Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hamza Tzortis'in Engellenmeye Çalışılan Kitabının İçeriği (Hakikatin izinde)

Muddessir Çevrimdışı

Muddessir

الحمد الله
Frm. Yöneticisi
Kitap öncelikle Hamza Tzortzis’in İslam ile tanışma hikayesini özetleyişiyle başlıyor ve özellikle Batı’daki inanç tartışmalarının merkezini oluşturan argümanları birer birer ele alıyor. İlk birkaç bölüm ateizm ile alakalı. Ateizmin tarih boyunca nasıl şekiller aldığının yanısıra günümüzde temsil edildiği biçimde hangi varsayımlara dayandığını özetliyor ve ateizmi kendi iddiasından, akıl üzerinden sorguluyor.

Ateizmin akıldışı bir yaklaşım olduğunu akademik metinler desteğiyle mantıki delillerle ortaya koyduktan sonra ‘varlık’ üzerine felsefi ve bilimsel argümanları çözümleyerek tutarlı bir açıklama yapabilmek için bazı yanlış varsayımlardan sıyrılınması gerektiğini ifade ediyor.

Batı’da ve Türkiye’de de tesirli olan Lawrence Krauss, Richard Dawkins gibi bazı ateistlerin iddialarını da çözümleyerek fikirlerindeki tutarsızlıkları ortaya koyuyor. Özellikle Krauss’un “Hiç yoktan evren” iddiasına verdiği cevap dikkat çekiciydi diyebilirim. Kitabı özgün kılacak en mühim bölümü kanaatimce bilinç argümanından bahsettiği yedinci bölüm. Bu bölümde özellikle son zamanlarda yapay-zeka, transhümanizm, bilincin insan dışı varlıklara aktarımı gibi tartışmaların sürdüğü süreçte bu bilimsel çalışmalardan ilhamla ateizmin ‘malzeme’ kazandığını öne sürenlerin iddialarını çürütecek şekilde ciddi bir çözümlemede bulunuyor.

Kendisi de akademik olarak zihin felsefesi üzerine çalıştığı için Dan Dennett gibi bu konunun ‘önde gelen’ isimlerinin teorilerini titizlikle inceliyor. “Bilincin zor problemi” üzerinden bu sahadaki bilimsel gelişmelerin kapsamının ve çapının göründüğü kadar büyük bir ‘ontolojik tehlikeye’ yol açamayacağını ifade ediyor.
Kitabın diğer bölümlerinde yine din-bilim-felsefe ilişkisi (daha doğrusu, aralarındaki mesafe ve farklılıklar) üzerinden bu tür konuların hangi zeminde tartışılması gerektiğini özetliyor.

Bilimin, felsefenin ve dinin metodolojik açıdan aralarındaki farkların anlaşılması sayesinde bugün tartışılan birçok meselenin aslında bu disiplinleri veya metodolojileri yerli yerince tanıyamamaktan kaynaklandığını misallerle anlatıyor.

Yukarıda saydığım bölümlerde daha çok ateizm ve ateistlerin bilim, felsefe üzerinden sahip oldukları bazı yanlış varsayımlardan bahsettikten sonra Allah’ın varlığı ve birliği, vahiy ve peygamberlik gibi temel konulara hem akademik metinlerden hem de İslam ilim geleneğinin zengin literatüründen istifade ederek değiniyor ve örneklerle açıklıyor.

İslam’ın anlaşılması yönünde ilim geleneğinin önemini vurguladığı bölümlerde klasik dönem tefsir, kelam ve akaid metinlerine bolca atıfta bulunurken Gazali gibi mühim isimlerden iktibaslar ile kitabın muhtevasını zenginleştiriyor. Kitabın özellikle son kısımlarını okurken Türkiye’deki dini metinlerin yazım geleneğine yakın bir tarzı olduğunu hissedeceğinizi düşünüyorum…

Bilal Tonyalı
 
Gazali44 Çevrimdışı

Gazali44

لَا اِلَهَ اِلَّا اللهْ
İslam-TR Üyesi
Hamza tzortis'in gerçekten çok etkileyici konuşmaları vaazları var takip edilmesi gereken bi isim
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Pdf'si mevcut mu?
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Kitabı aldım :) ama çok teşekkür ederim
 
Üst Ana Sayfa Alt