Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İlk Ateşe Tapan Kabil midir?

M Çevrimdışı

MUTEFEKKİR

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
► Yirmi Birinci Mesele ki, “İlk Ateşe Tapan Kimdi?” Demişlerdi; Muhammed Sallallâhû Aleyhi ve Sellem Efendimiz Şöyle Cevap Verdi, “Yeryüzünde İlk Ateşe Tapan Kâbil idi. Onun Sebebi Şu idi ki, Kardeşi Hâbil’i Öldürdüğü Vakit, Atası Hazreti Âdem Aleyhisselâm’dan Korkup Kaçtı. Kırlarda Gezerdi, Atasının Yanına Gelmezdi. Bunun Üzerine Hâyli Zaman Geçti. Kâbil’in Oğulları Çoğaldı. Kendisi Pîr ve Zayıf Oldu. Bir Gün Kuşluk Vaktinde Kâbil, Kendi Evinde Otururken, İblis Aleyhillâne Pencereden İçeriye Girdi. Kâbil’in Karşısında Durdu. Kâbil, “Ne Kişisin?” Dedi. İblis Lâin, “Feriştehim. Gökten Geldim ki, Sana Nasihât Edeyim ve Senin Hakkında Bir Tedbir Yapayım ki, Atan ve Anan Yanına Varıp Kardeşlerini Görebilesin ve Hem Onlar Senden Râzı Olup, Seni Öldürmeyeler...” Dedi. Kâbil Çok Zamandan Beri Atasını ve Anasını ve Kardeşlerini Görmekliğe Hasretti. Bu Sözü İşitince Sevindi ve “Buna Çâre Bulunur mu?” Dedi. İblis Dedi ki, “Hiç Bilir misin ki, Şu Ateş Hâbil’in Kurbanını Niçin Yaktı, Senin Kurbanını Niçin Yakmadı?” Kâbil, “Niçindir?” Dedi. İblis, “Hâbil Ateşe Tapardı. Ateş Ondan Hoşnud Olmuştu da Onun İçin. Sende Eğer Ateşe Secde Edersen, Ateş Senden de Hoşnud Olur ve Ne Dersen Yapar!” Dedi. Kâbil O Ânda Ateşe Secde Eyledi. Kâbil’in Oğulları da Onu Görünce Onlar da Ateşe Taptılar. İlk Ateşe Tapma, Ondan Kaldı...” Buyurdu...”


[Tarih-i Taberî]
 
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Nûh (a.s.), peygamber olarak gönderilinceye kadar, insanlık genel olarak tevhid üzere hayatlarını sürdürüyordu. İnsanların çoğunluğu tevhid üzere olup Allah Teâlâ'ya şirk koşmaktan kaçınırlardı.
İbn Abbas (r.anhuma)'dan şöyle rivâyet edilmektedir: "Âdem ile Nûh arasında on asır vardır. Bu zaman zarfında insanların hepsi İslâm üzere idiler." (İbn Sâd et-Tabakâtû'l-Kubrâ, Beyrut t.y., I, 42)
İbn Abbas (r.anhuma)'ın sözünde, İslâm üzere on asırdan bahsedilmektedir. Bu on asırdan sonra, Nûh (a.s.) gönderilinceye kadar, insanların sapıklık üzere bulundukları daha başka asırların da olması muhtemeldir.
Ayrıca, İbn Abbas (r.anhuma)'ın bu sözü, tarihçilerin ve Ehl-i kitab'ın zannettikleri gibi, Kabil ve oğullarının ateşe tapan bir topluluk olarak varlığının sözkonusu olmadığını da ortaya koymaktadır. Yani, toplum olarak tevhidden ilk sapma, Âdem (a.s.)'den en az bin sene sonra olmuştur.
 
Üst Ana Sayfa Alt