Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

İlmi Konu Ebced ve Cifir, Yahudi Kabalasının Şirkidir

ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
EBCED VE CİFİR, YAHUDİ KABALASININ ŞİRKİDİR
ebcedd.jpg


EBCED VE CİFİRİ SAVUNAN SAİD NURSİYE REDDİYE

Ebced sisteminin İbranice ve Aramice'nin etkisiyle Nabatice'den Arabca'ya geçtiği bilinmektedir. Arab alfabesindeki harflerin sayısal karşılığının İbranice ve Aramice'nin harfleriyle aynı değerde olması, bu bilgiyi güçlendirmektedir.
(Mustafa Uzun, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, "ebced" maddesi, c: 10, s. 70)

Cifr, ansiklopedilerde, "gelecekte vuku bulacak olayları değişik metotlarla öğrettiğine inanılan ilmin adı" olarak tanımlanır.
(Metin Yurdagür, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, "cefr" maddesi, c: 7, s. 215)

Said Nursi; Yahudilerin, bilhassa büyücü ve sihirbazların (Hurafecilerin) kullandığı ve hiçbir doğruluğu olmayan, hayal mahsulü ve yalan olan gaybdan ve gaybii haber vermeye dayanan ebced-cifir hesaplarını kullanarak, Kuran’ın 33 ayetini (kendisini ve kitaplarını kutsallaştırmak için) saptırmış ve tahrif etmişdir.


Kimi Yahudiler kelimeleri yerlerinden tahrif ederler (yerleşik anlamlarından kaydırırlar). …… Bunu dillerini bükerek ve dine saldırarak yaparlar. ….” (Nisa 46)

“Yazık o kimselere ki kendi elleriyle Kitap yazarlar; sonra « Bu, Allah katındandır.» derler ki, karşılığında az bir bedel alsınlar. Yazık o, kendi elleriyle yazdıklarından dolayı onlara! Yazık onunla kazandıklarına! (Bakara 79)

Bu ayetlerin muhatabı sadece Yahudi ve Hristiyanlar değildir. Bu ayet Müslümanlara da hitab etmektedir.

‘Yahudi yapınca suç, Müslüman (veya Said Nursi) yapınca tefsir’ mantığı yanlıştır.


Reşid Rıza, Ebced-Cifir hakkında şunları söyler:
Cifir; hak ve gerçek olsaydı, o yolla verilen her haberin doğru çıkması gerekirdi. Bunlar hükümdarları, valileri ve bu çapta başka kişileri aldatarak mallarını çarpmak, yanlarında iyi görünmek için vaz edilmiştir. Tesadüf neticesinde doğru çıkan birkaç haber cahilleri aldatıyor da, söylenen şeylerin hepsini doğru zannediyorlar.”

Kâtib Çelebi ise der ki;
Cefr ilmi, Emevî ve Abbasî halifeleri devrinde baskı gören Ali taraftarlarının baskıdan kurtulmak için ortaya attıkları ve yaydıkları bir inanıştır. Daha sonra bu iş, gelecekten haber veren ve kehanette bulunan bir yöntem hâline gelmiştir.”

İşin ilginç bir tarafı da şudur:
Bu adamlar, bu işi çeşitli kehanetlerde bulunmak için yapmışlardır. Yani, bu gaybî anahtarı (!) "gelecek" kapısının kilidine sokmuşlardır.
Edebiyatçılar, Ebced hesabını meşru bir tarzda kullanmışlar, sanat eserleri ortaya koymuşlar, belki de geçimlerini bu yolla temin etmişlerdir. Oysa Said Nursî beyhude yere, aynı anahtarı zaten açık olan "geçmiş" kapısının kilidine sokup durmaktadır. Said Nursî bu hesabı, gayrimeşru kullanmıştır çünkü Ebced hesabını Kur’an ayetlerine ve hadislere, hatta Ali’ye isnad edilen uydurma kasidelere tatbik ederek, bundan kendine, risalelerine ve tebaasına pay çıkarmaya çalışmaktır.
Ediplerin ebced hesabını kullanmaları Said Nursî’nin bu hesapla yapıp ettiklerine delil teşkil edemez. Tıpkı mubah bir şeyin mubah bir şekilde mubah bir gaye için kullanılmasının, aynı mubah şeyin mubah olmayan bir biçimde mubah olmayan bir maksat ile kullanılmasına delil teşkil etmeyeceği gibi.


Tefsirci Cerrahoğlu bu konuda şöyle der;

"Çeşitli fırka mensubları, Bâtınîler, aşırı sufiler, şiiler ve felsefeciler aynı usûl ve metotları kullanarak, Kur’an’ın asıl maksadını ve manasını ya yok etmeye veya onu gizleyip, asıl kendi maksatlarını ortaya koymaya çalışmışlardır. Bütün bunlar asırlar boyunca remiz, işaret ve bâtın adı altında Müslümanlar arasında kullanılagelmiştir. İslâm’ın ilk asrının ortalarından itibaren başlayan bu cereyanlar, meşruiyetlerini isbat edebilmek için delillerini Kur’an-ı Kerim’de aramışlar, aradıklarını tam olarak orada bulamayınca da lâfızların hakikî manalarından sapma yoluna yönelip keyfî manalar çıkarmaya teşebbüs etmişlerdir. ”

Remil


Bir takım çizgi ve noktalarla gaybe dair haberler verme sanatı-şirki.
Kelime olarak remil, kum demektir. Bu ad, eskiden kağıt bulunmadığı için bu şekillerin kum üzerine çizilmesinden almıştır. Remil işlemini yapan kimseye "remmâl" denir.

Remil'in esası noktalar ve on altı şekilden oluşur. Her iki nokta bir hat kabul edilir ve bunların burçlarla bağlantılı olduğuna inanılır. Çizilen bu şekillerin anasır-i Erbaa (4 Tabiata göre) (toprak, su, hava, ateş) ve burçlarla olan nisbetleri hesab edilerek incelenir, sonuçlar çıkartılır ve niyet edilen şey hakkında bilgi verilir!



Şimdi Said-i Nursi’nin Ebced-Cifir hesabıyla Kur’an ayetlerini nasıl tahrif, te’vil ettiğini kendi yazdığı (pardon habersiz ve iradesiz yazdırılan!) Risale-i Nur’dan misallerle görelim :


(…) “Acaba Risale-i Nur’u, Kur’an kabul eder mi? Ona ne nazarla bakıyor?” denildi. O acib sual karşısında bulundum. Ben de, Kur’an’dan istimdat eyledim. Birden otuzüç âyetin sarîhinin teferruatı nev’indeki tabakattan “mâna-yı işârî” tabakasından ve mâna-yı işârî külliyetinde dahil bir ferdi, Risale-i Nur olduğunu ve duhulüne ve medar-ı imtiyazına birer kuvvetli karîne bulunmasını bir saat zarfında hissettim; ve bir kısmını mücmelen gördüm. Kanaatımda hiçbir şek ve şüphe ve vehim ve vesvese kalmadı; ve ben de, ehl-i îmanın îmanını Risale-i Nur ile takviye etmek niyetiyle o kat’î kanaatımı yazdım ve has kardeşlerime mahrem tutulmak şartiyle verdim. (…)” Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, 67-68

“(…) Seyranîdir. Bu zat, Husrev gibi Nur’a müştak ve dirayetli bir talebemdi. Esrâr-ı Kur’aniyenin bir anahtarı ve ilm-i cifrin mühim bir miftahı olan tevâfukata dair Isparta’daki talebelerin fikirlerini istimzac ettim. Ondan başkaları, kemal-i şevk ile iştirak ettiler. O zat başka bir fikirde ve başka bir merakta bulunduğu için, iştirak etmemekle beraber, beni de kat’î bildiğim hakikattan vazgeçirmek istedi. Cidden bana dokunmuş bir mektup yazdı. “Eyvah! dedim, bu talebemi kaybettim!” Çendan fikrini tenvir etmek istedim. Başka bir mana daha karıştı. Bir şefkat tokadını yedi. Bir seneye karib bir halvethânede (yani hapiste) bekledi.” Lem’alar, Onuncu Lem’a
(Seyranî denen bu zatın hapiste yatmasının hikmetini tevafuka, ilm-i cifre karşı olmasında ve Said Nursî’yi bunlardan vazgeçirmek istemesinde bulan bu zihniyete şu soruyu sormadan edemeyeceğiz: Siz bu adamcağızdan daha uzun süre hapislerde yattınız. Birisi de çıkıp size derse ki: “Sen bunca hapsi, kendi hevana ve hevesine göre Kur’an-ı Kerim’i tefsir edip, o yüce Kitabı emellerine alet ettiğin için yattın. Kaç defa bu tokadı yedin, hâlâ akıllanmıyorsun!” Ne cevap vereceksiniz?..)

