Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Çekirge Yemek Helal mi?

Muaz ibni Cebel Çevrimdışı

Muaz ibni Cebel

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum Abdulmuizz ahi

çekirge helal diye biliyorum bir yerde okumuştum sadece ölü olarak bulunup yenmesi harammış 4 mezhebin imam larıda bu konuda hem fikirmiş ama tabi yemek kültürüde önemli bizim yemek kültürümüze uymadığı çin yemiyoruz

mirac burak akhi boyle bi ifade yazdi demin

Bizleri aydinlatabilirmisin ? Cekirge yemek helami ?
 
M Çevrimdışı

miraç burak

Üye
İslam-TR Üyesi
akhi bende şimdi google amcaya sordum daha önceden takvim yaprağında okumuğumu hatırlıyorum bu tip bilgiler çıktı ama hadisler sahihmidir senedi varmıdır nedir bilemiyorum gerçi hadislerin ikisi bir biri ile çelişiyor tabi bu hadisler ve iddalar sahih olmayabilir ilimli kardeşlerimiz en güzel cevabı verirler (Çekirgenin yenmesi ile ilgili olarak Peygamberimiz (sav)’den şöyle bir rivâyet nakledilmiştir: İbn Ebî Evfâ (ö. 86) şöyle demiştir: “Resûlullah (sav) ile beraber (altı veya yedi sefer) gazveye çıkmıştık. Gazve esnasında Aleyhissalatu vesselam ile birlikte çekirge yedik.”(3)
Başka bir hadiste çekirge hakkında Peygamberimiz (sav)’in: “Onlar, Allah'ın en kalabalık ordularıdır. Onu ne yerim ne de haram kılarım.”(4)
buyurduğu rivâyet edilmiştir. Bu hadisi rivâyet eden Ebû Davud (ö. 275), bunun mürsel (sahâbî râvîsi senetten düşmüş) bir hadis olduğunu belirtmiştir. Boğazlanmasında güçlük bulunduğu için çekirge de boğazlanmadan yenir. İbn Ebî Evfâ'nın "Rasûlullah ile beraber çekirge yiyerek yedi gazve yaptık." sözü bu hükmün naklî delîlidir. (6) Çekirge hakkında varid olan bütün hadisler içinde en sahih olanı, Abdullah İbn Ebî Evfâ’dan rivâyet edilenidir. Bu yüzden çekirgenin yenilmesinin helal olduğu konusunda icmâ olduğu belirtilmektedir. (7)
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
daha başka hadisler var bu konuda

bende yendiğini biliyorum :)
 
M Çevrimdışı

miraç burak

Üye
İslam-TR Üyesi
zaten çekirge yapı itibarı ile diğer böceklerden çok farklı pis yerlere konmuyor hep temiz otluk alanlarda duruyor balık avlarken kulanmıştım kokusuda mide bulandırıcı değil iştah açıcı :)
 
H Çevrimdışı

Habibullah

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
1837- وعنْ عَبدِ اللَّهِ بن أبي أوْفي رضي اللَّه ، عَنْهُمَا قال : غَزَوْنَا مع رَسُولِ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم سَبْعَ غَزَوَاتٍ نَأكُلُ الجرادَ .وفي روايةٍ : نَأْكُلُ معهُ الجَراد ، متفقٌ عليه .

1837. Abdullah İbni Ebû Evfâ radıyallahu anhümâ şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ile beraber yedi gazâ yaptık. O gazvelerde çekirge yedik.

Diğer bir rivayete göre, Resûl-i Ekrem ile beraber çekirge yedik, dedi.

Buhârî, Zebâih ve’s-sayd 13; Müslim, Sayd ve’z-zebâih 52. Ayrıca bk. Tirmizî, Et’ime 22; Nesâî, Sayd ve’z-zebâih 37

Açıklamalar

Hem hadisimizin râvisi Abdullah hem de Ebû Evfâ künyesiyle bilinen babası Alkame İbni Hâlid sahâbî oldukları için, “Allah her ikisinden de razı olsun” anlamında radıyallahu anhümâ diye ikisine de dua ettik.

Kısa hal tercümesini 54 numaralı hadiste verdiğimiz ve Kûfe’de 86 (705) yılında en son vefat eden sahâbî diye bildiğimiz bu aziz insan, Resûlullah Efendimiz ile birlikte yedi, bazı rivayetlere göre altı gazvede bulunduğunu ve erzakları tükendiği zaman bazan çekirge yediklerini söylemektedir. Gerçekten de İslâm askerleri bu seferlerde bir çeşit komando eğitiminden geçmişlerdir.

Çekirge yemenin câiz olmadığına dair bazı rivayetler bulunmakla beraber, bu rivayetlerin hepsi zayıftır. Bu konudaki en sağlam hadis budur. Çekirgenin yenebileceğine, hatta kesilmeden yenebileceğine dair İslâm âlimlerinin fikir birliği (icmâ) vardır. Yalnız Mâlikîler çekirgenin kesilmesini gerekli görmüşlerdir. İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe ise çekirgeyi balık gibi kabul etmiş, onun, ölü olarak bulunsa bile yenmesinde bir sakınca olmadığını söylemiştir (Daha fazla bilgi için bk. Tecrid Tercemesi, XII, 18-19).

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. Peygamber Efendimiz ashâbıyla birlikte savaşlar yapmış, bu savaşlarda bazan çekirge yenilmiştir.

2. Çekirge yemek helâldir.
 
E Çevrimdışı

ENSARİ

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yukarıdaki açıklamalar,hadisler hep yenen çekirgenin savaş zamanlarında olduğu normal bir durumda yenmediği görülmüştürki,bu gibi durumlarda zaten haram olanlar bile zarurete binanen caiz olabilmektedir..bu caiz olsada islam ülke mutfaklarında bulunan ve arzu edilen bir yiyecek olmamıştır..ama uzak doğu ülkelerinde mutfaklarının vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır..
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt