Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü "İsrafu Umar" İsimli Dua Sahih midir?

U Çevrimdışı

umarsız

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
arkadaşlar israfu umar duasını bilen varsa latince yazılışını paylaşırsa yazarsa allh rızası için çok sevinirim
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
umarsız;199928' Alıntı:
arkadaşlar israfu umar duasını bilen varsa latince yazılışını paylaşırsa yazarsa allh rızası için çok sevinirim

Bulunulan yerden/mekandan cinlerin uzaklaştırmak için olduğu söylenen "İsrafu Umar" ismi verilen dua(!) İslam'dan değildir! Sahih olmadığı gibi, zayıf ve uydurma rivayetler arasında bile geçmemektedir.

Sahih kaynaklarımızda, Kafir cin ve şeytanların eve girmemesi için Bakara suresi, ayet el kursi vb sura ve ayetlerin okunması tavsiye edilmişken, İnsanların İslam'dan olan uygulamalar yerine uydurmalara yönelmesini anlamakta zorluk çekiyorum.

Uydurma olduğu bildirilen başka bir cin uzaklaştırma rivayeti de şöyledir :


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ

هَذَا كِتاَبٌ مِنْ مُحَمَّدٍ رَسُولِ اللهِ رَبِّ العَالَمِينَ إلَى مَنْ طَرَقَ الدَّارَ مِنَ الْعُمَّارِ وَالزُّوَّارِ وَالسَّائِحِينَ إلاَّ طَارِقاً يَطْرُقُ بِخَيْرٍ ياَ اللهُ. أَمَّا بَعْدُ فَإنَّ لَناَ وَلَكُمْ فِي الْحَقِّ سِعَةً فَإنْ تَكُ عَاشِقاً مُولِعاً أوْ فَاجِراً مُقْتَحِماً أَوْ رَاعِياً مُبْطِلاً فَهَذاَ كِتاَبُ اللهِ تَعَالىَ يَنْطِقُ عَلَيْنَا وَعَلَيْكُمْ بِالْحَقِّ إنَّا كُنَّا نَسْتَنْسِخُ مَا كُنْتُمْ تَعْمَلوُنَ وَرُسُلُنَا يَكْتُبُونَ مَا تَمْكُرُونَ اُتْرُكُوا صَاحِبَ كِتَابِي هَذاَ وَانْطَلِقوُا إلىَ عَبَدَةِ اْلأصْنَامِ وَاْلأوْثاَنِ وَإلىَ مَنْ تَزْعُمُ أَنَّ مَعَ اللهِ إلَـهاً آخَرَ لاَ إلَـهَ إلاَّ هُوَ كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إلاَّ وَجْهَهُ لَهُ الْحُكْمُ وَإلَيْهِ تُرْجَعُونَ، حم لا يُنْصَرُونَ، حمعسق تُغْلَبُونَ حم وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ تُفْرَقُ أعْدَاءُ اللهِ وَبَلَغَتْ حُجَّةُ اللهِ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قَوَّةَ إلاَّ بِاللهِ فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Ducane (r.anh), ALLAH Rasulu (s.a.v.)´nun huzuruna gelip: "Ya Rasulullah! Yatağıma yattığım zaman değirmen sesi, arı vızıltıları gibi sesler işitiyorum. Şimşek parıltısı gibi şeyler görüyorum. Başımı kaldırıp baktığımda evimin orta yerinde siyah ve uzun gölge gibi bir şeyin olduğunu görüyorum. Yakalamak için elimi uzattığımda derisinin üzerinde ki kılların kirpi kılları gibi olduğunu ve ağızından yüzüme doğru ateş parçaları attığını görüp beni yakacağını zannediyor, uyuyamıyorum, korkuyorum." dedi.
Rasulu Ekram (s.a.v.) buyurdular: "Ey Ebu Ducane, evinize gelen korkunç bir mahluktur. Bana bir kağıt ve kalem getiriniz."
Getirilen kağıt ve kalemi Ali (r.anhum)´ye verdi ve "Bismillah diyerek (yukarda ki duayı) yaz." buyurdu.
Ebu Ducane (r.anh) diyor ki: "Rasulu Ekram (s.a.v.)´in yazdırdığı bu mektubu götürüp yastığımın altına koydum ve yattım.
Gece yarısı uyanmıştım. Kulağıma şöyle bir korkunç ses geldi: Lat ve Uzza´ya yemin ederim ki bizi yaktın. Bu mektubun sahibi hakkı için bu mektubu kaldır. Senin evine bir daha gelmeyeceğiz."
Ebu Ducane (r.anh) diyor ki: "Sabahleyin erkenden kalkıp Rasulu Ekram (s.a.v.)´in arkasında sabah namazı kıldım. Cinlerin feryadını Rasulu Ekram (s.a.v.)´e haber verdim."
Rasulu Ekram (s.a.v.) bana şöyle buyurdu: "Ey Ebu Ducane! O mektubu kaldır. Beni hak peygamber olarak gönderen ALLAH´a yemin ederim ki eğer o mektubu kaldırmazsan onlar kıyamete kadar azap içinde kıvranırlar."

Not : UYDURMA - Mevdu RİVAYETTİR!


Hadis alimi İbn el-Cevzî, el-Mevduat (Uydurma rivayetler) adlı eserine “Bunun uydurma olduğunda hiç şubhe yoktur” diyerek değerlendirmiştir. (el-Mevduat, 3/169).
Beyhakî ,
“Bu rivayetin uydurma olduğunu ve hadis olarak kullanılmasının caiz olmadığını” belirtmiştir.
(Delailu’n-Nubuvve, 8/188).

Ayrıca bu rivayetin uydurma olduğunu yazan şu kaynaklara da görebilirsiniz: “Suyutî, el-leâliu’l-masnua, 2/292; Muhammed Tahir b. Ali el-Hindî, Tezkiretu’l-Mevduat, 1/212".
 
Üst Ana Sayfa Alt