“(… su da bulamadıysanız, temiz bir toprağa teyemmüm edin.” (Maide/6) ayetinde geçen “toprak” (ﺪﻳﻌﺻ )ın Said Nursî olduğu iddia edilmiş, aynen şöyle denilmiştir:
(…) Sad ve sin, birbirine tam kardeş olması ve bir kelimede birbirinin yerine geçmesi münasebetiyle bu âyetteki “sa‘îden” kelimesindeki sad, sin okunsa Risale-i Nur’un tercümanını göstermesi Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, 112 ve Birinci Şua 31.ayette
Ayet; açıkça abdestten, gusülden, teyemmümden bahsetmekte iken Nur Risaleleri’ne göre; ayetteki “eğer hasta iseniz” anlamına gelen “ve in küntüm merzâ” cümlesi çarpıtılarak “dalâlet ehli tarafından artırılan manevî hastalıkların büyük bir kısmı, Nur Risaleleri’nin Kur’anî ilaçlarıyla giderilebilir” anlamı verilmiş “Bir sapık fırka, üzüntü ile beraber, -şayet dünyanın iki yüz sene daha ömrü varsa- faaliyetlerine devam edecektir” diye de tahrif sürdürülmüştür.
Allah, göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun bir örneği, içinde ışık bulunan bir kandil yuvası gibidir. Işık bir cam içindedir; cam ise, doğuya da batıya da ait olmayan mübarek, ateş değmese bile yağı neredeyse ışık verecek olan bir zeytin ağacından yakılan, sanki inci bir yıldız gibidir. Nur üzerine nurdur. …” (Nûr, 35)
Hem işaret eder ki; Resâil-in-Nur müellifi dahi ateşsiz yanar, tahsil için külfet ve ders meşakkatine muhtaç olmadan kendi kendine nurlanır, âlim olur. Evet bu cümlenin bu mu’cizane üç işarâtı elektrik ve Resâil-in-Nur hakkında hak olduğu gibi, müellif hakkında dahi ayn-ı hakikattır. … Hem, nasılki bu cümlenin mânevî münasebet cihetinde kuvvetli ve letâfetli işareti var; öyle de cifrî ve ebcedî tevafukiyle hem elektriğin zaman-ı zuhurunun kurbiyetini, hem Resâil-in-Nur’un meydana çıkması, hem de müellifinin velâdetini remzen haber veriyor.” Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, 74-78’de Nur suresi 35.ayet
Said Nursî, hiç utanıp sıkılmadan bu hezeyan, kuruntu ve zırvalarının, bir de hakikatin ta kendisi olduğunu söylüyor. Bu ve buna benzer yorumların ayetin siyakıyla uygun olup olmadıkları bir yana, görüldüğü gibi, Kur’anî ifadeler, içinde geçtikleri siyaklarından kopartılmaları durumunda çok çeşitli ve bazen de çok tehlikeli hatalar ortaya çıkabilmektedir.
Eğer kulumuz (Muhammed)a indirdiğimiz (Kur’an)den şubhe içindeyseniz, haydi onun (surelerinden biri) gibi bir sure getirin; (bunun için) Allah’tan başka şahidlerinizi de (yardıma) çağırın; eğer doğru kimseler iseniz.” (Bakara,23) ayetinin ebcedî tefsiri
Fe’tû bisûratin min mislihi” (ebced hesabı ile) 1880′dir. Son asırların tağut dalâletinin doğumu olup, onun temsil ettiği ruh-u dalâlete hazret-i Kur’ân’ın ve ondan nebean eden Risale-i Nur meydan okumasını gösterir.” Tılsımlar Mecmûası, 193
Nur Risaleleri’ndeki ebced hesabına göre “tağutMustafa Kemal kabul edilirken aynı yolun (Ebced-Cifr metodunun) farklı yolcularınca Mustafa Kemal’in “Mehdî” ilân edildiğini görüyoruz.
Bu da bizlere; uygulanmasıyla aynı kişinin hem yerin dibine batırıldığı hem de göklere çıkarıldığı bir yöntemin ne kadar geçersiz olduğunu ve bu yöntemle Kur’ana yaklaşmanın ne kadar sapıklık olduğunu gösterir.

SAİD NURSİ KENDİNİ KURAN'IN İÇİNE SOKUYOR !!!!
Sikke-i Tasdik-i Gaybi, Sayfa 72
Elhasıl: Bu âyet, müteaddit ve çok tabakalarından, bir işârî tabakadan hem Risaletü’n-Nur’a, hem müellifine (KENDİNE), hem bu on dördüncü asrın iptidasına, hem iptidasındaki Risaletü’n-Nur’un mebde’ine remzen, belki işareten, belki delâleten bakar.
¨
âyetinin tetimmesi
b658.gif


b659.gif
*

EN'AM 122 AYET
âyetinin kuvvetli işaretini hem teyid, hem letafetlendiren üç münasebet birden Ramazan’da kalbime geldi. Kat’î bir kanaat verdi ki,
b660.gif
kelimesine tam münasip Said’dir
. Bu âyet Risale-i Nur tercümanı olan Said’i
b661.gif
unvanıyla göstermesinin bir hikmeti budur
ki:

Mevtin muammasını ve tılsımını Risale-i Nur ile o açmış, o dehşetli yüzün altında ehl-i imana çok ünsiyetli, sürurlu, nurlu bir hakikat keşfedip ispat etmiş. Ve mevt-âlûd hayat-ı fâniyede boğulan ehl-i ilhada karşı, bâkiyâne, hayat-âlûd, muvakkat bir mevt-i zâhirî ile galibâne mukabele eder.

Sikke-i Tasdîk-i Gaybî - Sayfa 72 - Risale-i Nur Külliyatı

Sikke-i Tasdik-i Gaybi, Sayfa 73

Üçüncüsü: Bu âyet, cifir ve ebced hesabıyla, her tarafta Said’e hücum eden üç çeşit mevtin temas zamanını ve tarihini aynen gösterip tevafuk eder. Demek, âyetteki
b663.gif
kelimesinin efradından medar-ı nazar bir ferdi ve cifirce onun ismi
b664.gif
adedine tam tevâfukla hususi işarete mazhar bir mâsadak Saidü’n-Nursî’dir.

Sabri’nin sadâkatinin bir kerametidir.
Ben namazdan sonra bu tetimmeyi yazarken Sıddık Süleyman’ın halefi Emin, Sabri’nin
b665.gif
âyetine dair parçayı aldığını ve Ramazan’ın feyzinden onun izahı gibi nurlar istediğini gördüm. Ne yazdığımı Emin’e gösterdim. Hayretle dedi: "Bu hem Sabri’nin, hem Risale-i Nur’un bir kerametidir."


Sikke-i Tasdîk-i Gaybî - Sayfa 73 - Risale-i Nur Külliyatı


Şimdi de Said Nursi'nin ebced yoluyla tahrif ettiği bazı ayetlerden sonra şimdi de tahrif ettiği hadislerden bazılarına bakalım:

Ve vasfuke’s-Sa‘îdu fi’l-Kitâbi’l-Mecîd. Ente mevsûfun yâ Sa‘îde’n-Nâsi min Rasûlillâhi (…) Yani: (Ey Said Nursî!) Senin Kitab-ı Mecid’de vasfın “es-Said”dir. Sen, Rasulullah tarafından vasfedilmişsin, ey insanların saidi! Bu cümleye “Hâşiye” düşülür ve orada denir ki: ﻦﺘﻓﻠﺍﺏﻧﺠﻦﻤﻠﺪﻴﻌﺳﻠﺍﻥﺇ cümle-i celilesi hadiste üç def’a tekrar edilerek, nazar-ı dikkati bu ism-i pâkin sahibine şiddetle tevcih etmekte olduğu gibi, o zâtın icra-yı faaliyette bulunacağı tarihleri ve ilminin hükümranlığı tarihlerini aynen göstermektedir. (…)“ Tılsımlar Mecmûası, 186

Mes’ut kimse, fitnelerden uzaklaştırılmış kimsedir. (…)” mealindeki bu hadiste geçen es-Sa‘îd sözcüğünden kastedilenin Said Nursî olduğunu iddia etmek kadar komik ve çarpık bir başka anlayış var mıdır acaba?

