Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Doğada Yaşam - Su / Su Arıtma ve Su Bulma Yöntemleri

MuhacirSelman Çevrimdışı

MuhacirSelman

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
SU Hayatta kalma mücadelesinde su kadar önemli baska bir sey yoktur.Vücudumuzun % 70 sudur.Bir insan düzenli ve minimum miktarda su almaz ise , o insanin hizli ve verimli olmasini bekleyemezsiniz.Bir insanin iklime,dogadaki aktivitesine ve ortam isisina bagli olarak minimum hergün 2.5 lt su içmesi gerekmektedir.Içtigimiz su diski ,idrar,vücuttan ve akcigerlerden çikan nem sonucu kaybedilmektedir.Bu miktar hergün tekrar tamamlanmak zorundadir.Yemek yemeden bitkin vaziyette 30 gün dayanabilirsiniz ama su içmeden( bu süre ortama bagli olarak) 7- 10 gün dayanabilirsiniz.Bu süre sonunda ölüm kaçinilmazdir.Asagida siralanan önerileri su temin edinceye kadar (vücudumuzda mevcut suyu korumak için) uygulamalisiniz.


1- Su kaybini önlemek ve günesten yanmamak için vücud derimizi örtmemiz gerekmektedir.
2-Günün en sicak saatlerinde asiri çalismadan kaçinin.Yürümeniz zorunlu ise bunu acele etmeden yapin.
3-Suyunuz yoksa yemek yemeyin.Konusarak agzinizin ve bogazinizin kurumasina neden olacaginizdan bundan sakinin.
4-Mevcut suyunuzu aksam serinliginde veya gece küçük yudumlarla için.
5-Çevrenizde deniz suyu veya içilmez su varsa elbiselerinizi islatin.Bu islem sizi serin tutar ve terlemenizi engeller.
6-Alkol ve sigara içmeyiniz.

Hazirlanmis cetvelde bir insanin çesitli isi derecelerindeki su ihtiyaci ve dayanma süreleri gösterilmektedir.



xsu001.jpeg


Uzun süre dayanmaniz suyun olmasina baglidir.Planlarinizi su temini üzerine yapmalisiniz.Suyu temin ettikten sonra diger konulara baslayin. Dikkat edeceginiz önemli bir hususta susuz kalmamak için kesinlikle durgun ve pis yüzey sularini arindirmadan içmeyiniz.Bu sular sizde hastalik yapacak bakterileri ihtiva eder.Asla sagliginizi tehlikeye atmayin.Susuzluk hizli bir ölüm ise,pis sulari içmek yavas bir ölümdür.Bulabildiginiz tek su kaynagi pis su ise,ne kadar susuz dahi olsaniz filitre etmeden ve arindirmadan içmeyiniz.

xsu002.jpeg
SUYU ARITMAK
Ilk islemimizde suyu aritmak için sekilde görüldügü gibi bir düzenek hazirlamamiz gerekmektedir.Bu islem ile suyun içindeki çamuru,yapraklari ve diger pislikleri uzaklastiracagiz.Sekilde bir kolu baglanmis bir giysi görülmektedir.Bunun yerine bir çorap veya elbise parçasida olabilir.Bu giysi içine kum ve ot koymamiz kafidir.Bulabilirsek içine konan yanmis odun kömürü su içindeki kokuyu alir. Süzülen suyu enaz bes dakika kaynatmamiz gerekmektedir.Bu islem sirasinda mevcut kabimiz yok ise,bu is için bir agaç parçasinin içini yakip oydugumuz yeri bir kap gibi kullanabiliriz.Daha sonra ateste isitilan temiz taslari agaç kap içindeki su içine koyarak suyu kaynatabilirizBu islemde soguyan taslar tekrar atese konarak su kayniyana kadar isleme devam edebiliriz.Ayni is için sekil verilmis ve güneste kurutulmus kil kapta kullanilabilir. Kaynama süresi, suyun kaynama noktasina ulastigi andan itibaren bes dakikadir.
xsu018.jpeg
SUYU NEREDE BULABILIRIZ ?

