Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Eminevim Sistemi ve Hükmü Hakkında Bilgi Verebilir misiniz?

azizk83 Çevrimdışı

azizk83

Üye
İslam-TR Üyesi
Soru: Eminevim isimli kurumdan ev almanın hükmü nedir? Bu kurumun bir kaç çeşit sistemi var. Bizleri bilgilendirebilir misiniz?


Soran Tarih 15.04.2013


Cevap


Bismillahirrahmanirrahim


“EMİNEVİM” UYGULAMADA İVAZLI BİR HİBE’DİR, BİR TEAVÜN’DÜR


“Eminevim”in “Çekilişli Sistem, Vade Ortası Teslim ve Peşinatlı Erken Teslim”
şeklinde uyguladığı sistem: İvaz yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart ile yapılan hibe’den, bir teavün yani karşılıklı bir yardımlaşmadan, dayanışmadan ibarettir. Ekseriyetle kadınlar arasında düzenlenen “altın günü” de bu iki prensibe dayanmaktadır. ALLAH Teâlâ şöyle buyurdu:

“… İyilik etmek ve takva yani ALLAH Teâlâ’nın yasaklarından sakınma üzerinde birbirinizle yardımlaşın. Günah işlemek ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. ALLAH Teâlâ’dan korkun; çünkü hiç şüphe yok ki ALLAH Teâlâ’nın cezası çok çetindir, şiddetlidir.”1


Görüldüğü üzere ALLAH Teâlâ birr u takva üzere teavünü emretmektedir.
Bunun karz-ı hasen veya sarf ile alakası bulunmamaktadır. Çünkü uygulamada iştirakçi yani organizeye katılanlar fiilen ne borç vericidir, ne de borç alıcıdır. Alıcı ve satıcı da değildirler. Onlar ancak karşılıklı hibe ve yardım edici ve hibeyi, yardımı kabul edicidirler.


Konu ile ilgili kısa bir bilgi verirsek:
Bazı hibelerin birer ivaz şartıyla yapılması muteberdir. Binaenaleyh ivaz şartıyla mukayyed olan hibeler, sadakalar sahih ve şart muteberdir, şer’an caizdir. Bu ivaz gerek hakikaten bir bedel olsun ve gerek birlikte ikamet etmek, zulümde bulunmamak, boşamamak gibi hükmen bir bedel, bir ivaz olsun müsavidir.


Meselâ : Bir kimse, bir şahsa hitaben: Bana şu kadar para vermek veya benim şu kadar borcumu ödemek şartıyla şu evimi sana hibe ettim deyip o şahıs da bu şartı kabul ve ifa eylese hibe lâzım ol¬muş olur.
Şart veya mükellefiyeti de içine alabilen ivazlı hibe başlangıç itibariyle hibe ise de, sonuç itibariyle satımdan ibarettir, bu yüzden de câizdir.2


Nitekim Mecelle, Madde:855 de: “İvaz şartı ile olan hibe sahih ve şart muteberdir.” hükmü yer alır. Bundan sonra, konu şu iki misalle açıklanır.


İvazı, hakîkî olan bedele misal:
Meselâ, bir kimse şu mekûle ivaz vermek, yahut kendisinin malûmül-mikdar deynini edâ etmek şartıyla, birine bir şey hibe ettikde, mevhûbün leh ol şarta riayet eder ise, hibe lâzım olur, etmez ise vâhib dahi hibesinden rücû’ edebilir.


İvezı, hükmî olan bedele misal:
Kezalik bir kimse ölünce kendisini beslemek şartıyla mülk akarını birine hibe ve teslim ettikte, mevhûbün leh şart-ı mezkûr üzere vahibi beslemeğe razı iken, vahib nâdim olup da hibesinden rucû’ ile ol akarını istirdad edemez.


Bu metnin sadeleştirilmesi:
İvazı, hakîkî olan bedele misal:
Meselâ, bir kimse şu malûm ivaz vermek, yahut kendisinin miktarı malûm bocunu ödemek şartıyla, birine bir şey hibe ettiğinde, kendisine hibe yapılan şahıs o şarta riayet eder ise, yani mezkûr ivazı verir veya o borcu öderse hibe lâzım olur, yani artık hibeden dönemez, vaz geçemez. Riayet etmez ise hibe eden de hibesinden dönebilir, vaz geçebilir.


İvezı, hükmî olan bedele misal:
Yine bir kimse ölünceye kadar kendisine bakmak şartıyla mülkü olan malını birine hibe ve teslim ettiğinde, kendisine hibe yapılan şahıs, mezkûr şart üzere hibe edeni bakmaya razı iken, hibe eden pişman olup da hibesinden dönmekle, vaz geçmekle o akarını geri alamaz.


Fakat hibe edilen şahıs, koşulan şarta riayet etmezse hibe eden, hibe¬sinden vazgeçerek hibe ettiği şeyi geri alabilir. Yoksa şartı ifa etmeye icbar edilemez. Çünkü bu, teberru demekdir. Teberrua ise icbar edilemez.


İvaz şartıyla hibede ivazin malûm olması şarttır. İvaz meçhul olursa, şart fâsid olur. Hibe fâsid olmaz. Çünkü hibe, fasid şart ile fâsid olmayan akidlerdendir.


İvazlı hibe’nin caiz olması şu vb. hadis-i şeriflere dayandırılmaktadır:
Abdullah b. Abbas (R.A.) dan rivayete göre: Bir bedevî Resûlullah (S.A.V.) efendimize bir hibede bulundu. Resûlullah (S.A.V.) efendimiz de kendisine, buna mukabil karşılığını verdi ve:
" Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî:
- Hayır, dedi; Resûlullah (S.A.V.) efendimiz bedeli artırdı ve:
“Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî yine:
- Hayır, dedi; Resûlullah (S.A.V.) efendimiz bedeli yine artırdı ve:
“ Râzı oldun mu?” diye sordu. Bedevî:
- Evet, dedi. Daha sonra Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:


“Vallahi Kureyş'den veya ensâr'dan yahut Sekîf’ten olandan başka hiç bir kimseden hibe almamak içimden geçti.”3 buyurdu.


Hz.Ömer (R.A.) de, yapılan bir hibeye, karşılık bekleyen kimse hakkında: Ya bağışladığı şey geri verilmelidir, ya da mukabil bir ıvaz ödenmelidir, demiştir.4


İvaz verilmesi halinde hibeden dönülemeyeceği: Abdullah b. Ömer (R.A.) den rivayet edilen Resûlullah (S.A.V.) efendimizin:


“Bir şeyi hibe eden kimse, kendisine ondan bir karşılık verilmediği müddetçe, hibesini geri almaya en müstehak olandır.”5 hadis-i şerifinde bildirilmektedir.


Hz.Ömer (R.A.) şöyle demiştir: Bir kimseye, Allah yolunda savaşsın diye bir atı hibe etmiştim. Atın yanında olan o zât, ata iyi bakmadı ve onu zayıflattı. Ben de zât bu atı ucuza satar diye düşünerek, onu o adamdan satın almayı istedim. Ve hibe ettiğim bu atı tekrar satm alabilir miyim diye Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimize sordum. Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz:


“Eğer o adam bu atı sana bir tek dirhem karşılığında verse de, artık sen o atı satın alma. Çünkü sadakasına dönen kimse, kusmuğuna dönen köpek gibidir.”6 buyurdu.


İvazlı hibe’nin zikredilen bu vb. hadis-i şeriflere dayandırılması, esasında bu usulle, hibenin iki taraflı bir akde dönüşmesinin değil; bir kısım ibadetlerin işlenmesini, sosyal yardımlaşmayı teşvik etme gibi gayelerin hedeflendiği söylenebilir. Böylece bağışta bulunulan kişiye dinî veya ahlâkî bir görev yükleyen, onu hayra ve ibadete yönlendiren veya ölünceye kadar bakma gibi insanî bir maksat taşıyan bağışlamalara da imkân verilmiş olmaktadır.


Fakihlerin çoğunun, ivazlı akidlere konu olmasını uygun görmediği gayrımuayyen ve gayrımalum bir mal ve hizmetin, hibe akdinde ivaz olmasına müsaade etmesi, en azından böyle bir şartı, fâsid; akdi ise sahih görmesi bundan kaynaklanır.


Hibede ivaz, akid sonrasında bağışlanan tarafından gönüllü olarak verildiğinde İvazlı hibe, akid esasında şart koşulan veya kararlaştırılan bir karşılık konumunda olduğunda ise İvaz şartlı hibe söz konusudur.


Birinci tür ivazlı muamele, birbirinden bağımsız iki ayrı hibe akdi olarak da görülebilir ve bu tür ivaz akdin mahiyetine tesir etmez. Hatta hibeye hibeyle karşılık verme, verilen hediyeye hediye ile mukabele etme çerçevesinde düşünüldüğünden olumlu da karşılanır.


Ata b. Ebî Müslim Abdullah el-Horasanî (R.A.) den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) efendimiz:


“Birbirinizle musâfaha edin ki, kalblerdeki kin gitsin! Birbirinizle hediyeleşin ki birbirinize sevginiz artsın ve aradaki düşmanlık yok olsun.”7


İvaz şartlı hibe ise Hanefîler'den Züfer dahil fakihlerin çoğunluğuna göre başlangıçtan itibaren satım hükmünde iken Hanefîler'in çoğunluğuna göre başlangıç itibariyle hibe; sonuç itibariyle satım sayılır. Yapılan işlemin hibe veya satım sayılması bilhassa kabz öncesi akdin bağlayıcılık kazanması, şüf’a, ayıp veya görme muhayyerliği gibi hakların gündeme gelmesi yönüyle önem taşır. Ayrıca bu tür ivaz, akdi bir bakıma iki taraflı hale getirdiğinden bağışlayanın akdî sorumluluğuna ve rücû hakkına da olumsuz yönde tesir eder.


Eminevim organizatör’dür


Sistem incelendiğinde, uygulamada Eminevim; organize sözleşmesinde, fiilen vekâlet ve kefalet de bulunan belirli şartlar ve belli bir akit ile yüzlerce, hatta binlerce iştirakçiyi, katılımcıyı bir araya getiren organizatördür, satıcı değildir. Aldığı ücret, organize ücretidir, yani yaptıkları hizmet, iş karşılığında aldıkları bir ücret, bir komisyondur.


Bir malın veya hizmetin satımında aracı olunması karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden aralarında tespit edilen oranda ücret, komisyon alınması, tarafların aldatılması gibi İslam'ın yasakladığı bir durum söz konusu olmadıkça helaldir.


Eminevim, icabında biriken organize ücretini değerlendirmek veya iştirakçilere daha ucuza maletmek maksadıyla ayrıca inşaat sektörüne girip ev v.s. yaparsa, bunu iştirakçilere satamaz, satarsa organize veya emlak ücreti alamaz. Çünkü satıcının satış bedelinden başka bir ücret, mesela emlakçi veya organize ücreti alması caiz değildir.


Bu sebeple Eminevim’in bu gibi faaliyetlerini başka bir şirket adı altında yapması ve organizatör adıyla A veya B şirketinden; iştirakçilere satın aldığı gibi o şirketten satın alması gerekir.


Grupta evini teslim alan iştirakçilerin, normal taksitlerinden fazla ödedikleri miktarın, organize gereği kendilerinden sonra ev alacaklara bir yardım kabul edilmesi, kira olarak değerlendirilmemesi gerekir. Çünkü evini alan kişi, artık o evin sahibi olmuştur, ev sahibi kira ödemez. Ev sahiplerinin ödedikleri fazla miktar, organize gereği şart koşulan bir hibe, bir yardım olup kesinlikle borçlanma değildir. Binaenaleyh ortalıkta ne “ribal-fadl” ve ne de “riben-nesâ’” vardır.


İştirakçi paranın bir kısmını peşin öderken, bunu müşteri vasfıyla da borç veren vasfıyla da yapmıyor. Yukarıda izah edildiği gibi şartlı hibe edici vasfıyla yapıyor. Parayı alan yani Eminevim de organize sözleşmesi gereği almaktadır.


Taksitlerini dondurmayıp zamanında ödemeyen iştirakçilere, müeyyide ve yaptırım maksadıyla herhangi bir oranda gecikme cezası yansıtılması ivazlı hibe ve teavüne aykırıdır. Bunun yerine:
a- İştirakçi, evini eğer teslim almamışsa, ödemediği taksit kadar teslim tarihi ileri atılabilir, tıpkı öne alındığı gibi.
b- İştirakçi, evini eğer teslim almışsa, ödemediği taksitlere, vaki tüfe miktarı hibesinde artırma şartı eklenebilir. Bu miktar da Eminevim’e değil; sadece o iştirakçinin dahil olduğu gruba ait olur.


Organizede, dinin temel prensiplerine aykırı olmayarak koşulan bir takım şartlar, meşrûdur. Çünkü şart veya mükellefiyeti de içine alabilen ivazlı hibe başlangıç itibariyle hibe ise de, sonuç itibariyle satımdan ibarettir, bu yüzden de câizdir.
İşin en doğrusunu bilen ALLAH Teâlâ’dır.


dipnot


(1) Maide Sûresi:2
(2) Bak. Ömer Nasuhi BİLMEN, Hukuk-ı İslâmiyye, 4/241; El-Fetaval-Hindiyye, 4/440; Es-Serahsî, Mebsût, 12/75; İbnul-Hümam, Fethul-Kadîr, 9/49; Zeyleî, Zeyleî, Tebyînül-Hakaık, 5/98; İbn-i Nüceym, el-Bahrur-Raık, 7/292, İbn-i Abidîn, 8/488; ez-Zühaylî, el-Fıkhul-İslâmî, 5/29... Hibe bahsi.
(3) Ahmed . Hanbel, Müsned, 1/295, No:2682; Abdürrezzâk, el-Musannef, 9/105, No:16521
(4) Abdürrezzâk, el-Musannef, 9/105, No:16519
(5) Hakim, Müstedrek, No:2323, 2/52
(6) Buharî, Hibe:29, No:925, Müslim, Hibe:2
(7) İmam Mâlik, el-Muvatta, Hüsnü'l-Huluk:4, No:1731, 2/407

Selam Ve Dua ile

Mehmet TALU Hocaefendi
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Soru: Eminevim isimli kurumdan ev almanın hükmü nedir? Bu kurumun bir kaç çeşit sistemi var. Bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Cevap

Bismillahirrahmanirrahim

“EMİNEVİM” UYGULAMADA İVAZLI BİR HİBE’DİR, BİR TEAVÜN’DÜR

“Eminevim”in “Çekilişli Sistem, Vade Ortası Teslim ve Peşinatlı Erken Teslim”
şeklinde uyguladığı sistem: İvaz yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart ile yapılan hibe’den, bir teavün yani karşılıklı bir yardımlaşmadan, dayanışmadan ibarettir. Ekseriyetle kadınlar arasında düzenlenen “altın günü” de bu iki prensibe dayanmaktadır. ALLAH Teâlâ şöyle buyurdu:

“… İyilik etmek ve takva yani ALLAH Teâlâ’nın yasaklarından sakınma üzerinde birbirinizle yardımlaşın. Günah işlemek ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. ALLAH Teâlâ’dan korkun; çünkü hiç şüphe yok ki ALLAH Teâlâ’nın cezası çok çetindir, şiddetlidir.”1 Mehmet TALU

Altın Günleri Yapılması Câiz midir?
https://www.islam-tr.org/konu/kadin...n-hediyeler-caiz-midir-cesitli-sorular.29861/


Taksitlerini dondurmayıp zamanında ödemeyen iştirakçilere, müeyyide ve yaptırım maksadıyla herhangi bir oranda gecikme cezası yansıtılması ivazlı hibe ve teavüne aykırıdır. Bunun yerine:

a- İştirakçi, evini eğer teslim almamışsa, ödemediği taksit kadar teslim tarihi ileri atılabilir, tıpkı öne alındığı gibi.
b- İştirakçi, evini eğer teslim almışsa, ödemediği taksitlere, vaki tüfe miktarı hibesinde artırma şartı eklenebilir. Bu miktar da Eminevim’e değil; sadece o iştirakçinin dahil olduğu gruba ait olur.

Mehmet TALU

Mehmed Talu; Taksidini gününde öde(ye)meyene Gecikme cezası /faizi câiz değil diyor fakat, Faize dayalı Kapitalist rejimlerin aylık faize dayalı Tüfe (Tüketici fiyat endeksi) oranına göre baştan anlaşılmış fiyata zam yapılabileceğini uygun görüyor!. Oysa Allahrasulu (s.a.v.) "bir mala iki fiyat vermeyin" buyurarak bunu men etmiştir.

Ayrıca Mehmed Talu; bu tür kampanyalı sistemlerde asıl mevzulara değinmek yerine, gereksiz yardımlaşma ve hibe mevzularına boğulup kalmıştır. Aşağıdaki konulara Mehmed Talu'nun verdiği cevabları aktarırsın inşeallah.

Mehmed Talu'nun asıl cevab vermesi gerekenler :

Tesbit edebildiğim konu içeriklerini madde madde eklemeye çalışacağım :

1- Bu tür organizeleri düzenlemelerinden dolayı "Katılım / organizasyon ücreti" alınması/verilmesi caizdir. Fakat katılım payının evlerin miktarına göre değişiklik arzetmesi kafalara faizli bankaların faiz oranlarıyla kıyaslanmasını getiriyor!!

2- Ortada olmayan (mulkunde olmayan) bir malın (ev / araba vs) satışının geçerli olması için malın var olması ya da tesliminin mümkün olması gerekir. Zira olmayan bir şeyin satımı batıldır. Muşteri, alacağı evi daha en baştan (bina, kaçıncı katta, arsa vb) seçebilmeli, alışverişi onun üzerine yapmalıdır. Sonradan kura ile çıkacak mal, muallakta iken ödeme yapılamaz.

3- Alınan malın fiyatı en baştan bilinerek (kesin belirlenmiş bir fiyat üzerine) andlaşma yapılmalıdır.

4- Kura ile teslim andlaşmalı alışveriş sisteminde, Kuranın erken çıkması durumunda anlaşılan / belirlenmiş olan aylık ödeme taksit miktarı arttırılmaktadır ki (
Kura çıkan kimse ise, grup üyelerine %3,5 -üç buçuk- kira yardımı yapmaktadır. Bu şekilde ilk ay kura çıkıp ev alınan kimse ile son ay ev sahibi olan kimsenin enflasyondan kaynaklanan paranın değer kaybetmesinden etkilenmemesi sağlanma niyetiyle), bu caiz değildir.

5- Bu tür şirketler (genelde) Alışverişi üzerine anlaşılan (vâdeli satın alınan) malın (ev / araba vs.) kendisini ipotek ederler ki, vâdeli satın alınan malın kendisinin ipotek edilmesi alışverişi fasid kılar, caiz değildir. Bu sebeble eğer illâ ki ipotek alacaksa, satın alınan maldan başka bir malı ipotek yapmaları gerekir ki, bunu da çok zor kabul etmektedirler.

Âişe (r.anhâ)'dan, şöyle nakledilmiştir:
"
Peygamber (s.a.v.), Ebû Şahn adında bir Yahudî'den veresiye yiyecek satın aldı ve demirden zırhını ona rehin verdi"
(Buhârî, İstikrâz, I, Bûyu, 14)

Katâde'nin, Enes (r.anh)'dan rivayeti ise şöyledir:
"
Rasûlullah (s.a.v) Medîne'de bir Yahudi'nin yanına zırhını rehin bıraktı ve ondan âile fertleri için arpa satın aldı"
(el-Cassâs, Ahkâmu'l-Kur'ân, II, 258)

6- Organizasyondan çıkmak için” bunu alışverişin öncesinde konuşmak gerekir.
İmam Ebu Hanife ve İmam Şafi'ye göre, böyle bir şart
(hıyaru’ş-şart = sonradan vazgeçebilirim) ancak 3 gün için geçerli olur. Daha fazla bir süre için geçerli değildir. Böyle bir şart koşulduğu takdirde sözleşme fasid olur.
Hanefi Mezhebi muctehidlerinden İmam Ebu Yusuf ve İmama Muhammed’e göre, ihtiyaç olması durumunda “hıyaru’ş-şart” kaydını koymak, aylarca sonrası için de câizdir. Fakat, böyle bir şartın / cayma süresinin mutlaka belli olması -Malikîler dışındaki üç mezhebe göre- şarttır.
(Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, C. 4 Sayfa: 254-257)

7- Taraflar, işin başında yapılacak olan eşyanın tarif ve tavsifini yapıp (misâlen, yapılması planlanan evin aralarında ihtilaf çıkmayacak şekilde en ince ayrıntısına kadar özelliklerini, kullanılacak ürünün kalitesi vs. belirlenmeli) mâlum hale getirmek mecburiyetindedirler.
Masnu'un (siparişi verilen malın, misâlen ev), bedeli peşin veya veresiye olarak ödenebilir. Masnu', tarif ve tavsiyeye uygun olarak imal edilmemişse/yapılmamışsa, mustasnı' (işi yaptıran, siparişi veren, muşteri), onu kabul veya red hususunda muhayyer olmalıdır. İsterse kabul eder, isterse reddeder.

8- Gününde / vâdesinde ödenmeyen taksitlerden dolayı gecikme zammı adı altında normal taksitten fazla ödeme (faiz) alınır!


Not :

Organizasyon hakkında bilgim bunlardan ibarettir. Yanlış bildiğim ya da sistemlerinde yapılan değişiklikler sebebiyle açıkladığım bazı maddelerde düzeltme, eksiltme ya da ilaveler yapılabilir.
Tüm bu duruma rağmen, mevcud düzendeki işleyişi halinde bu tür organizasyonlardan uzak durulması (en azından ihtiyâten) hayırlı görüyorum.


Eminevim Sistemi Câiz mi?

https://www.islam-tr.org/konu/eminevim-sistemi-caiz-mi.8337/
 
Dadas2583 Çevrimdışı

Dadas2583

Üye
İslam-TR Üyesi
EMİNEVİM FAİZSİZ EV ALMA SİSTEMİ


Eminevim Sistemi Caiz midir?

Okuyucularımızdan yoğun bir şekilde Eminevim’le ilgili sorular gelmektedir. Gerekli bilgileri bizzat firma yetkililerinden alıp fıkhi yö*nünden bu sistemle ev almanın caiz olduğunu belirtmiştik.


Bu sistem ile ev satın almada hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Üstelik bu karşılıklı yardımlaşma neticesinde olduğu için de takdire layıktır.


Bu işi prganize eden firmanınn aldığı organizasyon ücreti tamamen yaptıkları hizmet ve organizasyon yürütülmesi karşılığında alınan bir komisyon ücretidir. Tıpkı emlakçıların almış olduğu ücret gibi...


Böyle bir imkân varken faizli kredi alıp ev sahibi olmak kesinlikle caiz olmayıp büyük vebal olur.


Bu veya daha farklı vesilelerle Eminevim ev alma sisteminden ha*berdar olan okuyucularımız bizlere sistemin nasıl işlediğine dair teknik bilgiler sormaktaydı. Bu nedenle okuyucularımıza genel bir cevap niteliğinde olması maksadıyla Eminevim yetkilileriyle bir röportaj yapmayı uygun gördük. Böylelikle sizin sorularınızı onlara yöneltip en yetkili ağızlardan doyurucu cevaplar aldık.

Bu soru ve cevapları röportajımızda bulabilirsiniz.


Bu vesileyle yakınlık ve ilgilerini esirgemeyen başta Sayın Emin Üs*tün Bey olmak üzere tüm Eminevim yetkililerine teşekkürlerimizi sunarız.



Eminevim’de Biriken Paraya Zekât Düşer mi?


Ev almak için Eminevim sistemine dâhil oldum ve aylık ödemele*rimi yapmaktayım. Ev elime geçinceye kadar sistemde biriken parama zekât düşer mi?


Bu paraya zekât düşmez. Çünkü bu para eve karşılık sizin ödeme*niz gereken toplam borcunuza mahsubendir. Ev elinize geçtiği zaman, eğer satma niyetinde olursanız, o zaman evinize zekât düşer.

EMİNEVİM RÖPORTAJI


Eminevim’i firma olarak tanıyabilir miyiz? Bize biraz firma olarak geçmişinizden bahsedebilir misiniz?


Firmamız, 1991 yılında İstanbul Ümraniye’de, insanımızın güzel bir dayanışma örneği olan altın günü sistemini; küçük birikimlerin ekonomiye kazandırılması, insanımız arasında sosyal bir destek mekanizma sı oluşturması, fırsat eşitliğine katkıda bulunması düşüncesi ile daha büyük ölçekli ve ilk olarak ekonomiye kazandırmıştır.

Eminotomotiv ile başlayan bu serüvenimizde 2005 yılına gelindiğinde Eminevim’i kurarak konul sahibi olmak isteyenlere faizsiz bir alternatif oluşturuldu.


Firmamız, temel ilke ve değer olarak güven ve dayanışmadan taviz vermeyerek 1991 senesinden bu yana yaklaşık 55.000 aileyi, otomobil ve*ya ev sahibi yapmış, nice insanımızın iş kurmasına yardımcı olmuştur.


Firmanızın Var Olma Nedeni Nedir?


Var olma nedenimiz, konfor olmaktan çıkıp asıl ihtiyaçlardan olan otomobil ve ev alimini kolay hale getirmektir. Bu anlamda satışa yakla*şımımız " her şeye rağmen satış" olmayıp, doğru tespit edilen "ihtiyacın giderilmesi" olduğu gibi, hizmetlerimizden yararlananlar da "müşteri" olmayıp, oluşan faydayı ortak paylaştığımız, mutlak memnuniyetini ve mutluluğunu hedeflediğimiz "iştirakçilerimizdir".


Firma olarak hayalimiz " bir gün araç veya ev almak isteyen herke*sin uğrayacağı ilk adresin Eminotomotiv-Eminevim olmasıdır."

Bu amaçla vizyonumuzu geniş tutuyoruz. Vizyonumuz; Ülkemizde yaşayan insanların, hayat standartlarının yükselmesi, güzel bir yaşam sürmesi gerektiğine inanıyoruz. İnsanların öncelikli ihtiyaçlarından olan ev ve otomobilin en kolay şekilde alınabileceği tek adresin Eminotomotiv-Eminevim olması ve markamızın güvenilirliğini her geçen gün artırmaktır


Misyonumuz bu vizyon dpğrultusunda bize yol gösteriyor. İnsanlarımızın değişen ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup yuz yıllardan beri uygulanan el birliği sistemini daha yaygın bir hale getirerek farklı alanla*ra uygulamak, toplumsal dayanışmanın önemini hiçbir zaman göz ardı etmeyerek gelişmelere açık olmak, kaliteli, kesintisiz ve yaygın hizmeti*mizi müşterilerimize sunmak firmamızın misyonunu oluşturmaktadır.

Eminevim Sistemi Nedir?

Eminevim Türkiye'de ve Dünya'da bir ilki gerçekleştirmiştir. Sistem; faiz ödemeden, kişinin bütçesine göre, dilediği yerden istediği gayrimenkulü alabilmesini sağlar. Sistemin özünde imece ve yardımlaşma vardır. Eminevim sisteminin bir adı da Elbirliği Sistemidir.


Eminevim Sistemiyle Nasd Ev Sahibi Olunuyor?
- Eminevim sistemiyle nasıl ev alırsınız maddeler halinde sıralaya*lım,


* Öncelikle ev alacak kişi ne kadarlık bir ev almak istediğini belir*ler. (Ör: 80.000 YTL)


* Daha sonra kaç ay taksit yapılacağını belirtir. ( 60 aydan 120 aya kadar)


* Taksit sayısı, aynı zamanda o grupta kaç kişi olduğunu belirtir. ( 60 ay taksit = 60 kişilik grup)

* Her ay gruptaki kişilerin ödediği taksit bir ev parası eder,


* Bu sistemde ev almak için, evin toplam değeri üzerinden % 10 peşinat + organizasyon ücreti ödenir.


* Peşinat + Organizasyon ücretinin ödenmesiyle sisteme giriş yapılmış olunur.


* Her ay havuzda toplanan bir ev parasıyla noter huzurunda yapılan sıra tespiti sonucu bir kişiye ev alınır. Tıpkı halk arasında yapılan altın gunu gibi.


* Peşinatı düştükten sonra evin fiyatı, direkt taksit sayısına bölünür. Ortaya aylık ödenecek taksitler çıkar.


* Bu sistemde ilk ay evini alan kişiler kiradan kurtulup kendi evlerine geçtikleri için kendinden sonra alacak gruptaki diğer kişilere bir miktar kira yardımı yapar. Çünkü evini ilk alan kişi gruptaki diğer kişilerin parasıyla ev almıştır ve henüz onlar kirada oturmaktadır.


* Yapılan kurada ilk aylarda evi çıkmayan kişiler ise kirada otur maya devam ettikleri için kendisinden önce evini alanlardan kira yardımı alır.


* İlk alanlar evin değeri üzerinden ödedikleri kira yardımıyla bir miktar fazla ödeme yapar. Sırasını bekleyenler ise kira yardımı aldıkları için evin değeri üzerinden daha az ödeme yapar.


* Bu sistemde kişi evini alana kadar kira yardımı aldığı için ödediği taksitler her ay düşer, evini aldıktan sonra ise kendinden sonra ev alacaklara kira yardımı yapacağı için taksitleri bir miktar yükselir.


* Evini alan kişinin taksitleri bir miktar artar ve taksit bitimine kadar herhangi bir artış olmadan sabit ödeme yapar.


* Taksit sayısının yarısına kadar yapılan çekilişte evi henüz çıkmamış kişiler daha fazla bekletilmez ve tamamının evi taksit sayısının tam ortasında teslim edilir. Yani hiç kimse taksit yarısından sonrasını beklemez. En son alan kişi taksit sayısının yarısında evini alır.
* Belirlenen kesin teslim tarihinde ev teslim edilir.


* Daha sonra müşteri; kalan taksitleri sabit bir şekilde, kendi evine geçerek öder.

Eminevim Sistemiyle Ev Almanın Avantajları Nelerdir?


Çok fazla avantajı bulunan bu sistemden önemli gördüklerimizi maddeler halinde sıralayalım:


* Taksitler faizsizdir. Organizasyon ücreti dışında fazladan herhan*gi bir ücret ödenmez.


* Bu sistemde Faiz ödemeden ilk aylarda ev alma şansı vardır.


* Evini bir müddet bekledikten sonra alacak olanlar o güne kadar kira yardımı alır ve evini daha ucuza mal eder.


* Türkiye'nin her yerinden, beğendiğiniz evi alabilirsiniz.

+ Kendi birikiminizle alacağınız, evi Eminevim size daha kısa sürede teslim eder.


* Bu sistem sizi tasarrufa yönlendirir.


* Taksitler evinizi alana kadar düşer, evinizi aldıktan sonra borç bi*timine kadar sabitlenir, hiçbir şekilde artmaz.


* İstediğiniz her an evin değerinde değişiklik yapabilirsiniz.


* Taksit öderken geçici sıkıntılar yaşadığınızda taksitlerinizi dön*dürebilirsiniz.


* Zorunlu hallerde sistemden ayrılmanız gerekirse o güne kadar ödemiş olduğunuz rakamı alabilirsiniz.(Organizasyoıi ücreti iade edil-* Teslim tarihinde kişi kendi evine geçeceği için kiradan kurtulur ve evim ucuza mal eder.


* Eminevim evini alan kişinin borcu bitene kadar teslim edilen eve satılamaz koyar. Böylelikle bütün müşterilerinin hakkını korumuş olur.

Eminevim Sisteminde Taksitler Ödenmeyince Ne Olur?
- Taksitler, her ayın 1 i ile 20 si arasında ödenmelidir. Müşteri, ay*lık ödemesi gereken taksitleri ödemez ya da geciktirirse iki farklı uygu*lama ile karşılaşır bunlardan birincisi, ödemediği ay kadar teslim tarihi ileri atılır. İkincisi ise ödenmeyen taksitlere küçük miktarda gecikme ce*zası yansıtılır.


Alman Konutun Borcu Vadesinden Once Kapatılabilir mi?
- Evini teslim almış bir kişi dilediği zaman kalan borcunu kapatabilir. Bu işlem sırasında fazladan herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmaz.


Eminevim Sistemiyle Alınan Konut Kiraya Verilebilir mi?
- Alınan evin tapusu müşterinin adına olacağından dolayı müşteri bu gayrimenkul üzerinde istediği gibi tasarruf edebilir. Kiraya verebilir veya başka şekilde kullanabilir. Yalnız borç bitimine kadar alınan eve sa*tılamaz kaydı konulacağı için ev satılamaz.


Sistem Her Türlü Gayrimenkul İçin Kullanılabilir mi?
- Eminevim sistemi ile ev,arsa,iş yeri başta olmak üzere her türlü gayrimenkul alınabilir.


Eminevim Sisteminin Konut Kredisi, Mortgage Ve Diğer Ev Alma Yöntemlerinden Farkı Nedir?
- Birçok fark sayılabilir ancak bunların en başında; faizsiz bir sis*tem olması, her bütçeye göre seçenekler sunması, Türkiye'nin her yerin*den ev alınabilmesi, Kirada olanlar için kira yardımı yapması, ev alacak kişiye ödemelerinde kolaylıklar sağlamasını sıralayabiliriz.

Eminevim Sisteminde Kira Yardımı Nasıl Oluyor?
- Eminevim, ev almak isteyen müşterileri arasında adaletin sağlan*ması amacıyla kira yardımı uygulamasını Türkiye'de ilk ve tek olarak başlatmıştır. Kira yardımını bir örnekle açıklayalaım: 100 kişinin Eminevim'den ev almak istediğini farz edelim. 100 kişilik biı grup mey*dana getirilir. 100 kişi arasında tıpkı altın günlerinde olduğu gibi noter huzurunda sıralama tespiti yapılır, her ay bir müşteri evini alır, ilk aylarda evine kavuşanlar avantajlı, son aylarda evini alanlar dezavantajlı olmasın diye evini alan kişiler 100 kişilik grupta kendisinden sonıa ev alacak kişilere kira yardımında bulunur ve aldığı eve kira yardımlarıyla beraber gerçek değerinden biraz fazla öder. Evini sonlarda alanlar ise kendisinden önce ev alanlardan kira yardımı aldığı için evini ucuza mal eder.




Herkes Eminevim Sisteminden Faydalanabilir mi?
- Alacağı evin taksitlerini aylık olarak ödeyebilen herkes Eminevim' in sunduğu imkanlardan yararlanabilir.

Ev Geç Çıkarsa, Ne Olacak?
- Eminevim sisteminde evin geç çıkması bir dezavantaj değildir. Evi geç çıkan müşterimiz o güne kadar kendinden önce evini alan kişi lerden kira yardımı aldığı için evini ucuza mal eder, taksitleri her ay be*lirli oranda azalır. Dolayısıyla evini erken alan ne kadar avantajlı ise geç alanda bir o kadar avantajlıdır.

Ev Geç Çıktığında Ev Fiyatları O Güne Kadar Artar, istenilen Ev Alınamayabilir.
- Eviniz geç çıktığında bugün düşündüğünüz evin o gün fiyatı bü*yük olasılıkla yükselecektir. Eminevim oluşan açığı kapatmak için iki farklı yöntem önermektedir. Bunlardan birincisi evinizi alana kadar size yapılacak kira yardımlarını ayrı bir hesapta biriktirmenizdir. Bu yöntemle o gün geldiğinde biriken kira yardımlarını ev almayı düşündüğünüz top*lam rakamın üzerine ekleyip daha yüksek rakama düşündüğünüz evi ala*bilirsiniz. İkinci yöntem ise ilerleyen yıllarda gelirinizin de arttığını düşünürsek artan gelirinizin bir kısmıyla taksitlerinizi yükseltebilirsiniz yani almayı düşündüğünüz evin fiyatını arttırmış olursunuz.

Taksit Öderken Sıkıntıya Düşersek Taksitlerimizi Dondurabilir Miyiz Ya Da Sistemden Ayrılabilir miyiz?
Eğer taksitleri ödemekte zorlanıyorsanız veya bir kaç aylık maddi sı*kıntıyla karşılaştıysanız öncelikle taksitlerinizi düşürmeyi öneriyoruz eğer bu yöntem ihtiyacınızı karşılamıyorsa taksitlerinizi dondurmayı öneriyoruz. Taksitlerinizi kaç ay doldurduysanız o kadar teslimatınızı ileri atmış olursunuz. Yaşadığınız maddi sıkıntı uzun süreli ise sistemden dilediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Ayrılma durumunda o güne kadar ödediğiniz takstlerinizi, peşinatınızı ve hesabınızda biriken kira yardımlarını alarak sistemden ayrıla*bilirsiniz. Ayrılma işlemi yapan müşterimizin sisteme giriş yaparken ödediği katılım ücreti (%5.9) iade edilmez. Ayrılma işleminde müşteriye geri ödeme 3 ay ile 6 ay arasında Eminevim'in belirleyeceği bir günde yapılır.

Taksitler Sabit Mi ? ileride Ekstra Ödemeler Çıkar mı ?
- Taksitler evinizi alana kadar kira yardımı aldığınız için sürekli azalır. Evinizi aldıktan sonra ise sizden sonra ev alacak kişilere kira yar*dımı yaptığınız için bir miktar yükselir ve borç bitimim, kadar sabit bir şekilde ödeme yaparsınız, hiçbir şekilde yükselmez. Teslim tarihinizde tapu ve satılamaz masrafı dışında bir ödemeniz olmaz.





Neden Evimizi Hemen Alamıyoruz?
- Türkiye şartlarında hemen teslim ev almanın yolu kredi kullan*mak ya da peşin almaktır. Peşin olarak ev alabilecek kişi sayısı ülkemiz*de maalesef çok azdır. Kredi kullanıldığında ise evin maliyeti iki katını geçmektedir. Eminevim sistemi faizsizdir ve tamamen dayanışmadan ibarettir. Nasıl ki halk arasında yapılan altın günlerinde grubun her üyesi ilk ay alamıyor, sırasını bekliyorsa Eminevim sistemi de böyledir.


Eminevimde Sadece Çekilişli Sistem mi Var?
- Eminevim'de 3 farklı sistem vardır çekilişe katılarak ev almak bunlardan sadece bir tanesidir. Bunun dışında çekilişe girmek istemeyen*ler için hiç peşinatsız vadenin ortasında evin teslim edildiği teslim tarihi*nizi kesin olarak bildiğiniz "Vade ortası Sistem" ve peşinatı olan müşteri*lerimizin evini daha erken alacağı teslim tarihinizi kesin olarak bildiğiniz "Peşinatlı Erken Teslim Sistemi" vardır.


Eminevim Sisteminin Güvencesi Nedir?
- Eminevim müşterisine muhtelif teminatlar sunmaktadır. Bunların başında ipotek teminat sistemli çalışması gelir, ipotek teminat sistemi, evini alan her müşterinin evine borcu bitene kadar satılamaz kaydının konmasıdır. Bu yöntemle diğer üyelerin hakkı da korunmuş olur. Müşte*rimiz isterse Eminevim'den ödediği miktar kadar şirket teminat senedi alabilir. Eminevim piyasada güven sağlamış bir firma olup yaklaşık 55.000 bireysel ve kurumsal referansa sahiptir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Eminevim Sisteminde Taksitler Ödenmeyince Ne Olur?
- Taksitler, her ayın 1 i ile 20 si arasında ödenmelidir. Müşteri, ay*lık ödemesi gereken taksitleri ödemez ya da geciktirirse iki farklı uygu*lama ile karşılaşır bunlardan
birincisi, ödemediği ay kadar teslim tarihi ileri atılır.
İkincisi ise ödenmeyen taksitlere küçük miktarda gecikme ce*zası yansıtılır.

Altını çizdiğim yerlerin Kur'an ve sünnete uygunluğunu delillendirir misin?
Kaynağı neye dayanıyor?


Alman Konutun Borcu Vadesinden Once Kapatılabilir mi?
- Evini teslim almış bir kişi dilediği zaman kalan borcunu kapatabilir. Bu işlem sırasında fazladan herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmaz.
Borcunu (aylık taksidini) bir ay geciktiren müşteriye, daha önce anlaşıp söz verdiği evin teslim tarihini geciktireceğini bildiren sistem; Borcunu erken ödeyene evi erken teslim etmesi gerekmez mi? Bir de müşteri borcunu erken ödemesi sebebiyle "fazladan bedel ödemek zorunda değildir" demek hangi aklın cevabıdır? Yoksa müşteri iskonto beklemesi mi (satıcının mecbur olmasa da) normal olandır?

Eminevim Sistemiyle Alınan Konut Kiraya Verilebilir mi?
- Alınan evin tapusu müşterinin adına olacağından dolayı müşteri bu gayrimenkul üzerinde istediği gibi tasarruf edebilir. Kiraya verebilir veya başka şekilde kullanabilir. Yalnız borç bitimine kadar alınan eve sa*tılamaz kaydı konulacağı için ev satılamaz.
Satın alınan mala "satılamaz kaydı" koymak demek "ipotek" değil midir?
Satın alınan malın kendisine ipotek koyulabileceğinin Kur'an ve sünnetten delili var mıdır? Yoksa satın alınan mala kayıt koymak, (alıcının mala tam hakim olmadığından) alışverişi fasid mi kılar?
 
Son düzenleme:
Dadas2583 Çevrimdışı

Dadas2583

Üye
İslam-TR Üyesi
Eminevim Sisteminde Taksitler Ödenmeyince Ne Olur?
- Taksitler, her ayın 1 i ile 20 si arasında ödenmelidir. Müşteri, ay*lık ödemesi gereken taksitleri ödemez ya da geciktirirse iki farklı uygu*lama ile karşılaşır bunlardan
birincisi, ödemediği ay kadar teslim tarihi ileri atılır.
İkincisi ise ödenmeyen taksitlere küçük miktarda gecikme ce*zası yansıtılır.

Altını çizdiğim yerlerin Kur'an ve sünnete uygunluğunu delillendirir misin?
Kaynağı neye dayanıyor?


Müşteri borcunu verinceye kadar, paranın değeri düşse, malın satıcı tarafından satıldığı gündeki değeri istenebilir. Diyelim ki, satılan mal karşılığı olan 40 milyon lira ile o zaman bir altın lira alınabildiği halde, şimdi paranın değeri düştüğü için aynı kıymette altın alınamıyorsa, mesela bir altın 80 milyon lira olmuşsa, müşteriden bir altın veya o değerde para istemek caiz olur. Böyle yapmakla vade farkı alınmamış, satılan malın değeri istenmiş olur. Satıcı zarara uğramadığı gibi, müşteri de fazla para ödememiş olur. Bu, imam-ı Ebu Yusuf’un kavlidir.

Yani zamanında borcunu ödememesi sebebiyle enflasyondan doğan zarar da büyük hukukçu olan İmamı Ebu Yusuf a göre -ki müfta bih de bu görüşdür, kanaatimiz bu minval üzeredir- telâfi edilmesi gerekir. Bir kimse, yüzbin lira alacağı olursa zamanında ödenmediğinden elli bin lira değer kaybetmişse, yüzbin lira değil, yüzelli bin lira istemeye hakkı vardır. Ve onu almasında bir sakınca yoktur. Zaten alacaklı olan kimse onu alsa da hakkından fazla bir şey cebine girmez. (Redd-ül Muhtar)

Satın alınan mala "satılamaz kaydı" koymak demek "ipotek" değil midir?
Satın alınan malın kendisine ipotek koyulabileceğinin Kur'an ve sünnetten delili var mıdır? Yoksa satın alınan mala kayıt koymak, (alıcının mala tam hakim olmadığından) alışverişi fasid mi kılar?