Binâenaleyh bu Zât (Said Nursî), cismaniyet noktasında mir’at-ı Peygamberî’dir.” Tılsımlar Mecmuası, 205
diyerek kendisini Muhammed (s.a.v.)’in aynası olarak göstermektedir. Hâşâ ve kellâ… Said Nursî, ne cismaniyet ne de ruhaniyet noktasında Muhammed (a.s.)’in aynası olabilir. Bu ancak Peygamberi suistimal etmektir. Aynı yazının devamında ebced hesabına dayanılarak şu terbiyesizlik yapılır:
Üstelik ancak iki Muhammed, bir Bediüzzaman ediyor. Şöyle ki; Muhammed (92) Âyine karşısına koyarak Muhammed (92); Bedîüzzaman (184)’dır. (Ebcede göre Muhammed adının sayı değeri 92’dir, Bedîüzzaman adının sayı değeri 184’dür. Yani 92+92=184)
Peki, sizin bu ahmakça çıkarsamanızı esaslı bir şey zanneden muzırın biri çıksa da dese ki:
Kur’an’da Tebbet suresinde adı geçen Ebu Leheb’in cifri değeri 46’dır. Ebu Leheb’in sağına, soluna, önüne, arkasına ayna koysak ( Yani 46 x 4= 184) kim görünür acaba?”
Bu münasebetsize ne cevap vereceksiniz? Hadi biz verelim cevabı: Bediüzzaman (!) Said Nursî görünür. Çünkü: Ebu Leheb (46) x 4 = Bediüzzaman (184) eder.
Bir diğeri ise çıkıp Ebced ile şöyle bir yorum yapsa;
“Bakara 220’. ayette “(…) Allah, müfsidi muslihten ayırt etmesini bilir. (…)” buyurulmaktadır. “Müfsid” (Ara bozucu, karıştırıcı) kelimesinin “Bediüzzaman”a tam tamına tevafuk etmesi cihetiyle (Çünkü Müfsid’in cifri değeri 184 iken Bediüzzaman’ın cifri değeri de 184’tür.) ayet, Bediüzzaman’ın fesâd-ü ifsadına ima, belki remz ediyor. Hatta bunu delâlet, belki sarahat derecesine çıkarıyor. Nitekim, Said-i Nursi’nin cümleleri de bunu hem lâfzen hem de mealen tasdik edercesine diyor ki: " Hiçbir müfsid ben müfsidim demez, daima suret-i haktan görünür. Yahud bâtılı hak görür. Evet, kimse demez ayranım ekşidir. Fakat siz mihenge vurmadan almayınız…” dese ne yaparsınız?
Ramazan-ı Şerif’te onuncu günün ikinci saatinde birden bu Hadîs-i Şerif (“Ümmetinden birtakım insanlar, kendilerine Allah’ın emri (kıyamet) gelinceye kadar galip gelmekte devam edeceklerdir. (Allah’ın emri) onlar galip olduğu hâlde (gelecektir).” hatırıma geldi. Belki, Risale-i Nur şâkirdlerinin tâifesi ne kadar devam edeceğini düşündüğüme binaen ihtar edildi:
….. Ve’l-ilmu indallahi lâ ya’lemu’l-gaybe illallâhu. Hattâ ye’tiyallahu bu emrihi (şedde sayılır) fıkrası dahi, makam-ı cifrîsi bin beşyüz kırkbeş (1545) olup kâfirlerin başında kıyamet kopmasına îmâ eder. Cây-ı dikkat ve hayrettir ki; üç fıkra bil’ittifak bin beşyüz (1500) tarihini göstermeleriyle beraber, tam tamına mânidar, mâkul ve hikmetli bir surette bin beşyüz altıdan (1506) ta kırkbeşe (1545) kadar üç inkılâb-ı azîmin ayrı zamanlarına tetabuk ve tevafuklarıdır. Bu îmalar gerçi yalnız bir tevafuk olduğundan delil olmaz ve kuvvetli değil, fakat birden ihtar edilmesi bana kanaat verdi. Hem kıyametin vaktini kat’î tarzda kimse bilmez; fakat, böyle îmalar ile bir nevi kanaat bir gâlip ihtimal gelebilir. (…)
Tılsımlar Mecmuası, 205
Said Nursî, hadiste belirtilen topluluğunun Risale-i Nur şakirtleri olduğundan (?) öylesine emindir ki, artık çıkarımlarını Nurculuğun ne kadar devam edeceği üzerine yoğunlaştırmıştır. E, Said Nursî’nin muhtırası durur mu, hemen ihtar eder hadisi…
Said Nursî’nin, hesap aralarına “Allah’tan başka, hiç kimse gaybı bilmez” anlamına gelen “lâ ya‘lemu’l-gaybe illallâhu” cümlesini koymasının da üzerinde durmak gerekmektedir. Hem bu cümle konulacak, hem de hâlâ kıyamet gibi en gizli gayba muttali olunmaya çalışılacak… Bu, fasıkların büyük günahları bile bile işlerlerken “tövbe, tövbe” demelerini andırmaktadır.
Şatibi derki;
Şu hâlde, Kuran’dan elde edildiği öne sürülen ve fakat Arap dili üzere carî olmayan hiçbir mananın Kur’an ilimleri ile ilgisi yoktur, ne kaynak ne de metot olabilir. Kim böyle bir iddiada bulunursa, onun bu iddiası batıldır. Nasipsizin birinin kendisinin Kur’an’da zikredildiğini iddia etmesi bu konunun örneklerinden birini teşkil eder.”
Said Nursî’nin ve onun bu saçma sapan sözlerine inananların hak ettiği kelâmı, İmam Şatıbî yüzyıllar önce, aynı yolun yolcuları için etmiş.
Bizde Risale-i Nur talebelerine şunu hatırlatalım:
“Aklı zayıf olanlar, hakkı adam ile tanırlar, adamı hak ile değil. Akıl sahibi olan kimseler için Hz. Ali buyurmuş ki: “Hakkı adamla bilemezsin. Önce hakkı tanı, böylece ehlini de tanırsın. Akıllı adam, esasen hakkı tanır. Bir söz işittiği vakit ona bakar, hak ise kabul eder. Söyleyen, ister bozuk fikirli olsun, ister doğru düşünceli. Hatta çok kere sapık kimselerin sözlerinden hakikati çıkarmaya çalışır.
Bir âlimin en aşağı derecesi, koyu cahil halktan farklı olmaktır. Bir sözü, halkın büyük tanıdığı bir adama isnat etsen, batıl dahi olsa, cahiller hemen kabul ederler. Fena, değersiz bildikleri bir kimseye isnat etsen, doğru da olsa reddederler. Daima hakkı adamla ölçerler. Adamı haktan tanımazlar. Bu, çok büyük bir dalâlettir.”
Esasen Nur Risaleleri’nde yapılan ebced ve cifir hesaplarında asla kural tutarlılığı yoktur. Bu hesaplarda şeddeler, tenvinler bazen sayılmış, bazen de sayılmamıştır. Bu hesaplar yapılırken eldeki sayıya ulaşılabilmek için, ayetlerdeki harfler bile çeşitli gerekçelerle değiştirilmiştir. Bu hesaplarda dikkati çeken diğer bir unsur, hem Said Nursî’nin hem de Nur Risaleleri’nin birden fazla ismi olmasıdır: Said-i Nursî, Said-ün-Nursî, Said-i Kürdî, Molla Said… Risale-i Nur, Resail-in-Nur, Risalet-ün-Nur, Risale-in-Nur, Risalet-ün-Nuriyye, Bediüzzaman…
İsimlerdeki bu çeşitliliğin, hesaplarda kolaylık sağlayacağı aşikârdır. Bu hesaplamalarda öylesine keyfî davranılmıştır ki, aynı isim ya da isim tamlaması için farklı yerlerde farklı sayı değerleri verilmiştir. İstenilen rakamı elde edebilmek için keyfî davranılmıştır; ayetlerdeki cümleler anlamını yitirecek şekilde bölünmüştür. Ebced hesablamalarından çıkan sayı, bazen hicrî, bazen rumî ve bazen de milâdî tarihin senesi sayılmıştır ki, bu da tamamen indî bir uygulamadır.
Eğer ebced hesabı, Said Nursî’nin ileri sürdüğü gibi gaybî bir anahtar ise, yüce Allah’ın kendisine edilmesini istediği “hamd”, “köpek”le tevafuk etmiştir. Böyle bir anahtar, gaybın kapıları bir yana adî bir kapıyı bile açamaz.
Nurcular Risalelerdeki bütün bu çarpıklıklarını örtmek için Said-i Nursi’nin İşari tefsir yaptığını iddia ederler. Hâlbuki âlimlere göre; İşarî (Bâtınî) tefsirlerin makbul olabilmesi için, şu dört şarttan hâlî olmaması gerekir:
1. Bâtın mananın, Kur’an lâfzının zahir manasına aykırı olmaması,
2. Başka bir yerde bu mananın doğruluğunu teyit eden şer’î bir şahidin bulunması,
3. Verilen bu manaya, şer’î veya aklî bir muarızın bulunmaması,
4. Verilen bâtın mananın tek mana olduğunun ileri sürülmemesi.
İşarî tefsir için ortaya konan şartları, Said Nursî ve talebelerinin ebced ve cifre dayanarak yaptıkları tefsirlere uyguladığımızda; son şart hariç hiç birinin olmadığı görülmektedir.
Son şartta da Nur Risaleleri’nde şüpheli anlatımlar vardır. Dolayısıyla Nur Risaleleri’ndeki ebced ve cifre dayalı tefsirlerin, işarî tefsirden kabul edilmesi mümkün değildir.
Bâtınîler; lâfzı, zanlarına göre lâfzın çağrıştırdığı manalar ile yorumlamışlardır. Yani, manayı esas almışlardır ki, batıl da olsa kendilerine göre bir metotları vardır. Oysa Nur Risaleleri’nde, ayetteki lâfızların, ebced ve cifir hesabına göre aldığı sayı değeri, Said Nursî ve Nur Risaleleri ile alâkadar bir sayıyla çakıştığında, bu, o ayetin bunlara işaret, ima… ettiğinin delili kabul edilmiş, bunu tekit edecek bir-iki masal uydurmaktan da geri kalınmamıştır. Velhâsıl, Nur Risaleleri’nde ebced ve cifir hesaplarıyla yapılan bu tefsirler, lâfzın manasına bakmadığından, işarî değil ancak Hurufî tefsirdir.
Nesefî akaid risalesinde Said-i Nursi gibilerine şöyle der:
Nasslar, zahirleri üzerine hamledilir. Bunun aksine yönelmek, bâtın ehlinin iddia ettiği manalara sapmak, ilhattır ve küfürdür.”
Gazalî, Said-i Nursi gibilerine şöyle der:
Bazıları tevil yaptıklarına inanarak mütevatir bir nassa muhalefet ederler. Bunların yaptıkları tevillerin lisan kaideleri ile yakından ve uzaktan bir ilgisi bulunmazsa; bu, küfürdür. Tevilci olduğunu iddia etse de tekzipçidir."
Muhsin Abdulhamid, Said-i Nursi gibi hurafeciler için şöyle der;
Evet, bu işle uğraşan kişi Kur’an ayetlerine gelince, bunları mevzusuyla asla ilgisi olmayan, delilsiz ve burhansız görüşlerle keyfince tevil eder; canının istediği, hayalinin düşündürdüğü gibi yazar. Kendi yüksek keyfi için coşup yürüyen herkes serbest bırakılsa da Kur’an-ı Kerim ayetlerine hücum etse, onlara kabul edemeyeceği manaları yüklese, acayip Bâtınî tefsirlerle, alçak şeytanî fikirlerle bunları anlasa, bu mevzuda batıl görüşler, bozuk teviller, terk edilmiş manalar ortaya koysa; bu takdirde binlerce insan peygamberlik ve velilik iddia ederlerdi, birçokları da kötü niyetlerini, sapık prensiplerini teyit ederlerdi.”
Ne yazık ki Said-i Nursi, ayetlerde anlatılan Yahudiler gibi Allah’ın ayetlerini tahrif, tağyir ve te’vil etmiştir. İşin daha kötü tarafı ise müridleri de Said’e kanıp Risalelere iman ederek İslam adına yeni dinlerini körü körüne savunur olmuşlardır.
Said-i Nursi bu güne kadar hiçbir akıllı insanın yapamayacağı bir metod olan Kur’an-ı Kerim tefsirinde Kur’an-ı Kerim’i delme metodunu uygulamış mıdır?
Allah (c.c) Âl-i İmran, 7’de;
Sana Kitabı indiren O’dur. O’ndan, Kitabın anası (temeli) olan bir kısım ayetler muhkem’dir; diğerleri ise müteşabihtir. Kalplerinde bir kayma olanlar, fitne çıkarmak ve olmadık yorumlarını yapmak için ondan muteşabih olanına uyarlar. Oysa onun tevilini Allah’tan başkası bilmez. İlimde derinleşenler ise: “Biz ona inandık, tümü Rabbimizin katındandır” derler. Temiz akıl sahiblerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.” buyuruyor.
Yani Allah’ın bizlere açıkça bildirmediği, yoruma açık ayetler konusunda biz MüslümanlarınBiz ona inandık, tümü Rabbimizin katındandırdemesi gerekirken; kalbinde fitne olan bozuk insanların ise bu kapalı ayetleri dillerine dolayıp olmadık yorumlarda bulunmaları vurgulanıyor. Herhalde Said-i Nursi’nin bu ayetten haberi olmamış ki(!) bakın Mektubat, Ondokuzuncu Mektub’da şöyle bir tefsire yelteniyor;
yalnız gözü bulunan kulaksız, kalbsiz, ilimsiz tabakasına karşı da, Kur’an’ın bir nevi alamet-i i’câzı vardır. Şöyle ki:
Hâfız Osman hattiyle ve basmasiyle olan Kur’an-ı Mu’ciz-ül-Beyan’ın yazılan kelimeleri birbirine bakıyor. Meselâ: Sure-i Kehf’de: “ve sâminuhum kelbuhum” kelimesi, altında yapraklar delinse: Sure-i Fâtır’daki “kıtmîr” kelimesi, az bir inhirafla görünecek ve o kelbin ismi de anlaşılacak.” Mektubat, Ondokuzuncu Mektub

