Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuk Ve Dini Eğitim-5: Kuran Ve Sure Öğretimi

_katre_ Çevrimdışı

_katre_

الحمدلله
Site Emektarı
Çocuk ve Dini Eğitim-5: Kuran ve Sure Öğretimi

kuranvecocuk3.jpg


Çocukluğumuza bakarsak çoğumuz Kuran okumayı ve namaz sureleri denilen Kuran’ın sonundaki kısa sureleri Kuran kurslarında öğrenmişizdir. Okul tatil olduğunda, “biraz da dini eğitim alsın” denilerek gönderilen Kuran kurslarında kimimiz yıllarca Kurana geçemez, kimimiz tam Kurana geçtiğimizde kurs kapanır, kimimiz daha azimli olur, hatime bile başlardı. Ama okul açıldığında Kuranlar raflara kaldırıldığı için çoğumuz bir sonraki seneye kadar unuturduk. Ve bizim Kuran okumaya başlamamız yaş olarak epey geç olurdu. Böyle olunca namaz surelerini bile bilmem kaç yaşında ancak öğrendiğimiz için Kuran ezberi yapamazdık. Zaten okullu olan bizler, buna fırsat da bulamazdık. O küçük çocuklar olan biz, şimdi büyüdük ve biz anne olduk. Çocuklarımızı yetiştirirken, eskilere nazaran birçok konuda daha bilgili olan bizler, şimdi İslami eğitim noktasında da daha bilinçliyiz çok şükür. Çocuklarımıza “ağaç yaş iken eğilir” misali, küçük yaşlarda eğitim vermenin önemini biliyoruz. Ve söz konusu dini eğitim olduğunda da, çocuklarımızı küçük yaşta Kuran ile tanıştırmak gerektiğini, 7 yaşında iken namaz kılmaları için o zamana kadar sureleri ezberletmemiz gerektiğini de öğrendik artık. Şu da var ki, biz şimdi çocukların kapasitelerini de çok iyi biliyoruz. Küçük yaşlarda, özellikle televizyondan uzak tutulmuş çocukların henüz hafızaları temiz olduğu için, ezber kabiliyetlerinin daha kuvvetli olduğunun farkındayız. Üniversitede bir arkadaşım “ben 4,5 yaşında öğrenmişim Kuran okumayı” dediğinde çok şaşırmıştım. Oysa şimdi bakıyorum arkadaşlarımın çocukları da 5 yaş civarı Kuran okumayı öğrenmiş oluyor. Esasen bu konuda çocuklar yetişkinlere göre çok daha iyi durumda. Bu nedenle çocuklarımıza 4 yaşından itibaren Kuran eğitimi vermeye başlayabiliriz. Peki Nasıl?

Hatırlar mısınız bilmem daha önce elif-be’yi nasıl öğreteceğimiz konusunda bir yazı yazmıştım. Bu yazıdakine ek olarak geçen gün aklıma gelen, oyun hamurları ile oynarken harfleri yapmak oldu. Çocuklar oyun oynarak öğrenmeyi seviyorlar ve hem sıkılmadan hem de farkında olmadan öğreniyorlar. Harfleri öğretmek sanırım işin en kolay kısmı. Asıl mesele harfleri birleştirerek, okuma yapmayı öğretmek. O da sabırla ve zamanla olacaktır inşaAllah. küçük bir beyaz tahta alıp üzerinde yazıp,çizip,silip gösterebilirsiniz. Olayı eğlenceli hale getirmeye çalışmak çok önemli, bu noktayı kaçırmayın. Çocuk bunu bir oyun değil, bir ders,bir zorunluluk gibi görürse ters tepiyor ve hemen sıkılıyor. Eğer “ben kendim öğretemem, ben de çok iyi bilmiyorum” diyorsanız, bu eksikliğinizi çocuk için değil, kendiniz için gidermelisiniz. zira bir Müslüman olarak Kuran’ı iyi bilmemek çok ciddi bir eksikliktir. Eğer “ben öğretemem, çocuk benden almıyor ki” diyorsanız, çocuğunuz için ve bütçeniz için uygun olan bir okula gönderebilirsiniz. Okul öncesi çocuklara bu şekilde Kuran eğitimi veren yerler var, en azından İstanbul’da çok var, biliyoruz. Kuran okumayı öğrendiği zaman, çok güzel bir hediye ile onu teşvik edebilirsiniz; hatta öğrenme sürecindeyken Kurana geçtiğinde çok sevdiği istediği bir şeyi alacağınız söyleyerek de motive edebilirsiniz.

İnternet üzerinden okuduğum bazı makalelerde, Kuran öğrenimine 5-6 yaşında başlanabilir yazıyor. Şahsen bunun ideal yaş olduğunu düşünmüyorum.Yanişunu demek istiyorum, çocuğun Kuran öğrenimine başlaması için o yaşı beklemek gerektiğine inanmıyorum. Daha küçük yaşta başlayıp, 5 yaşında artk Kuran okuyabilir hale geliyorlar çünkü. Çok örneklerini gördüğüm için rahatlıkla söyleyebiliyorum.Ayrıca yine bir yazıda anne-babanın Kuran öğretmeni olmaması gerektiğinden bahsediyordu. Buna da bir noktada hak veriyorum. O da şu ki: Herkes kendini ve çocuğunu bilir,eğer çok sabırsız bir insansanız siz öğretmeyin tabi. Bağırıp çağıracaksanız, hakaret edecekseniz, hiçbir şey yapmasanız bile oflayıp puflamalarınızla çocuğa sinirlendiğinizi, sıkıldığınızı belli edecekseniz siz bu işe hiç kalkışmayın; çocuğunuzu soğutmayın.

Sure ezberleme konusuna gelince, bu konuda da anneler çok endişeli, “nasıl öğretebilir ki” diyorlar. Çocuklarınızın birkaç kez dinlediği şarkıları ezbere söylediğini görmüyor musunuz? 10 kıta İstiklal Marşı’nı okuyan kız vardı bir kere televizyonlara çıkmıştı. Çocuklar çok kolay ezber yapabilir, sadece başka bir dil olduğu için telaffuzda problem yaşayabilirler, ama bu sorun değil. Kuran okumaya başladıklarında, ezberledikleri sureleri artık kendileri okuyabilecekler ve rahatlıkla düzeltecekler yanlışlarını. Öncelikle en kısa surelerden başlamak lazım İhlas, Kevser gibi. Fatiha suresini ilk öğrenmeleri gereken sure olarak görüyorum, hem ümmü’l-Kuran olduğu için, hem de 5 vakit namazın her rekatında okunduğu için ve daha birçok sebepten ötürü. Üstelik ezberlenmesi en kolay surelerden biri, çocuklar çok kolay öğreniyorlar bu sureyi. Nasıl ezberletelim sure diyenler için de birkaç yöntem söyleyeyim:

Çocukla oyun oynarken, ya da siz mutfakta yemek yaparken vs. çocuk yanınızda ise, seçtiğiniz sureyi sürekli okuyun. Diyelim ki Fatiha’yı seçtiniz. Okuyun devamlı. Oyun oynarken bile çocukların radarlar açık ve sürekli kayıt halindeler. Farkında olmadan çocuk o sureyi ezberlemeye başlıyor. İkinci yol olarak, uyurken mutlaka ona okuyun. Eğer çocuğun yanında kardeşini sallayarak uyutuyorsanız, ninni söylermiş gibi sürekli sureyi okuyun. Bir de düz okumamak lazım, biraz makamlı okuyun ki ritmik şekilde olduğunda çok çabuk kavrıyorlar. Üçüncüsü de biraz teknolojiden faydalanmak tabi. Sureyi güzel bir makamla okuyan imamı seçin, üst üste sureyi okuyacak şekilde ayarlayın ve çocuğun bunu dinlemesini sağlayın. Bütün bunlardan sonra, çocuk yanınıza gelip “elhamdulillahi rabbi’l-alemin”…diye başlayacaktır inşaAllah…

