Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Hangi Birimde Doktorluk Yapmalıyım?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
ÖZEL SORU:

83ac3b613b86e87948d693d409e306a0.jpg
Esselamu aleykum ve rahmetullah
Allah'ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun
Değerli hocam, benim bir maruzatım/sualim var idi ve sizleri rahatsız ettiğim, değerli vaktinizi aldığım için hakkınızı helal edin. Fakat emin olun bu soruyu soracak etrafta pek hoca tanımıyorum, kimseyi beğenmediğim için değil hem bu konu ile ilgili güvenilir çevrem yok hem de içime sinmiyor bir çok ilim ehli. Sizi şahsen tanımıyor olmama rağmen bu sitenin menhecini yıllardır bildiğim için size özel olarak danışmak istedim, müsait bir vaktinizde değerlendirirseniz inanın hayra vesile olacak, memnun olup dua edeceğim.

Öncelikle kendimi tanıtayım.
İsmim; *. Tıp hekimiyim. İstifalı idim fakat şimdi (2 ay içinde) tekrar atamaya gireceğim, inşaallah.
Hocam sorum, kadınların çalışması ile ilgili ancak durum biraz farklı. Yazım uzun olursa kusuruma bakmayın, bundaki gayem ilim ehlinin hüküm vermedeki hassasiyetleri nedeniyle vakıanın tamamıyla anlaşılması içindir.

Cenab-ı Allah'a hamd olsun kendimizi bildik bileli, islami çalışma şartlarının hemen hiç olmadığı ve kadın erkek ihtilatı had safhada olduğu için kadınların çalışmasına karşıyız, bu konuda netiz, bir soru işaretimiz yoktur ve konuyla ilgili hükümlere tabiiyiz. Hatta müslüman kızların bu sistemde tıp okumasına/doktor olmasına da karşıyım. Çünkü bu konu dışarıdan göründüğü gibi değil. Tüm fakülteleri bir tarafa koyun, ihtilat ve gayri islami mevzuda tıpın (okul ve uzmanlık eğitimi) yanına esasen hiçbiri yaklaşamaz. İnsan içinde olmayınca bilemiyor. Turizm bölümünde dahi teorik olarak çarşaflı okuma ihtimaliniz vardır fakat tıpta bir kızın pantolon giymeden, erkekle münasebete girmeden, başörtüyü/tesettürü başka bir şekle sokmadan tıpı bitirme ihtimali son derece düşüktür. Eğitim buna zorluyor (ameliyathanelerin şartları, pratikler, vizitler, nöbetler... vs). Üniversiteye cilbablı giren nice bacılarımız vardı da hafazanallah mezun oluşu farklı idi. İçim bu konuda çok yandığı için, yazıyorum.

Öncelikle şunu belirtmek isterim hemen tüm yerlerde kadın - erkek ihtilatı (karışıklığı) vardır. Bu ilişki ve halvet mevzusu elbette kişinin karakteri/hassasiyeti ile ilgilidir tamamen, menfi yahut müsbet.
Kurada tercih hakkımızı 3 gruba ayırabiliriz, şöyle ki;
1- Hastanelerin "ACİL" bölümleri.
Çalışma şartları (fiziki ve ruhi) çok aşırı zordur. Her türlü küfür, hakaret, şiddet vardır. Nöbetleri çoğu yerde inanılmaz ağırdır. Sürekli istifalar yaşanır. Burada çalışan hekimlerin de zamanla, şartlardan dolayı ruhi/ahlaki problemleri olmaktadır. İhtilat vardır.

2- 112 KKM (Komuta Kontrol Merkezi) denilen ambulans yönlendirme merkezleri.
Sürekli telefon ile meşgulsunuz ve hastaneye hasta koordinasyonu sıkıntılı bir süreçtir. Kadro sayısı çok azdır. İhtilat vardır. Her ne kadar teorik olarak olmasa da pratik açıdan hekimlikten uzak olduğu için sıkıcıdır.
Bir de 112 istasyonları (ambulans hekimliği) ki bunun da kadro sayısı çok azdır, KKM'ler ile sorunları benzerdir, hasta kabul ettirme sıkıntıları yaşanır ve zaten artık merkezi yerler hariç ambulansta hekim bulundurulmuyor. İhtilat durumu vardır ve ekip işi olduğu için bu durum daha bariz olabilmekte.

3- TSM (Toplum Sağlığı Merkezi) dediğimiz Halk Sağlığı'na bağlı birim.
Bu birim nispeten (fiziki şartları) rahattır. Pratik hekimlik görevlendirmeler hariç yok denebilir. Sıkıntısı; geçici görevlendirmelerdir ki uzun süreli olması sorun teşkil eder, sürekli doktor eksiği olan yerlere, gider gelirsiniz. Müslümanlar için bir diğer sıkıntısı resmi-ideolojik baskı yaşanabilmekte. İhtilat elbette vardır.
Öte yandan, ASM'ye geçişin diğerlerine göre çok rahat yapılabildiği yerdir burası. (ASM: Aile Sağlık Merkezi -eski adıyla Sağlık Ocağı-) ASM'lerin kontrolü sizde olduğu için ihtilat mevzusu dahil birçok şey sizin isteğinize göre şekillenir. Çalışanların odaları ayrıdır.

Öncelikle elbette ki benim tercihim bir yana Allah'ın da -subhanehu- bir tercihi, hesabı ve takdiri var, onu hayretsin, ona razı etsin.
Benim elimde olan kısma gelince;
Hocam, ACİL, KKM/112 ve TSM'yi tercih ettiğimizde bizim yanımızda çalışan kadın hekim ve yardımcı sağlık personelini seçme hakkımız yoktur. Ancak ASM'lerin işleyişi farklı. Orada yanınızda çalışacak hemşireyi, devlet; talebiniz halinde hemşire ile sözleşme yaparak getirebildiği gibi, siz istediğiniz bir hemşireyi seçerek de sözleşme imzalayabilirsiniz. İşte bu noktada sebep olan, sözleşme imzalayan ben olduğum için kadın hemşire çalıştırmamın bir mahsuru var mıdır?
Burada, diğer seçeneklerdeki gibi ikrah halinden bahsedilebilir mi?

Daha iyi anlatabilmek için soru-cevap şeklinde yazıyorum;
1- Erkek sağlık personeli çalıştıramaz mısın?
Çalıştırılabilir fakat kadın hastaların geneli kabul etmiyor. Çünkü kadınlara özel yapılan işlemlerde, gebe takiplerinde, enjeksiyonlarda... vs sıkıntı oluyor.
Aksini düşündüğümüzde de kadın hemşire, erkeğe enjeksiyon (iğne) yapıyor. Bu durumda elbette hekim isterse, erkek hastalara, kadın hemşirenin yapması gereken işlemleri kendisi yapabilir.

2- Hiçbir hemşire ile çalışmasan olmaz mı?
Teorik olarak olabilir fakat hemşiresiz bu işin yürümesi çok zor hatta mümkün değil diyebiliriz, hele yoğun bir yer ise sadece kan alma, enjeksiyon, aşılar, çocuk-gebe takipleri, taramalar, kayıt tutmalar... vs yapmaktan hasta muayene etmeye vakit kalmayabilir.

3- Tesettürlü hemşire bulunamaz mı?
Eğer tesettürlü çalışmasında bir beis yoksa, böyle bir hemşire bulmak cidden çok zor olsa da bulunma ihtimali, bilmiyorum olabilir. Ancak gittiğimiz yerde ilan edip, duyurup aramamıza rağmen bulunamaz ise sıkıntı olur, mecburen birisini başlatmak gerekebilir ya da devlet görevlendirebilir. Zaten sorunumuz bu, çalışacak hemşirenin şerî şartları sağlama ihtimali son derece zayıf ancak maalesef ortada da çözülmesi gereken bir vakıa, bir gerçek durum var.

4- O halde böyle bir sorun varsa, ASM tercih etmeyip, hemşireyi senin seçme lüksünün olmadığı, yukarıda bahsettiğin, ACİL, TSM, KKM/112 tercih edemez misin?
Elbette bu imkan vardır. Bu kez de başka sorunlar var. Evvela Acil tercihinde korkumun biri sabredemeyip tekrar istifa etmektir, hele haksızlığa, küfüre gelemeyen biri için bunun çok zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Bir de asıl sıkıntı; Acil şartlarında mecburen insan, namazın sünnetlerini ekseri terk edip, namazı biraz hızlı kıldığı için namazın pek hayrı kalmıyor hocam, kapıda 50 hasta sizin namazınıza dahi göz dikiyor, acil olmamasına rağmen tahammül edemiyor bir abdest alma süresine. O şartlarda bir lokma yemek yiyememekten daha kötü bir durum bu. Zaten sırf şartları ağır olduğu için böyle bir soru ile sizi meşgul ediyorum. Diğer yerlerin sıkıntısını yukarıda bahsettim.

Yani hocam; kolay varken zoru tercih etmek ile caizi varken hükmünü bilmediğim bir şeyi tercih etmek arasında kaldım.

Bu durumda ASM tercih edip yanımızda hemşire çalıştırmanın hükmü nedir?
Tesettüre tam riayet edilenin bulunaması durumunda, daha az dikkat edenin çalıştırılmasında ikrah vâkî olur mu?
Bununla ilgili bir çalışmanız, şu sıkıntımı giderme adına yol gösterecek bir tavsiyeniz, nasihatiniz varsa, duymaktan memnun olacağım. Ve altını çizerek belirtiyorum ki gayem, nefsime uygun fetva aramak değildir, öyle olsaydı size sormaz idim, cevabın türüne ne üzülecek ne de sevineceğim, sadece cevabın kendisine mutlu olacağım.

Belki bir çoklarına garib gelebilecek bu soruyu sormadaki niyetimi zannedersem anlatabildim.
Mesele; madem kızların okumasına karşısın o halde niçin kadın hemşire ararsın, diyenlerin, seviyesine indirgeme meselesi değildir. Evvela bizim derdimiz de budur, "islamın onay verdiği şekilde tesettürlü" bir hemşire bulamıyor oluşumuz. Çünkü alınan eğitim ve çalışma şartları bu "onayı" ekarte etmektedir. Ve müslüman her şartta ki o şartlar anlayışına uygun olmasa da mümkün olduğunca islami menfaatine en uygun olanını seçmelidir değil mi, bu çok doğaldır. Dolayısıyla bu sorular islam hukukunun uygulanmadığı ülkelerde sıklıkla öne çıkmakta. Aksi takdirde, okullar ve çalışma şartları şeri ölçülerde olsaydı hiçbir sorun olmayacaktı kızlarımız için.
Müslümanca yaşayıp, müslümanca düşünmenin bu kadar zor olduğu bir sistem ve diyarda, bu sıkıntılarla hâlâ fazlasıyla karşılaşıyoruz.
Amellerimi, niyetlerime göre tanzim edecek ve bu konuda bana hidayet olacak ancak Allah azze ve cel'dir.

Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh

***

CEVAB

Âleykum selam we rahmetulahi we berakatuhu kardeşim;
Evvela sualini yazıştaki izâhınız, mesleğinizden dolayı çalışma ortamının gayr-i İslami sıkıntılarından kaynaklanan kalbi rahatsızlığınız ve buna karşı Allah korkusuya (takva) bir çıkar yol aramayı kendinize dert edinmenizden dolayı size hem çok teşekkür ediyor, hem de sizin gibi doktor kardeşlerimizin varlığından haberdar olmakdan dolayı Rabb'ime hamd ediyor, sizden de kendisinin radı olacağı amellere ve yollara yönlendirmesine duacıyım. Allah sizi muhafaza etsin.

Evvela şunu söyleyeyim ki, sorunuzu net anladım ama işinizle ilgili bazı bilmediğim hususlardan dolayı suallerim olacak, inşeÂllah cevabımı sonraki mesajda vermeye çalışacağım.

1- İlk önce, seçeneklerden ikinci şıkta saydığın ; "112 KKM (Komuta Kontrol Merkezi) denilen ambulans yönlendirme merkezleri."
Bu bölüm, görünüşte kadro bulmanın kıtlığı haricinde zikrettiğiniz karşı cinsle bir arada bulunmanın sıkıntılarına nazaran daha uygun çalışma ortamı sağlıyor gibi.
Burada merak ettiğim, çalışma esnasında bayanla bulunduğunuz ortamda munâsebetiniz olacak mı?
Bayan (telefonlara bakacak) mecburi mi, kaç kişi bir ortamda kalacaksınız?
Her iki tarafta telefonlarla ilgilenecek, fiziki olarak hastaya mudahale edilmeyecek anlıyorum.
Telefonda, hastalar için hastanelerden yer sormanız, araştırmanız, yalvarmanız, zamanla alışılıp, rutin hale gelebilir.

