Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Dar'ul Harb'de Gadr Yapmadan Küfrün veya Kafirlerin Malını Almak Caiz mi?

A Çevrimdışı

akilli55

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Gadr etmek nedir?

Sual 1: (Gayrimüslim ülkelerde fâsid alışverişler caizdir, ancak gadr etmek caiz değildir) deniyor. Gadr etmek ne demek? Birkaç örnek verilebilir mi?

CEVAP 1:
Gadr etmek, verdiği sözde, yaptığı anlaşmasında durmamak, hainlik etmek demektir. Tam İlmihal’de diyor ki:
Dar-ül-harbde bulunan bir müstemin Müslüman, mesela, Fransa’ya, ticaret için gitmiş olan bir Müslüman, kâfirlerin malını, fâsid akit ile alabilir. Çünkü, Dâr-ül-harbde bulunan müsteminin, gayrimüslimlerin mallarını, onların rızası ile alması caizdir. Fakat, gadr ile almak caiz olmaz.

Dar-ül-harbde, gayrimüslimlerin mallarını gönül rızası ile, gadr yapmadan almak Hanefi’de caizdir. Diğer üç mezhepte caiz değildir. (Mecmâ’ul-enhür)


Sual 2:
Burada hanefi mezhebine göre sormak istiyorum. Fransa'da, ingiltere de vs vs darul harpde bir adam bir işyerinde çalışıyor. Fakat bu ülkenin kanunlarına göre bir işyerinde kayıtlı olarak çalışmayanlara işsizlik parası veriliyor. Şimdi bu adam hem bir işyerinde çalışsa, hem de o devlete kaydını yaptırmayıp işsizlik maaşını da alsa bu Hanefi mezhebinde caiz midir?

CEVAP 2:
Not : Kitap, Sünnet ve Sahabei Kiramın icmaı ile sabit olan husus, müminlerin, küffarı aldatmak niyetiyle yalan söylemelerinin caiz olduğudur (Fıkhi meseleler (Yusuf Kerimoğlu ) c.1, sh. 179, ist/1989


--------------

Bu cevaplar doğru mudur?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Sual 1: (Gayrimüslim ülkelerde fâsid alışverişler caizdir, ancak gadr etmek caiz değildir) deniyor. Gadr etmek ne demek? Birkaç örnek verilebilir mi?

C 1 - Bu ifadeler Ebu Hanife ve İmam Muhammed (rahimehumullah)'a göre doğrudur.

Bir Müslümanın, gayr-i muslim ülkelerde, kâfirlerden faiz alması, içki ve domuz eti satması ve hatta kazanacağı kesin olmak şartıyla kumar oynaması, bu fiillerin gayr-i muslimlerce meşru olduğu ve Müslüman’ın da bu meşruîyetten faydalanması, İmam-ı Âzam Ebu Hanife ve İmam Muhammed'e göre câizdir. (el-Fıkhu ale'l-Mezahebil arba'a, 1/340; Fethu'l-vehhab 2/355)
Fakat Cumhura göre yâni , İmam-ı Şafii, İmam-ı Malik, İmam-ı Ahmed bin Hanbel, Evzai, İshak ve Hanefi'lerden Ebu Yusuf’un da içinde bulunduğu fukahanın ekserisi, "Müslüman’ın her yerde ve Dar'da, İslam ahkâmı ile yükümlü bulunduğunu" ifade ederek, böyle bâtıl ve fâsid olan akid ve alışverişleri câiz bulmamış, reddetmişlerdir.

Buna göre sadece İmam-ı Âzam Ebu Hanife ve İmam Muhammed, harb diyarına pasaportla giren bir Müslümanın, oradaki gayr-i muslimlerin mallarını kendi rızaları ile herhangi bir şekilde almasını, esasen mubah ve helâl olan bir şeyi almış sayılacağını söylerler. Fakat bu anlayış isabetli ve hikmetli değildir. Ebu Hanife'nin Dar'ul Harbte kazanacağını kesin biliyorsan kâfirle kumar oynamaya delil aldığı Ebubekir (r.anh)ın Rumlarla Mecusilerin savaşında, Kurayş'li muşriklerle 100 deve ortaya koyarak iddiaya girmesi; Kumarı haram kılan hükmün (Maide 90) inmesinden öncedir. Fâiz ise zaten her yerde fâizdir. (el-Fetâva'l-Kubrâ c. 2, s. 238; Bedâyi es-Senâyi' 9/4378)
Ancak, gasb, hırsızlık, hıyânet, aldatma gibi bir yolla rızasız almak ise, nerede olursa olsun asla câiz olmaz.



Sual 2:
Burada hanefi mezhebine göre sormak istiyorum. Fransa'da, ingiltere de vs vs darul harpde bir adam bir işyerinde çalışıyor. Fakat bu ülkenin kanunlarına göre bir işyerinde kayıtlı olarak çalışmayanlara işsizlik parası veriliyor. Şimdi bu adam hem bir işyerinde çalışsa, hem de o devlete kaydını yaptırmayıp işsizlik maaşını da alsa bu Hanefi mezhebinde caiz midir?

C 2- Kâfir de olsa, onların haklarına girmek câiz değildir. İslam dini, hak konusunda Müslüman, kâfir ayrımı yapmamış ve hak konusunda herkese eşit davranmıştır.
Bu devlet işsiz olduğunuzdan dolayı size para veriyorsa ve sizin bir işte çalışmanızdan dolayı normal şartlarda bu para size ödenmeyecekse, yanlış ve yalan beyanda bulunup bu parayı almak doğru değildir.

"Kul hakkı" kişinin kendi hakkı olduğu için, gerek mûminn, gerek gayr-i muslim olsun buna riâyet etmeyi gerekir. Haksızlık yapan kişi, kim olursa ahiratte bunun hesabını verecektir.

İmâm-ı Âzam Ebu Hanife ve İmâm-ı Muhammed (rahimehumullah)'a göre, Dar'ul İslam olmayan bir memlekette bulunan bir Müslümanın, ne başka bir Müslümanı ne de kâfirleri aldatıp mallarını çalması veya gasb etmesi caiz değildir. Çünkü İslâm dini musamaha ve fazilet dini olduğu için hiyâneti, aldatmayı, gayr-i ahlâkî ve çirkin şeyleri her yerde yasaklamaktadır. Bu aldatma, yalan ve hırsızlamanın tesbiti halinde kendi şahsında İslam lekelenecek, istismar edilecektir! Muslumana yakışmaz. Musluman Mekke'den Medine'ye hicret eden peygamberinin, kendisine teslim edilen muşriklerin mallarını teslim etmesi için Ali (r.anh)'a bırakmasındaki hikmeti örnek almaya çalışır.

İlgili Konu :


Dar'ul Harb'de Hırsızlık, Banka Dolandırmak Câiz mi?

Dar'ul Harb'de Gadr Yapmadan Küfrün veya Kâfirlerin Malını Almak Câiz mi?
Dar'ul Harb'de Eman ile İlgili Meseleler?
 
Üst Ana Sayfa Alt