Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Haram Para ile Kurbana Katılan, Diğer Ortakların İbadetine Zarar Verir mi ?

Esad Çevrimdışı

Esad

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh,

Bir kurbana ortak olarak girecek kişilerden birisi kredi ile ya da haram yollarla kazandığı bir para ile kesilecek kurban hayvanına ortak olduğu takdirde diğerlerinin kurban ibadetini yerine getirmesine mani olur mu ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh,

Bir kurbana ortak olarak girecek kişilerden birisi kredi ile ya da haram yollarla kazandığı bir para ile kesilecek kurban hayvanına ortak olduğu takdirde diğerlerinin kurban ibadetini yerine getirmesine mani olur mu ?
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh;

Kurban ortaklarından birisini kazancının tamamı haramdan ise yahud haram olan bir gelirden ve özellikle (kumar, faiz, gasb, çalıntı, vs) türden alındığı biliniyorsa;
Diğer kurban ortaklarının böyle bir kimseyi kurban ortaklarına katmamalıdırlar! Katılması durumunda kendi kurban ibadetleri de ifsad olur. Çünkü ortaklardan biri haram yolla kazanılmış para ile katılıyor ise, haram kazançlı para, kurbanı kurbanlıktan çıkartır. Çünkü, Allah’a isyan ederek kazanılan haram bir bedelle Allah’a yakınlık kurulamaz. Kurban Allah’a yakın olmanın bir yoludur. Bu konuda

Durr'ul-muhtar'da deniyor ki:
Büyük baş hayvana ortak olan 7 kişiden birisi Hristiyan olsa veya bir müslüman sırf et için ortak olsa, onlardan hiç birisinin kurbanı olmaz. Çünkü kan akıtmak parçalanmaz. (Hidaye)

Bunu şerh eden İbni Âbidin diyor ki:
"Kan akıtmak parçalanmaz" sözünün illeti (sebebi, hikmeti) şudur:
Kurbanın bazısında kurbet kast edilmemiştir. Yani Allah rıdası için, sevab kazanmak için kesilmemiştir.
Demek ki bir kimse, sırf eti için kurban kesse, sevab beklemediği için o hayvan kurban olmaz. Ama, akikada, şükür kurbanında, adakta kurbet vardır. Yani Allah rıdası için kesilmektedir. Kurbet olan adak hayvanını Hristiyan ortağın kestiği hayvana veya sırf et için kesilen hayvana, yahut geçen yıl kesilemeyip tasadduk edilmesi gereken hayvana benzetmek çok yanlıştır.
Geçen sene kesilmesi gereken kurban kesilmemişse, artık bu sene kesilmez. Bunu sahibi kesip yiyemez. Bedelini bir fakire verir. Bir kimse kurban adasa, kurban bayramı gelince kesmese, artık bunu kesemez, bedelini fakirlere verir.
Bir kimse, "Ben ölünce, benim için kurban kesin" dese, bunun da etini sahibi yiyemez, fakirlere vermesi gerekir. Bir de kurbanlığın karnından çıkan yavru yenmez, fakirlere verilir. Bir kavle göre de, fakirin kestiği kurban adak hükmüne gireceği için sahibi bu etten yiyemez. Sahih olan başka bir kavle göre etinden yemesi câizdir.
Bu konuda yine İbni Âbidin diyor ki:
"Önce nezredilip, bayram günleri geçtikten sonra, tasadduk edilmesi vâcib olan kurbanın eti ile, ölen kimsenin vasiyetiyle kesilen kurbanın etini sahibi yiyemez. Biz bunu Bezzaziyye'den naklen zikrettik. Bir de kurban almakla fakirin üzerine vâcib olan kurbanın etidir. Ki bu da geçen iki kavilden birisine göredir. Bir de kurbanlığın doğurduğu yavru. Bunu da Haniye'den naklen zikrettik. Bir de ortaklardan bazısının kendi hissesiyle geçmiş yılın kurbanını kaza etmeye niyetlendikleri 7 kişi arasında ortaklı hayvanın eti. Bunu da Haniye'den naklen zikrettik. İşte saydığımız bu kurbanların hepsinin etlerinin sarf yeri fakire tasadduktur. Bu yazıyı ganimet bil." (Redd-ul Muhtar)

Ebu Bekir Kaşani diyor ki:
"Ortaklar bayram kurbanı veya diğer kurbanlarla kurbeti (Allah'a yaklaşmayı, yani sevabını) murat ederlerse onlara bu kurban sahih olur. Kurbanın vacib, nafile veya bazısına vâcib bazılarına vâcib olmaması fark etmez. Aynı şekilde ortakların bazıları vacib olan kurbanına, bazıları ceza kurbanına, bazıları kefaret kurbanına, bazıları nafile, bazıları Hacc-ı temettu ve Hacc-ı kıran kurbanına niyet suretiyle kurbet yönlerinin aynı veya farklı olması fark etmez." (Bedayi-us-sanayi fi-tertibiş-şerayı)

 
Üst Ana Sayfa Alt