Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Islamda Ashabi Suffe (sofi) !!!

eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
سْــــــــــــــــــــــم- ِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم


Hay ve kayyum olan SÜBHANALLAH'u tealaya hamdolsun.Onun sevgili kulu ve elçisi olan Muhammed (s.a.v) e binlerce kez selam.Günümüz tabiri ile kendilerini sofi (suffe) olarak tanıtan bir çok kimse var hiç merak ettiniz mi acaba ? gerçek ehli suffe kim olduğunu ? işte şuan ki çalışmamız bu konuda ahiler
Ve arada ki farkı kıyas edip siz söyleyin..



Suffa ehli Medine'de kavim, kabile, ev ve barkları bulunmayan, mescidin suffasında yatıp kalkan sahabilerdir. Bazıları şunlardır:

Talha b. Ubeydullah,

Bera b. Malik,

Ka'b b. Malik,

Ukkaşe b. Mihsan,

Ebu Hureyre,

Abdullah b. Amr b. Haram,

Amr b. Abese Radıyallahu Anhum

Suffa ehlinin sayıları bazen azalır bazen çoğalırdı, içlerinde evlenen, ölen, sefere çıkan olursa sayıları azalırdı. Suffa ehli namazlarını çoğu zaman Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile birlikte kılardı. Bazen otuz kişinin birden Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in arkasında namaza durduğu olurdu.

Suffa ehli gecelerini namazla, Kur'an okumakla, ders görmekle geçirir, gündüzleri de su taşır, odun toplayıp satarlar ve onunla yiyecek alırlardı. (İbn-i Sa'd)

İslam cemaati içerisinde, bütün hayatını İslam'a adayan İslam'ın ilerlemesi için gücünü son damlasına kadar kullanan, Allah-u Teâlâ'nın rızasını ve cennete kazanmaktan başka derdi olmayan, diğer Müslümanların dertlerini ve yüklerini taşıyan bir topluluk olmadıkça Müslümanların ilerlemeleri mümkün değildir.

İşte bu topluluk öyle bir topluluktur ki; bu topluluğun fertleri yemek için yaşamazlar. Bilakis yaşamak için yerler.

Onlar bütün vakitlerini daha fazla rızık ya da dünya malı kazanmak için geçirmezler.

Onlar ancak başkalarına muhtaç duruma düşmemek için, sadece zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak kadar çalışırlar, bunun dışındaki vakitlerini ise, İslam ve Müslümanlara hizmet etmek için harcarlar.

İşte alimler, müçtehidler, büyük İslam liderleri ancak bu gibi kimselerin arasından çıkar. Zira bu sıfatları elde etmek için çok bol zamana ihtiyaç vardır.

Dünyada daha rahat bir hayat elde edebilmek için mücadele verip bu uğurda vaktini harcayan bir kişinin, yukarıdaki sıfatlar için gerekli olan ilim ve tecrübeyi elde etmesi mümkün değildir.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem zamanında, ashabı suffe denilen o seçilmiş sahabeler bu özelliklere sahip kimselerdi. Onlar kendilerini İslami ilimleri öğrenmeye, dolayısıyla Müslümanlara hizmet etmeye adamış örnek bir sahabe topluluğuydu. Onlar ölmeyecek kadar yerler ve az uyurlardı.

Bu kimseler o toplumdaki en fakir kimselerdi. Hatta kalacak evleri olmadığı için mescitte kalırlar, gecelerini Kur'an okumak ve İslami dersler yapmakla geçirirler, gündüzleri de su taşır, odun toplayıp satarlar ve kazandıklarıyla da yiyecek alırlardı.

Bu kimselere Kurra (okuyucular) denilirdi ve büyük İslam tebliğcisi sahabeler bunların arasından çıkmıştı.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem İslam'ı yaymak için tebliğci göndereceği zaman bu kimseleri gönderirdi.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Bi'ri Mauna ve Reci Vakalarında İslam'ı tebliğ için gönderdiği kimseler bu kimseler arasından seçilmiş kimselerdi.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ehli suffaya büyük değer verir, bir ziyafete çağrılsa ehli suffayı da beraberinde götürür, onların ihtiyaçlarını herkesin ihtiyacından önce düşünürdü.

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem kendisine gelen sadakaları öncelikle onlara gönderirdi. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem gibi diğer Müslümanlar da ehli suffaya çok sıcak davranırlar, kendileri aç yattıkları halde onları doyururlardı. Şüphesiz onlara verilen bu değer onların ifa ettikleri önemli görevden dolayıydı.

O halde İslam cemaatinin ilerleyip sağlam bir yapıya kavuşabilmesi için; içinde ashabı suffe gibi bütün vaktini İslami ilimleri elde etmek ve İslam'ın ilerlemesi için harcayan, İslam'ı ve Müslümanları her şeyden fazla düşünen, kendi nefsini arka plana itip nefsinin isteklerine Allah için sabreden bir topluluğun bulunması şarttır.

İşte bu gibi kimselerin sayısı İslam cemaati içerisinde ne kadar fazla olursa ve bu fertler ne kadar sağlam ve ihlaslı olursa, inşa edilecek İslam binası da o kadar yüksek ve o kadar sağlam olur. çünkü İslam binası ancak bu gibi kimselerin omuzları üzerinde yükselir.
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
günümüzde ki çaycı sofilere ithafen
 
eL_Muhacir Çevrimdışı

eL_Muhacir

İlimsiz Mucâhid, kâtil; Cihâdsız âlim, belâm olur
Frm. Yöneticisi
Abdulafuv Çevrimdışı

Abdulafuv

Hak Ehli Susarsa Batıl Ehli Kendini Hak Zanneder
İslam-TR Üyesi
Allah razı olsun akhi geçen benim aklıma geldi dedim bu sofi ismi nerden geliyor diye subhanAllah yeni öğrendim Gerçekten çok güzel bir yazı.
 
Üst Ana Sayfa Alt