Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Kadın Ve İhdad (Yas Tutma)

D Çevrimdışı

DAVETCİ

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
Bu bölümde 69 cevap vardır:
1- İhdad’ın (yas tutmanın) tarifi: Boşanmış kadının İddet döneminde nikâhı çağrıştıracak her şeyden ve kendisine bakıldığı zaman istek uyandıran takı, sürme, koku ve güzel elbise gibi şeylerden kaçınmasıdır.
2- Hükmü: Vaciptir.
3- Dört ay on günlük sürede ihdadın hikmeti: Şüphesiz bu süre eğer hamile ise ceninin yaratılışının tamamlanması ve ona ruhun üflendiği süresidir. Rahimin beraatı ancak bu şekilde şüpheye mahal bırakmadan ortaya çıkar. (Şeyh Bessam)
4- İhdad (yas tutma) halindeki kadın iddetten çıkınca ona bir şey gerekir mi: Avamdan bazılarının zannettiği gibi bir şey gerekmez. (İbn Fevzan)
Yas Tutan Kadının Kocasının Evinden Ayrılması Ne Zaman Caiz Olur?
5- Evde kalması halinde kendisi hakkında korkarsa
6- Mecbur edilirse
7- Kiralık bir evde oturur da sahibi onu çıkarırsa veya fazla kira isterse. (İbn Fevzan)
8- Güzelleşmek için ziynet konusunda her zaman ve her mekânın örfüne müracaat edilir. Herhangi bir elbise veya şekil tayin edilmez. Bir kavme göre ziynet olan bir şey, diğer bir kavme göre ziynet olmayabilir. Bu hususta insanların adetlerine ve örflerine müracaat edilir. (Şeyh Bessam)
9- Hamile olsun veya olmasın yas tutan kadın için nafaka yoktur. Zira mal varislere intikal etmiştir.
10- Yas tutma ne zaman başlar?: ölüm haberi sonradan ulaşmış olsa bile kocasının öldüğü tarihten itibaren başlar.
Yas Tutmanın Kısımları:
11- Kadının kocasından başkası için yas tutması: Bu üç gün ile sınırlıdır. İman etmiş kadının bundan fazla yas tutması caiz değildir.
12- Kadının vefat etmiş kocası için yas tutması: Süresi dört ay on gündür.
Yas Tutmanın Hikmeti:
13- Kocanın hakkına saygı göstermek ve aşiretini muhafaza etmektir.
14- Kocasının akrabalarının gönlünü hoş tutmak, onların duygularına uyum göstermek
15- Bu müddet içinde Rahimin beraatını öğrenmek.
Kocası İçin Yas Tutana Gerekli Hükümler:
16- Kocasının vefat ettiği sırada ikamet ettiği evde kalması gerekir: Ancak zaruri bir ihtiyacı için gündüz vakti çıkabilir. Mesela hastalanınca hastaneye gitmek, çarşıdan bir ihtiyacını almak için çıkması gibi. (İbn Baz)
17- Buhur (tütsü), yağ gibi kokulardan uzak durmalıdır: Ancak hayızdan temizlendikten sonra hayız etkisiyle kalan kötü kokuyu gidermek için buhur gibi kokuları kullanabilir. (İbn Baz)
18- Her türlü takılardan uzak durması gerekir: Ele, göğse, ayağa, kulağa veya başa takılan her türlü takı bu hususta eşittir. Altın, gümüş ya da elmas olması fark etmez. (İbn Baz)
19- Bütün ziynetlerden sakınır: Sürme, dudak boyası, kına ve benzerleri gibi süslerden uzak durmalıdır. (İbn Baz)
20- Güzel elbiseden sakınmalıdır: Başka türlü elbiseler giymelidir. (İbn Baz)
21- İddeti bitinceye kadar açık bir şekilde yas tutan kadına nikâh talebinde bulunmak caiz değildir. Fakat açık ifade olmaksızın imada bulunmakta sakınca yoktur. (İbn Baz)
22- İddet ve yas süresini kasten artırmak caiz değildir. Ama unutarak olmuşsa sakınca yoktur. (Şeyh Muhammed Bin İbrahim)
23- Yas tutan kadın hac için yolculuğa çıkamaz. (İbn Fevzan)
24- Kadın nikâh akdiyle evlenir fakat kocası zifaftan önce vefat ederse onun da İddet beklemesi ve yas tutması gerekir. Zira nikâh akdi ile onun eşi olmuştur. (el-Lecnetud Daime)
25- İster kocası olsun, ister başkası olsun, ölü için hüzün anlamına gelen siyah elbise giymek caiz değildir. (İbn Useymin)
26- Meşru bir sebep olmadan yas tutan kadının İddet süresi bitene kadar kocasının evinden taşınması helal olmaz. Eğer meşru bir mazeret olmadan çıkmışsa, çıktığı eve geri dönmesi gerekir. (Şeyh Muhammed Bin İbrahim)
27- Vaktin dolmasından sonra İddet: Eğer kocasının ölüm haberi dört ay on günden sonra ulaşmışsa ona İddet beklemesi gerekmez. Zira vakti geçmiştir. (İbn Useymin)
Kocası İçin Yas Tutan Kadına Mubah Olanlar:
28- Su, sabun ve sidr ile dilediği gibi yıkanması caizdir. (İbn Baz)
29- Akrabalarıyla konuşması, mahremleriyle beraber oturması, onlara kahve, yiyecek gibi şeyler sunması caizdir. (İbn Baz)
30- Diğer kadınlar gibi, ev işlerini tutması caizdir. Yemek yapması, elbise dikmesi, evi süpürmesi, çamaşır yıkaması gibi işleri yapabilir. (İbn Baz)
31- Diğer kadınlar gibi dolunayı görmesi caizdir. (İbn Baz)
32- Misafirlerine ve çocuklarına güzel koku ikram edebilir fakat kendisi kullanmaz. (İbn Baz)
33- Saat takmak: Kadının yas tutma süresinde güzellik için değil de vakti bilmek için saat takması caizdir. Takılara benzediği için bunu terk etmesi daha layıktır. (el-Lecnetud Daime)
34- Kocası ölen kadının, o beldede akrabaları bulunmuyorsa, velisinin evine veya kendisinin güvenliği için başka bir yere taşınması caizdir.
35- Ama bulunduğu yerde güven içindeyse taşınması caiz değildir. Bilakis yas tutma müddeti çıkana kadar orada kalması gerekir. (el-Lecnetud Daime)
36- Yas tutma sadece kadınlara özeldir. Erkekler hakkında değildir. Erkeklerin ölü için yas tutması caiz değildir. (İbn Fevzan)
37- Telefon: Ölen kocası için yas tutan kadının, diğer kadınlarla veya mahremleriyle telefon görüşmesi yapması caizdir. (el-Lecnetud Daime)
38- Yas tutan kadının telefonla veya başka bir yolla mahremi olmayanlarla, şer’i bir sakınca içermeyen şekilde konuşması caizdir. (el-Lecnetud Daime)
39- Yas tutan kadının, güzel olmaması ve üzerinde ziynet olmaması şartıyla dilediği renkte elbise giymesi caizdir. (İbn Cibrin)
40- Memure veya öğrenci olan kadının iddeti nasıl olur?: Onun işi için gündüz çıkması caizdir. Zira bu önemli ihtiyaca dâhildir. Eğer gece bir ihtiyacı olursa zaruret miktarı çıkması caiz olur. (İbn Baz)
41- Yas tutan kadının mahremi yanında adet olduğu şekilde saçını açmasında sakınca yoktur.
42- Vefat iddeti bitince kadın gusleder mi?: Bu hususta onun gusletmesi belirlenmiş bir şart değildir. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Kim bizim emrimiz olmayan bir şey çıkarırsa o reddolunur” buyurmuştur. (Buhari ve Müslim) (el-Lecnetud Daime)
43- Yas tutma süresinin çıkmasından sonra velime yemeği vermek:
— Kadına ikram olarak adet bu ise bunda sakınca yoktur.
— Fakat bunun dinden olduğu inancıyla, meşru olduğuna inanılarak yapılırsa caiz değildir, bidattir. (el-Lecnetud Daime)
44- Yas tutan kadının gece çıkması: Cumhura göre: gecenin başında ve sonunda çıkması caizdir. Ancak sadece evinde gecelemelidir. Herhangi bir zaruret halinde çıkması hangi vakitte olursa olsun caizdir. (İbn Baz)
45- Yeni bir eve geçilirse yas tutma için iskân hükümleri sabit olur mu?
— Eğer mazeret sebebiyle yeni bir eve geçilmişse, oradan çıkma yasaklığı da bu yeni menzile intikal eder. Zira bu, önceki evin yerine geçmiştir. (İbn Useymin)
46- İbnul Kayyım der ki: “İhdad (yas tutma) karısı için vacip olup, başkalarına caizdir. Akrabası olsun olmasın her ölen için yas tutması caizdir. Yalnız üç günden fazla yas tutamaz. (İbn Baz ve İbn Useymin)
47- Mecbur kalmışsa yas tutan kadının sürme kullanması: zaruret halinde ziynet olarak değil de tedavi olarak sürme kullanması caiz olur. Gece sürme çekip gündüz silmelidir. (Dört imamın görüşü)
48- Yas tutan kadının ipek giymesi: mutlak olarak caiz değildir. Zira yas tutan kadın süslenmekten yasaklanmıştır. Fakat alerji gibi bir rahatsızlık sebebiyle ihtiyaç olursa bunda sakınca yoktur. (İbn Useymin)
Elbise İki Çeşittir:
49- Süs ve güzelleşme elbisesi: yas tutan kadının giymesi caiz değildir.
50- Ziynet olmayan takım elbise: bazen renkli de olsa bunda sakınca yoktur. (İbn Useymin)
51- Kocasının ölüm haberi kadına başka bir evde iken gelirse bunun hükmü hakkında ilim ehlinin iki görüşü vardır: âlimlerin çoğunluğunun görüşü olan ve tercih edilene göre: kadının kocasının vefat ettiği esnada ikamet ettiği evde iddeti geçirmesi gerekir. Eğer haber, kadın başka bir yerde iken ulaşırsa oraya dönmesi gerekir. Zira Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Evinde bekle” buyurmuştur. (Ebu Davud)
