Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Böğürtlen - Böğürtlen Yaprağı - Böğürtlen Kökü

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Böğürtlen
Diğer adları; Diken çileği, Karamama, Karadiken, Kedi dutu, Diken dutu, Yabani üzüm, Kür, Gürüzüm (Bozdağ-Ödemiş), Kür üzümü (Kurttutan köyü-Salihli), Avat (Maçka-Trabzon), Fisko, Mor menik...
Bileşimi; Şekerler, tane ve organik asitler içerir. C vitamini zenginliğindedir. Protein, karbonhidrat, yağ ve potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum, demir gibi mineraller; B1, B2, B3 ve C vitaminleri bulunur.
Şifaları; Kuvvet verici, idrar söktürücü özelliği için; kaynamış bir bardak suya bir tatlı kaşığı atılıp, günde 3 defa içilir. Boğaz ve ağız hastalığı için bu su ile gargara yapılır. Bu su; el losyonu olarak da kullanılır.
Kuru yaprakların yara üzerine koması da; yaraların hızla iyileşmesine etki eder.
Diğer Bilgiler; Son yıllarda Bursa'nın Uludağ eteğindeki köylerde kültüre alınmış bitkilerden devşirilen iri taneli, ama doğalına göre daha ekşi olan meyveler kent pazarlarında, ileri yaz ya da sonbahar aylarında satılmaya başlandı.
Böğürtlen taze olarak yendiği gibi reçel, marmelât, konserve, tatlı ve meyveli içki yapımlarında da kullanılır.
Meyve ve yaprakları ishal giderici, kan temizleyici, idrar söktürücü, güçlendiricidir; sıtma, ishal, ülser, üre, şeker, kansızlık ve ses kısılmasına iyi gelir. Bunun için 1 litre (5 bardak) suya 5-10 gram böğürtlen yaprağı ve tomurcuk konup demlenmesi ya da kaynatılması, elde edilen sıvının süzülerek günde üç kez birer bardak içilmesi yeterlidir.
Yapraklarından hazırlanan suyun gargara yapılması anjine, bademcik iltihaplarına iyi gelir.
Genel ve vajinal yaralara kaynatılıp kompres yapılır.
Yaraların üzerine toz da serpilebilir. Böğürtlen modern tıpta da kabul gören bir bitkidir.
alıntı;
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Bundan çok karşılaşıyoruz tadı güzel ; )
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Meyvesine fisko der'iz yeriz, ama,
dikeni var ya!!!!!!! of-of....bi daha offfffffff.. :eek:
anladiiiii????
 
GuLYaRaSi Çevrimdışı

GuLYaRaSi

VuSLaTa HaSReT
Admin
:))
cayida guzel oluyor :D
 
I Çevrimdışı

ibn-i sina

Üye
İslam-TR Üyesi
Böğürtlen Hafızayı Güçlendiriyor

Hafıza kaybından, ishale kadar bir çok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen böğürtlene olan ilgi, her geçen gün arttıyor. Uzmanlar tarafından, çiçekleri ve taze meyvesinin bir çok hastalığa iyi geldiği belirtilen böğürtlen, iklim özellikleri nedeniyle en çok Mersin ve Bursa yörelerinde yetiştiriliyor. Kozmetik sanayisi ise böğürtlen aroması bulunan duş jeli ve güzellik losyonları üretmeye başladı.

Diyabet ve böbrek taşlarına faydalı
Böğürtlenin sıkılarak elde edilen suyunun ishal rahatsızlıklarına, taze veya kurutulmuş 20 gram böğürtlen yaprağından yapılan çayın ise, ağız yaralarına iyi geldiğini belirten uzmanlar, antioksidanlar açısından zengin olduğunu belirttikleri meyvesinin ise yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarına, diyabete ve böbrek taşlarına karşı kullanıldığını belirtti.

Böğürtlen nelere faydalı?
Böğürtlen idrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür...
 
E Çevrimdışı

Ebu Bekir

Üye
İslam-TR Üyesi
Bögürtlen: (Brombeerstrauch, Brombeere, Mure sauvage, muron, Ing. Bramble, blackberry) Haziran-eylül aylari arasinda, beyazimsi veya pembemsi renkli çiçekler açan, yüksek boylu, çok senelik, dikenli ve çali görünümünde bir bitki. Ekilmemis yerlerde, çit, yol ve hendek kenarlarinda çok bulunur. Gövdeleri silindir sekilli, içi dolu, odunlu ve dikenli dallar, önce dik, sonra asagi dogru kivrik. Yapraklar sapli, kenarlari disli, alt yüzeyleri tüylüdür. Yaprak sapinda, uçlari geriye dogru kivrik dikenler bulunur. Çiçekler dallarin ucunda toplanmistir. Meyve; birçok kismi, meyvelerin biraraya gelmesiyle meydana gelmis küre biçiminde bir birlesik meyvedir. Rengi önce yesil, sonra kirmizi ve daha sonra olgunlukta siyahimtraktir.

Türkiye'de yetistigi yerler: Marmara bölgesi-Bati Anadolu ve Dogu Karadeniz.

Kullanildigi yerler: Kullanilan kisimlari yapraklari ve çiçek tomurcuklaridir. Yapraklar bitki çiçek açmadan toplanir ve gölgede kurutulur. Yapraklarda tanen ve organik asitler ihtiva eder. Hafif kabiz edici özelligi olmakla beraber; dis etleri, bademcik ve bogaz iltihaplarinda, ishal ve basurda kullanilmaktadir. Bögürtlenin 70 kadar türü vardir. Türkiye'nin çesitli bölgelerinde yetisen türlerine Rubus tomentosus, R. discolor misal verilebilir.
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
çok iyi c vitamini.


ayrıca doğuma 3 ay kala anne adayları için ideal
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt