Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuklar İçin Tekne Orucu Ve İrade Eğitimi

Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
i62zen15.gif


***

Çocuk eğitimi, çocuğa zoraki “davranış öğretmek” değil, ona “irade” kazandırabilmektir. Bir başka deyişle çocuğa “iç disiplin” kazandırmaktır.

Bugün anne babaların şikâyet ettikleri birçok sorunun kökeninde, iç disiplin elde edememiş çocukların hâllerini görüyoruz.

“Bu çocuk neden yarım saat oturup da dersini yapamıyor?”

Çünkü bir iç disiplini, iradesi yok ki yarım saat kendisine gücü yetsin de ders yapabilsin.

“Bu çocuk neden kemik görmüş ‘fino’ gibi kızların peşinden koşup onları rahatsız ediyor?”

Çünkü kendisine gücü yetmiyor, hazlarını kontrol edemiyor, içinde uyanan her duygunun esiri oluyor da ondan.

“Peki, bu çocuk neden namaz kılamıyor?”

Kılamaz, çünkü ruhunun gücü bedenine yetmiyor da ondan.

Örnekleri çoğaltabilirsiniz.

Neden bu çocuk odasını toparlayamıyor?
Neden bu çocuk vaktinde uyanamıyor?
Neden bu çocuk öfkesine hâkim olamıyor?
Çünkü iradesi zayıf da ondan.

Nedir irade?

Pedagojide irade, çocuğun zorluklara karşı direnebilme gücü elde etmesidir. Kişinin kendisine gücü yetmesidir.

Peki, çocuğa irade nasıl kazandırılır?

Bir çocuğun irade kazanabilmesi, ancak “kendi yapabilmelerine” fırsat verilmiş olması ile mümkündür.

Ve irade zayıflığı da ya anne babası tarafından aşırı korunan ve sevilen çocuklarda veya şiddete maruz kalan çocuklarda görülür.

Neden?

Çünkü aşırı korumacı anne babalar, çocuklarının “kendi yapabilmesine” fırsat vermezler de ondan.

Böylesi anne babalar çocuklarına yemeklerini kendileri yedirir, ayakkabılarını kendileri giydirir, elbiselerini kendileri çıkartırlar…

Hâlbuki çocuk, kendisine “yapabilme fırsatı verildiği kadar” güçlü bir iradeye sahip olur.

İşte bu yüzdendir ki Ramazan ayı, çocuklarına irade kazandırmak isteyen anne babalar için bulunmaz bir fırsattır. Zira bu ayda, anne babası oruç tutan neredeyse bütün çocuklar, oruç tutmaya özenirler…

Bu özentiyi bir kazanıma dönüştürmek için, çocukların dayanabildiği kadar oruç tutmalarına izin vermek gerekir…

Bu yılki Ramazan uzun yaz günlerine denk geldiği için çocuklar bütün bir günü oruçlu geçiremez belki ama onlar için “tekne orucu” imkânı sunulabilir…

Çocuğunu “gerçekten” seven anne babalar, çocuklarını “Sen daha küçüksün, büyüdüğünde oruç tutarsın” diyerek aşağılamak yerine, “Demek sen de oruç tutmak istiyorsun” diyerek teşvik etmeli ve ona yol göstermeli.

Bu arada belki “Nedir bu tekne orucu?” diyenler için küçük bir açıklama yapmak gerekirse… Tekne orucu, bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesine tekne orucu deniyor.

Tekne orucunda çocuk oruç tutmaya sabah ezanı ile değil, öğle ezanı ile başlıyor. Öğleye kadar yiyip içen çocuk, öğlen ezanını duyduğunda artık yeme ve içme işini bırakıyor. Ta ki anne babası ile birlikte iftar sofrasına oturuncaya kadar kendi kendine bir iç savaşın içine giriyor.

Ve böylece, yıllarca süren bir irade kazanımı eğitiminin ilk adımlarını atıyor…

Daha çocuk yaşta çok susadığı hâlde “kendi iradesi ile” bir bardak suyu “hayır içmeyeceğim” diyerek iç disiplin elde eden çocukların eğer “ahlâk eğitimi” de düzen içinde geçmişse, böylesi çocukların daha güçlü bir ruhsal donanıma sahip oldukları gözlenmektedir.

Bütün bunların yanı sıra, daha ilk çocukluk yıllarında tutulan orucun tadı da sanırım hiçbir şey ile değişilmez.

İtiraf etmeliyim ki ben kendi çocukluk yıllarımda tuttuğum tekne oruçlarının tadını hiçbir orucumda bulamadım.

O çocuksu saflığım ile tuttuğum oruçlarım sanırım en ihlaslı oruçlarımdı.

