Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Babanın Oğluna Duâsı, Peygamberin Ummetine Duâsı Gibidir.” Sözü Hadis midir?

M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekad

Babanın oğluna duâsı, peygamberin ümmetine duâsı gibidir.” (Süyûtî, II, 12/4199) hadisi sahihmidir
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuhu ;

İmam Suyuti'nin hadis kitabları olan el-Cami’l Kebir şu an yanımızda mevcut olmadığından iddia edilen sözü inceleyemedim. Bulduğumuz zaman inşeallah eklerim. Fakat yanımızda olan Camiu’s Sağir ve Esbab'ul Vurud'ul Hadis (Suyuti'nin) kitabında böyle bir söz bulunmamaktadır.

Bahsedilen rivayet Suyutî’nin “Camiu’l-ahadis” adlı eserinde -Deylemi’den naklen- yer almıştır. (Suyûtî, Camiu’l-ahadis, 12/4199) - Acluni’de, meşhur uydurma hadisleri topladığı kitabı "Keşfu’l-hafa" isimli eserinde, rivayeti Deylemi tarafından nakledildiğini belirtmiş, başka bir değerlendirmede bulunmamıştır. (Aclunî, Keşfu’l-hafa, 1/405)
- Iraki ve İbnu’l-Cevzi bu rivayetin uydurma olduğunu söylemişlerdir.
- Hilyetu’l-evliya’da ise bu sözün, Bişr b. el-Hair’e ait olduğu bildirilmiştir. (Hilyetu’l-evliya, 8/347)



Suyuti'nin Cami'us sağir'inde şöyle bir hadis mevcuttur :

173- Rasulullah (s.a.v.) buyuruyor ki:
Şu üç dua muhakkak kabul edilir:
a) Babanın evladına duası,
b) Misafirin duası,
c) Haksızlığa uğrayanın duası
(İmam Suyuti, Camiu’s-Sağir Ve Tercemesi, Aydın Yayınları: 1/494)

Babanın duasının önemiyle ilgili Sunen-i İbn Mace'de aşağıdaki hadisler mevcuttur :

11- Babanın Ve Mazlumun (Leh Ve Aleyhteki) Duaları Babı

3862) "... Ebû Hurayra (Radıyallâhu anh)'dan rivayet edidiğine göre; Rasûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir:
«Üç duâ (çeşiti) kabul olunur, onlar(ın kabul olunmasın) da şubhe yoktur : Mazlumun duası, misafirin duası ve babanın çocuğuna duası.»"

3863) "... Ummu Hakîm bint-i Veddâ el-Huzâiyye (Radıyallâhu anh)'dan; Şöyle demiştir:
Ben, Rasuullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu İşittim :
«Babanın duası kabul makamına ulaşır.»"

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedi söz götürür. Çünkü senedde bulunan kadınların hiçbirisini ne cerheden, yeren ne de güvenilir sayan kimseyi görmedim. Ravi Ebû Seleme, et-Tebûzkl olan zattır. Adı da Mûsa bin İsmail'dir, güvenilir bir zattır. Onun ravis'de böyledir.
(Sunen-i İbn Mace, Dua , 11, C. 10, S. 52-57; Tirmizî, Bir, 7)

İzahı

Ebû Hurayra (Radıyallâhu anh)'in hadîsini Tirmizi ve Ebû Dâvûd da rivayet etmişlerdir.
Rasûl-u Ekram (Aleyhi's-salâtu ve's-selâm) bu hadîste anılan üç kişinin duasının makbul olduğunu vurgulamıştır. Çünkü anılan üç çeşit insan gönül yufkalığı ve içtenlikle Allah'a iltica ederler. Hadis, bu üç çeşit insan dışında kalanların dualarının kabul olunmayacağına dâir bir kayıt getirmemiştir. Çünkü başka hadislerle sabit olduğu üzere adâletli devlet adamının ve iftar açarken oruçlunun duası da makbuldur.
Hadiste anılan üç zâtın duası umûmidir. Yâni ister lehte duâ etsinler, ister aleyhte beddua etsinler iki çeşit duaları da makbuldur.

Birincisi, babanın evlâdı için hayır veya şer dilemesi ile ilgili duâsıdır. Hadîste ananın duasından söz edilmemiştir.
Bir ihtimâle göre ananın duası babanınkinden daha çok kabule şayan görüldüğü için ondan söz etmeye gerek görülmemiştir. Çünkü bilindiği gibi ananın hakkı, babanınkinden fazladır.
İkinci ihtimal ananın evlâdı aleyhindeki duasının kabul olunmamasıdır. Çünkü ana, şefkatinin şiddetinden dolayı evlâdı aleyhinde duâ ve şer dilerken bunu içtenlikle istemez. Samimi İstemeyişi yüzünden kabul olunmaz.

İkincisi, misafirin duâsıdır. Misafir kimse de kendisine ikramda bulunan ev sahibine hayır duasında bulunduğu veya kendisine kötülükte bulunan ev sahibine şer duasında bulunduğu zaman Allah onun duasını kabul buyurur. Çünkü misafir kişi misafirlik gereği olarak; tevazu, acizlik ve âdeta ev sahibine canını, malını ve şerefini teslim etmiş gibi bir ruh haleti içinde kalır. Yabancılık ve gurbet hâlinde bu durum daha açık bir şekilde görülebilir. Bu itibarla leh veya aleyhteki duası makbuldür.

Üçüncüsü, mazlumun, yâni haksızlığa mâruz kalan kişinin duâsıdır. Böyle bir kimse, kendisine yardım elini uzatarak, zulüme uğramasını engellemeye çalışan bir kimse için edeceği hayır duası makbul olduğu gibi, kendisine zulüm ve haksızlık eden kişi aleyhinde edeceği şer duası da kabul olunur.
(Sunen-i İbn Mace, Dua , 11, C. 10, S. 57-58)

 
M Çevrimdışı

morueqq

لا إله إلا الله
İslam-TR Üyesi
ALLAH razı olsun... e kitap olarak bulabilirsem bende bakarım inşeallah bu söz hadis mi değilmi dedem sık sık söyler bunu ama bir araştıralım bakalım :)
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bahsedilen rivayet, Suyutî’nin “Camiu’l-ahadis” adlı eserinde -Deylemi’den naklen- yer almıştır. (Suyûtî, Camiu’l-ahadis, 12/4199) - Acluni’de, meşhur uydurma hadisleri topladığı kitabı "Keşfu’l-hafa" isimli eserinde, rivayeti Deylemi tarafından nakledildiğini belirtmiş, başka bir değerlendirmede bulunmamıştır. (Aclunî, Keşfu’l-hafa, 1/405)
- Iraki ve İbnu’l-Cevzi bu rivayetin uydurma olduğunu söylemişlerdir.
- Hilyetu’l-evliya’da ise bu sözün, Bişr b. el-Hair’e ait olduğu bildirilmiştir. (Hilyetu’l-evliya, 8/347)

 
Üst Ana Sayfa Alt