Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Doğru Imsak Vakti Ne Zaman?

C Çevrimdışı

cuheymann

Üye
İslam-TR Üyesi
Günlerdir diyanet ile abdulaziz bayındır ile arasında geçen sahur saatleriyle alakalı tartışma herkesin malumu zira burada da bir kaç konu altında tartışıldı lakin, soru cevap bolumune yazı yazamadıgımız ıcın dahıl olamadık, bu yuzden de insanlar yeni konu açmak zorunda kalıyorlar..


Aslında bu yeni bir şey degil abdulaziz bayındır ile cıkan bir şeyde degil biz bundan 10 yıl oncede, gene 20 dk cıvarı gec bırakıyorduk orucu, babam emekli imamdır, kendısı bize bundan 10 yıl once, de bunun yanlış oldugunu diyanetin saatlerle oynadıgını soylemişti, zira diyanetin başında chp varken de
gene bu uygulama vardı, hatırlıyorum bundan 5 yıl once felan babam diyanette şu anda yuksek konumda olan arkadaşlarıyla konusurken, onlara dedi ki diyanet hilali apaçık ayan beyan gorse ve bunun hakikaten ramazan hilalı oldugunu gorse orucu başlatırmı dedi, adamların durdu durdu ve acıklayamaz dedi..




İşte olay bu kadar basit ve diyanetin acıklamalarına genel olarak bakalım, cogunda halkımız merak etmesin sıkıntı olmaz vb. garip cevaplar, bu dıyanet ki her turlu tahrifi yapan, islama cok buyuk zararlar veren bir kurum oldugu aşikar, şimdi denilcek ki abdulaziz bayındır cok mu duzgun hayır tabiki, onunda ne halt oldugu belli ama biz abdulaziz den once uzatıyorduk sahuru, onunla bir alakası yok, ki abdulaziz bayındır bile delilleriyle ispatlıyor adam diyanet gibi merak etmeyin gibi sacma cevaplar sunmuyor, diyanet ise zifiri karanlıkta bize sabah namazı kılmamızı ogutluyor, goz var nizam var hakikaten bi o saatte gokyuzune bakalım..


Dedigim gibi ikisini kıyaslayacak degilim lakin, su bi gercekki diyanet, bayındırdan daha temiz degil.


Hatta bizim evde suuddan gelirken aldıgımız ezan okuyan saat var, aylardır akşam namazlarını hep diyanetten
sonra okurdu 5 dk cıvarı felan, ramazanda ise nedense artık 2 3 dk once okunuyor, diyanetin ezanı ise daha gec okunuyor..


Diyanetin tedbir adı altında yaptıgı sacma sapan bir uygulamadır bu..


ve ben kucuklugumden beri hatırlarım bir cok tevhidi abimiz ve şu anda ise bir cok tevhidi arkadaşlarımızda
20 dakika uzatmaktalardır, bazıları diyorki sakata atmıyalım 20 dk yemesek ne olur ?


İyi de resul s.a.v der ki iftarı acele ediniz sahuru geciktiriniz, ben 20 dk nın pesınde degilim ama sırf bu hadis için
uzatıyorum ve su da olsa iciyorum..


Ayrıca asıl tehlike burada sahur da degil, sabah namazının vaktidir asıl sıkıntı olan..


İnsanlar kendilerine şunu sorsun bu ramazan sonunda diyanet hilalı ap açık olması gerektigi halde gorse bayram mı ilan eder yoksa millete bayramda oruc mu tutturur bu kadar basit aslında, kalbine danış denilir ya işte bu soru kalbimize danışalım acaba diyanet ne yapar ?
 
C Çevrimdışı

cuheymann

Üye
İslam-TR Üyesi
KAMUOYUNA DUYURULUR

09.08.2012 Perşembe günü İlçemiz Başakşehir’ de Akşam ezanı hataen beş (5) dakika önce okunmuştur.


Gerek İstanbul’ da yaptığımız gözlemler gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı Vakit Hesaplama Şubesi Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşme neticesinde bu sürenin TEMKİN payının içinde olduğu anlaşılmıştır.


Oruçlarını açan vatandaşlarımızın oruçlarında bir sıkıntı yoktur.



Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Başakşehir Müftülüğü Resmi Web Sitesi
----

Subhanallah ne kadar da guzel oldu bu konun üzerine gelmesi, umarım bazı kardeşler bazı şeyleri anlamışlardır, ve bu benım yazımda ki suud saatinin Akşam namazını nıye geç okudugunu açıklıyor, Düşünün Akşam ezanı ki vaktin girmesi imsaktan daha kolay anlaşılan bir şey guneş batınca oluyor, bunda bile 5 dk da temkin payı varsa siz düşünün imsakta kaç dakika vardır.
 
Mercan Çevrimdışı

Mercan

Eski nick : Salih Kul
İslam-TR Üyesi
cevapsız kalmasın inşallah.güncel
 
Ebu Muhammed ALİ Çevrimdışı

Ebu Muhammed ALİ

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
:) işler iyice sapa sarmaya başladı muvahhid olmak ne de zormuş bea :)
 
halid.bin.velid Çevrimdışı

halid.bin.velid

Üyeliği İptal Edildi
Banned
evet bunu bende çok aradım inşAllah saglam bir kaynak olurda faydanırız bu bilgiden gecen araştırma yapınca sülamaniye vakfın sitesinden şöyle bir araştırmayla karşılaştım sizlerde paylaşim dedim

Türkiye’de En Az 40 Dakika Fazla Oruç Tutturuluyor

Türkiye’de En Az 40 Dakika Fazla Oruç Tutturuluyor
Oruç, tan yerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar, Allah rızası için yemeyi içmeyi ve cinsel ilişkiyi terk etmektir. Eskiden çıplak gözle bakılır, ufuk boyunca ışığın yoğunlaştığı görülünce yemeye içmeye son verilirdi. Artık gözlemin yerini takvimler almıştır. Ama takvimler hatalı olduğu için Türkiye’de en az 40 dakika önce oruca başlanmaktadır. Ekvatora yakın bölgelerde bu süre azalmakta ise de kuzey bölgelerinde birkaç saati bulmaktadır. Buna yatsı ile ilgili hatalar da eklenince içinden çıkılmaz sıkıntılar doğmaktadır.
A- TAN OLAYLARI
Takvimlerdeki hatanın sebebi Güneşin doğuşundan önceki beş ayrı tan arasında yapılan yanlış seçimdir. Bunlar; yalancı tan, astronomik tan, imsak tanı, denizci tanı ve sivil tandır.
1- YALANCI TAN (Fecr-i kâzib):
Sabaha yakın doğuda, üstten aşağıya doğru dikine beliren, üstü parlak, altı ufuk çizgisine inmeyen aydınlıktır. Bir süre görünüp kaybolur. O, yemeye içmeye engel olmaz. Bilal Habeşi o vakitte ezan okuduğu için Allah’ın Elçisi şöyle demiştir:
“Bilal’ın ezanı ve yukarıya tırmanan kızıllık sahurunuza engel olmasın, fakat ufukta enine yayılan kızıllık öyle değildir.” (Müslim, Sıyâm, 8)
Cabir b. Abdullah’ın rivayetine göre Peygamberimiz şöyle demiştir:
“İki fecir vardır; birine kurt kuyruğu denir, fecr-i kâziptir; yukarıya doğru olur, ufka yayılmaz. İkinci fecir ufka yayılır, dikine gitmez .”
2- ASTRONOMİK TAN (Astronomical twilight):
Atmosferin üst tabakasında oluşan ve yıldız gözlemini engelleyen tandır. Sabahleyin güneş ufka 18°’den fazla yaklaştığı zaman başlar, akşam ise ufkun 18° altına indiği zaman biter. Bu, astronomların tanıdır. Bu sırada ufuk karanlıktır. Çünkü güneş ışınları yerden yaklaşık 400 km. yukarıda bulunur.

Arap Çöllerinde Astronomik Tan Anı. Ufukta herhangi bir aydınlık yoktur.
3- DENİZCİ TANI (Nautical twilight):
Güneş’in ufkun 12° altında olduğu andır. İyi atmosfer şartlarında cisimlerin dış hatları net olmamakla birlikte seçilebilir fakat ufuk belli belirsiz durumda olur.
Denizciler yönlerini, yıldızlarla belirledikleri için hem yıldızı hem de ufku görmeleri gerekir. Karanlıkta yıldız görülür ama ufuk görülmez. Güneş ufkun 6° altında ise bu defa ufuk görülür, yıldızlar görülmez. Bu sebeple rasadı, denizci tanı ile sivil tan arasında yaparlar. Gözlem için en uygun zaman ise güneşin ufkun 10° altında olduğu zamandır; ona rasat tanı derler.
4- İMSÂK TANI (Fecr-i sâdık) :
Yoğunlaşan Güneş ışınlarının doğu ufku boyunca yayılarak net bir görüntü verdiği andır. Yoğun ışınlar, ufkun üst tarafında beyaz bir hat oluşturur. Gözlemci ile ufuk arasındaki kara parçası ise siyah bir hat gibi gözükür. Oruç tutacak kişi, bu iki hattın, çıplak gözle net olarak ayırt edilmesiyle birlikte oruca başlar. Gözlemlerimize göre bu sırada güneş, ufkun 10° altında olur. Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Fecrin ak çizgisi kara çizgisinden sizce, tam seçilinceye kadar yiyin için.” (Bakara 2/187)
5- SİVİL TAN (Civil twilight):
Güneş’in ufkun 6° altında bulunduğu andır. Bu durumda çevredeki cisimler net olarak görülebildiği gibi en parlak yıldızlar da görülebilir. Fıkıhta buna isfâr (الاسفار) vakti denir.