Kendisine has tuhaf bir lezzet taşıyan tekne oruçlarından çocukların mahrum kalmaması dileğimle…

İyi Ramazanlar…


Adem Güneş
 
Umm Zaynab Çevrimdışı

Umm Zaynab

Üye
İslam-TR Üyesi
Sahih al-Bukhari ve Muslim'deki ashura gunu hadisi de cok guzel bir ornek bu konuda, hadisin ikinci bolumunde al-Rubayyi’ bint Mu’awwidh ibn ‘Afra’ "o gunden itibaren orucumuzu tuttuk ve cocuklarimiza da tutturduk, hatta kucuk olanlara da, onlar icin tahtadan oyuncaklar yapardik, eger yemek icin aglamaya baslarlarsa iftar vaktine kadar onlari bu oyuncaklarla oyalardik" diyor, demek ki bu cocuklar gercekten kucuktu, cunku 9-10 yasinda bir cocugu oyuncakla oyalayamazsin. SubhanAllah, acliktan agladiklarinda oyuncaklari verirlermis, iste nefis terbiyesinin erken baslamasi gerektiginin en guzel ornegi, masallah.
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
SubhanAllah, acliktan agladiklarinda oyuncaklari verirlermis, iste nefis terbiyesinin erken baslamasi gerektiginin en guzel ornegi, masallah.
Çok doğru. İnşallah çok küçük çocukları oruca alıştırma döneminde bu bahsettiğim yöntem uygulanabilir. Bizim 2,5 yaş civarındaki çocuğumuz da bizden görüp yemek yememeye, kendince oruç tutmaya çalışıyor. Maşallah barekallah, çocuklar zaten o kadar hevesli ki, onlara sadece izin vermemiz, heveslerini kırmamamız bile inşallah yeterli.
Rabbim, ebeveynler olarak çocuklarımızın tertemiz tabiyatlarını korumak nasip etsin bizlere. Yaş ilerledikçe sahura da kaldırılır, tutabildiği yere kadar tutmasına izin verilir. Ta ki günün birinde bir günü oruçlu geçirmeye gücü yetinceye kadar, aşama aşama yöntemler değiştirilir inşallah.

Misal, bu konuda bir arkadaş paylaşımda bulunmuş:

Çocuklar hangi yaşta oruç tutmaya alıştırılmalıdır?

Hiç şüphe yok, bu konuda farklı yaş gruplarındaki çocuklar için farklı izahlar ve uygulamalar gereklidir.

Okul öncesi yaşlardaki (0-6 yaş) çocuklara oruç tutturmak uygun değildir. Sahura kaldırılabilir, 2-3 saatlik veya yarım günlük denemeler yaptırılarak tam gün tutmuşçasına sevindirilebilir.

7-11 yaşlarındaki çocukların sağlık durumları müsaitse, hiç olmazsa hafta sonları veya bir-kaç gün oruç tutturulabilir.

11-13 yaşlarda ise, oruç ibadeti daha ciddiye alınmalıdır. Çünkü bu yaşlar ergenliğin başlangıcıdır ve artık ibadet sorumluluğu da başlamaktadır.

Lise çağındaki çocuklarımızın yaşları uygun olduğu için oruç tutmak farzdır. Ne var ki dersler bahane edilerek çocuklar yanlış yönlendirilebilmektedir. Oysa oruç tutmanın zekâ veya başarı azalmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Sadece evde ders çalışma saatleri yeniden düzenlenebilir.
Çocukların oruç ibadetine ısındırılmasında tedricîliğe dikkat etmek gerekir. Bu yüzden başlangıçta çocuklar tam gün oruç tutmaya zorlanmamalıdır. Dinî tutum ve davranışının gelişimine paralel olarak ibadetin ciddi bir iş olduğu vurgulanmalı, çocukların tam gün oruç tutması da teşvik edilmelidir. Hatta oruç tutmaya veya orucu tamamlamaya teşvik için bazı hediyeler dahi verilmelidir. Nitekim sahabe, çocuklarını eğitirken bu tür hususlara özen göstermiştir.

Bazı sahabelerin oruç tutan çocuklarına oyuncak alarak onları iftar vaktine kadar oyaladıklarını ve oruçlarını tamamlatmaya gayret ettiklerini görmekteyiz. Hanım sahabelerden Rubeyyi bint-i Muavviz -radıyallâhu anhâ- diyor ki: "Biz aşure orucu tutardık. Küçük çocuklarımıza da tuttururduk. Mescide gider çocuklara yünden oyuncaklar yapardık. Onlardan biri yiyecek için ağladığında bu oyuncağı ona verir ve iftar vaktine kadar beklemesini sağlardık." (Buhari, Savm, 47; Müslim, Siyam, 136)

İmam Buhari Sahih'inde 'Çocukların oruç tutması' başlıklı müstakil bir bab açmış ve burada Hz. Ömer'in, ramazanda sarhoş olan birine:"Yazıklar olsun sana! Bizim çocuklarımız bile oruç tutmaktadır, dediğini nakletmiştir." (Buhari, Savm, 47)
Konunun linki:

https://www.islam-tr.org/konu/cocuklarimiz-ve-oruc.23980/
 
Umm Zaynab Çevrimdışı

Umm Zaynab

Üye
İslam-TR Üyesi
benim bildiğim sabah normal başlatıp öğleyin açtırmak vardı,bu da daha değişiğiymiş.

bu yontem sahura degil de iftara iltifat eden bir yontem, ozellikle sahuru hafif yiyeceklerle geciren, ziyafete donusturmeyen aileler icin ideal, cocuk sahurda degil de iftara heves ediyor, aileyle birlikte ezani bekliyor, dua edip orucunu buyuklerle aciyor, gercekten orucunu tamamlamis gibi hissediyor.
 
Üst Ana Sayfa Alt