Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kadının Kadınlara İmâmeti ve Kadın İmam Olduğunda Safın Ortasında Durmasının Delili Nedir?

Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Aleykum selam we rahmetullahi we berakatuh kardeşim ;

Kadının, sadece erkeklere veyahud erkek ve kadının karışık olduğu bir namaza imamlık yapması kesinlikle sahih olmaz (imâmeti geçersizdir). Kadının kıldıracağı namaz ister farz olsun, isterse nâfile olsun, fark etmez.

Kadının Kadınlara İmamlığı

Cumhura göre (Malikiler hariç), bir kadının kadınlara imamlık yapması câizdir. Bunların delili:
Ummu Varaka’nın: 'Peygamberin kendisine hane halkı olan kadınlara imamlık yapmasına izin verdi'ğine dair hadistir. (Ebû Dâvûd, Salât, 62; Ahmed b. Hanbel, el-Musned, VL, 255; Beyhakî, es-Sünenu’l-Kubrâ, I, 597)
(Vehbe Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, C. 2, sf: 342; Kıveyt Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı fıkıh ansiklopedis: el-Mevsuatu’l-fıkhıye, 6/204 )

Şafii ve Hanbeli mezhebinin sahih olan görüşlerine göre, kadınların kendi aralarında cemaatle namaz kılmaları mustehabdır.

Hanefi' mezhebine göre ise, kadınların kendi aralarında cemaatle namaz kılmaları sünnet değil, fakat şayet kılarlarsa “maal-kerahe” (çirkin, mekruh) câizdir. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 207) Bununla beraber imam olan kadının safın ortasında durması gerekir. (Vehbe Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, C. 2, sf: 342; el-Mevsuatu’l-fıkhıye, 6/204)

Mâlikîlere göre ise câiz değildir. (İbn Rüşd, Bidâye, I, 145; İbn Cüzey, el-Kavânîn, 156)


Kadın İmamın Yeri
Kadınların cemaat halinde namaz kılarken, kadın imamın -erkek imamın erkeklere imamlık yaparken ileride durması gibi değil - diğer kadınların hizasında / arasında safın ortasında durmasının meşruiyetinin delili Rasulullah'ın hanımlarının pratikleridir. İmam olan kadının, safın ortasında durması farz değil sünnettir. (Nevevi, Mecmu, 4/295-96; eş-Şirbini, Muğni’l-Muhtac, 1/493; Abdurrezzâk, el-Musannef, III, 140-141; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 37-38; İbn Âbidîn, Reddu’l-Muhtâr, II, 305-306)

Aişe ve Ummu Seleme (r.anha) kadınların cemaatine imamlık ettikleri zaman saffın ortasında duruyorlardı.
(Beyhaki, es’Sunenu’l- Kubra, 3/187; Nevevi, Mecmu, 4/295-96; eş-Şirbini, Muğni’l-Muhtac, 1/493)


Bunun hikmeti; kadın için örtünün önemli olmasıdır. İmamlık yapan bir kadının vucudunun daha gizli kalacağı, örtülü kişiliğine daha uygun olan safın ortasında durması, her taraftan görülebilen bir şekilde en önde tek başına durmasından daha hayırlıdır. (Beyhaki, es’Sunenu’l- Kubra, 3/187; Nevevi, Mecmu, 4/295-96; eş-Şirbini, Muğni’l-Muhtac, 1/493)


Kadının Ezan - Kâmet Okuması


30149
Cumhur olarak bilinen muctehidlerin çoğuna göre, kadının ezan okuması ve kamet getirmesi mekruhtur. Çünkü sesleri nağmeli olarak çıkacağından fitneye sebeb olur. Kılınan namazın edâ veya kaza olması hükmü değiştirmez. Ancak bazı imamlar, "kadın kendisi için ve diğer hanımlar için ezan ve kamet getirebilir." demiştir.

Meselâ, İmam-ı Mâlik “Kamet getirirlerse güzel olur.” derken, İmam-ı Şâfiî “Ezan ve kamet okumaları güzeldir.” hükmünü verir.

Kadının, sadece erkek veya erkek kadın karışık olan cemaate
ezân okuması ve kâmet getirmesi meşrû değildir. Bu durumda kadının ezân okuması ve kâmet getirmesi câiz değil, geçersizdir.

Kadının tek başına veya sadece kadınlar cemaatine ezân okuması ve kâmet getirmesi câizdir. Fakat erkeklere gerekli olduğu gibi değildir. Çünkü ezân ve kâmet, erkekler için daha zorunludur. Fakat kadınlardan birisi ezân okursa, bu câizdir. Hepsi bunu terk ederse, yine câizdir. Eğer bir kadın ezân okursa, sesini kısması (yükseltmemesi) gerekir. Arkadaşlarının duyacağı kadarından fazla sesini yükseltmemelidir.
Kadının kendisi veya kadınlar cemaati için kâmet getirmesi mustehab olmaya daha evlâ ve daha yakındır. Fakat kâmet getirmeden namazı kılarsa, namazı sahihtir.

İbni Munzir”in rivayetine göre ise, Âişe (r.anha) hem ezan okur, hem de kamet getirirmiş.(İbn Ruşd, Bidâyetu’l-Muctehid, I/110; Vehbe Zuhayli, el-fıkhu’l-İslâmî ve Edilletuhû, I/422)

Buna göre, bir kadın ezan ve kamet okumakla mukellef değildir, ancak isterse kendi başına okursa sevabını alır. Ancak kendine nikah düşen erkeklerin yanında sesli ezan veya kamet okuyamaz. Kadın eşiyle cemaatle namaz kıldığı zaman kamet getirebilir.
 
Üst Ana Sayfa Alt