SİVİL TAN
Gemi ve deniz net olarak görülebilmektedir
Güneşin doğma anı, üst yuvarlağının ufukta görülmeye başladığı andır.

GÜNEŞİN DOĞUŞU
B- TAKVİM ÇALIŞMALARI
Eskiden çıplak gözle yapılan rasatla oruca başlanırdı. Artık gözlemin yerini takvimler almıştır. Gazi Ahmed Muhtar Paşa (1839 –1919) takvimlerin astronomik tana göre hazırlandığını şöyle ifade etmiştir:
“Güneş doğu ufkuna 21,5° yaklaştığı zaman imsak vaktinin başladığı konusunda ittifak vardır. Takvimlerdeki imsak hesabı ona göredir. Bu da fecr-i sadık’tan öncesini gösteriyorsa da sadece ihtiyat için böyle yapılmıştır. Çünkü fecr-i sadıkın, Güneş’in ufka 19° yaklaştığında başladığı hususu ittifakla kabul edilmiştir.”
18° olan astronomik tan, 19 dereceye çıkarılmış sonra ihtiyat gerekçesiyle buna 2,5° eklenerek gecenin ortasında oruca başlatılmıştır. Bu sırada fecr-i kâzib dahi olmayacağı için burçlardan gelen ışınlara (zodyak ışınları) fecr-i kâzib denmiş, onlar akşam da görülebileceğinden bir de şafak-ı kâzib icad edilmiştir.
T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı 1983’te ihtiyatları kaldırarak oruca başlama vaktini 18°’ye indirmiştir. Yapılan itirazlar üzerine bizim de katıldığımız rasatlar yapılmış, astronomik tan’ın fecr-i sadık sayılamayacağı her defasında tespit edilmiş ama bunlar takvimlere yansıtılmamıştır.
Hatada ısrar edilmesi, oruca başlama ve yatsı namazı vakitlerini bir zulüm aracı haline getirmekle kalmamış, kutuplara doğru içinden çıkılmaz problemlere kaynaklık eden bu hata sebebiyle İslam’ın itibarına da gölge düşürülmüştür.
Astronomik tan, sadece uzay çalışması yapanları; denizci tanı da denizcileri ilgilendirir. Fecr-i sadık farklı bir kavramdır; onun tarifi, sebebi ve sonuçları da farklıdır. Bir an önce bu büyük hatadan dönülmeli, Müslümanlara ve İslam’a yapılan bu zulme son verilmelidir.
Gayret kullardan, başarı Allah’tandır.
Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır
İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Süleymaniye Vakfı – Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı
 
K Çevrimdışı

Kuşçu

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bu dünyada muvahhidlere yaşam yoook!

Espiri bir tarafa da ben istanbul'un sadık imsak ve iftar vakitlerini bekliyorum.
 
halid.bin.velid Çevrimdışı

halid.bin.velid

Üyeliği İptal Edildi
Banned
Resimli anlatım

557411_422306997820630_1628169088_n.jpg

557411_422306997820630_1628169088_n.jpg
 
Ebu Yusuf Çevrimdışı

Ebu Yusuf

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun Alaykum we rahmetullah;

Kardeşler ben 2 senedir istanbula yakın bir cok dağlık ve doğal ortamda imsak vaktini kendim gözledim. İmsak ile günesin dogması arasında 1 saat 10 dakika kadar fark var. Abdulaziz bayındır ve Diyanet bu konuda İnsanları kandırmaktadırlar. bayındır zaten abartıyor.

Asl olan gözle görmektir matematiksel hesaplar değildir.

Ben kendim gözledim ve bu şekilde amel ediyorum.

Diyeceksiniz belkide sen kimsin ki sana itibar edelim kardeşim.