Seyyaf ve Hümeyra'nın Annesi

 
_katre_ Çevrimdışı

_katre_

الحمدلله
Site Emektarı
Kuran Alfabesi Öğreniyoruz

12-ustun.gif


Çocukların bizim tahminimizden de öte bir kapasiteleri var; kimi zaman onlardaki zekayı küçümsüyor, anlayamaz/algılayamaz sanıyoruz ama yanılıyoruz. Özellikle görsel olarak sunulan şeyleri daha çabuk kavrıyor, hafızalarına alıyorlar. İşitsel olarak da şarkı, ezgi gibi ritimle olan şeyleri daha çabuk öğreniyorlar. İşte Kuran alfabesi dediğimiz elif-be’yi öğretirken de bunlardan faydalanarak, küçük yaştan itibaren Kuran öğrenimine hazırlayabiliriz.

Peki bu bağlamda neler yapabiliriz? Yayınevleri anne-babalara çok yardımcı oluyor. Eskiye nazaran o kadar çok kitap-cd-puzzle var ki çocuklara eğlence içinde Kuran öğretebilmek için. Öncelikle bunlardan faydalanabiliriz diye düşünüyorum. Daha önce tanıtımını yaptığım Sesli Elif-ba var. Ahşap raptiyeli puzzle görmüştüm bir kere Çarşamba pazarında, üstelik 5 liraydı. O zaman almadığım için çok pişmanım. Genelde bu tarz şeyler zor bulunduğu için alıp stok yaparım ama nedense o gün almadım. Uysal yayınevinin puzzleı var ama açıkçası ben beğenmedim. Bir de elif’i elma, be’yi bebek vs şeklinde öğretmeyi kendimce uygun bulmuyorum. Biz de öyle öğrenmedik zaten.

Var olan yayınları, araç-gereçleri kullanmanın dışında biz ne yapabiliriz? Bir karton, fosforlu bir kalem, bir makas ve bant yardımıyla hazırlayabileceğim şeyler var. Kartonu kare kare kesiyoruz, her harfi bir kareye yazıyoruz. Bantla bunları odasına (dolabının dışına veya duvara) yapıştırıyoruz. Öğretir/ders verir gibi değil, oyun oynarken arada bak bu elif, bu be diyerek harfleri gösteriyoruz. Onlar zaten hemen beyinlerine nakşediyorlar. Benim izlediğim metotta bütün harfleri bir anda yazmadım. Beşer beşer öğrensin istedim. Bir anda hepsi çok gelebilir, kafası karışır, hepsi birbirine girer diye düşündüm.Bilemiyorum belki yanlış ama böylesi daha uygun geldi. Arada bir de bir deftere siz harfleri çizerek bu neydi diye soruyorsunuz ki duvardakileri iyice öğrenebilmiş mi diye test ediyorsunuz. Karışık bir şekilde soruyoruz yani.

Çocukları Kuran öğrenimine hazırlarken onları bıktırmamalı, bunu bir zorakilik gibi değil, severek isteyerek yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle çocuğun Kuran öğrenimini Kuran kurslarına yüklemeyi de doğru bulmuyorum. Böyle küçükken başlayarak zamanla biz öğretebiliriz. Uzun vadeye yayarsak çocuklar da sıkılmaz inşaAllah. Hadi kolay gelsin :)

Elif-be’yi baştan sona ezbere sayabilmesi için de internette çocuklar için hazırlanmış ritimli şeyler bulabilirsiniz. Youtube’da elif-be yazıp birkaç değişik videoya ulaşabilirsiniz.

İnternette elif-be ile ilgili alfabeyi öğreten çok sayıda oyun da var. Daha büyük yaşta çocuğu olanlar için çok iyi bir pekiştireç olduğunu düşünüyorum.

Seyyaf ve Hümeyra'nın Annesi
 
Üst Ana Sayfa Alt