Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Jules Pajot- İrade Terbiyesi Kitabından Alıntılar ve Notlar

عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
Selamün aleyküm we berekatuh
Kardeşler, bu kitabı bir ay önce almıştım. Yeni okumak nasip oldu. Kitap şu an güzel gidiyor. Kitaptan önemli gördüğüm yerleri alıntılayıp burda paylaşmak ve İnşâAllah geriye baktığımızda faydalanacağım/ız bir konu bırakmak istiyorum.

Not: Sizler de düşüncelerinizi ve notlarınızı paylaşabilirsiniz
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Ne ilginçtir ki insanlar her türlü eğitim için bir öğretmene ihtiyaçları olduğunu kabul ederler ancak davranış bilimlerine gelince öğrenmeye gayret etmez ve önemsemezler."
(Bu kitabın önsözünde Nicole'un hayatını şansa bırakma kitabından alıntı olarak verilmiştir)
Not: Burada deizme ve Kur'an Müslümancılığına bir itiraz vardır. Sosyal bilimlerin teoriden pratiğe dökülüp yaşanabilir olması, ütopik olarak kalmaması için sosyal sistemlere/ dinlere mensup olan kişilerin bu düşüncelerini hayat aktarmaları ve ancak bu sosyal sistemi bütün yönleriyle bilip yaşayan bir rehbere örneğe ihtiyaç duyulur.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
Medeni toplumlar ile tembel toplumları ayıran , anlık çalışmalar değil düzenli ve sürekli çalışmaların toplamında harcanan eforun çok daha değerli olmasıdır. Az da olsa düzenli ama sürekli olan çalışma, uzun molalar içeren yüksek eforların toplamından daha güçlüdür ve daha değerlidir. Tembel ise anlık büyük çabalar sonrası uzun dinlenmeleri tercih eder.

Not: Bu paragraf Rasulullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem: Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılandır."
( Buhari, iman, 32; Müslim, Müsâfirin, 215-218) hadisiyle ittifak halindedir.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Düzenli çalışma, tek hedefe yönelik olmayı gerektirir. Çünkü irade, gösterilen çabanın çokluğundan ziyade tek amaca yönelik olmasıyla kendini belli eder. "

Not: Bu kişiyi de az yoracak ve hedefine ulaşmasını kolaylaştıracaktır. Rasulullah sallallahu aleyhi we sellem derdimizi tek bir derde (Allah'ın rızasına) çevirmemizi tavsiye etmiştir.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Zihinsel tembellikleri sadece kelimeler ile düşünür olmalarından kaynaklanır."

" Sabit materyaller ile desteklendiği için düşünme ihtiyacı yoktur"

Not: Belki de bu yüzden Allah azze ve celle bize "yeryüzünü dolaşın" diyor. Dolaşıp görüp farkında olmak ile zihin yeni düşünceler üretecektir. Bu düşünceler tekdüze bir hayat sürdürmemize engel olacaktır. Allah Celle ve alâ bu ayetin devamında bize hedef olarak şunu belirtmektedir: " sonra bakın yalancıların akıbeti nasıl olmuş?"
( En'am suresi, 11.ayet)
 
Nesîbe Lena Çevrimdışı

Nesîbe Lena

"عِشْ حَمِيداً، وَمُتْ شَهِيدًا"
Süper Moderatör
Ben de taze bitirdim kitabı, başlık açacaktım fakat nasib başka kardeşeymiş

Ben kitabı çok beğendim. Eğitim sisteminin eleştirmesi, tembellik hakkında söylemleri ve öneri ve tavsiyeleriyle bir bütün olarak güzel bir kitap.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Tarih ise bu isimleri unutacaktır. Ancak hafızalarda sebepleri ve sonuçları ve büyük sosyal olaylar kalacaktır. "

Not: Çünkü insanlar bilgiyi değil, hayatı yaşarlar. Bilgi hayat için araçtır.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Lüzumsuz detaylar ise gerçeği gizler, içimizdeki tembellikle bir olup gözümüzü boyar.

Not: Hz Hüseyin'in şehit eden Kûfe halkından olan adamın Hacc'da İbn Ömer'e sinek öldürmenin hükmünü sorması gibi.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
İletişimin kolaylaşması, seyahat sıklığı, gezme alışkanlığı düşüncelerimizi dağıtmaya sebep olur. Okumayan zaman bile bulamayız. Coşkulu ama bir o kadar da boş bir hayat yaşıyoruz.

