Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuk Eğitimi Eş Seçimi İle Başlar

Katre-i Lale Çevrimdışı

Katre-i Lale

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
“Eğitim ne zaman başlar?” sorusu genellikle çocuk doğduktan sonra diye cevaplanır. Ancak durum böyle değildir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bizlere bu konuda yeni ufuklar açmıştır. Buna göre eğitim, ne çocuğun kendini bilmesiyle, ne de doğumuyla değil; çok daha önce, çiftlerin evlenmeye karar vermesi sırasında başlar.

Evlilik öncesi tedbir dönemi eş seçimi ile başlar. İnsanoğlunun hayatında verdiği en önemli kararlardan biri eş seçimidir. Evlenen her çift aynı zamanda anne baba adayıdır.

Her çocuğun mutlu bir ailede dünyaya gelmesi, sağlıklı gelişiminin ve başarılı eğitiminin birinci basamağını oluşturur. Efendimiz (s.a.v.), mutlu bir aile yuvasının birinci şartı olan eş seçimine önem vermiş ve Buhari’de nakledilen bir Hadis-i Şerif’te:

“Bir kadınla şu dört özelliği için evlenilir: Malı için, soyu için, güzelliği için, dini için. Sen dindar olanını elde et ki, rahat edesin.” buyurmuştur.

Demek ki eş seçiminde her şeyden önce dikkat edilecek en önemli husus dindarlık olmalıdır.

Evlilikte huzur için eşlerin ortak değer yargılarına sahip olması çok önemlidir. Dünyaya, hayata, kültürel değerlere, inanca, aileye yönelik konulara bakış açıları ne kadar yakınsa, eşler arası uyum ve ahenk o derece iyi olacaktır.

Evlenecek kişilerin birbirinden ve evlilikten ne beklediğinin bilincinde olması gerekir. Tarafların evlilik kararını verirken, aynı zamanda ileride doğacak çocukların anne veya babasını seçtiklerinin farkında olması gerekmektedir.

Evlendikten sonra her fert farklı bir sosyal statü kazanır, sorumlulukları artar ve nihayetinde de mutluluğu artar veya azalır. Mutluluğun artması için daima beslenmesi, yani mutluluğa yatırım yapılması icap eder.
Evlenecek kişilerin, kadın-erkek psikolojisi, eşler arası iletişim, çocuk ve ergen psikolojisi gibi konularda en azından fikir sahibi olması ve kendini geliştirmeye çalışması uygun olur.

Ayşenur Türk Bıyık
 
hamza01 Çevrimdışı

hamza01

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
İslam'da çocuk terbiyesine, önce nereden başlamak gerekiyorsa oradan başlamakla gerçekleştirmek lazımdır; bu da hayat arkadaşını dini esaslara göre seçmekle başlar. Rasulullah ( s.a.v. ) şöyle buyuruyor:

'' Kadın dört özelliğinden dolayı nikah edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı. Sen dindar olanına zafer bul ki ellerin feyiz ve bereketle dolsun.''( Buhari - Müslim )

Bunun içindir ki peygamberimiz evlenmeğe istekli olanları dindarla evlenmeye teşvik etmiş, ta ki kadın kocasının hak ve hukukuna riyatini en uygun şekilde yerine getirip kendisine düşeni yapmış olsun ve islam'ın emrettiği ölçü ve anlamda ev idaresiyle ilgili hak ve sorumlulukları yerine getirsin.


Hayırlı eş seçme konusunda gerçekten Ömer b. Hattab (r.a) bir gün "çocuğun babası üzerindeki hakkı nedir?" diye soran adama verdiği şu cevap duyulmaya değer bir anlam taşımaktadır: "Anasını iyice araştırıp seçmesi, ismini güzel koyması, kendisine Kur'an öğretmesidir."

Müslüman erkek, ne vakit ki, Müslüman bir aile yuvası kurmak, salih bir nesil yetiştirmek ve Allah'a iman eden bir toplum oluşturmak için nereden başlayacağını biliyorsa, o takdirde evliliğe dayalı diğer sorumlulukları dikkate alması kolaylaşır, nelerle mükellef bulunduğu onun için ciddi bir problem teşkil etmez.

Anne, sorumluluğu yüklenmekte tıpkı baba gibidir, aralarında bu hususta fark söz konusu değildir. Hatta annenin sorumluluğu daha önemli ve ihmali halinde daha tehlikelidir. Şu cihetle ki, anne, çocuğunun doğumundan gençliğine, yetişip hayat adamı oluncaya kadar her dönemiyle içiçedir ve ona lüzumludur. Resulullah (s.a.s), sorumluluğu taşımada ona özel yer vermiştir:

"Adam kendi ailesi içinde koruyucu bir çobandır, koruyup güttüğünden sorumludur. Kadın da kocasının evinde bir koruyucu çobandır ve koruyup güttüğü şeylerden sorumludur." (Buhari - Müslim)
 
Üst Ana Sayfa Alt