ana Sayfa Alt