Not:
Çünkü insanların çoğu, çokluğun hakkını veremezler. Çokluk karşısında iradelerini kullanamazlar. Birçok parçayı düzenli bir şekilde zihinlerinde yerleştiremezler.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Hiç çalışmayan rastgele on üniversite öğrencisinin sorgulayın, itirafları şu olacaktır; önceleri lisede öğretmenimiz yapmamız gereken ödevleri söylerdi. Yapmamız gerekenler netti. Tarih kitabının şu sayfasına şu sayfasına kadar çalışın; şu geometri teoremini öğrenin; şu ödevi yapın; şu sayfaları tercüme edin. 'Bu ödevleri yaparken öğretmen motive eder, ödevler yapılmazsa azarlardı.. Şevkle bizi destekler, takip ederdi. Bugün bu durumdan eser yok."

Not:
Belki de bu yüzden Allah azze ve celle yaptığımız amellere karşılığı bu dünyada hemen vermiyor, akıbetini bildirmiyor. Bu da bizi amellerimiz, düşüncelerimiz, niyetlerimiz üzerinde düşünmeye, daha iyisini yapmaya sevk ediyor.
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
"Bir ürün ortaya çıkarmak için öncelikle inceleme yapmak daha sonra da tüm zihinsel becerileri ortaya koymak gerekir"

Not:
Bu sünnetullahın bir parçasıdır. Ali İmran suresi 190.-191. ayetler buna işaret etmektedir. İnsanlar önce düşünmekte, bu düşüncelerinden bazı çıkarımlar yapmakta ve bu çıkarımların ardından bazı sonuçlara ulaşmaktadırlar.

اِنَّ ف۪ي خَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ وَاخْتِلَافِ الَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَاٰيَاتٍ لِاُو۬لِي الْاَلْبَابِۚ
Şüphesiz ki göklerin ve yerin yaratılışında, gece ve gündüzün peşi sıra yer değişmesinde akıl sahipleri için (üzerinde düşünüp, bunları yapanın tek ilah olduğu, kulluğun sadece kendisine yapılması gerektiğine dair sonuçlar çıkaracakları) ayetler vardır.

(3/Âl-i İmran Suresi, 190)

اَلَّذ۪ينَ يَذْكُرُونَ اللّٰهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلٰى جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ ف۪ي خَلْقِ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۚ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هٰذَا بَاطِلًاۚ سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Onlar ki ayakta, otururken ve yanları üzere yatarken Allah’ı zikrederler. Göklerin ve yerin yaratılışı hakkında tefekkür ederler ve (derler ki): “Rabbimiz! Sen bunu boşa yaratmadın. Seni eksikliklerden tenzih ederiz, bizi ateşin azabından koru.”

(3/Âl-i İmran Suresi, 191)

Burada Allah'ın celle önce "yerin ve göğün yaratılışında gece ve gündüzün ard arda gelişine" dikkat çekmektedir. Daha sonra bazı insanların "ayaktayken, otururken, yanları üzere yatarken" yani aksatmadan eksiltmeden, düzenli bir şekilde Allah'ı zikrettiklerini bildirmekte, bu kişilerin sıfatlarının zikredilmesinden önce bahsettiği kevni ayetlerden çıkarımda bulunabilecek insanların özelliklerini bize bildirmektedir.
Ardından "ürün ortaya çıkarmak için öncelikle inceleme yapıp daha sonra da zihinsel becerileri ortaya koyulduğu" bununla da şu sonuca varıldığını bildirmektedir:

“Rabbimiz! Sen bunu boşa yaratmadın. Seni eksikliklerden tenzih ederiz, bizi ateşin azabından koru.”
 
عبيد Çevrimdışı

عبيد

إذا لم تخلص فلا تتعب
...Kimyadan billurlaşma diye bir konu öğrenmiştik. Birçok farklı maddenin bulunduğu bir kap içerisine bir kristal koyarsak karışımda bulunan moleküllerden kristalle aynı türde olan ilginç bir çekim gücüyle yavaş yavaş kristalin etrafında toplanmaya başlar. Durgunluk devam ettikçe kristal büyür. Sükunet haftalar ve aylar sürerse laboratuvardan o muhteşem kristaller ortaya çıkar.

Ancak sıvıyı sürekli karıştırırsak, müdahale edersek kristal küçük ve cılız kalır. Psikolojide de durum aynıdır. Herhangi bir psikolojik durumumuzu bilinçli bir şekilde sürekli aklımızda tutalım. Benzer ruh halleri ve fikirler ilginç bir şekilde gelir yeni başına yerleşiverir. uzun süre boru hali devam ederse bilincimiz üzerinde baskı kuracak kadar etkili, istediğini yaptıracak kadar masif bir güç oluşur çevresinde. Eğer bu kristalleşme anlık sarsıntıya uğramazsa yavaşça muhteşem bir sağlamlığa ulaşır. Ekip sağlam, sessiz ve kalıcı olur. Anlarız ki içimizde kurmak istediğimiz "klanı" artık oluşturabiliriz. Dini akımları, anaç duyguları ve isterseniz sefil, utanç dolu hisleri, paraya tapan gibilerinin yaratmak böyle mümkündür. "
 
Üst Ana Sayfa Alt