2- İkinci olarak merak ettiğim, TSM - ASM hakkında demiş olduğunuz;

"1- Erkek sağlık personeli çalıştıramaz mısın? Çalıştırılabilir fakat kadın hastaların geneli kabul etmiyor. Çünkü kadınlara özel yapılan muayenelerde, gebe takiplerinde ve enjeksiyonlarda sıkıntı oluyor. Aksini düşündüğümüzde de kadın hemşire erkeğe enjeksiyon (iğne) yapıyor illa ki. "
Sağlık ocağında doktor olarak erkek hastalarla (enjeksiyon, muayene, pansuman vs.)
siz (gerekmesi durumunda bayan hemşire size yardımcı olabilir, fakat erkek hastayla temasta öncelik siz olmalısınız) , bayan ve çocuk hastalarla yanınızdaki bayan hemşirenin ilgilenmesini (çok nâmusait ve istisnâi durumlar haricinde) sağlamanız mumkun olabilir mi?
Bunun haricinde hasta olmadığı durumlarda muayenehanede hemşire ile başbaşa kalmamanız mumkun olur mu? Birinizin başka bir odada çalışması, beklemesi; yahut aynı odada kapının veya dışardan (sokak) içerisi görünebilir pencere olması durumu mumkun olabilir mi?

Hemşire olarak evveliyatla tercihiniz tesetturlu olmasına hassasiyet gösterirseniz, gözünüzle beraber maneviyatınızı da daha sıkı muhafaza etmeye çalışırsınız. Ayrıca sizin hemşirelerle ister tesetturlu olsun, olmasın vakarlı ve İslami emir ve nehylere karşı hassasiyetinizi belli eder, kırmızı çizgilerinizi uygun bir şekilde ortaya koyarak yapınızı baştan belli ederseniz, sizinle ilgili konuşmalarından tutun, kendi davranış, giyim - kuşamlarına kadar dikkatli olacaklardır. Ayrıca İslami kimliğinizle hem hemşirelere, hem hastalara hangi mevki ve ortamda olursanız olun tebliğ yapmanın ecrini kazanacaksınızdır.

Aşağı yukarı size sorduğum bilmediğim durumlar hariç konu az çok şekillendi. Bunları da bana izah ederseniz, durumunuz daha da netleşeceğini umuyorum.

Birde sizden ricam olacak, örnek teşkil eden bu mesajınızı soru cevab bölümüne almayı istiyorum. İsterseniz kimlik bilginizi hiç koymadan veya sadece baş harfleri ile ya da aynen koyabiliriz. Siz nasıl uygun görürseniz inşeallah.
Fi emanillah selamun aleykum




ÖZEL SORU 2:

Vealeykumselam ve rahmetullahi ve berakatuh
Hocam dualarınız ve ilginiz için Allah azze ve cel' razı olsun. Açıkçası bu kadar kısa sürede cevap vermenizden son derece mutlu oldum, anlatamam.

Sorularınıza gelince. Evet, esasında daha uzun ve detaylı yazmaya niyetli idim fakat bu kez de çok uzun yazarak yanlış bir şey yapmak istemedim. Ve fakat konu biraz detaylı olduğu için sorularınıza izahat getireyim hocam. (mobilden girip yazdığım için zaman almakta, bilginize)

1- Hocam 112 KKM'lerde de yine Acil'ler gibi personel seçme imkanımız yok. 112 merkezlerinde de bayan çalışan oldukça var, aynı yerde çalışılıyor fakat buralarda aynı oda dahi olsa yalnız kalma durumu daha az çünkü genelde ekip, giren çıkan daha kalabalık (şehire göre değişir).
Evet burada telefon aracılığıyla, ambulans ile hastaneler arasında koordinasyon sağlanıyor. Eskiden ambulanslarda doktor oluyordu fakat artık bu kalktı, çok az yerde hâlâ var ve oradaki ihtilat durumu da KKM'ler ile aynı, tek farkı ambulans doktorunun vakaya çıkmasıdır. Hocam bu KKM'lerin sıkıntısı sizin de dediğiniz gibi hastaya müdahelenin olmaması aslında. Şöyle ki bahsettiğiniz üzere bazı sıkıntıları rutin olabilir fakat kendim için konuşursam ben hekimlik mesleğini pratik olarak icra etmek istiyorum. Hocam inanın (şahsım adına) KKM'ler oldukça bunaltıcı. Orada yaptığımız işin açıkçası hekimlik ile pek alakası yok ve kadın erkek ilişkisi bakımından diğerlerinden bariz bir avantajı da yok.