52- Güzel kokulu bir şey yemek: Yas tutan kadının görünüşte yiyecek olan güzel kokulu bir şey yemesi caiz değildir. Safranlı kahve içmesi de caiz değildir. Zira buda güzel kokudur. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Kokuya dokunma” buyurmuştur. (İbn Baz ve İbn Useymin)
53- Güzel koku olmayan yağların hükmü: Tercih edilen görüşe göre yas tutan kadın için bunda sakınca yoktur. Zira nas bunu kapsamaz. Bunun yasaklığına dair delil yoktur. (Maliki ve Hanbelî mezhepleri)
54- Ancak, İmam Malik, İmam Şafii ve bir rivayette İmam Ahmed bunların başa sürülmesinde sakınca görmüşlerdir. Zira bu yasaklanan süslenmeye girer.
55- Süslenmek için kullanılan yağlar yas tutan kadın için yasaktır. Zira kadının yas döneminde süslenmesi yasaklanmıştır.
56- Sabun ve şampuan gibi güzel kokulu şeyler: Yas tutan kadının bunları kullanması caizdir. Zira sabun güzel koku değildir. Bunun kullanılmasındaki amaç kokulanmak değildir. Ancak ihtilaftan sakınmak için ihtiyatlı olan bunları kullanmamaktır. Vallahu a’lem (İbn Baz ve İbn Useymin)
57- Yas tutan kadının mescide çıkması caiz midir?: Bu ona caiz değildir. Namazı evinde kılmalıdır. Zira bu evden çıkmasını mübah kılacak bir ihtiyaç değildir. (el-Lecnetud Daime)
58- Yas tutan kadının, eğer hepsi tek bir evde iseler ailesinin veya oğullarının evlerine çıkmasında sakınca yoktur. Zira bu tek ev hükmündedir. (el-Lecnetud Daime)
59- Kocası gurbet diyarında ölen kadın nerede İddet bekler?: Eğer zorluk olmayacaksa, güvende olacaksa ve yanında kendisini koruyacak mahremi bulunursa kocasının vefat ettiği yerde iddet bekler. Aksi halde kocasının memleketine dönerek, kocasının bu yolculuktan önceki evinde İddet bekler ve yas tutar. (el-Lecnetud Daime)
60- Yas tutan kadının bedenine veya elbisesine koku sürünmesi, güzel kokulu şeyler yemesi ve içmesi caiz değildir. Zaferan da bunlardan birisidir. (el-Lecnetud Daime)
61- Yas tutan kadının vücuduna eziyet veren bir şeyi gidermesi: Bunda sakınca yoktur. Tırnaklarını kesmesi, bedeninde alması meşru olan etek ve koltuk kıllarını gidermesi sünnettir. (el-Lecnetud Daime)
62- Yas tutan kadının saçlarını taraması caizdir. (el-Lecnetud Daime)
63- Yas tutan kadının tedavi için sefer yapması: Bu ona, vefat iddeti hükümlerini muhafaza etmesiyle beraber caizdir. (el-Lecnetud Daime)
64- Yas tutan kadının, annesinin hastalığı sebebiyle iddetinin bir kısmını annesinin yanında geçirmesi: Kadının iddetini kocasının evinde tamamlaması gerekir. Annesinin hastalığı sebebiyle bir kısmını onun yanında geçirmesi caiz değildir.
65- Ama mücerret olarak, kendisine ihtiyacı olduğundan dolayı annesini ziyaret etmesi, sefere çıkmak zorunda kalmayacaksa caizdir. (el-Lecnetud Daime)
66- İddet veya yas tutmayı kasten terk etmenin kefareti nedir?: Ona kefaret gerekmez. Allah’tan çokça bağışlanma dileyerek tevbe etmeli ve hayırlı amelleri artırmalıdır. (el-Lecnetud Daime)
67- Yas tutma döneminde kadının, vefat etmiş kocasının malından harcamasının hükmü: Eğer diğer varisleri müsamaha gösterirse, bütün harcadıkları kendi payına düşen mirastır. (İbn Baz)
68- Koca, eşinden yas tutmayı kaldırma yetkisine sahip midir?: Hayır değildir. Eğer ondan önce vefat ederse, kadının onun için yas tutması gerekir. (el-Lecnetud Daime)
69- Yas tutma döneminde bazı sakıncalı davranışlarda bulunan kimseye bir şey gerekir mi?: Allah’a tevbe edip bağışlanma dilemesi gerekir. Bu konuda belirlenmiş bir kefaret yoktur. (el-Lecnetud Daime)
 
Nazenin34 Çevrimdışı

Nazenin34

İyi Bilinen Üye
İslam-TR Üyesi
Zaruriyet halinde dışarı cikamaz denilmis ama kocası ölen kadını iddeti bitmeden yemege cagiriyorlar gitmeyince anlamiyorlar bu durumu. Bu sebeple hükum nedir burda nasslar zikredilmemiş.
 
Üst Ana Sayfa Alt