Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

CAMİ VE MESCİDLERİN SÜSLENMESİ

A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
CAMİ VE MESCİDLERİN SÜSLENMESİ

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ

“ … Enes bin Malik r.a şöyle dedi : “ Rasulullah s.a.v şöyle buyurdu : İnsanlar mescidleri süslemedikçe kıyamet kopmaz. “

Ahmed : 3 / 134 – Sahihu’l Cami’ : 6 / 174 – Hadis no : 7298 … Albani “ sahih “ der.

“ … Enes bin Malik r.a şöyle dedi : “ Rasulullah s.a.v şöyle buyurdu : İnsanların cami inşa ederek övünmeleri kıyamet alametlerindendir. ”

Ebu Davud : 449 - İbni Mace : 739 – İbni Huzeyme : 2 / 282 – hadis no : 1322 - 1323

Enes r.a diyor ki : İnsanlar Cami yapmakta birbirlerine övünürler sonra da azı müstesna oraları ibadet ve ilimle mamur etmezler.

İbni Abbas r.a diyor ki : Sizler, Yahudi ve Hristiyanların mabetlerini süsledikleri gibi camileri süsleyeceksiniz.

Ebu Said El–Hudri r.a diyor ki : Nebi s.a.v’in mescidinin tavanı hurma dallarından idi.

Ömer bin Hattab r.a Rasulullah s.a.v’in mescidini genişletirken ustaya : İnsanları yağmurdan koru ! Sakın sarılı kırmızılı boyayıp insanları fitneye düşürme, dedi.”

Buhari : salat : 1 / 539 – 540 – Fethu’l Bari

“ … Ebu’ Derda r.a şöyle der : Mescidlerinizi ve Kur’an yazılarını süslerseniz yok olur gidersiniz. “

Sahihu’l Camiu’s Sağir : 1/220 – Hadis no : 599 … Silsiletü’s Sahiha : 1351.n - Albani “ hasen “ der.

Bu delillere rağmen ne yazık ki gerek geçmişte ve gerekse zamanımızda inananların kısmı azamı inşa ettikleri Mescitleri elbise nakışı gibi süslemeye kadar gitmişler ve bu konuda adeta birbirleriyle yarışa girmişlerdir.

Halbu ki bu türden şeyler, riyakarlık ve israf olduğu gibi, kulun kalbini olumsuz yönden de meşgul eder. Onu huşudan, tefekkürden ve Allah’ın karşısında boyun bükmekten oyalar.

Mescidlerimizin gayesi ; oralarda namaz kılmak, Allah’ı zikretmektir. Bununla beraber oralar, inananları yağmurdan, yağıştan, sıcaktan, soğuktan korumak içindir.






TACUDDİN EL BAYBURDİ
 
E Çevrimdışı

ebufaris kurdi

Guest
Güzel bir konuya temas etmişsin kardeş!
Gerçekten mescidlerdeki süsler ibadetlerde huşuya mani oluyor.
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
camilerdeki suslenmeye harcanan emekler insanlara harcanca idi camii sayimiz iki kat daha fazla olurdu ...rahmetli timurtas ucar..
 
Enfal.571 Çevrimdışı

Enfal.571

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Hem emek hemde Para harcaniyor.... Yok cini siydi, yok kirmizi halisiydi, yok tavandaki ayetlerdi vs vs binlerce Lira borca girip camii süsleyenler var... Almanyada hele ditib cok arttirdi... O Kadar paraya alisveris merkezli camii yapriracagina git fakirlere yardim et.
 
A Çevrimdışı

Askalani

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Mevdudi'nin güzel bir sözü vardı.
"Bir müslüman bir kafirin yaptığı herşeyi yapıyorsa neden akıbeti onunkinden farklı olsun ki?!Hepimiz bunun üzerinde düşünmeliyiz...."
demişti.
 
K Çevrimdışı

kelime-i şehadet

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
"İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecektir ki, İslâm'ın yalnız ismi, Kur'an'ın ise resmi kalacak. Mescidler dış görünüşleri ile mamur, fakat içleri hidayetten mahrum olacak.
Onların âlimleri gökkubbe altındakilerin en şerlileridir. Fitne onlardan çıktı, yine onlara dönecektir."
(Beyhâkî)
 
H Çevrimdışı

hazerhun

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
mesicdlerin süslenmesi hadisin de bir gönül mescidi denilen allahın nazargahının de süslenmesi söz konusudur zira yunus da gnülleri allahın mescıdleri diye tarif eder ,gönülleri dünyalıklarla süslemenin nekadar caiz olduğu araştırılabilinir eşlerle,parayla mal mülkle süslenmiş mescidde allaha misafie edecek yer kaldımı bir bakmak gerek ,burada resulallah siz sade olanı tercih edin buyurmuş o halde gönülleri allah tan gayrıdan arındırmak gerek
 
CAHİLUS Çevrimdışı

CAHİLUS

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
17. yüzyılda İstanbul'u gezen alman seyyah aynen şunları yazıyor :

Bu türkler tüm sahte dindarlar gibi tanrıyı kandırmak için camilerini gösterişli yaparlar da şehirleri pislik içindedir..
 
Üst Ana Sayfa Alt