Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Soru İpek Böceğini Öldürerek İpek Elde Etmek Caiz midir?

mefhum Çevrimdışı

mefhum

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Aklıma gelen soru ipekten ziyade, ipek için haşlanarak öldürülen ipek böcekleri. İpek giymek için öldürmeyi nasıl el alabiliriz? İpek hali hazırda zaruri yada diğerlerine göre faidesi çok olan bir giysi değil. Genelde süslenmek için kullanılan bir kumaş. Ben daha evvel bu işi yapmadım. Belgesellerinde gördüğümden fazlasını bilmiyorm. Bu iş nasıl oluyor, nasıl değerlendirebiliriz?
 
S Çevrimdışı

seda1993

Üye
İslam-TR Üyesi
Valla ben de merak ediyorum bu tür soruların cevabını. misal geçen eşimle konuşuyorduk artık kürk üretimine gerek kalmadı yani sentetik olarak üretilebiliyor ve açıkcası kürk bir ihtiyaçtan çok güç ve zenginlik göstergesi olarak kullanılıyor. kürk avcılığı caiz mi? ya da avlanmak mesela. iki adım ötede et veya tavuğa ulaşabiliyoruz zevk için öldürmek caiz mi?
Biraz araştırdık ama nette bi cevap bulamadık...
 
L Çevrimdışı

La Tahzen

لا تحزن ان الله معنا
İslam-TR Üyesi
İpek bildiğim kadarıyla erkeklere haram, kadınlara helaldi. İpek böceğinin öldürülerek ipek üretilmesi eskiden beri olan bir şeyse, o zaman sorunuzun cevabı: "helaldir" olur.

Böceği öldürmeden ipek üretme yöntemi varsa, o zaman sebepsiz yere böceği öldürmek söz konusu olur ve caiz olacağını pek düşünmüyorum.

Yani bu sorunun cevabı: "Bu böceği öldürmeden ipek üretilebiliyor mu?" sorusunun cevabında olmalı.
 
L Çevrimdışı

La Tahzen

لا تحزن ان الله معنا
İslam-TR Üyesi
Kısa bir araştırma sonrası :

İpek böceğini öldürmeden ipek üretilmesi yeni bulunmuş. Yani geçmişteki yöntemde hep öldürülüyormuş.

Bir de aynı soruya sorulan bir cevap buldum :

İpek böceği yetiştirmekte ve koza olduktan sonra içindeki böcekler ölsün diye güneşte bekletmekte bir sakınca yoktur. Çünkü bunda insanlar için menfaat vardır. Ancak hayvanları yakmak suretiyle öldürmek tahrimen mekruhtur. (bk. El-Fetava’l-Hindiyy, 5/360-361; Hülasatü'l-Ecvibe, 2/164)
 
Üst Ana Sayfa Alt