Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İlmi Konu Bayram Günü Cumua Namazı Kılmanın Hükmü

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bayram Günü Cumua Namazı Kılmanın Hükmü


Ebû Hurayra (r.anh)'den Peygamber (s.a.v.)'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
"Sizin şu gününüzde iki bayram bir araya geldi. İsteyen(e bayram namazı yeter) Cumua'yı kılmayabilir ama biz Cumua'yı kılacağız.
(Ebu Davud, Namaz, Bab 210 - 211, Hadis no: 1073; Buhârî, edâhî, 16; Nesâî, iydeyn, bab 13, 31, 32, Hadis no: 1398; İbn Mâce, ikâme 166; Dârimî, salât 225; Muvatta', iydeyn 5)

Cumua'ya rastlayan bir bayram gününde İbnu'z-Zubeyr bize günün evvvelinde (Bayram namazı vaktinde Bayram namazını) kıldırdı. Sonra biz Cumua'ya gittik, fakat İbnu'z-Zubeyr gelmedi. Biz de namazımızı teker teker kıldık. O zaman İbn Abbâs Taif'te idi. Gelince durumu kendisine anlattık. Sünnete uygun davranmış, dedi.
(Ebu Davud, Namaz, Bab 210 - 211, Hadis no: 1070; Nesaî, iydeyn, Bab 32, Hadis no: 1398)


Mezheblere Göre


Hanbelî Mezhebine göre ; bayramı imamla beraber kılanlardan Cumua sakıt olur. Ancak hadis-i şerifte geçen "ama biz cumayı kılacağız" ifadesinden dolayı Cumua'nın imamdan düşmediğini söylerler.
el-Hâdî, ifâdenin cem'i (çoğul) oluşuna bakarak imamla birlikte üç kişiye daha Cumuanın farziyyetinin devam ettiğini söyler.


Şevkânî, İbnu'z-Zubeyr'in imam olduğu halde Cumua'yı kalmamasını, İbn Abbas'ın da "sünnete uygun davranmış" demesini hatırlatarak, Hanbelîlerin bu görüşüne karşı çıkmakta ve Cumua'yı terk konusundaki ruhsatın umumi olduğunu söylemektedir.

Mâlikî Mezhebine göre; iki görüş nakledilir:
Mutarrif, İbn Vehb ve İbnu'l-Mâcişûn'un İmam Mâlik'den yaptıkları rivayete göre bayramı kılanın Cumua'yı kılması gerekmez.
İbn Kasım'ın Mâlik'den rivayetine göre ise, Cumua'nın farziyyeti düşmez, onun da kılınması gerekir. Mezhebin görüşü de budur.

Şâfiî Mezhebine göre; bu konuda şehirle köyü ayırırlar.
Onlara göre şehirliler için bayram kâfi değildir, Cumua da farzdır. Cuma ezanını işiten köylüler ise, meşhur olan kavle göre, Cumua kılmazlar, yerine öğle namazını kılarlar.

Hanefî Mezhebine göre; Hem bayramı hem de Cumua'yı kılmakla yükümlüdürler.


Hanbeli'lerin dışındaki mezheblerde bayram, Cumua'nın yerini tutmaz, Cumua'nın farziyyeti devam eder.
Bu görüşte olanlar, Peygamber'in Cumua kılıb kılmamakta muhayyerr bıraktığı kimselerin köylüler olduğunu, şehirliler için böyle bir ruhsatın söz konusu olmadığını söylerler. Köylüler çoğu kez bayram günleri Medine'ye gelirler ve bayram namazlarını Rasûlullah'la kılarlardı. Eğer Bayram Cumuaya tesadüf ederse, cumua vakti gelinceye kadar onların Medine'de kalması kendileri için sıkıcı olur, bu da onları meşakkate sevk ederdi. Rasûlullah bunu bildiği için müezzinine emreder, o da köylüler için, "sizden isteyen kalıb Cumua'yı kılsın, isteyen de köyüne dönsün" diye ilân ederdi. Buna göre üzerinde durduğumuz "biz cumayı kılacağız" sözündeki "biz'den maksad, Medine'lilerdir.

Abdullah b. ez-Zubeyr ve İbn Abbâs, Rasûlullah'ın sağlığında henüz çocuk oldukları için sokakta "İsteyen Cumua'yı beklesin, isteyen dönsün" ilânının köylülerle ilgili olduğunu fark edememiş, bu yüzden de ruhsatın umûmî olduğunu zannetmiş olabilirler.

İmam Şafiî'nin, Ömer b. Abdulaziz'den rivayeti şöyledir:
"Rasûlullah devrinde iki bayram aynı güne geldi. Bunun üzerine Rasûlullah, "Avali' (Medine'nin yakınındaki köyler)den oturmak isteyen varsa otursun" buyurdu.