2- ASM'lerde (sağlık ocaklarında) dediğiniz gibi, erkek hastalara yapılacak işlemlerde (normalde hemşirenin yapması gereken müdahaleler için; pansuman, enjeksiyon, tansiyon...) hemşirenin yerine hekim elbette istese rahatlıkla yapabilir. En fazla sıradaki hasta bir kaç dakika daha fazla beklemiş olur. Ancak muayenede, malumunuz kadın ya da erkek biz muayene etmek zorundayız çünkü bir başkasının pratik/teorik olarak yapabileceği bir iş değildir. Zaten buralarda hekim olarak acil durumlar hariç kadınlara genital muayene hemen hiç yapılmamaktadır ki hastalar da bu hastalıklarında Kadın Doğum Uzmanı'na gitmekte.
ASM'lerde doktor ile hemşirenin ayrı birer odası vardır. İsterlerse zorunlu iletişim hariç hiç bir araya gelmeme ihtimali vardır çünkü herkesin işi ayrı odada kendine hastır. Hemşireye, yapması gereken iş zaten hasta aracılığı ile bildirilir yahut telefon ile (fiziki duruma göre seslenerek) izah edilir. Ekseriyetle hemşireler ne yapmaları gerektiğini bildiği için işler biraz rutin ilerler.

"Hemşire olarak evveliyatla..." ile başlayan nasihat dolu paragrafınız için Allah subhanehu razı olsun.

İnşaallah, umuyorum ki sorularınıza cevap verebilmişimdir, hata varsa bana aittir, eksik olan varsa tamamlamaya gayret ederim, bildirir iseniz.
Sormuş olduğum soruyu, soru cevap kısmına koyabilirsiniz elbette hocam ancak ismimizi tamamen çıkarabilirseniz memnun olurum.
İlginiz ve cevabınız için dua ederim

Kardeşim, tüm bu (işinizle ilgili sıkıntılar hakkında bilgilendirici izâhat) açıklamalarınızdan sonra Gayr-i İslami rejimlere uygun çalışma ortamlarının yürürlükte olduğu diyarlarda musluman(hasta)ların, sağlık birimlerinin çeşitli kurumlarında, departmanlarda sizin gibi mutedyyin bir doktor kardeşimize aşırı ihtiyac duyulmaktadır. Bu sebeble sizin gibi doktorlarımızı hasta ve sağlıkla ilgili her alanda görmek isteriz. Bu durum, muslumanların sizin üzerinizde bir vebal / hakkı olduğu gibi; ayrıca kendi durumunuza / fıkhi en uygun olan birimi seçmeniz de bir haktır.

Bize, mâhiyetini de açıklayarak sormuş olduğunuz birimler içerisinde, fıkhen ve içtimâi çalışma ortamı olarak musbet ve menfi durumları da değerlendirdiğimizde, size (sizin şahsınızın dinen selâameti açısından) en uygun olanın T.S.M. - A.S.M.'ler olduğunu düşünmekteyim.
Yalnız görev esnasında bayan hastalara fiziki temas etmekten kaçınmanız, illâ muayene yapmanız gerekmesi durumunda elbise-örtü-eldiven üzerinden yapmanız, yanınızda üçüncü bir şahsın (hasta yakını veya hemşire) bulunması gibi mahramiyetlere hassas davranmanız, şeytanın fitne ve vesvese tuzaklarına karşı gaflete düşmeme açısından her dâim tetikte olmanızı nâsihat ederiz.
Rabbim yardımcınız olsun. Selâmun âleykum.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Es selamu aleykum ve rahmetullah
Hocam cevabınız için çok teşekkür eder, hayır dua ederim.
Şu halde; biz tercihimizi yapacağız sonra iş kuraya kalacak ve fakat asıl Rabbim, yapmış olduğu tercihi hayr üzere yapsın ki beni/bizi istikametten ayırmasın, inşaallah.
Ve özellikle dediğiniz gibi, inşaallah tetikte olma, uyanık olma halimiz artar da kaybolmaz.
Tekrardan Allah celle ve âlâ sizden razı olsun, ilminizi artırsın, bununla üzerinize rahmet, gönlünüze inşirah versin.
Selamun aleykum
...
Âleykum selam we rahmetullah kardeşim;
Ben size bir kez daha teşekkkür ederim.
Rabb'im yolunuzu açık eylesin ve sizi muhafaza buyursun. fi emanillah .
 
Üst Ana Sayfa Alt