Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuğun Duygularını Kabul Etmek

Ü Çevrimdışı

Ümmü Yusra

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Genellikle anne babalar çocukların duygularını kabul etmezler. Halbuki bu duyguları hissetmek, örneğin korkmak, mutlaka korkak olmak demek değildir.
Biz de yetişkin olarak bazen karanlıktan korkabilir tedirgin olabiliriz. Üzülmek de mutlaka mutsuz olmak demek değildir. Yaşamda daha büyük üzüntüler var diye çocuğunkini küçümsemek, inkar etmek haksızlıktır, ayrıca çocuğun anlayamayacağı bir boyuttur.

Şimdi rollerle örnekleyelim. Düştünüz; diziniz kanadı, çok acıyor, ağlamaklısınız ama yanınızdaki kişi “hadi canım o kadar da ağrımamıştır” diye duygu ve algılarınızı inkar ediyor, veya “hadi sen de sulu göz” diye sizinle alay ediyor. Ne hissedersiniz?
Sonuç: Tartışma, birbirinden uzaklaşma, çocuktan anne babaya kızgınlık, içerleme, öfke, bu duyguların ileriki iletişimlere yansıması…

Bu gibi tartışma ve kırgınlığa meydan vermemek için dikkat edilmesi gereken 3 önemli etken vardır:

1- Kendini çocuğun yerine koyarak durumu değerlendirmek. (empati)

2- Çocuğun anneden ayrı ve farklı düşünebileceğini kabul edebilmek.

3- Çocuğun gelişim süresi içinde (yaşının icabı) bazı davranış ve duygularda bulunabileceğini bilmek ve bunları geçici olarak kabul etmek.

DEMEK Kİ:
Çocuk yetişkin değildir yetişkin gibi düşünemez, davranamaz ama zamanı gelince öğrenir.
Ancak çocuk eğitiminde etkili olabilmek ve çocukla sağlıklı ilişkiler kurabilmek için ilk adım; çocuğu çocukluğuyla yani yaşının getirdiği doğal sınırlamalar ve yetersizliklerle kabul etmek ona ileride olmasını düşlediğimiz yetişkinin veya kendimizin küçük bir kopyası olmadığından dolayı kızmamakla başlar. Beklentilerimizin oluşmasını sabır ve güvenle beklersek çocuğa da bu aşamaları yapması için daha sağlıklı bir ortam hazırlamış oluruz.

NOT: Anne-baba rol çerçevesinden çıkıp insan-insana iletişim kurabiliriz!...
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Haklısınız eğitim ve çocuk psikolojisinde çocuklar yetişkin birey olarak ele alınırlar...Hatta bazı akımlarda çocuk genç birey olarak kabul edilmektedir..

Malesef günümüzde sosyal olarak halkımız bu konularda son derece cahil kalmıştır..Ve bu konularda bilgi edinmek için herhangibi bir çalışma yapmamaktadırlar..

Çocuklar düştüğünde ayyy yavum acıdımı,neresi acıyor yada aptal çocuk neden düştün diye verilen yanıtlar çocukları ya çok asabi yada ilerde karakterini olumsuz yönde etkilemektedir.Onlara ilk kez sanki üniversiteye başka ile giden bir genç birey gibi yaklaşmak lazım nasıl düşüyorsa kalkmasını da kendisi öğrenmesi lazım..

Bu şekilde ona davranmadığınız taktirde ergenlikden sonra o kişide sosyal olarak kendi başına haraket edememe gibi olumsuzluklar oluşasacaktır..
 
Üst Ana Sayfa Alt