İbn Ezher'in âzadlısı Ebû Ubeyd demiştir ki:
"Osman b. Affân'la birlikte bir bayrama şahid oldum. Osman gelib namazı kıldı. Sonra cemaate hitaben, "Bu gününüzde iki bayram bir araya geldi. Âliye'lilerden Cumua'yı beklemek isteyen beklesin, kim de geri dönmek isterse, dönsün, kendisine izin verdim" dedi.

Bu rivayetler, açıklamakta olduğumuz hadislerdeki ruhsatın köylülerle ilgili olduğunu gösterir. Zâten farziyyeti kesin nassla sabit olan Cumua, böyle âhad rivayetlerle düşmez. Yukarıda görüldüğü gibi Şâfii'ler ruhsatın köylülerle ilgili olduğunu söylemişlerdir. Hanefîlere göre zaten köylerde Cumua farz değildir.



İlgili konu:

İslam'da Bayram Sayısı Nedir?
Cuma ve İki Bayram Gününün Hayırlısı?

https://www.islam-tr.org/konu/islam...r-cuma-ve-iki-bayram-gununun-hayirlisi.44399/

Mezheblere Göre Bayram Namazı Hükmü ve Tekbir Sayısı Nasıldır?
https://www.islam-tr.org/konu/mezheblere-gore-bayram-namazi-hukmu-ve-tekbir-sayisi-nasildir.33445/
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Abdulmuizz Fida! Bu görüş kime ait: Bayram namazına gittiği için ona ne cüma ne de öğle namazı "vacib değil" ...?!
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Abdulmuizz Sizin forumda okumadım bu konuyu. Bugün facebookda bir ilim talebesi şöyle bir yazı paylaşmıştı.
Aynen şöyle diyor:
"Kim bayram namazına gittiği için cüma namazına gitmezse, ona öğle namazı yine de vacibtir. Öğle namazının vacib olmadğını söyleyenlerin görüşü şazdır, batildir."
Ben de onun için şöyle sordum:
"Bayram namazına gittiği için ona ne cüma ne de öğle namazı "vacib değildir" ...?!
Yani bu görüşte olanlar kimlerdir diğe, siz belki bilirsiniz diğe sordum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Abdulmuizz! Sizin forumda okumadım bu konuyu. Bugün facebookda bir ilim talebesi şöyle bir yazı paylaşmıştı.
Aynen şöyle diyor:
"Kim bayram namazına gittiği için cüma namazına gitmezse, ona öğle namazı yine de vacibtir. Öğle namazının vacib olmadğını söyleyenlerin görüşü şazdır, batildir."
Ben de onun için şöyle sordum:
"Bayram namazına gittiği için ona ne cüma ne de öğle namazı "vacib değildir" ...?!
Yani bu görüşte olanlar kimlerdir diğe, siz belki bilirsiniz diğe sordum.
Kardeşim, yazı sahibinin kendisine sorunuz. Her kuyuya taş atanın sebebini bilemeyebiliriz. Bunu da bilmiyorum.
Bir de soru sorarken sanki bizden hesab sorar gibi Adımızı yazıb sonuna da ! (ünlem) işareti
( Abdulmuizz Fida! , Abdulmuizz! ) koymanız hem imla kurallarına hem edebe muğayyirdir. Yanlış anlamamıza fırsat vermeyin, Lütfen biraz daha dikkatli olun inşeAllah.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Bir kimse Cumua gününe denk gelen Bayramın 1. günü Bayram namazını kıldı ise; ehl-i sunnete (mezheblere) göre ya Cumua'yı yahud, öğleni mutlaka kılacaktır. Bayram namazını kılanın Cumua kılmaması durumunda öğlen namazını kılar, yoksa kendisinden düşmez.
Bahsettiğiniz yazı da Bayram namazını kılandan hem Cumua hem öğlen namazı vucubiyeti kalkar diyen görüş batıl olup, şazdır demekte. Evet bu görüş bâtıldır ama yazı kime aittir bilmem.
 
M Çevrimdışı

Muvahhid Faruk

* لا أمثل إلا نفسي *
İslam-TR Üyesi
Şöyle demişsiniz:
"Bayram namazını kılanın Cumua kılmaması durumunda öğlen namazını kılar, yoksa kendisinden düşmez."
Bizde aynı düşünüyoruz.
Sadece diğer görüşün kimlere ait olduğunu size sordum belki bilirsiz diğe. Siz de bilmiyoruz dediğiniz için konu kapanmıştır. Yine de vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür.
 
Üst Ana Sayfa Alt