Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Göz , Kulak ve Burun Damlası Orucu Bozar mı?

Murf Çevrimdışı

Murf

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu alaykum


Goz damlasi tuttugumuz oruca zarar verir mi?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

göz.jpg

Alimlerin bu konudaki iki görüşünden sahih olanına göre göz damlası orucu bozmaz. (Fetâvâ el-Lecnetu'd-Daimetu li'l-Buhusi'l-İlmiyyeti ve'l-İfta, Fetva no: 7351)

Ramadan günü damla kullanılmasının orucu bozub bozmayacağı konusunda her ne kadar ilim ehli arasında ihtilaf olsa da sahih olan görüşe göre damla orucu bozmaz. Bazıları, tadı boğaza ulaştığı zaman orucu bozar dediler. Fakat sahih olan, mutlak olarak bozmamasıdır. Çünkü göz bir menfez değildir.
Fakat ilacın tadını boğazında hisseden kimse ihtiyaten ve ihtilaftan kurtulmak için kaza ederse bunda bir sakınca yoktur. Ancak sahih olan, ister göze damlatılsın isterse kulağa damlatılsın ilaç damlatmak orucu bozmaz. (Şeyh Abdulaziz b. Baz, Mecmuu Fetâvâ, 3/248)


Şafi mezhebi âlimlerinden İmam Nevevî'ye göre kulak ve burun damlaları orucu bozar. (İmam Nevevi, El-Mecmû, C. 6, Sf: 3272) Fakat aynı mezhebden imamı Gazali'ye göre ise kulak ve buruna damlatılan ilaçlar orucu bozmaz. (Gazali, El Vasit, C. 2, Sf: 5253) Çünkü bunlar yiyecek ve içecek hükmünde değildir. (Husameddin bin Affane, Yes'eluneke, C. 2, Sf: 87)


Burun damlası, mideye veya boğaza ulaştığı zaman orucu bozar. Çünkü Peygamber (Sallallahu aleyhi vesellem) Lekit bin Sabre (r.anh) hadisinde şöyle buyurdu:
"Oruçlu olmadıkça abdestte burnuna su verirken mubalağa et." (Ebu Dâvud, Tahâret 55, (142, 143, 144); Tirmizi, Tahâret 30, (3 8); Nesâi, Tahâret 71, 92, (1, 66, 79)
Oruçlunun midesine veya boğazına gidecek bir şeyi burnuna damlatmasıcaiz değildir. Buruna damlatılan şey buralara gitmezse oruç bozulmaz.

Göz damlasına gelince ki, sürme de onun gibidir, kulak damlası da öyledir, bunlar orucu bozmazlar. Çünkü bunlar hakkında nassa dayanan bir hüküm yoktur. Nassa dayanan hükmü olanlara da benzemezler. Göz, yemenin ve içmenin yolu değildir. Kulak da böyledir. O da vücudun diğer gözenekleri gibidir.
Buna göre: Gözüne sürme çektiği veya ilaç damlattığı zaman veya kulağına ilaç damlattığı zaman, tadını boğazında hissetse bile bununla orucu bozulmaz. Tedavi maksadıyla veya başka bir maksatla krem sürünse o da bunun gibidir, oruca zarar vermez. Kendisine nefes darlığı olsa da nefesini kolaylaştırmak maksadıyla su püskürtmeli ağız spreyini kullanırsa hüküm yine aynıdır, bu da orucunu bozmaz. Çünkü bu, mideye ulaşmaz. Yemek ve içmek sayılmaz. Allah en iyi bilendir. (Şeyh Muhammed es-Salih el-Useymîn, Fetâvâ, 1/520)

Göz damlası, buruna çekilen enfiye, boğaza veya buruna sıkılan sprey boğaza ve oradan mideye giderse fıkıhçıların dediğine göre oruç bozulur. Müslümanın dininde ihtiyatlı olması ve şubheli şeyleri terketmesi gerekir. Peygamber şöyle buyurmuştur:
"Sana şubheli geleni bırak, şubheli gelmeyeni al." (Buharî, K. el-Bûyû, 3; Tirmizî, K. el-Kıyâmeh, 60)
(Salih b. Fevzân, Fetâvâ, 1/28-29)
 
Son düzenleme:
Üst Ana Sayfa Alt