Kehf suresinin bu ayeti, Kur’an’ın 295. sayfasında yer alırken, köpeğin ismi (muteşabihtir) olduğu iddia edilen “kıtmîr” (el-Kıtmîr: çekirdeğin üzerindeki ince kabuk, çekirdek zarı; darbımesel olarak kıymetsiz, adî, ehemmiyetsiz manasında kullanılır) kelimesinin geçtiği ayet 435. sayfadadır.
“Ve sâminuhum kelbuhum” ifadesinin altındaki yapraklar delinse (!) bile, “kıtmîr” kelimesi açılan deliğe denk gelmemektedir. Çünkü bu ibare Hafız Osman hattıyla yazılmış Mushafta 295. sayfanın 6. satırının sol tarafında iken; “kıtmîr” kelimesi 435. sayfanın 7. satırının sağ tarafındadır. Kaldı ki, denk gelse dahi bu, o köpeğin isminin “Kıtmîr” olduğunu ve bunu Kur’an’ın şifreli bir şekilde belirttiğini göstermez.
Kur’an’ın icazını bu şekilde gösteren zihniyete, aşağıdaki soruların cevaplarını bulmamız için Kur’an’ın hangi sayfasının neresini, nereye kadar delmemiz (!) gerektiğini sormaya herhâlde hakkımız vardır; çünkü bunlara da yanıt vermeleri yöntemlerinin tutarlı olmasının bir gereğidir.
1. Ashab-ı kehfin isimleri ne idi?
Her hâlde Kur’an’ın, bu yiğitlerin isimlerini belirtmesi, köpeğin ismini belirtmesinden daha anlamlı olsa gerektir.
2. Yiyecek almaya giden hangisiydi?
3. Şehirden alınan erzakın cinsi ne idi ve miktarı ne kadardı?
4. Köpek hangisinindi?
5. Köpeğin cinsi ve rengi ne idi?
Doğrusu, ümmetten İsrailiyat ile uğraşan, yukarıdaki soruların cevaplarını arayan birçok kişi olmuştur; fakat herhâlde Mushaf delme metodunu (!) bulan ve kullanan ilk kişi Said Nursî’dir.
Ashab-ı kehf kıssasını ve Kur’an’daki diğer kıssaları anlamak, düşünüp ibret almak yerine; böyle işlerle uğraşmak hastalıklı ruhların, fitnecilerin işidir. Hele bunları Kur’an’ın icazı diye takdim etmenin asla tutarlı bir yanı yoktur.

Bir de cifir ve ebced hesabları, değil yalnız Muhyiddin-i Arabî gibi dahi muhakkiklerin, belki ekser edibler ve ulemâların hususan ehl-i keşfin mabeyninde câri bir medar-ı istihrac ve esrardır. Kur'an-ı Azimüşşan’ın sureleri başındaki mukattaat-ı hurufun bu hesabla münasebeti bulunduğunu, bu Hadis-i Şerif isbat ediyor:

Bir zaman Yahudi ulemâsından bir kısmı, Peygamber Aleyhissalâtu Vesselam’a demişler: "Senin ümmetinin müddeti azdır ki, Elif lam mim işaret ediyor."
Peygamber Aleyhissalâtu Vesselam ferman etmiş ki: " kef he ye ayn sad , ha mim , ayn sin kaf gibi daha çok var." Onlar bu cevabtan sonra susmuşlar... Demek işârât-ı Kur'aniyenin cifir ile münasebeti var.

(Siracü'n-Nûr, 215; Müdâfaalar, 120, Denizli Müdâfaası.)


****************************

Bu hesab-ı ebcedî, makbul ve umumî bir düstur-u ilmî ve bir kanun-u ebcedî olduğuna deliller pek çoktur. Burada yalnız dört-beş tanesini nümune için beyan edeceğiz.
Birincisi: Bir zaman Benî-İsrail âlimlerinden bir kısmı huzur-u peygamberîde surelerin başlarındaki ELİF LAM MİM kef he ye ayn sad gibi mukattaat-ı hurufiyeyi işittikleri vakit, hesab-ı cifrî ile dediler:
"Ya Muhammed! Senin ümmetinin müddeti azdır." Onlara mukabil dedi:
"Az değil." Sair surelerin başlarındaki mukattaatı okudu ve ferman etti: "Daha var." Onlar sustular...

(Şuâlar, 559-560; Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, 98, Birinci Şuâ/İzahtan Evvel Mühim Bir İhtar/Beşinci Nokta.)