Pek çok yerde yüzey suyu bulmak mümkün degildir.Dogada su ararken memeli hayvanlara ve kuslara dikkat etmemiz gerekir.Bu hayvanlarin çogu bizler gibi hergün su içmek zorundadirlar.Vahsi hayvanlarin ayak izlerinin yogunlasmasi suya giden hayvanlari isaret edebilir.Genellikle düz araziden yükselen kayalik tepelerin yamaçlari su bulma ihtimalini artirir.Bu gibi yerlerde bulunan yesil bitkiler suyun varligini gösterebilir.Yogun yesil bitkilerin dibinde nemli toprak varsa uygun yeri kazdigimizda suyu ulasabiliriz.Kazdigimiz yerden su çiktigi taktirde ilk bulanik suyun atilmasindan sonra gelen su temiz olacaktir
Sabahlari günes dogmadan çimenler üzerinde biriken çig damlalari ince bir bez vasitasi ile toplanarak ve bez yeterince islandiginda bir kaba sikilarak gerekli su temin edilebilir.
xsu004.jpeg
Dogada dar ve günes almayan derin kaya yariklarinin içinde su bulunabilir.

xsu005.jpeg
Kurumus görünen dere yataklarinin zemininde kum altinda su olabilir.Dere yataginin bir engel veya bir kaya ile karsilastigi bölümüm ön tarafi kazilarak su bulunabilir.
xsu006.jpeg
Tam tersine arazi çok islak ve bulundugumuz yer bataklik olabilir.Suyun biraz ötesine kazacagimiz çukura dolan su ilk basta bulanik olabilir.Bekledigimizde su berraklasacaktir.
xsu017.jpeg
Deniz kiyisinda ve genis bir kumsalda isek,denizden karaya dogru enaz 100 metre ileride kumu kazdigimizda az tuzlu ama içilebilir su buluruz.
xsu008.jpeg
Eger deniz kenarinda ve elimizde su kaynatacak bir kap var ise,sekilde görüldügü gibi bir düzenek hazirlanir.Kabin üstüne konan kumas parçasi buhardan islandikça sikilarak su temin edilir
xsu009.jpeg
Deniz kiyisinda ve elimizde büyük naylon torba varsa,deniz suyunu kaynatarak buhardan su elde eden bir imbik yapabiliriz.Tencereden çikan buhar naylon torba içinde yogusarak su haline gelecek ve içeri kivirdigimiz naylon torbanin kenarinda birikecektir.
xsu010.jpeg
Kar olan bir ortamda ise,hazirladigimiz düzenekteki bezin içine doldurdugumuz kar; ayni zamanda isinmak için yaktigimiz atesin isisi ile eriyerek alttaki kaba toplanmaktadir.
xsu011.jpeg
Yenen kar, aksine susuzlugu neden olur.Bunun için kari elimizde sikarak eriyen kar suyunu içmek gerekir
xsu012.jpeg
Bir bitkinin yapraklari üzerine geçirilen torba içinde,yapraklardan çikan nem yogunlasarak torbada toplanir.
xsu013.jpeg
Bir bitkinin üzerine geçirilen torba içinde,yapraklardan ve zeminden çikan nem yogunlasarak kenarda toplanir.
xsu014.jpeg


SU IMBIGI
Su Imbigi en kurak ortamlarda bile çalisan bir sistemdir.Bu sistem için 180x180 plastik örtü,bir kap ve ince hortum gereklidir.Agiz genisligi 100 cm ve derinligi 70 cm olan bir çukur kazilir.Çukur dibine bir kova ve bu kovanin içinden gelen yaklasik 150 cm plastik borunun ucu çukur disina alinir.Bu çukurun üstüne dibe kadar inen bir naylon örtü serilir.Çukurun kenarinda naylon örtünün üzerine toprak yigilir.Naylon örtünün su kabinin tam üstüne gelen kismina bir tas konur.Günes dogdugunda hava isinirken, henüz serin olan topraktan çikan buhar naylonun altinda damlalasir.Su damlalari büyüdükçe asagi kayip asagidaki kaba damlarlar.Geceleyin hava sogurken henüz sicak olan zeminden çikan buhar yogunlasarak kaba damlar.Böylece gündüz ve gece su toplama imkani olur.Geceleri gündüze göre daha az su birikir.Biriken su plastik borudan emilerek alinir.Plastik borunun amaci düzenegi bozmadan sürekli su almak içindir.
xsu016.jpeg
Su imbiginin üç boyutlu resmi.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt