Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Makale En Güvenli 6 Mesajlaşma Uygulaması

H Çevrimdışı

Hatve

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
1) Telegram 7/5.5

Paris'te 13 Kasım’da düzenlenen saldırıların teröristler tarafından Telegram kullanılarak organize edildiği söyleniyor. EFF’e göre güvenlik açısından Telegram’ın standart ayarları 7 üzerinden 4, gizli sohbet uygulaması ise 7 üzerinden 7 puana sahip. Yazılım, iki katmanlı güvenli şifreleme özelliğini destekliyor: Bulut sohbetleri için sunucu-kullanıcı şifrelemesi ve gizli sohbetler için ek olarak kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme.

2) Signal 7/7

Open Whisper Systems'a ait Signal yazılımı ücretsiz ve herkese açık bir kaynak. Apple’ın iOS’u ve Android için şifreli telefon görüşmesi ve yazılı mesajlaşma hizmeti sunuyor. Open Whispers Systems, Signal Protocol’ü WhatsApp’e entegre etmek için WhatsApp ile ortaklığa gitti. Yazılımın original ses şifrelemesi, Zimmermann Gerçek Zamanlı Aktarma İletişim Protokolü’ne (Zimmermann Real-time Transport Protocol-ZRTP) dayalı. ZRTP'nin, canlı telefon görüşmesinin dinlenmesi anlamına gelen ‘araya giren adam saldırılarına' (Man-in-the-middle-attack-MiTM) karşı güvenli olduğu belirtiliyor. EFF, Signal’in güvenliği için 7 üzerinden 7 puan veriyor.

3) Silent 7/7

Şifrelenmiş iletişim teknolojileri konusunda uzman Silent Circle şirketine ait Silent, hem yazılım hem de donanım sunması ile dikkat çekiyor. Şirket, Blackphone ile ‘dünyanın özel tasarımlı ilk akıllı telefonunu ürettiğini’ belirtiyor. Signal gibi Silent da denkler-arası şifreleme (P2P) ve IP üzerinden ses gönderisi (Voice over IP- VOIP ) için ZRTP'yi kullanıyor. Silent, EFF sıralamasında 7 üzerinden 7 puan almış.

4) Messages ve FaceTime 7/5

Apple firmasının mesaj şifreleme ve gizlilik konusundaki ünü biliniyor. 2013 yılında Amerikan Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi’nin (DEA) basına sızan iç yazışmasında ‘iki Apple cihazı arasındaki iMessage’ın içine girmenin imkansız olduğu’ belirtiliyordu. Apple’ın 2011 yılında başlattığı mesaj paylaşım sistemi iMessage başlangıçtan beri uçtan uca şifreleme özelliğine sahip. iMessage da görüntülü mesaj servisi FaceTime da EFF sıralamasında 7 üzerinden 5 puan almış.

5) Wickr 7/5

2011 yılında kurulan Wickr, ‘uçtan uca şifreleme’ ve ‘kendi kendini yok eden mesaj’ kullanımını başlatan ilk iletişim uygulamaları arasında. EFF’nin güvenli mesajlaşma sıralamasında 7 üzerinden 5 puan almış. Gizliliği evrensel bir insan hakkı olarak nitelendiren Wickr şirketi, AES256 algoritmasına dayalı çok katmanlı şifreleme kullandığını belirtiyor. AES, Gelişmiş Şifreleme Standardı anlamına geliyor ve uluslararası şifreleme standardı olarak kabul ediliyor.

6) WhatsApp 7/4

Tüm mesajlara uçtan uca şifreleme özelliği getiren WhatsApp’in bu adımı yaklaşık 1 milyar kullanıcısını memnun edecek. EFF güvenlik listesinde 7 üzerinden 6 gibi iyi bir puan alan WhatsApp’in şifreleme sistemi, AES256 şifreleme standardının yanı sıra mesajın orijinalliğini garantileyen şifrelenmiş mesaj doğrulama kodu HMAC’a da sahip. WhatsApp’in kardeş şirketi Facebook’un sohbet sistemi ise EFF sıralamasında 7 üzerinden sadece 2 puan alabildi.


Kaynak: dw.com/tr
 
N Çevrimdışı

nlgn

Size uyarıcı gelmedi mi?
İslam-TR Üyesi
1) Telegram 7/5.5
gizli sohbet uygulaması ise 7 üzerinden 7 puana sahip. Yazılım, iki katmanlı güvenli şifreleme özelliğini destekliyor: Bulut sohbetleri için sunucu-kullanıcı şifrelemesi ve gizli sohbetler için ek olarak kullanıcıdan kullanıcıya şifreleme.
/SIZE]


bulut sohbet ve gizli sohbet nasıl yapılıyor? hangi versiyon ya da cihaz vs gerekli. bilgilendirir misiniz?
 
H Çevrimdışı

Hatve

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi

bulut sohbet ve gizli sohbet nasıl yapılıyor? hangi versiyon ya da cihaz vs gerekli. bilgilendirir misiniz?

e3djqq08cg6ohEXaBfDMYTGrzcAaxn_XnbwY9IB0XtEUKPYXDanARbEQwudDd7RuZMwK=h900
 
HAMAS Çevrimdışı

HAMAS

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
şu kadarını sorayım, Bu firmalar bedavadan neden bu hizmeti veriyor ?
 
ك Çevrimdışı

كعب بن مالك

La İlahe İllallah
İslam-TR Üyesi
Telegram kullananlar devle üyesi adı altında göz altına alınacak vs gibi duyumlar var. Allahu alem. Bir çok hesab, kanal hesablarını sildi ve silmeyi öneriyor.
Daha önce bi kaç kardeş Telegram kullandığı için gözaltına alınmıştı. Bazı abiler tekrar şahid olduğu için önlem almak istemişler. Malesef her yerde hesaplarımız kapandığı için alternatifimiz yok. Dikkatli kullanılırsa içinde iftira atacak bi şey bulamazlar inşallah.
 
Cundullah el-Kürdî Çevrimdışı

Cundullah el-Kürdî

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
şu kadarını sorayım, Bu firmalar bedavadan neden bu hizmeti veriyor ?
telegram'deki sohbet türleri
şu anda iki tane olan farklı sohbet türleridir.

1. cloud chats
tüm cihazlarda senkronize şekilde çalışır. istediğiniz cihazda, görüntülemek istediğiniz kadarı cihaza yüklenir, böylece yüz bin tane resim olan sohbetinizi görüntülüyor olsanız bile cihazınızda hepsini tutmak zorunda kalmazsınız. son derece hızlıdır ve sohbetlerinizi yitirmemenizi sağlar.

2. secret chats
hiçbir şekilde yedeği bulunmayan, alınamayan, ekran görüntüsü veya ekran kaydı gibi şeylere izin vermeyen, ekran kaydında siyah görünen, ekran görüntüsü almaya izin vermemesine rağmen bir şekilde alınırsa da bunu karşı tarafa bildiren, süreli medya dosyaları veya mesajlar gönderilebilen, sohbet için genel olarak atılan mesajın zaman aşımına uğrayıp silinmesi için süre belirlenebilen, ayrıca istendiği vakit istenilen mesajı veya tüm sohbeti silme imkanı sunan -ki bu karşı taraftan da siler aynı şeyleri-, bir bağlantı atıldığında bunun önizlemesini yaratmak adına karşıya bağlanma sırasında dahi bunu size önce bildirip onay bekleyen, uçtan uca şifrelemeli olup cloud chatlerden farklı olarak sunucuların anahtarları bilmediği/tutmadığı sohbet türü.

---

şimdi, "secret chat çok güvenli ya, fakat diğeri pek değil gibi" benzeri bir düşünce oluşmuş olabilir. o halde okumaya devam edin.

soru 1
ben cloud chat'i kullanıyorum, baskıcı bir rejimde yaşıyorum. benim tüm mesajlarımı okuyacaklar. değil mi?
=> değil. buluta gidip sizin seçiminiz doğrultusunda ayrıca yedeklenen sohbetleriniz de tıpkı secret chat'lerde olduğu gibi "şifreleniyor". daha da kompleks olarak secret chatler ile aynı yolda aynı şekilde şifrelenmiş olarak gidip geliyorlar.

soru 2
soru 1'de cloud chat üzerindeki mesajların da aynı şekilde şifrelendiğini söyledin. o halde secret chat'in -ekran görüntüsü/kaydı koruma, mesaj iletme veya kopyalamayı engelleme gibi özellikleri es geçersek- farkı ne ki?
=> cloud chat'leriniz aynı şekilde şifrelenir ancak telegram sunucuları bu yedekleri diğer cihazlarınıza taşıyabilmek için anahtara sahiptir. işte o büyülü fark budur.

soru 3
sanki anladım ama... şey.. secret chat çok güvenli.. neden o halde sadece secret chat yok?
=> secret chat, iki cihaz arasında olup biter. yatak odası gibidir. bunun bazı handikapları var. mesela secret chat'teki kesin güvenliği istiyorsan, bir kere çoklu/senkronize cihaz özelliğinden, yani aynı anda telefonda yazdığın mesajın masaüstü bilgisayarında da görünebilir olması ve bunun için telefonuna ihtiyaç duymaması veya aynı anda ikisini kullanabiliyor olman için, ayrıca bir ay sonra tekrar yeni bir cihazda telegram'e giriş yaptığında o cloud'da yedeklensin istediğin sohbetleri şıp diye görebilmen için, cloud chat'lerin şifrelenerek sunucuya gitmesi ama yedeklerin anahtarına da sahip olması durumuna ihtiyacın var.

yani, burada telegram bir seçim yapmış. mesela signal neden whatsapp veya telegram kadar popüler olamıyor secret chat ile aynı şekilde güvenli olmasına rağmen? çünkü cloud chat denilen telegram nanesindeki özelliklerin çoğunluğunu sağlayamıyor. sunduğu güvenli yanı ise secret chat size sunuyor zaten.

işte telegram burada şöyle düşünmüş; biz bunu kullanıcıya bırakalım. yani kullanıcı signal gibi güvenlik isterse, secret chat'lerimizi kullansın, yok istemezse de cloud chat'leri kullansın ve tüm nimetlerinden faydalansın.

ki, bunun ne kadar mantıklı bir hareket olduğunu whatsapp'in şimdiki sahibi facebook da, kendi messenger'ı için aynı şekilde bir özellik getirerek kanıtlamıştır. ayrıca bu yapıyı google da kendi google allo uygulaması için kullanmaya başlamıştır. ek olarak kakao ve line da kullanmaya başlamıştır. yani e2ee'ı dahil etmek, ancak kullanım kararını tıpkı telegram'deki gibi kullanıcıya bırakmak.

peki "telegram hiç güvenli değil!" şeklinde clickbaitbaşlıklarla tık almaya çalışanlar ne yapıyor? secret chat'i görmezden gelip "telegram'in cloud sohbeti birden fazla cihazda erişilebilir, işte telegram güvensiz!" diyor veya "şu şifreleme metodunun şu detayını paylaşmadı ama "hackleyene 200 bin dolar" diyor, bir şeyler saklıyor!" diyor. iyi de, atarı tutarı konuşulanlar zaten yedekleme özelliğinin bilindiği ve bu özelliği isteyenlerin kullandığı "cloud chat" için geçerli. bunu nasıl güvenliğe bağlayabilirsin? güvenlik sıkıntın olursa, signal'da feragat ettiğin gibi birkaç şeyden feragat ederek secret chat'i kullanabilirsin ki zaten.

soru 4
anladım. telegram bize bırakmış kararı ve istersek secret chat ile söz konusu güvenliği temin edebiliriz. fakat şey diyeceğim.. whatsapp bunu varsayılan olarak kullanıyor.
=> eğer bu dayatmayı istiyorsan, telegram'de sadece secret chat'i kullanabilirsin. bu, "whatsapp bunu varsayılan olarak..." demeni değil, "whatsapp bizden cloud chat nimetini esirgiyor" demeni gerektiriyor. çünkü zaten istediğin şey secret chat'te var. ayrıca, whatsapp'te sohbetlerini yedeklemek istersen zaten bu yedeklemen e2e ile şifrelenmiş olmuyor. zaten olsaydı, başka cihazda kullanamazdın.

soru 5
doğru, whatsapp tüm cihazlarda aynı anda istediğim gibi erişebileceğim kadar rahatlık sunmuyor telegram kadar, telegram gibi. ancak sıkıntılı olsa da, telegram'inki gibi hızlı/tasarruflu/istediğim kadarını kullandığım şekilde olmasa da, yine de yedekleme özelliği sunuyor.
=> sunduğu yedekleme özelliği, üçüncü parti servisler aracılığı ile çalışıyor. mesela google bulutuna yedekliyorsun. araya başka bir servisin girmesi bir yana, burada da, uçtan uca şifreleme söz konusu olmuyor. yani, yeni bir cihaza geçtiğinde şap diye bu yedekleri çözüp kullanmaya başlayabiliyorsun. yaniiii, telegram'in cloud chat'inde olduğunun aynısı oluyor, hatta o kadar güvenli olamıyor bile. çünkü araya üçüncü parti yedekleme servisleri ve başka ek hesap girdiği için (ki bu da o hesabın da ek olarak korunması gibi detayları gerektirir) daha da güvensiz bir duruma maruz kalıyorsun. burada tersten anlayıp "plain text olarak yedeklenmiyor herhalde!" diye mesaj atmanıza hiç gerek yok, cloud chat'in ne olduğunu anlamış iseniz.

soru 6
dedin ki, whatsapp üçüncü parti servisleri kullanıyor şu yedeklemeler için. ne fark eder? telegram de kendi sunucularını kullanıyor yedekler için.
=> entry sonundaki bağlantıya bakarak anlayacağın ekstra farklar mevcut ama soruna direkt olarak odaklanalım. telegram, bugüne dek "hiçbir yere, tek bir byte veri sızdırmamak" diye koyduğu ilkeyi çiğnemedi ve aksini söyleyen bir iddia dahi ortaya atılmadı. oysa aynı şey ne whatsapp, ne de google için söylenebilir. mesele whatsapp'in veya google'ın sadece abd hükümetine bilgi sağlaması veya verilerinizi reklam ağı için kullanması değil. oysa telegram, ışid'in bile herkese açık kanallarını kapatırken, özel sohbetleri asla okuyamayacaklarını söyledikleri ve ışid'in özel yazışmalarına bu nedenle müdahale edemeyeceklerini bildirdikleri için birkaç kez yasaklandı dahi bazı ülkelerde. bunu da, durov şöyle izah etmişti; "bir şeyde 'iyi adamlar' için dahi açık kapı bırakamazsınız. bırakırsanız, artık burada güvenlikten ve gizlilikten söz edilemez."

soru 7
ya bu telegram müthişmiş. bu bizi bu kadar seviyorsa, kesin bir ek özelliği daha vardır güvenlik konusunda, di' mi?!
=> doğru. bir de, sms ile tıpkı whatsapp'teki gibi hesabınıza giriş yapsanız bile ek olarak cloud şifresi ayarlayarak buradaki sohbetlerinizi parola ile de koruyabilirsiniz. hattınız ele geçirilse de sohbetleriniz ele geçirilmemiş olur, whatsapp'in aksine.

telegram kusursuz mu yani? inanmıyorum
değil tabi ki. whatsapp'i gömdük de telegram her konuda mükemmel mi? hayır. grup sohbetleri de şifreleniyor ancak diğer cihazlara taşınması için telegram bunların anahtarına sahip. yani, tamam, kimse okuyamaz ama telegram çok isterse grup sohbetlerinizi okuyabilir. (whatsapp'e e2e encryption gelene kadar bu whatsapp'teki tüm sohbetleriniz için geçerliydi mesela*)

Ayrıca bakıñız:
https://telegram.org/faq/tr#q-how-are-you-going-to-make-money-out-of-this
 
hebbit kerrih Çevrimdışı

hebbit kerrih

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Whatsapp teneke. kesin bilgi :)
 
Ömer2 Çevrimdışı

Ömer2

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Gercek Müslümansan eger Tum Dunyayı karsına almana hazır ol.!
Bu iş boyledır.RAsulallah Ve ashabı neler neler yasamısken ne ezalar cekmısken Gule oynaya bu dını yasayacak ınsan yoktur :)
Gercekten İslamı savunuyorsan eger korkmaya gerek varmı yok.
Planlar ahırete oldugu ıcın bu dunyada ALLAH ıcın cekılen her sıkıntı ecırdır kısı ıcın prımdır.
Cunku cokları ALLAH a kullugu terkettı Cokları ALLAHa kullugun yanında zılletı sectı Cokları ALLAH olsun tamam Ama seytanda yanımızda dursun dedı.
Kazandılar mı yada kazanabıleceklermı.?
Elbette tedbır sart ama dusman senın yanıbasında ıken ne tedbırı alacaksın ne alabıleceksın.
Vallahı ALLAH zulcelal kullarını korumasa ınsanların basına neler gelır neler.
Sadakalarınızı artırın.Gerısı ALLAH tan :)

Birine Hersey ALLAH ın ALLAH ın emırlerıne uymalıyız dıyorsun İSİD ci
Birisine Bunlar bidat Yapmayın dıyorsun..OO tenekecı hoca
Birisine Namaz kılmıyorsun boyle muslumanlık olmaz dıyorsun cat İŞİD ci
Kafirlere karsi mazlumlari savunuyorsun nusraci
Mazlumlari mulumanlari olduremezsin diyorsun el qaideci talibanci

Yanı kılıf cok :) İnsanlar cennete Gitmemek ıcın milyonlarca kılıf uyduruyor.

Gercekte bir musluman nasıl olmalıysa o sekılde yasamak zorundadır.ELbette mılyonlarca propaganda ıle karsı karsı ya kalacaksın.
Bu yasam bızım ısteklerımıze gore dızayn edılmedıkı Bize ait olan ahırette.Bu dunya da ımtıhan gozuyle yasamalıyız.
Attıgın adım ımtıhan aldıgın nefes ımtıhan karsılastıgın adam ımtıhan kıldıgın namaz oruc hac zekat ımtıhan konustugun soz senın ımtıhanın.
Hakkıyla yerıne getırebılırsek ınsaallah ıstedıgımız herseyın olacagı cennete gıdecegız.

Dunyanın susu cok vallahı okadar cok kı bir bakmısın mumın olan baska olmus kafır gorunen baska olmus bu uzun vade degıl ha kısa zaman da hal den hale gırıyor ınsan Kalplerı halden hale cevıren ALLAH ım kalplerımızı dının uzere sabıt kıl. amin.

Demem oki kardesler muslumansan eger herseye hazırlıklı olmak gerek Hayatı bu dunyadan ıbaret sayanların tuzaklarına karsı.
Oysakı ınsanlara en guzelı en hayırlısını herseyın en muhtesemını tavsıye edenlere karsi yaptiklarinin hesabini ALLAH onlara hem soracak hemde bedelini odetecektir.
 
musafir Çevrimdışı

musafir

Üye
İslam-TR Üyesi
Gercek Müslümansan eger Tum Dunyayı karsına almana hazır ol.!
Bu iş boyledır.RAsulallah Ve ashabı neler neler yasamısken ne ezalar cekmısken Gule oynaya bu dını yasayacak ınsan yoktur :)
Gercekten İslamı savunuyorsan eger korkmaya gerek varmı yok.
Planlar ahırete oldugu ıcın bu dunyada ALLAH ıcın cekılen her sıkıntı ecırdır kısı ıcın prımdır.
Cunku cokları ALLAH a kullugu terkettı Cokları ALLAHa kullugun yanında zılletı sectı Cokları ALLAH olsun tamam Ama seytanda yanımızda dursun dedı.
Kazandılar mı yada kazanabıleceklermı.?
Elbette tedbır sart ama dusman senın yanıbasında ıken ne tedbırı alacaksın ne alabıleceksın.
Vallahı ALLAH zulcelal kullarını korumasa ınsanların basına neler gelır neler.
Sadakalarınızı artırın.Gerısı ALLAH tan :)

Birine Hersey ALLAH ın ALLAH ın emırlerıne uymalıyız dıyorsun İSİD ci
Birisine Bunlar bidat Yapmayın dıyorsun..OO tenekecı hoca
Birisine Namaz kılmıyorsun boyle muslumanlık olmaz dıyorsun cat İŞİD ci
Kafirlere karsi mazlumlari savunuyorsun nusraci
Mazlumlari mulumanlari olduremezsin diyorsun el qaideci talibanci

Yanı kılıf cok :) İnsanlar cennete Gitmemek ıcın milyonlarca kılıf uyduruyor.

Gercekte bir musluman nasıl olmalıysa o sekılde yasamak zorundadır.ELbette mılyonlarca propaganda ıle karsı karsı ya kalacaksın.
Bu yasam bızım ısteklerımıze gore dızayn edılmedıkı Bize ait olan ahırette.Bu dunya da ımtıhan gozuyle yasamalıyız.
Attıgın adım ımtıhan aldıgın nefes ımtıhan karsılastıgın adam ımtıhan kıldıgın namaz oruc hac zekat ımtıhan konustugun soz senın ımtıhanın.
Hakkıyla yerıne getırebılırsek ınsaallah ıstedıgımız herseyın olacagı cennete gıdecegız.

Dunyanın susu cok vallahı okadar cok kı bir bakmısın mumın olan baska olmus kafır gorunen baska olmus bu uzun vade degıl ha kısa zaman da hal den hale gırıyor ınsan Kalplerı halden hale cevıren ALLAH ım kalplerımızı dının uzere sabıt kıl. amin.

Demem oki kardesler muslumansan eger herseye hazırlıklı olmak gerek Hayatı bu dunyadan ıbaret sayanların tuzaklarına karsı.
Oysakı ınsanlara en guzelı en hayırlısını herseyın en muhtesemını tavsıye edenlere karsi yaptiklarinin hesabini ALLAH onlara hem soracak hemde bedelini odetecektir.
Selâmunaleykum. ahi Resûlullah s.a Mekke de ilk yıllarda gizliliğe çok önm veriyor ve ashabı da aynen öyle.. ebubekir r.a ile hicrete çıkarken nasılda dikkatli önlemler alınmıştı?!
Tabii ki müslüman zorluklara göğüs gerecek lakin düşmana da kolay lokma olmayacak. Yerine göre yani
 
Coolumsu Çevrimdışı

Coolumsu

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Threma en güvenli sohbet programıdır.
 
Üst Ana Sayfa Alt