Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Güneş Veya Kutub Yıldızıyla Kıble Nasıl Bulunur?

EBU HANİFE Çevrimdışı

EBU HANİFE

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Güneş Veya Kutub Yıldızıyla Kıble Nasıl Bulunur?


Bu bahsin, fıkhi meseleler kapsamına girmeyeceği akla gelebilir. Kıblenin bulunmasında başvurulan birer yöntem olmaları nedeniyle hakikatte bu, fıkhın kapsamına girer. Bazıları bu yöntemleri bilmenin sünnet olduğunu söylemektedirler. Çünkü bunlardan başka daha birçok kıble bulma yöntemi vardır ki, herkes onları bilebilir. Şu halde kıbleyi güneş veya kutub yıldıziyla bulmak zorunlu değildir.

Bazıları da deniz yolculuğu yapmakta olanların başka vasıtaları yoksa güneş veya kutub yıldızıyla kıbleyi tesbit etmeleri gerekir demişlerdir. İbadetlerde olsun muamelelerde veya diğer işlerde olsun reel olarak İslam Dini, toplum yararına olan ilimlerle bağlantılıdır. Güneş veya yıldızların kıbleye delalet eden alametlerden oldukları artık anlaşılmıştır. Kıbleyi güneşle her tarafta tesbit etmek mümkündür. Çünkü güneşin doğuş yeri doğuyu, batış yeri de batıyı belirler. Doğuyla batı böylece bilindikten sonra kuzeyle güney de tesbit edilebilir. Ki bu yolla her cihetteki insanların kıbleyi bulmaları mümkün olur. Mısır`daki insana göre kıble, azıcık sağa meylederek doğu tarafıdır. Zira Mısır`a göre Kabe, doğuya biraz daha yakın ojmakla birlikte güneydoğu istikametindedir.

Kutup yıldızına gelince bu, küçük ayı yıldız kümesinde bulunan küçük bir yıldızdır. Her tarafta buna bakarak kıble bulunabilir. Sözgelimi Mısır`daki bir kişi, namaz kılacağı zaman bu yıldızı sol kulağının azıcık arkasına alır. Asyut, Fevve, Reşid, Dimyat, İskenderiyye gibi şehirlerde de aynı usûlle kıble tesbiti yapılabilir. Tunus ve Endülüs gibi yerlerde de aynı şekilde tesbit edilir. Irak ve Mezopotamya`da namaz kılacak kişi, yıldızı sağ kulağının ardına alır. Medine-i Münevvere, Kudüs, Gazze, Baalbek, Tarsus ve bunların civarında bulunup da namaz kılacak kişi, bu yıldızı, sol omuzuna meyledecek şekilde istikamet alması gerekir. Cezire, Ermeniyye, Musul ve bunların civarında namaz kılacak olan kişi, bu yıldızı sırtındaki omurga kemiklerinin hizasına alır. Bağdat, Küfe, Harezm ve Acem ülkesindeki Hülvan`da ve bunlara yakın mıntıkalarda namaz kılacak kişi, bu yıldızı sağ yanağının hizasına alır. Basra, Isfahan, Faris, Kirman ve bunların civarındaki mıntıkalarda namaz kılacak olan kişi, bu yıldızı sağ kulağının üzerine gelecek şekilde istikamet alır. Taif, Arafat, Müzdelife ve Mina`da namaz kılacak kişi, bu yıldızı sağ omuzunun üzerine alır. Yemen`de namaz kılacak kişi, sol tarafına gelecek şekilde bu yıldızı önüne alır. Şam`da namaz kılacak kişi, bu yıldızı sol tarafına gelecek şekilde arkasına alır. Necran`da namaz kılacak kişi, bu yıldızı arkasına gelecek şekilde istikamet alıp namaz kılar.

Sağlam olduğu takdirde pusula da kıbleyi bulma delillerinden sayılmaktadır. Özetleyecek olursak deriz ki: Kıble, mıntıkalara göre değişir. Kıblenin bulunması, Mekke`nin ekvator çizgisine ve batıya olan uzaklığının bilinmesi, ayrıca Mekke`den uzakta bulunan ve kıblesi tesbit edilmek istenen mıntıkanın Mekke`ye, dolayısıyla ekvator çizgisine ve batıya olan uzaklığı hesab ve geometrik kurallara göre tesbit edilebilir. Bundan sonra yapılan hesablarla kıblenin semti tayin edilebilir.

Bu anlatmış olduğumuz husus da konuyu tamamlayıcı bir unsur olarak ilave edilmiş olmaktadır. Avam tabakasından bunu anlamakta güçlük çekenler, bu hususu okumayabilirler. Bunların sadece kendilerince bilinen mihrablara ve diğer önemli kıble alametlerine müracaat etmeleri yeterli olur

Kynk,Ceziri
 
Üst Ana Sayfa Alt