Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Hatmi - Gül Hatmi Çiçeği

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Hatmi Gül Hatmi (Althaea rosea)
Bileşiminde uçucu yağ, pektin, sabit yağ, şekerler, müsilaj, tanenler, altein ve helmeli maddeler bulunur.
Kurutulmuş çiçekleri yan etkisiz, iyi bir ilaçtır.
Yumuşatıcı ve tahriş giderici özelliği vardır.
Ağız ve boğaz iltihapların da gastritte, öksürükten ileri gelen solunum yolu tahrişlerinde, cilt yaralanmasın da yumuşatıcı, dolaysıyla tahriş giderici olarak kullanılır.
Boğaza gargara yapılacaksa içine birkaç damla oksijenli su katmak etkiyi daha da arttırır.
Hatminin diğer bir etkisi de idrar artıcı olmasıdır.
Ayrıca yumuşatıcı etkisi de idrar yolları tahrişinde ki ağrılara faydası vardır.
20-26 gram hatmi yarım ile 1 litre arası bir suda kaynatılır. Günde 4 kez yarım bardak içilir.Bu su ile de gargara yapılabilir.
1 litre (5 bardak) kaynar su 50 gram bitki üzerine dökülür, 10-15 dakika sonra süzülür, balla tatlandırılarak içilir ya da gargara yapılır.
Solunum yollarını rahatlatıcı, balgam söktürücü, mide, bağırsak ve ağız tahrişlerini giderici etkiler yapar. Gargarayla boğaz ve diş ağrıları, anjinler, bronşitler, dişeti apseleri ve pamukçuklar iyileştirilir.
Kökler kaynatılarak da aynı amaçlarla ve aynı şekilde kullanılır. Bunun için 100 gram kök 1 litre suda kaynatılır, süzülür ve günde 3 kez yarımşar bardak içilir.
Arı sokmalarında ve yaralarda hatmi yaprağı dışardan uygulanır; yaranın üzerine lapa olarak konur, arının soktuğu yer yaprakla ovuşturulur.
Tahrişe yol açmış kabızlık için, iki tutam hatmi tozu, bir tutam meyankökü tozu ve bir tutam şekerle birlikte günde bir kez sabahları alınır.
Makat banyosu ve vajinal yıkamalar için 1 litre suya bir avuç karışık bitki konur. Aynı su el ve ayak banyoları için de elverişlidir.
Kirpik dipleri iltihaplarına karşı bir kahve kaşığı çiçeği bir fincan suyla demleyip göze kompres yapmak gerekir.
Ebegümecigiller familyasındandır.
3 metre boylarında, bir, iki ya da çok yıllık, otsu bitkilerdir. Uzun saplı yaprakları 3-5 parçalıdır. Temmuz-eylül arasında açan 7.5 cm genişliğindeki çiçekleri genellikle pembe ya da bazen mordur. Ama siyah dahil daha pek çok renk çiçek açanları da vardır. Ayrıca tek katlıları olduğu gibi katmerli açanları da bulunur.
Çin kökenlidir, ancak güzel çiçekleri nedeniyle dünyanın hemen her yerinde bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Yazın çiçeklenmesi isteniyorsa sonbaharda ya da kış sonunda, bir sonraki yıl çiçeklenme isteniyorsa ilkbaharda ekim yapılır. 15-21 derecelik sıcaklıkta yerden filizlenme 12-21 gün içinde gerçekleşir. Ekimden sonra üstü örtülmemelidir, çünkü gün ışığı tohumun çatlamasını hızlandırır.
1 litre (5 bardak) kaynar su 50 gram çiçek üzerine dökülür, 10-15 dakika dinlendirildikten sonra süzülüp içilirse, göğüs yumuşatıcı, idrar artırıcı etkiler ortaya çıkar.

(Althaea officinalis ve Alcea paüida)
Ebegümecigiller familyasındandır. (Bilimsel adındaki althaea, Yunanca "tedavi" anlamındaki althaio'dan gelmektedir.)
1.5-2 metre boylanabilen, köksaplı (rizom), çok yıllık, yarı odunsu-otsu bir bitkidir. Althaea officinalis'e "Tıbbi hatmi" de denir ve yaprakları tam ya da üç parçalı, yumuşak tüylüdür. Çiçekleri pembemsi beyaz renkli ve küçüktür. Sulak yerlerde, dere ve tarla kenarlarında bolca bulunur. Kurutulmuş pembe beyaz çiçekleri Bursa aktarlarında "Hatmi çiçeği" diye satılan Alcea pallida türünün yaprakları 5-7 parçalı ve kadifemsidir. Her ikisi de beş taçyapraklı çiçeklerini haziran-ekim aylarında açar.
Tarihte Pisagoros'un, Plautus'un, Virgilius'un adını andığı hatmi, Eski Çin'den, Eski Mısır'a ve Suriye'ye gelmiş, Romalılar onu çeşitli yemeklerde lezzet verici olarak kullanmışlardır.
Bileşiminde müsilaj, sabit ve uçucu yağ, pektin, nişasta, şeker gibi maddeler bulunur.
Hatminin yaprak ve çiçekleri yaz aylarında toplanıp gölgede kurutulur, en az iki yıllık olanların kökleri sonbaharda kazılıp temizlenir, kabukları soyulur, küçük parçalara doğranıp kurutulur.

alıntı
 
Üst Ana Sayfa Alt