Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'a Göre Islık Çalmak, Alkışlamak, Alkış Tutmanın Hükmü Nedir?

HAMAS Çevrimdışı

HAMAS

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
alkış tutmanın hükmü nedir

bir program vs durumlarda alkışlamanın dinimizdeki yeri nedir ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
alkis-istiyorum-6111.jpg
30110
30111



"Onların (muşriklerin) Beytulullah'daki duaları, ıslık çalmaktan ve el çırpmaktan (alkışlamaktan) başka bir şey değildir. (Ey muşrikler) Devam edegeldiğiniz o küfrünüzden dolayı, artık tadın azabı!.." (Enfal 35)

Fahruddin-i Razi; bu ayet-i kerime'nin tefsirinde: "Allahu Teala (cc) kafirler hakkında; "Onlar Beyt-i Haram'ın sahibleri değildirler" buyurmuş, daha sonra da muşriklerin dualarının ancak el çırpmak ve ıslık çalmak olduğunu haber vermiştir. (...)

Keşşaf sahibi şöyle demektedir: "Ayette geçen Muka kelimesi; fual vezninde bir kelime olup ıslık çaldı manasına gelir. (...) Tasdiye kelimesine gelince, bu el çırpmak demektir" (Fahruddin-i Razi- Tefsir-i Kebir (Mefatihu'l Gayb) Ank: 1991 C: 11, Sf: 309) diyerek, meseleyi izah etmiştir.

Alkışlamak, o şeyi tasvib etmek mânasına gelen bir harekettir. Hele ki İslâm'ın tasvib etmediği bir meselede alkış tutmak daha ağır bir günahtır. Ve bu şekilde yapmak alkışlanılan duruma göre hüküm alır. Haram bir şey alkışlanıyorsa haram, küfür bir şey alkışlanıyorsa küfürdür.
Ayrıca alkışlanan kimse, bu alkışlanma sebebiyle kendini gurura sevkeden bir şımartma olarak görmeli, alkışlanmasını istememelidir. Böylece riyâya sevk eden şeyden de kendini kurtarmış olur.

Cahiliye toplumlarında hemen hemen her yerde kullanılan ve bir meseleyi tasdik veya bir meseleye teşvik ya da bir meseleyi kınama amaçlı yapılan bir cahili adet haline gelmiştir. Öyle ki; kutlamalarda, beğeni ifade eden durumlarda ve hatta cenazelerde yapılır hale gelmiştir.
İçinde yaşadıkları toplumun örf ve geleneklerini bahane ederek hevalarına (nefs-i emmarelerine) uygun bir hayat yaşayanlar, tevbe etmelidirler. Hesab gününe hazırlanan mûminler; muşriklere muhalefet niyetiyle, alkıştan ve ıslık çalmaktan uzak durmalıdırlar. İnşallah bu niyetleri sebebiyle, sevaba nail olurlar.


Not :


Namazda kadın ile erkek arasında ki fark sadece bir tanedir! O fark ise; imam hata yaptığında,
erkek “SubhanAllah” der kadın ise el çırpar.

Sehl bin Sâd es-Sâidi (Radiyallahu Anh) söyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): ‘Size ne oluyor ki, namazınızda size bir şey arız olduğu vakit el çırpıyorsunuz! Bu (fiil) kadınlara hastır.
Bir kimseye namazında bir şey arız olursa, o kimse ‘SubhanÂllah’ desin
buyurdu.”
(Mâlik, Buhari, Muslim)

Ebu Hurayra (Radiyallahu Anh) söyle dedi: “Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
Tesbih SubhanAllah demek erkeklere, el çırpmak kadınlara muhsustur buyurdu.”
(Buhari 1142, Muslim)
 
Üst Ana Sayfa Alt