Bende size şunu söylicem dağ bayır orada bir gece gidin hem piknik yapın hem sohbet edin hemde kendi gözlerinizle istanbul dışında bir yerde izleyin.:))

kandıra tarafı olabilir. sakarya bursa tarafları olabilir.

Ben bunu söylemem gerektiğine inandığım için söyledim.

Allah'a emanetsiniz.

Wesselam.


Yönetici Notu:

İlgili Konular Birleştirildi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
Kandira güzel bir yer, tespit etmek icinde ideal : )
 
I Çevrimdışı

ibnisalih

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ve aleykum selam ve rahmetullah.Ahi dediğin doğru insallah benimde bir arkaşım gözlemledi aranizda sadece on dakika fark etti oda 1saat20dakikaya tekabul ediyor.Bana imsak 40 dk erken oluyor diyanette demişti
 
E Çevrimdışı

Ebu & Dücane

Guest
Bize güvenmeye devam edin diyen,
Diyanet'ten imsak vakti açıklamasıDiyanet İşleri Başkanlığı, "Müslüman astronomi alimleri geçmişten günümüze imsak vakitlerinin hesaplanmasında genellikle 'Fecri sadık'ı tespit edegelmişlerdir" dedi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Diyanet İşleri Başkanlığı, imsak vakitlerinin hicri üçüncü asırdan itibaren hesapla belirlendiğini, Müslüman astronomi alimlerinin, geçmişten günümüze imsak vakitlerinin hesaplanmasında genellikle bugün Diyanet İşleri Başkanlığının esas aldığı kriterleri benimsediğini bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açaklamada, imsak vaktinin belirlenmesi konusunda öteden beri birbirine tamamen zıt iki tür eleştiri olduğu belirtildi.
"Birincisi imsak vaktinden temkini kaldırarak insanların oruçlarını riske attığı yolundaki eleştiridir. Nitekim ülkemizde yayınlanan bazı takvimler temkin süresini kullanmaya devam ettikleri için imsak vaktini Diyanet takviminden 20 dakika önce vermektedirler. Diğeri ise imsak vaktini çok erken belirleyerek insanlara fazla oruç tutturduğu yolundaki eleştiridir" ifadelerine yer verilen açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in ramazanın başlangıcında gerçekleştirdiği basın toplantısında gerekli açıklamaları yapmasına rağmen her hangi bir açıklama yapılmamış gibi haber ve değerlendirmelerin sürdürüldüğü kaydedildi.
Açıklamada şöyle denildi:
"İmsak vaktinin hesapla belirlenmesi yeni bir hadise değildir. Namaz vakitlerinin hesaplarla belirlenmeye başladığı hicri üçüncü asırdan itibaren imsak vakitleri de hesapla belirlenmektedir. Müslüman astronomi alimleri geçmişten günümüze imsak vakitlerinin hesaplanmasında genellikle bugün Diyanet İşleri Başkanlığının imsakin hesaplanmasında esas aldığı kriterleri benimseyerek 'Fecri sadık'ı tespit edegelmişlerdir.
Geçmiş İslam alimlerinin büyük çoğunluğu, imsakin hesaplanmasında Diyanet İşleri Başkanlığının esas aldığı 18º yi benimseyerek 'fecri sadık'ı hesaplamışlardır. Bazıları ise daha ihtiyatlı davranmak üzere 19º yi esas almışlardır. 1949 yılında Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki'nin talimatıyla Kandilli Rasathanesinin kurucusu Prof. Fatin Gökmen başkanlığında Kamil Miras, İstanbul Müftüsü Ömer Nasuhi Bilmen, Eyyüp Müftüsü İsmail Habib Erzen ve Muvaakıt Yusuf Ziya Gökçe'den oluşan komisyon da imsakin belirlenmesi için 19º yi esas almıştır. Ancak Başkanlığımız, 1982 yılında imsak vaktinden temkini kaldırdığı sırada İslamın kolaylaştırma ilkesi doğrultusunda 19º yerine bilimsel bir kriter olan 18º'yi benimsemiştir."
''EN İHTİYATLI GÖRÜŞ TERCİH EDİLDİ''
İslam dünyasının neredeyse tamamına yakınının imsak vaktinin hesaplanmasında Diyanet işleri Başkanlığının imsakin belirlenmesinde esas aldığı ölçüyü benimsediği vurgulanan açaklamada, bu itibarla geçmişteki İslam astronomlarının bu meseleyi anlamadığı, İslam dünyasındaki onlarca İslami Astronomi cemiyetinin bu işi bilmediği, şimdilerde birilerinin bu işi doğru anlamaya başladığı gibi bir sonuca götürecek yaklaşımlarla milletimizin zihninde tereddütler uyandırmaya çalışılmasının isabetli olmadığı belirtildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, orucun başlangıç vakti konusunda fıkıh kitaplarında yer alan farklı görüşleri bildiği dile getirilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Ancak Başkanlık, sorumluluk sahibi bir kurum olarak fetvaya esas olan en ihtiyatlı görüşü tercih ederek imsak vakitlerini hesaplamaktadır. Başkanlığın bu tercihi, vaktin ilk sınırını tespit esasına dayanmaktadır. Bunu da bilimsel bir kriteri esas alarak gerçekleştirmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, imsakin belirlenmesinde bilimsel bir kriter olarak astronomik tanın başlangıcı olan 18º'yi esas almaktadır. Böyle bilimsel bir kriter ölçü alınmadığı takdirde toplum içinde birliğin sağlanması asla mümkün değildir. Bu hususta bugün şikâyet edilen tablo gibi manzaralar ortaya çıkar. Nitekim günümüzdeki uygulamalarda kimi takvimler imsak vaktini Diyanet takviminden yaklaşık 20 dakika önce başlatırken kimileri Diyanet takviminden bir saatten daha fazla bir süre sonra başlatmaktadır.
Başkanlığımız ibadet vakitlerine ilişkin olarak dile getirilen her türlü görüş ve düşünceyi ciddiyetle takip etmenin bir gereği olarak imsak ve yatsı vakitlerinin bilimsel gözlem yöntemleriyle belirlenmesi için Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü ile ortak bir gözlem projesi yürütmektedir.
Şu ana kadarki gözlemler Ankara Bâlâ ilçesindeki bin 500 rakımlı Beynam ormanları, Bolu'nun Gerede İlçesindeki bin 900 rakımlı Arkut Dağı ile Türkiye'nin güneyinde ve deniz seviyesindeki Mersin'in Anamur ilçesinde yürütülmüştür.
Gözlem çalışmalarının insan gözüne endeksli aletlerle yapılan kısmında sonuca ulaşılmıştır. Buna göre; Başkanlık takvimlerinde hesaplanan imsak vakitleri ile fecirde ortalama tan beyazlığının başlama vakti arasında ise -0.8 +- 3.5 dakika fark görülmüştür. Bu sonuç, güneşin 17.8 derece ufka yaklaştığı zamana denk gelmektedir. Başkanlık takvimlerinde yatsı vakti için güneşin 17º ufkun altına inişinin, imsak vakti için ise güneşin ufka 18º yaklaşması ölçüsünün esas kabul edildiği dikkate alındığında insan gözüne endeksli aletsel rasatlarla yapılan gözlem sonuçlarının Başkanlık takviminde verilen imsak vakti ile örtüştüğü görülmüş ve bu sonuçlar Ramazandan önce Diyanet işleri Başkanımız tarafından halkımızla ve basınımızla paylaşılmıştır.
Gerek aletsel gözlemlerle ve gerek çıplak gözle yapılan rasatlarla ulaşılan sonuçlarda şu ana kadar, günümüzde seslendirilmeye başlayan ve imsakin güneşin 10º ufka yaklaşmasından daha az bir zamana tekabül eden bir vakitte başlatılması yolundaki görüşü destekleyen en ufak bir bulguya rastlanmamıştır. Zaten söz konusu iddia sahiplerinin dile getirdiği görüşleri İslam tarihi boyunca kabul eden hiçbir ciddi ilim insanı olmadığı gibi günümüz İslam dünyasında bu alanda söz sahibi olan hiçbir ilim insanı ve astronom da benimsememektedir."
Şer'î vakitlerin belirlenmesinin, Diyanet İşleri Başkanlığının en önemli vazifelerinden biri olduğu belirtilen açıklamada, en başta ibadetler olmak üzere müminlerin dini hayatı ile ilgili pek çok hususun, şer'î vakitlerle irtibatlı olduğu, yatsı namazı vaktinin sonu, sabah namazı vaktinin ve orucun başlangıcı olan imsak vaktinin belirlenmesinin de bu vazifenin bir parçası olduğu bildirildi.
Açıklamada, halkın ibadet hayatlarıyla ilgili hususlarda bir tereddüt yaşamaması ve bu hususta Diyanet İşleri Başkanlığına güvenmeye devam etmeleri istendi.

 
EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Bende bizim memleketin imsak vaktini gozledim.Diyanetle en azz 30-40 dk ara var.
 
Üst Ana Sayfa Alt