Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çocuklarda Travma

Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Çocuklarda Travma

Travma, hayatın günlük akışı içinde, hiç beklenmeyen bir anda, insanın dayanma gücünü zorlayan ya da aşan bir durum olarak tanımlanabilir. Travmaların oluşmasında, çocuğun olayı kendi yaşamına veya başka birinin yaşamına tehdit olarak algılaması çok önemlidir. Olay ne kadar doğrudan tehdit oluşturuyorsa, etkisi o derece büyük olur.

Travmaya neden olan olaylar insan eliyle ortaya çıkmış da olabilir. Bu tip olaylar arasında, hırsızlık, taciz, tecavüz, kazalar, bir vahşete şahit olmak sayılabileceği gibi çocuğun çok fazla sayıda hastalık ve ameliyatlar geçirmesi de olabilir.

Bazı travmalar kısa sürelidir ama uzun süren travmalarla da karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden çocuğumuzun tepkilerini pozitif yönde etkilemek adına böyle bir durumla karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilmemiz gerekir.

Özellikle daha konuşmaya yeni yeni başlamış veya henüz konuşamayan yaştaki çocuklarda travma hissiyat kaybına yol açabilir. Mesela ufak yaşlarda sayısız hastalık geçiren ve hastanede zorunlu tedavi görmek zorunda kalan bir çocuk, tüm hissi duygularının " kapat" düğmesine basıp kapatmayı seçebilir. Bunun nedeni çocuğun bütün bu zorunlu hastane tedavilerinden bıkmış olup, artık bu acılardan kurtulmayı istediği içindir. Çocuk bu şekilde duygu/hislerini tamamen kapatır, ama tek tuşla bütün hissiyatını kapatıp kaybettiğinin farkında değildir.

Artık çocuk hastanede yapılan iğnelere tepkisizdir ama sadece bu değil, artık sıcak/soğuk veya sert/yumuşak nedir bunuda bilemez, hissedemez. Örneğin küçük kardeşine sert bir cisimle vurabilir ve sonrasında empati de yapmaz. Veya aşırı sıcak suyun altında dakikalarca elini yıkayabilir, yine elinin acıdığını farketmeden...

Bu durumda yapılacak en önemli şey çocuğa ilgi ve yakınlık gösterip bütün kaybettiği bu hisleri tekrar ona bu ilgimizle kazandırmaktır. Mesela empatisini uyandırmak adına onu kardeşine vurduğunda çocuğa kızmak yerine kardeşini teselli etmeyi denemeliyiz. Bu şekilde çocuk kardeşinin canının yandığını zamanla anlayıp bu hareketinden vazgeçecektir. Tabi bu uzun süreçte ebeveynlerin çok sabırlı davranıp çocukla devamlı ilgilenip sevgisini ona hissettirmesi gerekmektedir.

Ayrıca çocuğun az da olsa her güzel hareketini dile getirmek ve hatta ödüllendirmek onun bu güzel hallerini tekrar etmesine sebep olacaktır inşaAllah.

Son olarak çocuğun eklem bölgelerini iki elimizin arasına alıp hafifçe bastırarak, ayrıca ayak altına ve kafasının arka bölümüne ensenin üst bölümüne hafif dokunuşlarla masaj yapıp çocuğun vücudunu hissetmesine yardımcı olunabilir.

Bu yazdığım konu kendi iş deneyimlerimden olup iyi sonuç aldığım için paylaşıp sizlerin de faydalanabileceğinizi düşündüğüm bir paylaşımdır. Isabetli görüşlerim Allah'tan hatalar ise bendendir.

Rabbim hepimize evlatlarımızla ilgili bütün imtihanlarımızı kazanmayı nasip etsin...
 
Ummu Aişe Çevrimdışı

Ummu Aişe

حسبي الله ونعم الوكيل
Site Emektarı
Amin kardeşim, Allah bu gibi durumlardaki ailelerin yardımcısı olsun, sabırlar ihsan etsin.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt