Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Ebu Cafer Muhammed İbn Cerir Et-Taberi Şii midir ?

فرقان Çevrimdışı

فرقان

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun akeykum ve rahmetullah ve barekatuh. Hanbeli alimleri böğle diyormuş.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;


Ebu Cafer Muhammed İbn Cerir Et- Taberi şii değil, aksine sunnidir. Şii olsaydı "sadece" Hanbeliler "böğle" diyor demezdin.
Bu mesele Ahmed bin Hanbel'in fakih olub olmamasından ötürüdür. Daha doğrusu Taberi'nin Ahmed bin Hanbeli , İhtilâfu'l-fukahâ mevzulu eserine -Ahmed bin Hanbel fâkih değildir, hadîsçidir- diye kitabına almayınca mezhebin bağnazları tarafından şiddetle karşı çıkılmış, bundan dolayı da haksız ithamlara ve tâaruzlara mâruz kalmıştır.


lk dönemde Taberî (ö. 310/923) başta olmak üzere, İbn Kuteybe (ö. 276/889), et-Tahâvî (ö. 321/933), ed-Debûsî (ö. 430/1039), İbn Abdilberr (ö. 463/1071) gibi âlimler onu fakihler arasında addetmemişlerdir.
(Sa’dî Ebû Ceyb, Ahmed b. Hanbel: es-Sîre ve’l-Mezheb, Dâru İbn Kesîr, Dımaşk, 1998/1418, sf. 58-60; Hallaq, Wael B., “Early Ijtihâd and the Later Construction of Authority”, Lawrence I. Conrad (General Ed.), The Formation of Islamic Law, (ss. 317-349), Ashgate Publishing, Aldershot, 2004, sf: 333-334; Matroudi, Abdul Hakim I., The Hanbali School of Law and Ibn Taymiyyah: Conflict or Conciliation, Routledge, London &New York, 2006, sf: 8-10; Karaman, Hayreddin, “Ahmed b. Hanbel”, DİA, II, 80; Özmen, Ramadan, Hanbelî Mezhebi Fıkıh Usûlcülerinin Hadis/Sünnet Metodolojısi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2004, sf. 4.)

Meşhur âlim, muhaddis Ebû Muhammed Abdullah b. Muslim b. Kuteybe ed-Dîneverî (ö. 276/889) el-Me’ârif isimli eserinde “Ashâbu’r-Re’y” başlığı altında İbn Ebî Leylâ, Ebû Hanife, Rabi’a er-Re’y, Zufer, Evzâ’î, Sufyân es-Sevrî, Mâlik b. Enes, Kadı Ebû Yusuf, Ebû Abdillâh Muhammed b. el-Hasan eş Şeybânî’nin ismlerini vermiş, ancak Ahmed b. Hanbel’den söz etmemiştir.
(İbn Kuteybe, Abdullah b. Muslim ed-Dineverî, el-Me’ârif, thk.: Servet ‘Akkâşe, Dâru’l- Me’ârif, Kahire, 1388/1929, sf: 494-500)
Bu eserde dikkat çeken diğer bir husus Ahmed b. Hanbel isminin “Ashâbu’l- Hadîs” başlığı altında da zikeredilmemiş olmasıdır.(İbn Kuteybe, el-Me’ârif, sf: 501-527)
Ebû Ca’fer Muhammed b. Cerîr et-Taberî, Ahmed b. Hanbel’i fakih saymaması nedeniyle bazı sıkıntılara maruz kalan, bu nedenle Hanbelilerle karşı karşıya gelen bir şahıstır. Taberî, İhtilafu’l-Fukahâ’ adlı eserinde, Ahmed b. Hanbel’i fakihlerin arasında zikretmemiş, kendisine bunun nedeni sorulduğunda, Ahmed b. Hanbel’in bir fakih değil, muhaddis olduğunu söylemiştir. Bu durum Hanbelilerin tepkisini çekmiştir. Nitekim Taberî, 310/922 yılı Şevval ayında vefat ettiğinde Hanbelilerin taşkınlık çıkarması endişesiyle onun için cenaze merasimi düzenlenmemiş, gece vakti gizlice kendi evine defnedilmiştir. (Taberî, Ebû Ca’fer Muhammed b. Cerîr, İhtilafu’l-Fukahâ’, Dâru’l-Kutibi’l-İlmiyye, Beyrut
t.y., sf: 10-12; İbnu’l-Esîr, İzzuddin Ebî’l-Hasan Ali b. Ebî’l-Kerem Muhammed b. Abdülkerim, el-Kâmil fî’t-Târîh, tsh.: Muhammed Yusuf ed-Dekkâk, Dâru’l-Kutubi’l-İlmiyye, Beyrut, 1407/1987, VII, 9; Ebû Zehra, Muhammed, İbn Hanbel Hayâtuhu ve ‘Asruhu Ârâûhu ve Fikhuhu, Dâru’l-Fikru’l-‘Arabî, Kahire, t.y., sf: 178; Melchert, The Formation, sf: 192; Mez, Adam, Onuncu Yüzyılda İslâm Medeniyeti İslâm’ın Rönesansı, (çev.: Salih Şaban), İnsan Yayınları, İstanbul, 2000, sf: 252; Goldziher, “Ahmed b. Muhammed b. Hanbel”, I, 171; Hallaq, “Early Ijtihâd and the Later Construction of Authority” sf: 333; Fueck, J., “The Role of Traditionalism in Islam”, Merlin L. Swartz (Ed.), Studies on Islam, (sf: 99-
122), Oxford University Press, New York & Oxford, 1981, sf: 117-118)
Kaynakların bir kısmı, Hanbelilerin Taberî’ye olan düşmanlıklarına neden olarak bu tartışmayı göstermektedir. Hatta Taberî’ye nisbet edilen Cerîriyye mezhebinin yok olması da Taberî’nin Ahmed b. Hanbel’i fakihler arasında saymamasına bağlanmaktadır.(Makdisi, Ortaçağ’da Yüksek Öğretim, sf: 47, 222)
Meşhur coğrafyacı Ebû Abdillâh Muhammed b. Ahmed el-Makdîsî (ö. 380/990) Ahsenu’t-Tekâsîm fî Ma’rifeti’l-Ekâlîm isimli eserinde “Zikru’l-Mezâhib ve’z-Zimme” başlığı altında kendi döneminde yaşayan mezheblerden söz etmiştir. Makdisi, Fıkıh mezheblerini Hanefiler, Malikiler, Şafiiler ve Dâvudîler
(Zâhiriler); Kelâm mezheblerini Mutezile, Küllâbiyye, Neccâriyye ve Sâlimiyye şeklinde sıraladıktan sonra Hanbeliyye, Rehaviyye, Evzâ’iyye ve Munziriyye’yi de Ashâbu’l-Hadis arasında zikretmiştir.(Makdîsî, Ebû Abdullah Muhammed b. Ahmed, Ahsenu’t-Tekâsîm fî Ma’rifeti’l-Ekâlîm, E. J. Brill, Leiden, 1906, sf: 37)
Buradan Makdisî’nin Hanbeliliği fıkhî veya kelamî bir mezheb değil; Ehl-i Hadis arasındaki bir hadis mezhebi olarak addettiği anlaşılmaktadır.


İlgili Konu:

İmam İbn Cerir Et-Taberi'nin Akidesi ve Görüşleri Nelerdir?

https://www.islam-tr.org/konu/imam-ibn-cerir-et-taberinin-akidesi-ve-gorusleri-nelerdir.23833/
 
فرقان Çevrimdışı

فرقان

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Sadece bir alim Ahmed bin hanbeli fakih görmüyor diye hanbeli mezhebi mezheblik konumunda cıkmaz. Taberi tefsirini okuycaktım kendisi biraz tanımak istemiştim. Böle düşünüyor diye kitablarını okumaktan vazgecmek gerekmez. Ahmed ibn hanbeli rha. fıkıh alimi olarak görmeyen başka alim var mı
 
Üst Ana Sayfa Alt