Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Bayram Namazına Tekbirden Sonra Yetişirsek Namaz Sahih midir ?

فرقان Çevrimdışı

فرقان

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleyküm rahmatullah.
Bayramımız hayırla vesile olsun. Kurban bayramı namazına yetiştiğimde imam tekbirleri getirmiş fatiha okuyordu bende niyetlendim zammı surede yetişmiş oldum namazım sahih mi ?
Camide yer kalmadığı için caminin kapısında kilabildik arada duvar vardı imamla
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah;

Bayram namazında tekbirlere geç kalanın durumu:

Hanefi Mezhebine Göre :

Bayram namazında bir kimse imama rükûda yetişir de imamla birlikte bir rekâtı kaçırmaktan korkmazsa, ayakta iftitah tekbirini alır ve zevaid tekbirlerini de getirir. Sonra rukûda imama yetişir. Tekbir aldığı takdirde imamın rukûdan başını kaldırmasından korkarsa, iftitah tekbirini alır, sonra rukû için tekbir alır ve rukûya gider. Çünkü rukûya gitmezse, hem rekâtı hem de rükûyu kaçırmış olur ki böyle yapmak caiz değildir. Ebu Hanife ile Muhammed'e göre, sonra rukûya gidince rukûda bayram tekbirlerini alır. Çünkü rukû kıyam hükmündedir. Ebu Yusuf'a göre bu kişi tekbir almaz. Çünkü tekbir alınması gerekli kıyam mahallini kaçırmıştır. Dolayısıyla kunut tekbirlerinde olduğu gibi, zavaid tekbirleri de düşer.
Racih olan birinci görüşe göre, böyle bir kısi için eğer hem bayram tekbirlerini hem de rukû teşbihlerini birlikte yapmak imkanı varsa, ikisini de yapar. Yok eğer böyle bir imkân bulunmazsa, tekbirleri alır, teşbihleri terkeder. Çünkü tekbirleri almak vacibdir, teşbihler ise sünnettir.
Vacib ile meşgul olmak daha evlâdır. Eğer imam, mesbuk kişi söz konusu tekbirleri tamamlamadan başım kaldırırsa, mesbuk da başını kaldırır. Çünkü imama uymak vacibdir. Gerideki kalan tekbirler ise onun üzerinden düşer. Çünkü bu tekbirlerin alınma yeri geçmiştir.


Bu meseleler, mesbuk kişinin imama birinci rekâtta yetişmesine göredir. Eğer mesbuk kişi imama ikinci rekâtta yetişin işse, iftitah tekbirini alır ve ikinci rekâtta imama uyar. İman namazını tamamlayınca kılamadığı birinci rekâtın kazası için kalkar ve bunu yaparken kendi mezhebine göre hareket eder. Çünkü bu kişi kaza ettiği kısımda yalnız başına hareket etmektedir. Fakat lâhik olan kişinin durumu böyle değildir. Çünkü lahik hüküm bakımından imamın arkasındaymış gibidir.


Mâliki Mezhebine Göre :
Bayram namazında mesbuk kişi, imamla birlikte getiremediği ve kaçırdığı tekbirleri, imam namazını bitirdikten sonra tamamlar. Tekbirden sonra kıraat esnasında imama uyan kişi, iftitah tekbirinden sonra zevait tekbirlerini getirir. İster rekâtta olsun ister ikinci rekâtta olsun fark etmez. Birinci rekâtta altı tekbir, ikinci rekâtta beş tekbir alır. Birinci rekâtı kaçıran kişi iftitah tekbiri dışında altı tekbiri kaza eder. Eğer imamla birlikte bir rekâttan daha az rekâta yetişmişse imam selâm verdikten sonra iki rekât olarak kaza eder. Birinci rekâtta altı tekbir, ikinci rekâtta beş tekbir getirir.


Şafîi Mezhebine Göre :

Namaz kılarken kişi tekbir getirmeyi unutub kıraate başlasa ve rukûdan önce hatırlasa Fatiha'yı tamamlamasa bile bunları iade etmez, Şafiî'nin yeni mezhebine göre, asıl yeri geçtiği için tekbirleri kaçırmıştır. Eğer geri dönüb tekbirleri getirirse namazı batıl olmaz. Rukûda yahut rukûdan sonra tekbir almak için kıyama dönerse, bilerek bunu yapmışsa namazı bâtıl olur. Bilmemek ise unutmak gibidir.

İmam bayram tekbirlerinin sayısını artırsa, cemaat ona uymaz. İmam şayet tekbiri terkederse, cemaat de ona uyar. Eğer cemaat imama uymayıb tekbirleri alırsa ve bunun için ellerini arka arkaya kaldırımış ise namazı bâtıl olur. Çünkü elleri üç kere peşpeşe kaldırmak amel-i kesir olub namaz bununla batıl olur. Eğer üç kere ellerini kaldırmazsa namazı bâtıl olur. Eğer imam, bu sayıdan daha az miktarda tekbir getirirse cemaat de ona uyar. Namazın bir kısmına yetişememiş mesbuk kişi ise kaçırdığı kısmı kaza ettikten sonra tekbirlerini alır.


Hanbeli Mezhebine Göre :
Eğer kişi tekbiri unutub kıraate başlarsa, tekbir için geri dönmez; çünkü tekbir sünnet olub alınma yeri geçmiştir. Bu durum istiftah duaları ile euzûyu unutub kıraate başlamaya yahud sure okumayı unutub rukûya varmaya benzer.

Bunun gibi bir kimse zevaid tekbirlerinin tamamından yahud bir kısmından sonra imama ayakta iken yetişirse, yerini kaçırdığı için tekbirleri alması gerekmek. İmama rukûda yetiştiği zaman da durum böyledir. Uyku yahut gaflet sebebiyle de olsa, namazın bir kısmında mesbuk olan kişi, kaçırdığı kısmın kazasını tamamladıktan sonra tekbirleri alır. Bu görüş ilim ehlinin çoğunluğunun görüşüdür. Kişi imamla birlikte kılamadığı kısmın kazasını yaparken kendi mezhebinin görüşü ile amel eder.
 
Üst Ana Sayfa Alt