Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Hanefi Mezhebine Göre Yatsı Ezanı Vakti Nedir?

I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Türkiyede yatsı ezanı imameyn'in görüşüne göre mi yoksa İmamı Azamın görüşüne göre mi okunuyor?İki görüş arasında aşağı-yukarı kaç dakika var?

İmameyn ufuktaki kızarıklık derken,imamı azam ufuktaki kızarıklıktan sonraki beyazlık diyor.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Türkiyede yatsı ezanı imameyn'in görüşüne göre mi yoksa İmamı Azamın görüşüne göre mi okunuyor?İki görüş arasında aşağı-yukarı kaç dakika var?

İmameyn ufuktaki kızarıklık derken,imamı azam ufuktaki kızarıklıktan sonraki beyazlık diyor.


Akşam Namazı vakti:

Hanefî
lere göre akşam namazının vakti, şafağın kaybolmasına kadar devam etmektedir. Şafağın kırmızılık mı, yoksa beyazlık mı olduğu konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır.,
İmâmeyn’e göre şafak, güneş battıktan sonra batı ufkunda oluşan kızıllık.
Ebu Hanife’ye göre ise beyazlıktır.
Esed b. Amr, Ebu Hanife’den şafağın kızıllık olduğunu rivayet etmiştir. Fakat bu İmâm-ı A’zam’dan gelen açık ifadelere ters düşmektedir. (Serahsî, el-Mebsût, 1/144-145; Kâsânî, Bedâi’u’s-Sanâi’, 1/123; Zeylaî, Tebyînu’l-Hakâik, 1/80-81; İbn Nuceym, el-Bahru’r-Râik, 1/258-259; İbn Humam, Fethu’l-Kadîr, 1/221-223; Mevsîlî, el-İhtiyâr, 1/39)



Yatsı Namazının Vakti; şafağın kaybolmasıyla başlar. (Serahsî, Mebsût, 1/145; Kâsânî, Bedâi’u’s-Sanâî, 1/124; Zeylaî, Tebyînu’l-Hakâik, 1/81; İbn Nuceym, el-Bahru’r-Râik, 1/258-259; Nevevî, el-Mecmû’, 3/35; Şirbînî, Muğni’l-Muhtâc, 1/123; İbn Hazm, Muhallâ, 3/164; Kuleyni, Kâfî, 3/280-281; Tûsî, Tehzîbü’l-Ahkâm, 2/33-35)


Şafak konusundaki görüş ayrılığı ise burada da söz konusudur.

Hanefî'lere göre yatsı namazının son vakti fecrin doğuşuna kadar devam eder. Ancak gecenin üçte birine kadar geciktirmek fazilet, yarısına kadar geciktirmek câiz görülmüştür. Bundan sonraya bırakmak ise tahrimen mekruhtur.(Serahsî, Mebsût, 1/147; Kâsânî, Bedâi’u’s-Sanâî, 1/126; Zeylaî, Tebyûnu’l-Hakâik, 1/81-84; ; İbn Nuceym, el-Bahru’r-Râik, 1/259-261; Abdurrahman Efendi Damad, Mecma’u’l-Enhur, 1/72)


Ehl-i sunnete göre yatsı namazının iki vakti vardır.
Birinci efdal olan vakti İhtiyari vakittir: Bu vakit akşam namaz vaktinin bitmesiyle başlar, gecenin yarısına kadar devam eder.
İkinci vakti ise Zarûret vaktidir: Bu da gece yarısından başlar, fecr-i sadıka (güneç doğuncaya) kadar sürer. Bu da yatsı namazı vaktinden önce uyuyup kalani uykudan uyanan ve hayızdan temizlenenlerin vaktidir.


Akşam namazının son vakti ve Yatsının başlangıcındaki Şafak
Cumhura göre, güneş battıktan sonra batı ufkunda oluşan kızıllık.
Ebû Hanîfe’ye göre ise, bundan sonra meydana gelen beyazlıktır.

Fukahâya göre akşam namazının vaktinin çıkması ve yatsının vaktinin girmesini belirleyen şafak, beyaz şafak değil, kırmızı şafaktır; yâni güneşin batışının hemen arkasından batı ufkunda görülen kırmızılıktır; bu ise, beyaz şafağın aksine o mıntıkalarda da kaybolmaktadır; şu halde buna göre yatsı kılanabilir. Hemen işaret edelim ki, şafağın kırmızılık olduğunu ileri süren fukahâ çoğunluktadır ve Hanefîlerde Ebû Yûsuf ve Muhammed'in görüşleri de bu istikamettedir.(Serahsî el-Mebsût'da, beyaz şafağın bazı yerlerde geç kaybolduğunu, bu sebeple yatsı vaktini beklemekte güçlük çekildiğini, dolayısıyle kırmızı şafağın esas alınmasının uygun olacağını ifade etmiştir. C. I, s. 145)


Hanefî kaynaklarında İmâm-ı A’zâm’ın delilinin, “Akşamın vakti, ufuk kararınca sona erer.” hadisi olduğu bildirilmektedir. (Merginânî, el-Hidâye, 1/39; Mevsîlî, el-İhtiyâr, 1/39; Bâbertî, el-İnâye, 1/222) Fakat kaynaklarda böyle bir hadis bulunmamaktadır. (Zeylaî, Nasbu’r-Râye, 1/234; İbn Hacer el-Askalânî, ed-Dirâye, 1/103)
Onun yerine Peygamber (s.a.v..)’in, namazların ilk ve son vakitlerini bildirdiği hadiste, “
… güneş batınca akşam namazının vakti başlar, ufuk kaybolunca biter…(Tirmizî, Salât, 1; Ahmed b. Hanbel, Musned, 12/94; Dârakutnî, Sünen, Salât, 9, 1/262; Beyhakî, es-Sünenu’l-Kubrâ, 1/375; İbn Ebî Şeybe, Musannef, 1/317) şeklinde bir ifade bulunmaktadır.
İbn Humâm bu hadîsi şöyle yorumlamaktadır: “Ufuk, ancak beyazlığın kaybolmasıyla yok olur. Bu hadis, şafağın kızıllık olduğunu bildiren hadislerle çelişmektedir. Haberler çeliştiğinde de ihtiyatlı olan tercih edilir.” (İbn Humâm, Fethu’l-Kadîr, 1/222-223)

Ayrıca bir hadiste Ebû Mes’ud (r.anh)’un, “Peygamber (s.a.v.)’in … akşam namazını güneş batınca, yatsıyı da ufuk kararınca kıldığını gördüm” dediği rivayet edilmiştir. (Ebû Dâvûd, Salât, 2; Dârakutnî, Sunen, Salât 1, 1/250; İbn Ebî Şeybe, Musannef, 1/330; İbn Huzeyme, Sahîh, 1/181; İbn Hibbân, Sahîh, 4/298, 362; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 1/363, 435) Buradaki “ufuk kararınca” ifadesi, bir vakit girince diğerinin çıkacağına delalet eden “Kusur başka namazın vakti gelinceye kadar namazı kılmamaktır.” (Muslim, Mesâcid ve Mevâdiu’s-Salât, (55) 681; Tirmizî, Salât, 130; Nesâî, Mevâkît, 53; Ebû Dâvûd, Salât, 11; İbn Mâce, Salât, 10) hadisiyle birlikte değerlendirilerek şafağın beyazlık olduğu ileri sürülmektedir.


Buna karşılık cumhur, şafağın kızıllık olduğunu belirtmiş ve buna İbn Ömer (r.anhuma)’den, hem merfu, hem de mevkûf olarak rivayet edilen, “Şafak, güneş battıktan sonra batı ufkunda oluşan kızıllıktır.(Darakutnî, Sünen, Salât, 12, 1/269; İbn Ebî Şeybe, Musannef, 1/333; Abdurrazzâk, Musannef, 1/559;Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, 1/373) hadisini delil getirmiştir.
Yine İbn Ömer (r.anhuma)’den gelen bir hadiste Peygamber (s.a.v.), “Şafak, kızıllıktır. Şafak kaybolunca namaz farz olur.” buyurmuştur. (Dârakutnî, Sunen, Salât, 12, 1/269; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 1/373)
Ubâde b. Sâmit (r.anh) ile Şeddâd b. Evs (r.anh), “Kızıl ve beyaz olmak üzere iki şafak vardır. Kızıllık kaybolunca yatsı namazı vakti girer. Dikine (Fecr-i Kezib) ve yatay (Fecr-i Sadık) olmak üzere iki fecir vardır. Yatay olan fecir ufku kaplayınca sabah namazı vakti girer.” demiştir.
(Dârakutnî, Sunen, Salât, 12, 1/269; Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 1/373)

Ömer (r.anh), Ali (r.anh), İbn Abbâs (r.anhuma) ve Ebû Hurayra (r.anh)’den de, şafağın kızıllık olduğunu söyledikleri rivayet edilmiştir. (Beyhakî, es-Sunenu’l-Kubrâ, 1/373)

Ayrıca İbn Ömer’den rivayet edilen bir hadiste, Peygamber (s.a.v.) “… akşam namazının vakti, şafağın kızıllığı kayboluncaya kadardır…” (İbn Huzeyme, Sahîh, 1/182)
buyurmuştur. Hadisin senedi sahih olmakla birlikte ravilerden Muhammed b. Yezîd tek kalmıştır.

Şafağın, kırmızılık olduğuna delalet eden rivayetlerden biri de Nu’man b. Beşir hadisidir. O, “
Allâh’a yemin ederim ki, insanların içinde yatsı namazının vaktini en iyi bilen benim. Rasûlullâh (s.a.v.) yatsıyı, ayın üçüncü günü ay batınca kıldırdı.” demiştir.
(Ebû Dâvut, Salât, 7; Nesâî, Mevâkît, 19; Ahmed b. Hanbel, el-Musned, 30/346; İbn Hibbân, es-Sahîh, Salât, 3, 4/392; İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/152-153; Dârakutnî, es-Sünen¸ Salât, 13, 1/269; Hâkim, Mustedrak, 1/194)

Bazı rivayetlerde ise “ayın ikinci günü” şeklinde geçmektedir. (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/152; Beyhakî, Şuabu’l-Îmân, 1/330) Hicaz bölgesinde ayın üçüncü günü ay, beyaz şafağın kaybolmasından önce batmaktadır. Dolayısıyla yatsı namazının vakti kızıllık kaybolunca başlar. (Mâverdî, el-Hâvî’l-Kebîr, 2/24)

Şafağın kızıllık olduğunu söyleyen bilginler, bazı bölgelerde beyazlığın gecenin üçte birinden sonra kaybolmasıyla da görüşlerini desteklemektedir. Şöyle ki; bazı hadislere göre yatsı namazının son vakti, gecenin üçte biridir. O halde yatsı vaktinin bundan önce girmesi gerekir. O da kızıllıktır. (Şevkânî, Neylu’l-Evtâr, 2/254; İbn Hazm, el-Muhallâ, 2/225)

Mufessirlerin çoğunluğu da şafak kelimesinin, güneş battıktan sonra ufukta görülen kırmızılık olduğunu söylemiştir. (Zemahşerî, el-Keşşâf, 6/343; Kurtubî, el-Câmi’ li-Ahkâmi’l-Kur’ân, 19/274-275; Se’âlibî, el-Cevâhiru’l-Hisân fi Tefsîri’l-Kur’ân, 5/569; Şeyhzâde, Hâşiyetü Şeyhzâde alâ Tefsîri’l-Kâdî’l-Beydâvî, 4/542; Isâmu’d-dîn, Hâşiyetu’l-Kânûnî alâ Tefsîri’l-Beydâvî, 20/169; Celaluddin el-Mahallî, Tefsîru Celâleyn, 2/257; Cemel, el-Futûhâtu’l-İlâhiyye, 4/510; 237) Mucâhid'e göre şafak, “gündüz”; İkrime'ye göre ise “gündüzün son kısmı” demektir. (Taberî, Câmi’u’l-Beyân, 24/243-244)



Türkiye'de Yatsı vaktinin ilânı olan ezan, Ebu Hanife'ye göre olan vakitte okunmaktadır.
Ebu Hanife namaz gibi ibadet konusunda, İmameyn'e karşı tek kalsa da, Ebu Hanife'nin görüşü mezhebin görüşü kabul edilir.


İlgili Konu:

Sabah, Akşam Ve Yatsı Namazın Vakti Hakkında Bazı Sorular
Çözüldü - Sabah, Akşam ve Yatsı Namazın Vakti Hakkında Bazı Sorular
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Yukarıda sorumun bir kısmı bu iki görüş arasında tahmini olarak kaç dakika var diye de sormuştum.O kısma cevap vermemişsiniz.

Ayrıca namaz konusunda,Ebu Hanife tek kalsa da Mezhebin görüşü kabul edilir demişsiniz.Ama ikindi ezanı İmamı Azam'a göre değil,İmameyn'e göre okunmaktadır.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Yukarıda sorumun bir kısmı bu iki görüş arasında tahmini olarak kaç dakika var diye de sormuştum.O kısma cevap vermemişsiniz.

Ayrıca namaz konusunda,Ebu Hanife tek kalsa da Mezhebin görüşü kabul edilir demişsiniz.Ama ikindi ezanı İmamı Azam'a göre değil,İmameyn'e göre okunmaktadır.
Akşam namazı vakti, güneş battıktan sonra batı ufkunda oluşan kızıllık ve sonrasındaki beyazlık arasındaki dakika farkını il ve ülkeye göre değişkenlik arz eder, tam olarak rasathane bilir.

İkindi namazının vakti konusunda Her şeyin gölgesinin bir misli arttığı andan itibaren başlaması ile olması konusunda İmameyn ile birlikte Cumhur mezhebler ittifak halindedir. Ebu Hanife iki misli diyerek cumhur-u ulemaya karşı tek kalmıştır. Bu sebeble Hanefi mezhebinin muteber görüşü bu konuda İmameyn'in de benimsediği vakit alınmış olabilir.
 
I Çevrimdışı

ibni abbas

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam,evet farklılık elbette şehirlere göre mevsimlere göre farklılık arz eder.Ama ben tahmini bir şey söylenemez mi diyorum.Mesela yaklaşık yarım saat fark var mıdır?Yoksa daha fazla mıdır:) Yoksa beş dakika felan mıdır?

İkinci parağraftaki cevabınızı okudum da,ben farklı bir şey sormuştum.Ama önemli değil o konu.Yukarıdaki önemli:)


Diyanete mail attım.Beni farklı bir yere yönlendirdiler;ama geri dönen olmadı:)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Kesin olmamakla beraber yaklaşık olarak bildiğim süre şöyledir:

İmâmeyn’e göre şafak, güneş battıktan sonra batı ufkunda oluşan kızıllık. (ilk 25 - 30 dakika)
Ebu Hanife’ye göre güneş battıktan sonra beyazlıktır. (60 dakika)
 
Üst Ana Sayfa Alt