Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Borçlu Kimseden Borcunu Almak İçin Dua Var mı?

S Çevrimdışı

seçil soydan

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Borc verdiğin kişi borcunu ödemezse kul hakkına girmiş olurmu?
BORC VERDİGİN KİŞİDEN BORCUNU ALMAK İÇİN DUA VARMI?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Borc verdiğin kişi borcunu ödemezse kul hakkına girmiş olurmu?
BORC VERDİGİN KİŞİDEN BORCUNU ALMAK İÇİN DUA VARMI?
Borç alan kişi, borcunu ödememek niyetiyle almış ise, yahut borcun vâdesi geldiği halde, imkânı olduğu halde ödemeyen günahkar olur, alacaklının (kul) hakkını gasb etmiş olur.
Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:

"Zenginin borcunu geciktirmesi zulümdür. Biriniz (alacağı) bir zengine havale edilirse kabul etsin"

(Buhârî, Havale 1-2; Istikraz, 12; Muslim, Musâkât, 33; Ebû Davûd, Buyû', 10; Nesâi, Buyû, 100, 101; Tirmizî, Buyu', 68; Ibn Mâce, Sadaka, 8; Mâlik, Buyu', 84; Dârimî, Buyû', 48; Ahmed b. Hanbel, II, 71, 245, 254, 260)
Hadiste matl (geciktirme); bir kimsenin borcunu vermeyi geciktirmesi, alacaklıyı oyalaması, savsaklaması karşılığında kullanılmıştır. Kurtûbi bu kelimenin, "ödemesi gereken borcu, imkânı varken ödememek" manasına olduğunu söyler.

Fakat borçlu kişi, vâdesi geldiğinde imkânı olmadığından ödeyemiyorsa, alacaklının süre konusunda yardımcı olması uygun olan bir davranıştır. Çünkü

"Borçlu darda ise eli genişleyinceye kadar ona mühlet verin. Bilmiş olsanız borcu bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır" (Bakara, 280) buyrulur.
Tabarânî'nin Ebu Umâme (r.anh)'den nakline göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Kendi gölgesinden başka hiçbir gölgenin bulunmayacağı bir günde Allah'ın kendisini gölgelendirmesini arzu eden bir kimse, zor durumda kalmış olana kolaylık sağlasın veya onun borcunu indirsin." Bu manada pek çok hadis vardır. (İbn Kesîr, Tefsiru'l-Kur'anı'l-Azım, Istanbul 1984, I, 491).

Buhâri, Ebu Hurayra'dan şöyle rivayet etmektedir: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"İnsanlara borç veren bir tüccar vardı. Zor durumda kalmış birisini görünce çocuklarına, onun borcunu affedin, belki Allah bizi bağışlar derdi. Nihayet Allah da onu bağışladı. " (İbn Kesîr, Tefsiru'l-Kur'anı'l-Azım, Istanbul 1984, I, 491)

Imam Ahmed'in rivayetine göre İbn Ömer şöyle dedi: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Duasının kabul olunmasını, kederlerinin açılmasını isteyen, borcunu ödeyemeyen, zorda kalmış kimseyi bu durumdan kurtarsın." (Ahmed b. Hanbel, II, 23)

Taberâni, İbn Abbas'dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:

"Borcunu ödemekte zorluk çeken birisine kolaylıkla ödeyeceği zamana kadar muhlet veren bir kimseye, Allah da günahı sebebiyle tövbe edinceye kadar muhlet verir. "
İbn Abbâs'ın rivayet edib Imam Ahmed'in kaydetmiş olduğu hadise göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Borcunu ödemekte zorluk çeken birisine mühlet veren veya borcunun bir kısmını bağışlayan kimseyi yüce Allah Cehennem ateşinden korur" (Buhârî, Buyû' 17; Muslim, Zuhd 74; Tirmizî, Buyû' 67; Ibn Mace, Sadakat 14; Ahmed b. Hanbel I, 327, II, 359)

Alacaklının, borçlusundan borcunu kendisine ödeyebilmesi diye has bir dua olmamakla birlikte, bu tür manâlarda içinizden geldiği gibi dualarda bulunmanız mubahtır.
Borçlu olan kimsenin, kendi borcunu ödeyebilmesi için yapması gereken dualardan birini zikredecek olursak ;

Ebû Hurayra (r.anh)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.): Herhangi birimiz yatacağında bize şöyle dememizi emrederdi:

“Allah’ım Ey göklerin ve yerlerin Rabbi, bizim ve her şeyin rabbi, taneyi ve çekirdeği yaran, Tevrat’ı, İncil’i ve Kur’ân’ı indiren! Her şerlinin şerrinden sana sığınırım ki her şeyin iradesi senin elindedir. Önce sensin senden önce hiçbir varlık yoktur. Ahir olan sensinsenden sonra hiçbir varlık yoktur. Zahir olan sensin senin üzerinde hiçbir varlık yoktur. Bâtın sensin senin ötende hiçbir şey yoktur. Benim borçlarımı ödettir ve beni fakirlikten kurtar.”

(Muslim, Zikir: 27; Ebû Dâvûd, Edeb: 17; Tirmizi, Dua, bab 19, Hadis no: 3400)
 
Üst Ana Sayfa Alt