Kelime manası "ipotek" anlamına gelen "mortgage", esas itibariyle bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade etmek için kullanılıyor. Finans kuruluşu, müşteri adına müşterinin talep ettiği bir gayrimenkulü peşin olarak satın alıp mülkiyeti müşteriye devrediyor. Ancak müşterinin finans kuruluşuna borcunun karşılığı olarak mülk ipotek ediliyor. Müşteri finans kuruluşuna borcunu belli bir ödeme planına göre, önceden belirlenmiş bir vade sonuna dek aylık ödemelerle kapatıyor.

Eğer devletin veya her hangi bir kuruluşun yapacağı sistem de böyle ise caizdir.Ancak kredi kullandırıyor ve faizlendiriyorsa caiz olmaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Müşteri borcunu verinceye kadar, paranın değeri düşse, malın satıcı tarafından satıldığı gündeki değeri istenebilir. Diyelim ki, satılan mal karşılığı olan 40 milyon lira ile o zaman bir altın lira alınabildiği halde, şimdi paranın değeri düştüğü için aynı kıymette altın alınamıyorsa, mesela bir altın 80 milyon lira olmuşsa, müşteriden bir altın veya o değerde para istemek caiz olur. Böyle yapmakla vade farkı alınmamış, satılan malın değeri istenmiş olur. Satıcı zarara uğramadığı gibi, müşteri de fazla para ödememiş olur. Bu, imam-ı Ebu Yusuf’un kavlidir.

Yani zamanında borcunu ödememesi sebebiyle enflasyondan doğan zarar da büyük hukukçu olan İmamı Ebu Yusuf a göre -ki müfta bih de bu görüşdür, kanaatimiz bu minval üzeredir- telâfi edilmesi gerekir. Bir kimse, yüzbin lira alacağı olursa zamanında ödenmediğinden elli bin lira değer kaybetmişse, yüzbin lira değil, yüzelli bin lira istemeye hakkı vardır. Ve onu almasında bir sakınca yoktur. Zaten alacaklı olan kimse onu alsa da hakkından fazla bir şey cebine girmez. (Redd-ül Muhtar)
Evvela Kur'an ve sunnetten delil istediğimi alıntılamana rağmen, "Reddul muhtar" kılıfı altında delil sunduğunu mu sanıyorsun? Hangi cilt ve kaçıncı sayfasında bu tür faize İbn Abidin, Ebu Yusuf'tan cevaz vermiştir.
"Enflasyondan aşağı olan faiz helaldir" diyen sapık Yaşar Nuri'den ne farkı vardır?
Bu durum (şart), satıcının, andlaşmanın en başından itibaren alıcıyı bilgilendirerek çevireceği kur veya altına göre sabitlemesi gerekmez mi?
"Bir mala iki fiyat vermeyin" hadisini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Kelime manası "ipotek" anlamına gelen "mortgage", esas itibariyle bir çeşit gayrimenkul finansman sistemini ifade etmek için kullanılıyor. Finans kuruluşu, müşteri adına müşterinin talep ettiği bir gayrimenkulü peşin olarak satın alıp mülkiyeti müşteriye devrediyor. Ancak müşterinin finans kuruluşuna borcunun karşılığı olarak mülk ipotek ediliyor. Müşteri finans kuruluşuna borcunu belli bir ödeme planına göre, önceden belirlenmiş bir vade sonuna dek aylık ödemelerle kapatıyor.

Eğer devletin veya her hangi bir kuruluşun yapacağı sistem de böyle ise caizdir.Ancak kredi kullandırıyor ve faizlendiriyorsa caiz olmaz.
Haram olan bir hükmü, laik devletin mi helal kılıyor da caizdir diyorsun?

Neden hukumlerde Kur'an ve sunnetten kaçınıyorsun?
 
Son düzenleme:
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Eminevim Sisteminin Konut Kredisi, Mortgage Ve Diğer Ev Alma Yöntemlerinden Farkı Nedir?
- Birçok fark sayılabilir ancak bunların en başında; faizsiz bir sis*tem olması, her bütçeye göre seçenekler sunması, Türkiye'nin her yerin*den ev alınabilmesi, Kirada olanlar için kira yardımı yapması, ev alacak kişiye ödemelerinde kolaylıklar sağlamasını sıralayabiliriz.

Faizsiz mi ?
Bir üstteki yazıdaki ifade size ait değil mi?


Eminevim Sisteminde Taksitler Ödenmeyince Ne Olur?
- Taksitler, her ayın 1 i ile 20 si arasında ödenmelidir. Müşteri, ay*lık ödemesi gereken taksitleri ödemez ya da geciktirirse iki farklı uygu*lama ile karşılaşır bunlardan
birincisi, ödemediği ay kadar teslim tarihi ileri atılır.
İkincisi ise ödenmeyen taksitlere küçük miktarda gecikme ce*zası yansıtılır.


Eminevim Sisteminde Kira Yardımı Nasıl Oluyor?
- Eminevim, ev almak isteyen müşterileri arasında adaletin sağlan*ması amacıyla kira yardımı uygulamasını Türkiye'de ilk ve tek olarak başlatmıştır. Kira yardımını bir örnekle açıklayalaım: 100 kişinin Eminevim'den ev almak istediğini farz edelim. 100 kişilik biı grup mey*dana getirilir. 100 kişi arasında tıpkı altın günlerinde olduğu gibi noter huzurunda sıralama tespiti yapılır, her ay bir müşteri evini alır, ilk aylarda evine kavuşanlar avantajlı, son aylarda evini alanlar dezavantajlı olmasın diye evini alan kişiler 100 kişilik grupta kendisinden sonıa ev alacak kişilere kira yardımında bulunur ve aldığı eve kira yardımlarıyla beraber gerçek değerinden biraz fazla öder. Evini sonlarda alanlar ise kendisinden önce ev alanlardan kira yardımı aldığı için evini ucuza mal eder.

Yardım, yardım edicinin inisiyatifinde olması gerekmez mi? Yoksa zorunlu olan alacağa "yardım" ismini vermenin hükmü nedir?
Bu yardımın miktarını kim belirliyor?
Ev çekilişine, altın gününü kıyas edenler, altın çekilişinde ilk alanlar, sonraki aylarda alacak olanlara da "Bilezik yardımı" vermeleri caiz midir?
Tâbi bundan önce Altın günü, çekilişinin ve zaman faizinin câizliğini isbatlamanız gerekmektedir. Hee her defasında Kur'an ve sunnetten delil diye yazmama gerek yoktur bundan sonra demi?
 
Üst Ana Sayfa Alt