**************************************************

Said Nursî, bu hadisin ne kaynağını ne de sıhhat derecesini belirtmiş, üstelik hadisi hem eksik, hem de yanlış nakletmiştir:

Hadisi İbn İshak, İbn Abbas (r.a.)’tan rivayet etmiştir. Bu rivayete göre İbn Abbas şöyle demiştir:

Peygamber (s.a.v.), Bakara suresinin başındaki "Elif, lâm, mîm. Zâlike’lkitâbu (...)" ayetlerini okurken, yanına Ebu Yasir b. Ahtab geldi. Sonra Ebu Yasir’in kardeşi Hayy b. Ahtab ile Ka‘b b. el-Eşref de geldiler. Hepsi, Peygamber’e "elif, lâm, mîm"in manasını sordular ve:

-Kendinden başka ilâh olmayan ALLAH için söyle, bunun sana gökten geldiği doğru mu? dediler.
Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.): -Evet, aynen böyle indi, buyurdu.
Hayy da: -Eğer doğru söylüyorsan, ben bu ummetin ecelinin kaç sene olduğunu bilirim, dedi ve şöyle devam etti:
-Ummetinin ömrünün sadece 71 sene olduğunu, bu harflerin ebced hesabının gösterdiği bir adamın dinine nasıl gireriz?
Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) güldü.
Hayy: -Bundan başkası da var mı? deyince,
Peygamber: -Evet! Elif, lâm, mîm, sâd, dedi
Hayy da: -Bu, birinciden daha çok ve ebced hesabı ile 160 sene eder. Başka var mı? dedi.
Peygamber (s.a.v.): -Evet! Elif, lâm, râ, dedi.
Hayy da: -Bu, birinciden ve ikinciden daha çok. Biz şehadet ederiz ki, eğer doğru söylüyorsan, ümmetinin 231 senesi var. Daha var mı? deyince,
Peygamber (s.a.v.) : -Evet! Elif, lâm, mîm, râ var, dedi.
Hayy: - Şehadet ederiz ki, sana iman etmiyoruz ve hangi sözüne inanacağımızı bilemedik, dedi.
Ebu Yasir de: -Ama ben, peygamberlerimizin bu ümmetin hükümran olacağını haber verdiklerine, yalnız ne kadar hükümran olacaklarını açıklamadıklarına şehadet ederim. Eğer Muhammed doğru söylüyorsa, ben onu, bütün bu söylediklerini birleştirmiş olarak sayıyorum, dedi.
Bunun üzerine Yahudiler kalktı ve şöyle dediler: -İş büsbütün karıştı. Azı mı, çoğu mu alacağımızı bilemiyoruz.

(Fahruddîn er-Râzî, Tefsîr-i Kebîr, 1/418-419; İsma‘îl Ebu’l-Fidâ İbn Kesir, Tefsîru’l-Kur'âni’l-‘Azîm: Hadîslerle Kur'ân-ı Kerîm Tefsîri, çev. Bekir Karlığa-Bedrettin Çetiner, Çağrı Yayınları, İstanbul 1984, 2/146-147; Suyûtî, İtkān, 2/25.)
İmam İbn Kesir, bu hadisin zayıf olduğunu belirtmektedir. (İbn Kesir, aynı yer.)


Bu hadis, sahih değildir. Bunu naklettikleri şeyin gerçek olup olmadığını araştırmayan bazı müfessirler, İbn İshak’ın Siyer’i gibi makbul olmayan siyer ve meğâzî kitablarından almışlardır. Bu gibi kitablardaki rivayetlerin çoğu mutemet değildir. (Rızâ, Muslih ve Mukallid, 51. Reşid Rızâ, İbn İshak’ın Siyer’inin siyer ve meğazî kitabı olması açısından makbul olmamasını kastetmemiş, "Hadisler, siyer kitaplarından alınamaz, bu kitaplar hadis rivayetinde delil olarak kabul edilemez" demek istemiştir)

İbn Munzir de bunu, başka bir tarîkle İbn Cureyc’ten mûdal olarak rivayet etmiştir.
(Suyûtî, aynı yer. Mûdal: İsnadında birbirini tâkib eden iki ve daha fazla râvîsi düşmüş hadîslerdir. (...) Mûdal hadîsler, isnadlarından düşürülen râvîlerin kimlikleri bilinip adalet ve zabt yönünden hâlleri tesbît edilmedikçe merdûd hadîslerden sayılırlar. (Talât Koçyiğit, Hadîs Istılahları, AÜİF Yayınları, Ankara 1985, 356-357)

Her şeyden önce, bu hadis zayıftır, huccet olarak ileri sürülemez. Zaten, siyer kitabları zayıf rivayetler ile doludur ki, bu rivayetler asla delil olamazlar. Said Nursî birçok ayeti ebced hesabı ile tefsir ettiğine göre, buna delil olarak ileri sürdüğü bu hadisin, en azından herhangi bir hadis kitabında yer alması gerekmez miydi?

Sonra, bizzat İbn İshak, bu rivayetinden sonra şöyle der:
Surelerin başındaki bu harfler, müteşabih ayetlerdendir. Bunların ne manaya geldiğini ancak ALLAH Tealâ bilir. Yahudilerin bunları cümmel usûlüne göre hesaba kalkışmaları ve böyle anlamaları üzerine "Kitabı sana indiren odur. Onun bazı ayetleri muhkem (açık anlamlı)dir ki, bunlar Kitabın anasıdır. Diğerleri ise muteşabihtir. Kalblerinde eğrilik olanlar, fitne çıkarmak, kendilerine göre yorumlamak için muteşabih ayetlerin ardına düşerler. Oysa onun tevilini ALLAH'tan başka kimse bilmez. İlimde ileri gidenler: 'Ona inandık, hepsi Rabbimiz katındandır' derler. Bunu akıl sahiblerinden başkası düşünmez." (Âl-i İmrân, 7) ayeti nazil olmuştur.
(İbn Haldun, Mukaddime, 2/193; A. Hamdi Akseki, Mezâhibin Telfîkı ve İslâmın Bir Noktaya Cem'i, (M.Reşid Rızâ, Muhâverâtu’l-Muslih ve’l-Mukallid tercümesi içinde), sad. Hayreddin Karaman, DİB Yayınları, Ankara 1974, 48)

Haydi diyelim ki, Yahudiler ile alâkalı hadis, rivayet bakımından sahihtir; fakat bu takdirde de bunu dirayet bakımından inceleriz. Bu inceleme sonunda görürüz ki, hadis yine onların çektiği manaya gelmez. Çünkü, Peygamber (s.a.v.)’in, Ahtab oğlu Hayy ile Yasir’e verdiği cevaptan maksadı, onların anladığı manayı iptal ve şüphelerini gidermek olması da mümkündür. Peygamber (s.a.v.) biliyordu ki, onların maksadları gerçeği gizlemek ve insanları şubhe içinde bırakmaktır. Hatta verilen cevab üzerine kötü maksatlarını açıklamaya mecbur olan Hayy: "Muhammed! Senin işin bize karışık geldi" demiştir.
(Rızâ, Muslih ve Mukallid, 51-52)

İmam İbn Kesir de şöyle der:
Bu harflerle vakitlerin bilindiği, olayların, fitnelerin ve savaşların zamanlarının çıkarılacağını öne sürenler ise; Kur'an’da olmayan şeyler iddia etmekte ve uçulması gerekmeyen yerde uçmaya kalkışmaktadırlar. Bu husus, zayıf bir hadiste varit olmuştur ki, bu hadis bile istihracın doğruluğundan çok, batıl olduğuna delâlet etmektedir. (İbn Kesir, aynı yer)
İbn Haldun da der ki:
Şurası da bilinmektedir ki; Ebu Yasir ve Hayy’den nakledilen kıssa, İslâm milletlerinin ömrünün mezkur adet ile tayinine ve tahdidine delâlet etmez, bunu ifade ve ispat edemez. Çünkü, bu harflerin muayyen sayıları ifade etmesi akla, yahut da tabiatta bunun böyle olduğuna dayanmaz. Bunun temeli hesab ve cifir ilimleriyle uğraşanların "cummel hesabı" dedikleri sonradan icat edilmiş bir esasa dayanır. Bu hesab öteden beri kullanılmaktadır, şairler ve nâsirler ( yazanlar) bundan faydalanmışlardır; ancak bu mezkur harflerin ALLAH nezdinde de aynı sayıları ifade ettiğini göstermez. Ebu Yasir ve Hayy’in bu husustaki görüşleri Müslümanlar arasında değil, Yahudiler arasında bile delil olmayıp, istidlâl için elverişli değildir.

(İbn Haldun, Mukaddime, 2/193; Akseki, Mezâhibin Telfîkı ve İslâmın Bir Noktaya Cem'i, 48)

Arabların, sayılara delâlet etmek üzere huruf-u mukattaa kullanmaya alışkın oldukları izaha muhtaç bir konudur. Belki de, onların böyle bir şey kullandıkları bulunamaz... Siyercilerin söylediklerine göre, onun aslı Yahudilere dayanır.
(Cemâleddin el-Kāsımî, Mehâsinu’t-Te'vîl: Tefsir İlminin Temel Meseleleri, çev. Sezai Özel, İz Yayıncılık, İstanbul 1990, 69)
Reşid Rıza da, cümmel hesabının eski olduğunu, bunun Araplara Süryanîler ve İbranîlerden geçtiğini belirtmektedir. (Rıızâ, Muslih ve Mukallid, 49)

İmam Şatıbî de şöyle der:
Bazılarına göre huruf-u mukattadan maksat, bu ümmetin ecelini belirleyen sayı remizleridir (cifr hesabı gibi). Siyer kitablarında bu manaya delâlet eden sözler vardır. Bu iddianın dikkate alınabilmesi için, Kur'an indiği sırada Arapların harflere belli sayılar yükleyerek tarih düşme ya da zaman belirleme gibi bir usûlü bildikleri sabit olmalıdır. Oysaki onların böyle şeyleri bildikleri asla sabit değildir. Bunun aslı, siyer müelliflerinin de zikrettiği gibi Yahudilere dayanmaktadır
.

