Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

HADİSLERLE RUH SAĞLIĞI İÇİN ZORUNLU OLAN HUYLARI EĞİTME YÖNTEMİ

ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
1- Kendini güven içinde hissetme
Resul (sav)ferdin kendi toplumunun içinde güvende hissetmesinin,mutlu olmasının en önemli etkenlerden biri olduğunu işaret etmiştir:'kim yaşadığı çevrede güven içinde ,bedeni sağlıklı olur,günlük yiyeceği mevcud olursa sanki bütün dünya onun olmuş gibidir.(tirmizi şeybani IV /45)

2-Kendine güvenme
Resul (sav) ashabın kendilerine güven duymalarını (Allahın izniyle kendilerininde bir şeyler yapabileceğine inanmalı)kendi işlerini kendileri yapmalarını ihtiyaçalarını giderirken kimseye yük olmamalarını öğretirdi.
Abdurrahman malik el eşcai anlatır
Peygamberimiz (sav) Hicret’ten önce Medineli müslümanlardan Akabe denilen yerde, yine bazı önemli siyasí ve diní olaylar öncesinde sahabelerden biat almıştır. Avf ibni Malik el- Eşcaí (ra) diyor ki:
“Biz bir keresinde Hz. Peygamberin (sav) huzurunda yedi, sekiz veya dokuz kişiydik.
‘Allah’ın elçisine biat etmiyor musunuz?’ dedi. Ellerimizi uzatarak;
‘-Hangi şartlara uymak üzere biat edeceğiz ey Allah’ın elçisi ?’ dedik. Buyurdu ki:
“-Allah’a ibadet etmek ve O’na hiç bir şeyi ortak koşmamak, beş vakit namazı kılmak, (verilen emirlere) kulak verip itaat etmek üzere (biat edin). Bu sırada kulağımıza fısıldayarak ‘halktan bir şey istemeyin’ diye buyurdu” insanlardan bazılarının değneğinin düştüğünü görürdüm ;kimseden vermesini istemezler ,iner kendileri alırlardı. (Müslim, Zekât: 108, Hadis no: 1043, 2/721; İbni Mace, Cihad: 41, Hadis no: 2867, 2/957; Ebu Davud, Zekât. Hadis no: 1642, 2/121.)


Kim bana insanlardan bir şey istemeyeceğine söz verirse, ben de Onun Cennete gireceğine kefil olurum.) [Nesai, ebu davut II/121]


3- cesaretli olması

(devamı gelecek şimdilik bu kadar kalkmam lazımm)
 
samanpan Çevrimdışı

samanpan

.
Site Emektarı
bekliyorum devamını. lakin kendine güvenme olarak dediğimiz şey sanırım aslında Allaha güvenmek. dediğiniz gibi halkdan bişey istememek haktan istemek.
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
3- cesaretli olma

nebevi metod insanın kendine güvenini artırdı insanlar karşısında eziklik zayıflık korku duygularından kurtulmaya çalışmış ...hak olan görüşünü belirtme cesaretini göstermeye insanlardan korkmadan duygu ve düşüncelerini ortaya koymaya teşvik etmiştir.

Sizden kimse kendini hakir görmesin."
"- Ey Allah'ın Resûlü, kişi nefsini nasıl hakir görür?"
"- Allah için üzerine söz terettüd eden fena bir durum görür, fakat hiç ağzını açmaz. Cenab-ı Hakk kıyamet günü kendisine sorar. "Şu falanca şey hakkında gerçeği söylemekten seni ne alıkoydu?" O kul cevap verir: "HALK KORKUSU!" Allah o zaman şöyle der: "Asıl benden korkman gerekirdi."
(ibni mace fiten II/no:4008;ahmed III/30,47,73,,91)

Resul sav insan şahsiyetinin oluşmasındaki yerini iyi bilirdi.İyi güzel isim koyma insan kimliğinin oluşmasındaki önemli etkenlerden biridir.insanı cesaretsizliğe sevkedecek isimler koymamaya dikkat etmelidir.
nitekim sav bir hadisinde:
Saîd İbni Müseyyeb'den, Müseyyeb de Hazen'den rivayet edildiğine göre, babası Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e geldi. Peygamber ona: Adın nedir? sordu. Hazen'dir, dedi. Peygamber ona: (senin adın) Sehl'dir, dedi. Hazen dedi ki, ben, babamın bana verdiği ismi değiştirmem. İbni Müseyyeb demiştir ki, artık ondan sonra bizden üzüntü ve keder ayrılmadı."

(buhari,ahmed eby davut tac:V/275)


4-Sorumluluk duygusu hissetmek
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
4-sorumluluk duygusunu hissetme

topluma nisbetle insan ,vücuda nispetle hücre gibidir.ayrıca bütün hücreler sağlıklı olmayınca beden sağlam olmaz ,asli görevlerini iyi şekilde yerine getiremez.aynı şekilde toplum da ruh sağlığına sahip görev sorumluluklarını güzelce yerine getiren fertlerden meydana gelmedikçe iyi bir toplum olamaz.

Nitekim, Rasul (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz’in “Hepiniz çobansınız ve hepiniz sürünüzden mesulsünüz. İmam (idareci) çobandır ve güttüğünden mesuldür. Erkek ailesinin çobanıdır, elinin altındakilerden mesuldür. Kadın, evinin çobanıdır, yeddiklerinden mesuldür. Hizmetçi de, efendisinin malından mülkünden sorumludur.(buhari,müslim ebu davut tirmizi nesai)

psikanalist alfred adler hastalarının tedavisinde ;onları diğer insanları önemseme ,yardımcı olma ,toplumun fertleriyle ilşkilerini güçlendirme konularında yönlendirirdi.bu konuda şöyle demiştir:'bütün bunların arkasında istediğim şey ,hastalarımın ilgisini başkalarına yönlendirmektir.hasta ne zaman topluma karışırsa onlarla beraber onlara yardımcı ve destek olursa kesinlikle iyileşmiş demektir.bence dinin öğütlediği şeylerin en önemlisi komşu sevgisi ve ona yardımıdır.başkalarına yardım esirgeyen kişinin sıkıntı ve sorunlarla karşılacağı bir gerçektir.hayattta kişiden istenilen şey ,çalışan,üreten,insanları seven,sevgisindee ve evliliğinde etkin olan biri olmasıdır.'

hakkıyla iman eden kimse ayet ve hadisleri hakkıyla anlayan bir müslüman zaten sorumluluklarının bilincindedir.ayetlerde de bu konular geçmektedir.(ayetlerle ilgili çalışmayı sonra yayınlarız inşalllah)

5- olgun kişilik sahibi olmak.
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
5- olgun kişilik sahibi olmak

Rasul sav ashabını,kendinden ve görüşünden emin ,düşünce ve tesbitleri kendi istek ve özgür iradelerinden (nefsinden) doğan görüş ve işler olmaksızın başkalarının görüş ve işlerine uyan kişiler olmaktan kaçınan kişiler olarak yetiştirirdi.


Rasûlullah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle bu-yurdu:
“İnsanlar iyi olur, iyilik yaparlarsa, biz de iyi olur, iyilik yaparız; yok onlar zulmederlerse biz de zul-mederiz.” diyen şahsiyetsizlerden olmayın. Aksine siz kendinizi, insanlar iyi olurlarsa iyi olmaya, kötü olurlarsa, kötü, zâlim olmamaya alıştırın!” (Tirmizî, Birr 62.)


Rasul sav bir gün uzun konuşmasının bir kısmında şöyledemiştir:cehennemlikler beş guruptur.birincisi aklı olmayan fikirsiz kişi ki böyleleri sizin aranızda uydu olarak bulunur,ne aileleri nede malları olur.(müslim tac v/77;con:ıı/326)





6- gözü tok kadere razı olmak
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
6- gözü tok kadere razı olmak

İnsan aklının rahat ve kişinin mutlu olmasının en önemli nedenlerinden biri de Allahın kendisine verdiği rızka , nimetlere, servet olarak kendisinden daha yüksek ve malı daha çok olanlara bakmaması ,kanaat etmesidir.Kanaatsizlik ve kendizsinde olana razı olmamak insanı can sıkısı ve kızgınlığa mutsuzluk ve sıkıntıya götürür.
Resul sav buyuruyorki:''Gerçek zenginlik, mal çokluğu değil, gönül tokluğudur."
(Buhârî, Rikak 15; Müslim, Zekât 130. Ayrıca bk. Tirmizî, Zühd 40; İbni Mâce, Zühd 9)

Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
“(Dünyalık bakımından) kendinizden aşağı olana bakınız. Sizden üstün olanlara bakmayınız. Elinizde olan nimeti hor görmemenize en uygun olanı budur.” (Buhari, Rikak 30; Müslim, Zühd 8)

rezin rivayetinde şu ziyade vardır:'avn b.abdullah b.utbe(Allah rahmet eylesin) anlatır:zenginlerdendim kimse benden kaygılı değildi.Bineğimden daha iyi binek elbiselerimden daha güzel elbiseleri görüyordum.Bu sözü duyunca fakirler gibi davranmaya başladım,rahata kavuştum'(şeybani ıv/47)

uzun bir hadiste resul sav şöyle buyurur:Allahın sana verdiğine razı ol ki insanların en mutlusu olasın.
(tirmizi ,ahmed ,tac: v/166-167)

'Yüce Allahın verdiğine razı olmak ,adem oğlunun mutluluk sebeblerinden biridir.Ademm oğlunun mutsuz olma sebeblerinden biride ,Allahtan hayırlı olanı istemeyişi,biride yüce Allahın kendisine hükmettiğine kızmasıdır.(tirmizi,şeybani,ıv/41)


7-sabır
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
7-sabır

Zamanın bela ve musibetlerine sabreden,bunlar önünde zayıf kalmaz ve yıkılmaz,umutsuzluk onu yakalayamaz.Sabır ve direnmeyle felaketllere ve zor durumlara karşı koyan kişi,dengeli şahsiyeti olan ,ruh sağlığından olabildiğince yararlanan bir insandır.Yüce Allah bir çok ayettte bize sabrı tavsiye etmişştir. bu konuyla ilgili Ayeti kerimeleri örnek verelim:

" Sabrederek ve namaz kılarak yardım dileyin. Ve kuşkusuz o Allah'a saygı gösterenlerden başkasına ağır gelir. " (bakara 45)

“Biz mutlaka sizi biraz korku ile, biraz açlık ile, yahut mala, cana veya ürünlere gelecek noksanlıklarla deneriz. Sen sabredenleri müjdele! Onlar öyle kimselerdir ki, başlarına musibet geldiğinde, ‘Biz Allah’a aidiz ve vakti geldiğinde elbette ona döneceğiz’ derler. İşte Rableri tarafından bol mağfiret ve rahmete mazhar olanlar onlardır. Hidayete erenler de ancak onlardır”(Bakara, 155-157).

yine peygamber sav sabırın mükafatı olarak şu tavsiyeler de bulunmuştur;

Hz. Ebu Hureyre anlatıyor: Hz. Peygamber(a.s.m) şöyle buyurdu: “Bir Müslüman’a herhangi bir musibet, bir sıkıntı, bir keder, bir üzüntü, bir eziyet, bir gam dokunursa, hatta kendisine bir diken bile batarsa, mutlaka Allah bunları onun günahlarına kefaret yapar” (Buharî, Marda,1; Müslim, Bir, 52).

Hz. Peygamber(a.s.m) buyurdu ki; “Allah’ın müminler için ön gördüğü hükmü/kararı beni oldukça sevindirmektedir. Şöyle ki; kendisine bir hayır/bir iyilik dokunsa Rabbine hamd eder ve şükreder. Başına bir musibet gelse hamd eder ve sabreder. Her durumda –hatta hanımının ağzına koyacağı bir lokmadan ötürü dahi- mümin için bir ücret/bir mükâfat vardır”(Ahmed b. Hanbel, 1/173).

Rasül sav :Mümin erkek ve kadına ,çocuğuna ve malına bela geldikçe gelir,Rabbine kavuşuncaya kadar bu sürer ,fakat onun bir günahıda kalmaz.(tirmizi,malik,şeybani,ııı/344)


8-İşini tam ve sağlam yapmak
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
8-İşini tam ve sağlam yapmak

Dengeli insan ,dinç,işini iyi ve etkin olarak yapan kişidir.yaptığı işi sürekli iyi yapmaya ,en güzel şekilde görevini yerne getirmeye çalışır.işini yaparken kendi,ailesi ve genel olarak toplum adına sorumluluk duyar.İşini ustalık ve sağlamlıkla yaparken ilerleme ,yükselme,(manevi olarak)ve şahsi olgunlaşma arzularını doğru ifade ettiğini,toplum hizmetinde etkin olarak rolünü yerine getirdiğini,toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için üzerine düşeni içtenlikle paylaştığını düşünür.
Resuallah sav ashabını çalışmaya teşvik ederdi:
Hiç kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir şey yememiştir. Allahın peygamberi Davut da elinin emeğinden yerdi (buhari)
İbn-i Abbas (r.a.) rivayet etmiştir. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Allah sanatkâr mümini sever." (Taberani)

Âişe (r.a.) rivayet ediyor:
“Allah, bir iş yaptığında hakkını vererek yapanı sever.”(Suyuti-Camius sağır)

9-vücut sağlına dikkat
 
ruveyda Çevrimdışı

ruveyda

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
9-vücut sağlına dikkat

Ruh sağlığının belirtilerinden biride vücud sağlamlığı ve sağlığıdır.Atalar 'sağlam kafa sağlam vücudda bulunur ' demiştir.Resul as da ashabının şahsiyetlerinin ruhi,bedeni ve sosyal yönlerden terbiyesine özen gösterirdi.

islam çağrısını duyurmak için Allah yolunda cihadın sorumluluğunu güç yettirebilmek için ,vücudlarının sağlıklı olmasına teşvik ederdi.

Resul (s.a..s.) buyurduki:"Güçlü mü'min Allah'a, güçsüz mümin-den daha sevimli ve hayırlıdır. Aslında her ikisinde de hayır vardır. Sana faydalı olacak şeye karşı hırslı ol! Allah'tan yardım dile ve acze düşme! Başına bir şey gelirse, sakın şöyle deme: 'Eğer şunu yapsaydım şöyle, şöyle olurdu.' Fakat şöyle de: 'Allah takdir etti ve dilediğini yaptı. Çünkü 'Keşke' gibi sözler şeytanın işidir."
(Müslim.)

'Allahtan korkan için zenginliğin bir tehlikesi yoktur.Sağlık allahtan korkan için zenginlikten daha hayırlıdır.İnsanın kendini iyi hissetmesi nimetlerdendir.'(ibnu mace,ıı/no:2141;ahmed ,v/381)

Resul as dualarında çokça afiyet isterdi."Yarabbi bedenime sağlık ver ,kulağıma afiyet ver,gözüme afiyet ver .senden başka ilah yoktur.ancak sen varsın(ebu davut ,nesai)
 
B Çevrimdışı

bilinmez

Üye
İslam-TR Üyesi
1- Kendini güven içinde hissetme
Resul (sav)ferdin kendi toplumunun içinde güvende hissetmesinin,mutlu olmasının en önemli etkenlerden biri olduğunu işaret etmiştir:'kim yaşadığı çevrede güven içinde ,bedeni sağlıklı olur,günlük yiyeceği mevcud olursa sanki bütün dünya onun olmuş gibidir.(tirmizi şeybani IV /45)

2-Kendine güvenme
Resul (sav) ashabın kendilerine güven duymalarını (Allahın izniyle kendilerininde bir şeyler yapabileceğine inanmalı)kendi işlerini kendileri yapmalarını ihtiyaçalarını giderirken kimseye yük olmamalarını öğretirdi.
Abdurrahman malik el eşcai anlatır
Peygamberimiz (sav) Hicret’ten önce Medineli müslümanlardan Akabe denilen yerde, yine bazı önemli siyasí ve diní olaylar öncesinde sahabelerden biat almıştır. Avf ibni Malik el- Eşcaí (ra) diyor ki:
“Biz bir keresinde Hz. Peygamberin (sav) huzurunda yedi, sekiz veya dokuz kişiydik.
‘Allah’ın elçisine biat etmiyor musunuz?’ dedi. Ellerimizi uzatarak;
‘-Hangi şartlara uymak üzere biat edeceğiz ey Allah’ın elçisi ?’ dedik. Buyurdu ki:
“-Allah’a ibadet etmek ve O’na hiç bir şeyi ortak koşmamak, beş vakit namazı kılmak, (verilen emirlere) kulak verip itaat etmek üzere (biat edin). Bu sırada kulağımıza fısıldayarak ‘halktan bir şey istemeyin’ diye buyurdu” insanlardan bazılarının değneğinin düştüğünü görürdüm ;kimseden vermesini istemezler ,iner kendileri alırlardı. (Müslim, Zekât: 108, Hadis no: 1043, 2/721; İbni Mace, Cihad: 41, Hadis no: 2867, 2/957; Ebu Davud, Zekât. Hadis no: 1642, 2/121.)


Kim bana insanlardan bir şey istemeyeceğine söz verirse, ben de Onun Cennete gireceğine kefil olurum.) [Nesai, ebu davut II/121]


3- cesaretli olması

(devamı gelecek şimdilik bu kadar kalkmam lazımm)
(beş vakit namazda verilen söz) yarabbi yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden isteriz
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt