Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü İslam'da Hırsızlık İftirasının Cezası Nedir?

Müdafaa Çevrimdışı

Müdafaa

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Selamun aleykum;

Bir konuda bilginize danışmak istiyorum. Hırsızlık iftirasının hükmü nedir? Hırsızlık isnat edilenin suçsuz olduğu ortaya çıktığında iftirayı atan kişinin cezası ne olmalıdır? Yalnız ortada bir isnat var fakat delil-şahit yok. Sadece varsayımlarla bir kişinin adı söyleniyor ve esrarengiz şekilde kaybolan maddi eşyalar var.


Ben delilin veya şahidin olması gerektiğini biliyorum fakat tam hüküm konusunda bilgim yok.

Allah razı olsun.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullah ;

"Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık Allah'tan bir ceza olarak ellerini kesin! Allah daima üstündür, hikmet sahibidir." (Mâide, 38)

El kesme cezasının tatbik edilebilmesi için iki âdil şahidin şahitlik yapması ve hakimin de sorgulaması (muhakemesi) neticesinde suçun sabit olduğuna kanaat getirmesi gerekir.Hakim, şahidlere sırasıyla "Hırsızlığın mahiyetini, çalınan malın cinsini, kıymetini, nasıl çalındığını, hırsızlık yerini, hırsızlığın ne zaman yapıldığım, malı çalan şahsın kim olduğunu"sorar.
Hırsızlığın nisabı (el kesme cezasını gerektirecek en az miktarı) Hanefi mezhebine göre 10 dirhemdir. Cezanın tatbik edildiği dönemdeki dirhemin değeri esas alınır.
(el-Kâsânî, Bedâyiu's-Sanâyî', VI, 67; İbnu'l-Humâm, Fethu'l-Kadîr; IV, 220, 230; Nesaî, Sârık, 10; Zeylaî, Nasbu'r-Râye, III, 359, 360)

İbni Abbas’tan, Rasulullah (s.a.v.) buyurdu ki:
Eğer insanlara davaları ile verilecek olsaydı, (bir kısım) adamlar bir kavmin kanlarını ve mallarını iddia ederdi, fakat (durum öyle değil) delil iddia edene, yemin ise inkar edenedir.”
(Beyhaki, hasen hadis

Hadisi Hafız ibni Hacer, Fethul Bari’de hasenledi, Beyhaki bu lafızla güzel bir isnatla tahric etti, ibni Hibban benzerini ibni Ömer’den tahric etti, Tirmizi benzerini Amr bin Şuayb’ten tahric etti, o da babasından o da dedesinden rivayet etti, yine Darakutni senedinde Muslim bin Halid ez-Zenci bulunan bir isnatla tahric etti, o zayıftır (Neylu'l evtar: 8/305 ve sonrası, Telhisu’l habir: 2/208)

Beyhaki ve başkası bu şekilde rivayet etti, bazısı Sahihayn’dedir. Bu hadisin aslını Buhari ve Muslim ibni Cureyc’ten tahric etti, O da ibni Ebi Muleyke’den, O da ibni Abbas (r.anhuma) O da Peygamber (s.a.v.)’den şöyle buyurduğunu rivayet etti:
Eğer insanlara davalarıyla verilecek olsaydı, bir kısım insanlar bir kısım adamların kanlarını ve mallarını iddia ederdi, fakat yemin muddaa aleyhedir (davalıyadır).”

(Buhari, Muslim, Ahmed, ibni Mace, Taberani, Beyhaki, Ebu Davud, Tirmizi ve Nesai .
ibni Abbas’tan tahric etti, ibni Hibban doğruladı (Camiu’l Usul: 10/554 ve sonrası, 391, Feyzu’l Kadir, Neylu'l Evtar: 8/305)

Allahu Teala, iftirada bulunmak, yalan yere şehadette bulunma hakkında şöyle buyurmuştur:
"Ey iman edenler! Hak üzere durup, adâleti yerine getirmeğe çalışan hâkimler ve Allah için doğru söyleyen şâhidler olun. Velev ki, o şahidliğiniz nefisleriniz yahud ana babanızla yakın akrabanız aleyhine olsun. İster üzerine şahidlik yapılan kimseler zengin veya fakir bulunsun" (Nisa, 135)


Doğru olmadığını bile bile yalan yere yemin ederek iftirada bulunan kişi, Allah (c.c.)'yi yalanına , yeminine şahid göstererek insanları kandırarak mâsumlara zulmetmiş, hâkimleri kandırmış ve Allah (c.c.)nin adını istismar ederek, O'na iftirada bulunmaktadır.
Bu nedenle Rasulullah (s.a.v.) "
büyük günahların en büyüklerinden birinin de yalan yemin olduğunu" söylemiştir. (Buharî, Edeb, 6)

Ebu Bekre (radıyallahu anh) anlatıyor:

"Rasulullah (aleyhissalâtu vesselâm): "Size büyük günahların en büyüğünü haber vereyim mi?" buyurmuş ve bunu üç kere tekrar etmişlerdi.
Biz: "
Evet!" deyince:
"
Allah'a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!" buyurdular.
Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup: "
Haberiniz olsun! Yalan söz, yalan şâhidlik!" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki, "Keşke kesse artık!" temennisinde bulunduk."

(Buhâri, Şehâdât 10, Edeb 6, İsti'zân 35, İstitâbe 1; Muslim, İmân 143, (87); Tirmizi, Şehâdât 3, 2302)


Fukâha, yalan yere şahidlik yaparak iftirâda bulunanlar için cezâyı sâdece âhirate bırakmamış, mufteri olduğu tesbit edilmesi durumunda dünyada da bir kısım cezalar uygun görmelerine rağmen sabit bir cezâi hukum belirlememişlerdir.
Yalan yere şahidlik etmeleri sebebiyle neden oldukları maddî zararın tazmininin yanı sıra, daha başka diyet gibi cezalar da verilir. Yalancı şahid için genelde belli bir ceza tesbiti yapılmamış, bu tamamen kâdı'nın / hâkimin inisiyâtifine bırakılmıştır.
İmam Ebû Hanîfe (rahimehullah); yalancı şahidin caddelerde halka teşhir edilmesi gerektiğini , İmam Ebû Yusuf ve İmam Muhammed (rahimehullah) ise tâzir / dayak ve hapis cezası ile cezalandırılacaklarını söylemişlerdir.

(İmam Merginânî, el-Hidâye, III, 132; İbn Kudâme, el Muğni, XII, 154;11, 154)


İlgili Konular :


Sürekli Hırsızlık Yapan Hırsızın Cezası Nedir?

Dört Yalancı Şahid, İffetli Bir Kadına İftira Ederse?
 
Üst Ana Sayfa Alt