(İbrahim b. Mûsâ eş-Şâtıbî, Muvafakāt, çev. Mehmed Erdoğan, İz Yayıncılık, İstanbul 1990, 3/383)

İbn Abbas’tan rivayet edilen haberlerin bir kısmının uydurma olduğu, bilinen bir gerçektir. Tefsirde bir çok söz, söylemediği hâlde kendisine isnat edilmiştir. Bu hadisin ravisi olarak gösterilmesine karşın, İbn Abbas ebced hesabının bir çeşit sihir olduğu görüşündedir:
Allâme İbn Hacer şöyle der: Bu (ebced hesabı ve ondan ümmetin beka müddeti, olaylar, fitnelerin ve savaşların zamanlarının çıkarılması vb. şeyler) batıldır, ona itimat edilemez. İbn Abbas’ın Ebî Câd hesabından sakındırdığı ve onu sihir cümlesinden saydığı sabittir. Bu (sihir saymak) uzak bir görüş değildir, çünkü bu işin şeriatta aslı yoktur.
(Suyûtî, İtkān, 2/26 el-İtkān fî ‘Ulûmi’l-Kur'ân, Dâru Kahramân, İstanbul 1978/1398, 2/14. Ayrıca bak. Salih, Kur'an İlimleri, 188-189; Rızâ, age, 51)


Subhi es-Salih bu konuda der ki:
Bu nevi hesaba dayalı neticeler "Ebî Câd hesabı" olarak isimlendirilir ki, âlimler şiddetle buna karşı çıkmış ve ondan sakındırmışlardır. (Salih, Kur'an İlimleri, 188.)
Manidardır ki, yine İbn Abbas (r.anhuma)’dan, Peygamber’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:

"Nice Ebu Câd harflerini öğrenen vardır ki, ancak muneccimlik yapmıştır.
Kıyamet günü ALLAH indinde, onun için iyilikten ve hayırdan bir nasib yoktur."
Râmûz, 1/288. Hadisi, Taberânî Kebîr’de rivayet etmiştir. Hadisin metninde geçen "hurûfi Ebî Câd" tabirini, Râmûz mütercimi Abdülaziz Bekkine "Ebced Harfleri" diye tercüme etmiştir ki, bu, hadisin anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

Hem âlimlerin kitaplarından, Arapların ebced hesabını bilmediklerini, bunun Yahudi kaynaklı olduğunu aktarmamız, hem de bu hadisi burada nakletmemiz okura tutarsız gelebilir. Denilebilir ki: Madem Araplar bu hesabı bilmiyorlar, Peygamber (s.a.v.), çoğu okuma yazma bilmeyen sahabîleri, bilmedikleri bir şeyden nasıl men etmiş olabilir? Cevaben deriz ki: Said Nursî’nin ebced hesabına delil olarak getirdiği hadisi inceledik ve bunun delil olamayacağını isbat ettik. Bu hadisi Taberânî’nin rivayet etmiş olması, İmam İbn Hacer’in ebced hesabı hakkındaki açıklamaları, İmam Suyûtî’nin de bu açıklamaları aktarması ve huruf-u mukattaanın bu ümmetin ecelini bulmaya yarayan sayı remizleri olduğu yönündeki sözlerin siyer kitaplarında yer alması, bize bazı sahabelerin bir şekilde bu hesaptan haberdar oldukları yönünde bir kanaat vermektedir. Nitekim, özellikle hicretten sonra Müslümanların Yahudilerle birçok ilişkilerinin olması, bazı Yahudilerin Müslüman olması ve İbn Abbas gibi bazı sahabilerin Yahudi âlimleriyle ilmî alış-verişleri bu kanaatimizi güçlendirmektedir. Doğrusunu ALLAH bilir, muhtemel ki bu hadis, bu hesabın teşmil edilmesini nehyetmek üzere varit olmuştur. Zaten, seleften hiç kimsenin bu hesaplarla uğraştığına dair bir rivayet yoktur.
Biz, bu hadisi Râmûz’da gördük. "Uydurma olanlar dâhil, her tür hadisin yer aldığı Râmûz’da her hadisin alındığı kaynak ya da kaynaklar gösterilmektedir."
(İsmail Lütfi Çakan, Hadîs Edebiyâtı, MÜİFY, İstanbul 1989, 131.)
(Gümüşhanevî, -bütün hadislerin olmasa da- birçok hadisin sıhhat derecelerini metnin kenarında vermektedir (ne yazık ki, bu durum tercümede dikkate alınmamıştır). Gümüşhanevî, bu hadis için bir not düşmemiştir.)

Yine İbn Abbas’tan rivayet edilen bir hadis de şöyledir: Peygamber buyurmuştur ki:
"Yıldızlardan bir ilim alan (muneccimlik yapan), sihirden bir şube alır. (Bilgisi) arttıkça o (sihir) da artar."
(İbn Mâce, Edeb, 28/3726. İsnadı sahihtir.)

Bu hesabın; adı ne olursa olsun, hangi milletten alınırsa alınsın, Arablar onu ister kullanmış olsun ister olmasınlar, incelediğimiz bu hadis ister zayıf ister sahih olsun , varacağımız son nokta şudur:
Arab elifba'sındaki harflere verilen sayı değerlerinin -bu değerlerin muhtelif olduğunu da biliyoruz-, ALLAH indinde de aynı sayıları ifade ettiğini ileri sürmek, ALLAH hakkında bilmeden söz söylemek demektir.


İbn Abbas (r.anhuma) ebced , cifir ile uğraşan ve muneccimlik yapanlar hakkında şöyle demiştir:
"Kıyamette ALLAH katında hiç bir menfaatleri olmayacaktır." demiştir. (Heysemi-Mecmeu'z-Zevaid: 5/117)

İbn Mesud'dan (r.anh) Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
"Nice ebced harfleri öğretenler (veya nice Ebu Cad'ın yıldızlarla ilgili harflerini öğretenler) var ki, Kıyamet gününde bunların ALLAH katında bir nasibleri yoktur."
(Taberani, 11/14, Elbani, Daifu'l-Camia: 418)

Ondan da Hamd b. Zencuye şu lafızla rivayet etmiştir:
"Nice yıldızlara bakanlar ve ebced (Ebu Cad'ın) harflerini öğrenenler var ki, onlar için ALLAH katında bir nâsib yoktur."
(Taberani, 11/14, Elbani, Daifu'l-Camia: 418)
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Devlet Bahçelinin ebcedi

139



:islam-tr

:yale :ahim :cihad :hacıdede
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Ehl-i Beyt'e Özel Bilgiler Verilmiş Midir?


İşte buna dâir bir örnek:

Râfızîler, Şiîler ve bilgilerini bunlardan alan kimselerin, Ehl-i Beyt'ten aldıklarını iddia ettikleri ya dinî ilimlerle ya da tabiî ilimlerle ilgili bir takım sırlar ve hakîkatlara muttali olduklarını iddia ettiklerini görürsün. Onlar böyle bir iddiayı, gizlenmesinin öğütlenmesi ve hakikati bilinemeyen bu sırlara iman edilmesi gerekli bir takım hususlardan dolayı ileri sürmektedirler. Halbuki iddialarının tamamı uydurulmuş bir yalan ve atılmış bir iftiradır.

Bu Râfızîler, çeşitli grublar içinde en çok yalan uyduran ve en çok gizli ilim iddiasında bulunanlarındandır.
Bu sebeble Bâtınîler ve Karmatîler de Rafızî sayılmışlardır.
Râfızîler ilk olarak Emîru'l-mu'minîn Ali b. Ebî Tâlib (r.anh) döneminde çıkmışlar ve Ali'nin özel olarak bâzı ilimlere âit sırlara ve vasıyyete sahip olduğu iddiasında bulunmaya başlamışlardır.

Bunun üzerine Ali'nin ileri gelen yakınları ona böyle bir şeyin olup olmadığını sormuşlar, Ali de böyle bir şeyin olmadığını bildirmişti. Daha sonra çevrede böyle bir sözün söylendiğini öğrenen Ali, halka bir konuşma yapmış ve kendisinin böyle bir sırra ve vasıyyete sahip olmadığını açıklamıştı.
Sahih rivayetleri nakleden hadîs âlimleri Ali'nin bu sözlerini birçok varyantıyla tahric etmişlerdir.

Meselâ Ebû Cuhayfe'den sahih olarak şu rivayet nakledilir:

Ebû Cuhayfe der ki:
"Ali'ye: 'Sizin yanınızda Kur'ân'da olmayan bir şey var mıdır?' diye sordum. Şu cevabı verdi: 'Hayır! Dâneyi yaran, canlıyı yaratan Allah'a yemin olsun ki bizim yanımızda Kur'ân âyetleri dışında başka bir şey yok. Sadece Allah'ın kişiye kitabı için verdiği anlama kabiliyeti ve bir de şu sahifede yazalı olanlar mustesna!..'
Bunun üzerine sordum: 'Bu sahifede ne var?'
Cevap olarak: 'Diyet, esirin hürriyete kavuşturulması ve kâfire karşılık bir müslümanın öldürülemeyeceği hükmü var' dedim".

Buhârî'nin lâfzı şöyledir:
"Sizin yanınızda Allah'ın kitabındakiler dışında herhangi bir vahiy var mı?
Şu cevabı verdi: "Hayır! Dâneyi yaran ve canlıyı yaratan Allah'a yemin ederim ki böyle bir şey bilmiyorum. Ancak Allah'ın Kur'ân hakkında kişiye verdiği anlama gücü mustesna!..."

(Buhârî, Cihâd, 171; Diyât, 24, 31; Muslim, İmân, 131)

Buhârî ve Müslim'de de İbrahim et-Teymî, babası tarîkıyla Ali'den şöyle dediğini rivayet etmiştir: ki bu tarîk, yeryüzünün en sahih isnâdlarındandır:
"Bizim yanımızda Allah'ın kitabından başka bir şey yok. Bir de Peygamber'den menkûl şu sahife var ki, orada şunlar yazılıdır: Medine, Ayr ile Sevr dağları arasında kalan kısmıyla harem bölgesidir"

(Buhârî, Cizye, 17; Fedâilu'l-Medîne, 4; Muslim, Hacc, 464)

İmam Müslim'in bir rivayeti ise şöyledir:
"Ali b. Ebi Tâlib bize bir konuşma yaptı ve şunları söyledi:
"Kim bizim yanımızda Allah'ın kitabı ve bir de şu sahife dışında - ki bu sahife o sırada kılıcının kınında asılı idi - okuduğumuz bir kitabın olduğunu iddia ederse yalan söylemektedir. Bu sahifede de diyette verilecek develerin yaşları, yaralamalarla ilgili bâzı hususlar yazılı idi ve Peygamber'in:
'Medine, Ayr ile Sevr arasında kalan kısmıyla harem bölgesidir' sözü vardı..."
(Muslim, Itk, 20)


Ca'fer es-Sâdık'tan geldiğini iddia ettikleri sırlar ve yalanlara gelince; bunlar en büyük yalanlardır.
Hattâ şöyle denebilir: Ca'fer es-Sâdık'a (r.anh) atfen yalan uydurulduğu ve iftira edildiği kadar, başka hiç kimseye iftirada bulunulmamıştır.
Ona nispet edilen hususlardan birisi "Kitabu'l-Cefr"dir.
Ki, bunlar, İmam Ca'fer'in bu kitabta bâzı olayları, olacak şeyleri yazdığını iddia ederler.
"Cefr", keçi yavrusu, oğlak anlamına gelmektedir.
Bunların iddiasına göre İmam Ca'fer bu hususları bir oğlak derisine yazmıştır.

İmam Ca'fer'e atfen uydurulan, "Kitabu'l-Heft", hilâl ile ilgili olan "Kitabu'l-Cedvel", Mağrib ülkelerinden İbnu'l-Hıllî ve benzerlerinin iddia ettiği "Kitabu'l-Bitaka" ve Kur'ân tefsîriyle ilgili birçok nakiller ve benzeri hususlarda da durum aynıdır.

Bağdat'ta Buveyhoğullarının bir süre hâkimiyet sağladığı sırada bir grub tarafından yazılan "Rasâilu İhvani's-Safâ" adlı kitabta da aynı durum söz konusudur.
Bu kitabı yazanlar, hanîflikle felsefeciliği karıştırmış sâbiîlerdendir.

İddialarına göre bunlar, tahrife uğramış sâbiîlerin dini ile hanîfliğin arasını birleştirmişlerdir. Risalelerinde bir taraftan felsefecilern sözlerine, diğer taraftan şeriattan bâzı hususlara yer vermişlerdir. Bu eserde pek çok küfür ve cehalet unsuru bulunmaktadır.
Bütün bunlara rağmen -muhtelif yörelerin ileri gelen kadılarından - bir grub insan, bu eserin Ca'fer es-Sâdık'ın sözlerinden oluştuğunu savunmaktadır. Böyle bir iddia, ancak bir zındık sözü ve câhil zırvasıdır.

Halktan bir kısmının zikrettiği "İbn Ganzab" la ilgili destan da bu şekildedir. Bâzıları, İbn Ganzab'ın, Hasan ve Huseyin'in hocası olduğunu iddia ederler. Halbuki ilim ehlinin ittifakıyla böyle bir şey gerçek değildir.
İbn Ganzab destanını, Nureddin ez-Zengî veya ona yakın dönemlerde câhillerden biri yazmıştır. Zaten mısralar da, yazan kimsenin câhil olduğuna açıkça işaret etmektedir.
Manzum olarak veya benzeri şekillerle nakledilen bu tür destanların tamamı için de aynı şeyleri söylemek gerekir; bunların tamamı yalandır, uydurmadır.
Zamanımızda dahi kadılardan ve bâzı meşâyihten bu tür pek çok destan uydurulmuştur. Vaktiyle bu kadılardan birisini, bu hususu itirafa mecbur bırakmıştım. Kadı önce, bu destanın çok öncelere âit olduğunu iddia etti.
Fakat ona dedim ki:
"Hayır, bu destanı sen yazdın ve müslümanlar Akka kalesi kuşatmasıyla uğraşırken İslâm idarecilerinden birine bu destanı takdim edip onu aldattın."
Esasen bu şahıstan başka kadılar ve diğer kimseler de öteki devlet adamlarına bu tür uydurma destanlar takdim edip onları kandırmışlardır.

Tabiî olaylar hakkında uydurulan yalanlar, dinî hususlarda uydurulanlardan daha fazladır. Çünkü dünyayı dine hâkim kılanların bu tür şeylere meyl ve arzusu daha fazladır.
Gerçi dine bağlı olanların da bu hususa meyli vardır; fakat onların dine olan meyilleri daha kuvvetlidir. Diğerlerinin ise, dine bağlı olanların sahip bulunduğu hak ile bâtılı ayırabilecek bir güçleri (furkân) ve nurları yoktur.
Bu sebebledir ki bu noktada pek çok yalancı türemiş, birçok şey rağbet görmüş, bu yolda nice mallar bâtılla, haksız yere yenmiş; saltanata göz diken binlerce kişi bu sebeble öldürülmüştür.

Şeyhul İslam İbn Teymiyye; mecmu'ul feteva 4. Cilt HADİS EHLİ VE KELÂMCILAR
 
N Çevrimdışı

nureddin_79

Üye
İslam-TR Üyesi
Risalelerde, Said Nursi, Kuran ayetlerini tefsir edecem deyip Cifr ve ebced hesaklaması yaparak ayetlerin kendisi hakkında (Said Nursi) olduğunu, Risalelere işaret ettiğini ve daha tuhaf tuhaf iddialarda bulununurken, Şiiaların alimlerinin ayak izlerinden gitmiştir. Allah Resulüne(sav) inen ayeti kendisi ve Risale hakkında nuzül olmuş gibi bir sonuç çıkıyor !!

İbn Kuteybe ''Hadis Müdaafası'' kitabında Şiiaların tefsir kitaplarında bazı örnekler veriyor. Ve İbn Kuteybe 800 yıllarında!! yaşamış bir alim (Allah ondan razı olsun) ve bakın ta ozaman Ehli Sünnet alimleri bu sapıklıkları çıkaranları tespit etmişler.
-------------------------------------------------------------------------------
Ibn Kuteybe - Hadis mudafaası kitabından s.151

Rafizîlerin Tefsirlerinden Örnekler:


''Bu (yukarıdaki tefsirlerden daha acaib bir tefsir, Rafızilerin tefsirleri ve onların ellerinde bulunan cifr [328]yolu ile Kur' an'ın bâtın (manas) inı bildiklerini iddia etmeleridir ki, bu cifr hakkında.Zeydiyye'nin reisi olan Harun b.Sa'd el-lclî şöyle demiştir:


Görmedin mi Râfizlerin parçalandığını,
Hepsi de Ca'fer [329]hakkında kötü söylediler.
Bir taife Ca'fer imamdır dedi.
Onlardan diğer bir gurub da ona "mutahhar (temizlenmiş ) bir peygamberdir "dediler.
Benim kabul etmediğim acaibliklerinden biri de onların cifr derileridir.
Onlardan cifr'le uğraşanlarından Rahman'a sığınınm.
Bütün Rafîzilerden Rahman'a sığınırim.
(O rafızîlerki) küfür kapısını görür fakat dinde ise şaşıdır.
Ehl-i hak.bir bid'atten el çektikleri zaman,onlar(bidate) devam ettiler.
Onlar (ehl-i hak)hakka müdavim olsalar.bun dan geri kalırlar.
Eğer fil.kelerdir dese tasdik ederler.
Eğer zencinin rengi değişti,kırmızı oldu dese (onu da tasdik ederler.)
Devenin idrarından daha kararsız (düzensiz) dirler.
Zira ileri giderken geri geliverir
Tıpkı Hristiyanîann İsa'ya (a. s) iftira ettikleri gi bi
Cafer'e iftira edenlere de yazıklar olsun.




Cifr! den maksat,Cifr derişidir.
Rafıziler İmâm-ı Câfer'in, kıyamete kadar olacak olan ve kendilerinin bilmesi gereken herşeyi bu deriye (cifr) yazdığını iddia etmişlerdir.
(Rafızilerin tefsirlerine gelince) "Ve Süleyman (A.S) .Davud'a (A.S) vâris oldu." (27.en-NemI:16) âyetindeki "Süleyman" onlara göre" İmam"larıdir ve Peygamberimizin (S.A.V) ilmine vâris olmuştur.


Allahu taalanın "Allah size bir sığır kesmenizi emrediyor.." (2.el-Bakara:67) âyetindeki boğazlanması istenen sığırın Hz.Âişe (R.A) olduğunu, (boğazlanan) sığırın bir parçası ile (katili bilinmeyen) ölüye vurun." (2.el-Bakara:73) âyetindeki vuran ve vurulanın Talha ile Zubeyr olduğunu,

(Kur'an'da geçen) hamr (şarap) ve meysir (kumar) dan kasdedilenin Ebûbekr ve Ömer olduğu*nu...
Cibt ve tâğut (ruhlu ve ruhsuz putlar) [330] dan maksadın Muaviye ve Amr b.el-As olduğunu ve bu*nun gibi -zikretmeyip terkettiğimiz ve bizim bu kitabımızı görenin Okumaktan vazgeçeceği kadar-acaib şeyler söylemişlerdir,


[328] Cifr:Rakamlar ve harflere dayanarak gelecekten ve gaybden haber verme iddiasında bulunan asılsız bir bilgi.

[329] Cafer b.Muhammed .Lakabı es-Sâdık.12 imamın al*tıncısı .H, 80 de doğmuş, 148 de vefat etmiştir.Hadiste derin bilgi sahibi idi.Söyiendigiiıe göre astrolajî.simya ve diğer ulû*mu ğaybiyye ile meşgul olmuştur.(İslam Ansiklopedisi:

[330] Bkz.4.en-Nisâ:51 (Cibt ve tâğut için)

İbn Kuteybe - Hadis Müdaafası s.151



Rafizilerin ve onlara katılan diğer EHLİ SAPIK fırkaların fitnelerinden, Rahman olan Allaha sığınırım.
 
A Çevrimdışı

AbulLayl

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Ya sonuçta matematik işlemidir, ha Şer'i birşey çıkarılırsa iş değişir.
Ama Sami toplumlarda(Arap-Suryani_Asuri vs) binlerce yıldır bulunana bir metematik işlemidir.
Şiirlerlerde vs. kullanılmıştır.
Birde sayı olarak kullanılmıştır.Mesela adam uzunca 1000 yazmak yerine bir gayın koymuştur.
Maksadım cifri vs. savunmak değil.Ebcedin aslında bir metematik sistemi oldugunu söylemek.Çok eski bir sistemdir, Samiler arasında kullanılmıştır.
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Ya sonuçta matematik işlemidir, ha Şer'i birşey çıkarılırsa iş değişir.
Ama Sami toplumlarda(Arap-Suryani_Asuri vs) binlerce yıldır bulunana bir metematik işlemidir.
Şiirlerlerde vs. kullanılmıştır.
Birde sayı olarak kullanılmıştır.Mesela adam uzunca 1000 yazmak yerine bir gayın koymuştur.
Maksadım cifri vs. savunmak değil.Ebcedin aslında bir metematik sistemi oldugunu söylemek.Çok eski bir sistemdir, Samiler arasında kullanılmıştır.

Ne kadar safça ve şuursuzca söylenmiş sözler.
Kardeşim, sen ebced ve cifir yapılarak Lise 2 de matematik yapılmasına karşı çıktığımızı mı sanıyorsun?
Ebced ve cifir yaparak gaybi tarihler ve zanni itikatler icad edilmekte, Kuran-ı Kerimdeki ayetler ve harflere bakıp yerlerine rakamlar konularak ilerki günlerde olacağına inandıkları gaybi hadisler, medyumluk ve falcılık yapılarak buna işart ediyor denmektedir. Ki bunların tamamı şirk işleridir.

Siz, ebced ve cifiri Roma Rakamlarıyla karıştırıyor , onlara verilen vasıflarla ebced ve cifiri aynı bırakılıyor, aynı işlerde kullanılıyor sanmaktasınız.
Size düşen görev ilk mesajımı Hakkı bulmak , anlamak için sorumlu ve araştırıcı bir tavır ile okumanızdır.

Rabbim izan ve feraset versin hepimize. Allaha emanet olunuz.
 
N Çevrimdışı

nuriiii

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
allah seni bağışlasın canım abim,bıraktım yakalarını sapkınların:yaleama yakında bununla onlara geleceğiz:cihad:
 
A Çevrimdışı

AbulLayl

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Demek istediğimi yanlış anladınız.Ebcedle Sayfa numaralandırma vs.de yapılmıştı eskiden.Bahsettiğiniz gibi Ebcedle yani Arap harflerinin eski sırasıyla fal bakmak haramdır!Kahinlik büyücülük harmadır!Ama Ebcedde bu değildir, Alfabe demektir.Ayrıyetten size şuan dünyada Arapçadan sonra en fazla kullanılan 2 Sami alfabesini Süryani ve İbrani alfabesini göstericeğim, bakın birde Ebcedin sırasına:

http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCryani_alfabesi
http://tr.wikipedia.org/wiki/İbrani_alfabesi


Size bu sıra tanıdık geldi mi?
Bu alfabeler Arap Alfabesinden eski.Bunlardanda eski bir Alfabe var.
Fenike Alfabesi=

http://tr.wikipedia.org/wiki/Fenike_alfabesi

Oda aynı bu sırada!Yani Ebced sırasında!
Çünkü arap Harfleri Fenike harfleri-Nabati hartfleri-Arap harfleri şeklinde bu güne geldi.
Bu 22 harfe Se Hı Zal Dad Zı Gayn harfleri eklendi.Bu harfler bu 22 harfteki benzerleriyle karıştırılıp bir Emevi halifesi zamanındaki şuanki El be te se sırası oluştu.
Ondan önce aha bu Ebced'in sırasındaydı Arab harfleri.
Bu rakam verme işide bu sıra bu kadar eskiyse belki o kadar eskidir.
Son olarak şunu diyeyim Ebced dediğimiz olay Samiler arasında var olan kültürel birşeydir.Ha tabii Ebced' inanan için durum değişir tabiiki.


Ya'ni:
Ebced ALfabe demektir.Zamaınında Samiler alfabeye rakam biçmişler.Sonra falcılar bunla fal sihirbazlar sihir yapmağa başlamışlar.Tüm Samilere geçmiş.
Ben size Ebcedin nerdne geldiğini ilmî bir şekilde anlatmağa çalıştım, fal bakmaya kahinliğe sihirbazlıga cevâz vermedim.
İnşaAllahu Teala bu sefer anlatasbilmişimdir kendimi.
 
selsebil Çevrimdışı

selsebil

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
nursi'nin ruh hastası olduğuna kesin kanaat getirdim.Allah peşinden gidenlere hidayet versin.
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
AbdulLayl kardeşim
Biz burada ebced ve cifirin Lugat manasından çok istilahtaki manası , içeriği ve Müslümanım diyenlerin ebced, cifir ilmi vs yapıyorum diyerek harflere rakamlar verip kendi kafalarından manalar , yıllar değerler verme falcılığına değiniyor, şirk olduğunu vurguluyoruz. Bazıları bu işleri salih insan sandıkları kimseler yapınca kılıf hazırlamaya çalışmaları , cahilce "falanca yapmışsa İslamdandır" sanmalarının batıllığını anlatıyoruz. Yoksa ilk harf , yazının bulunuşu , ebced alfabesinin icadı vs konumuz değildir. Başlığa bakarak yazmışsın, içeriğine baksaydın meselemizi anlardın .
EBCED VE CİFİR, YAHUDİ KABALASININ ŞİRKİDİR
Selamun aleykum
 
A Çevrimdışı

AbulLayl

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Biliyorum konu falcılık, ben fazladan ilim-bilgi olması için yazmıştım...
 
ABDULHAK Çevrimdışı

ABDULHAK

الإذلال هو بعيد عنا
Admin
Faşist Devlet Bahçeli'nin İktidar Ebcedi:


Yapay Zeka Bahçeli :

2009 yılındayız. 2009'un sıfırlarının üzerine çarpı koyun, atın. İki sıfırı kaldırdık, ne kaldı 29... 2+9 =11 ile 29’u toplayın ne oldu = 40... Milliyetçi Hareketinin 40. yılı. Bunlar tesadüf olamaz... :yale"

Salağın salakça hesabına ancak gülünür :islam-tr:



138

139
 
E Çevrimdışı

el harezmi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
hayret ettim bu çalışmaya hiç bir nurcu reddiye yazmamış . tahmin ediyorum onlar kendi meşreblerine uygun yerlere gidiyorlar
 
E Çevrimdışı

el harezmi

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
erg........ kitabındanfethullah güleni okuyun mürşidine ne kadar benzediğini görün

rastgele paylasim linkleri vereceginize bence önce yazari inceleyin... Kuranin Müslümanlara gösterdiigi Ahlak nerde ?
Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın. ( Hucurat / 6 )


selametle
 
M Çevrimdışı

musti_77

Üyeliği İptal Edildi
Banned
sizin hem ahir zaman mehdisinden haberiniz yok hem de HZ ALİ'nin içinde bir çok cifir ile ilgili bilgi veren celcelutiyesinden haberiniz yok..yazık gidin bi risale-i nurları okuyun bakalım.olaylara at gözlüğüyle bakmayın
 
!sLaM4eVeR Çevrimdışı

!sLaM4eVeR

لا اله الا الله
Admin
sizin hem ahir zaman mehdisinden haberiniz yok hem de HZ ALİ'nin içinde bir çok cifir ile ilgili bilgi veren celcelutiyesinden haberiniz yok..yazık gidin bi risale-i nurları okuyun bakalım.olaylara at gözlüğüyle bakmayın

cahile verilecek en güzel söz...

Selametle..
 
Üst Ana Sayfa Alt