Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kadınların Hamama Gitmesi Câiz midir?

A Çevrimdışı

Al Muwahhida

Üye
İslam-TR Üyesi
Hamam ile kastedilen, herkese açık olan yıkanma ve duş alma yerleridir.

Günümüzde güzellik salonları, masaj salonları ve sauna gibi yerler de bu kapsamdadır.
Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem, kadınların evleri dışında elbiselerini çıkarmalarını yasaklamıştır.

Âişe radıyallâhu anhâ bu yasaklama ile kadınların hamamlara girmelerinin mekruh olduğuna istidlâlde bulunmuştur.

Melîh b. Usâme’den rivâyete göre şöyle demiştir:

“Şam halkından bazı kadınlar Âişe radıyallâhu anhâ’nın yanına girdiler.
Onlara "Siz kimlerdensiniz?” dedi. “Şam halkındanız” dediler. Âişe: “Herhalde siz kadınları hamamlara giden beldedensiniz?” dedi. Kadınlar: “Evet” dediler. Âişe: “Bakın ben, Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem’in şöyle söylediğini duydum: “Evinden başka bir yerde elbisesini çıkaran herhangi bir kadın, Allah teâlâ ile arasındaki hâyâ örtüsünü yırtmıştır.”1

Fakat bu çağın çoğu kadını masaj salonlarına, sauna ve buhar banyolarına gidebilmektedirler. Bu gibi yerlerde bulunan görevli erkekler Müslüman hanımların mahremiyetlerine özen göstermemekte, avretlerini muhafaza etmemektedirler. Hatta bu gibi yerlerde bulunan görevlilerin ekserisi fısk ehli, nefsânî ve şehevânî arzular peşinde koşan kimselerdir.

Müslüman bacım!

Biliyorsun ki, bu gibi yerlerde kadınlar birbirlerinin avretini ve hatta buralarda çalışan erkekler oraya gelen kadınların avretlerini görebilmektedirler.

Dahası Allah için mahremiyete riâyet etmeyen bazı kadınlar kendi bedenlerini yabancı erkeklere ovdurup masaj yaptırmaktadırlar. Bunların hepsi Allah muhafaza zinaya yol açan öncüllerdir.

Müslüman bacım sana düşen görev şudur:

Avretlerin açıldığı, namusların kirletildiği bu gibi yerlerden uzak durmalısın.

Hatta bu gibi yerlere gidip geldiklerini bildiğin kadınları da uyarmalısın. Çünkü bu görev iyiliği emredip, kötülüğü yasaklama kabilindendir.

------------------

1 Sahih hadis. Ebû Dâvûd, no: 4010; Tirmizî, no:2803; İbn Mâce, no: 3750. Sâlim b. Ebi’l-Ca’d > Ebu’lMelîh tarikinden. Senedi sahihtir

(Selâsune Nehyen Şer‘iyyen li’n-Nisâ )
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
4010... Ebu'1-Melîl'den rivayet olunmuştur; dedi ki:
أَنَّ نِسَاءً مِنْ أَهْلِ حِمْصَ أَوْ مِنْ أَهْلِ الشَّامِ دَخَلْنَ عَلَى عَائِشَةَ رَضِىَ اللَّهُ عَنْهَا فَقَالَتْ : أَنْتُنَّ اللاَّتِى يَدْخُلْنَ نِسَاؤُكُنَّ الْحَمَّامَاتِ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ : مَا مِنِ امْرَأَةٍ تَضَعُ ثِيَابَهَا فِى غَيْرِ بَيْتِ زَوْجِهَا إِلاَّ هَتَكَتِ السِّتْرَ بَيْنَهَا وَبَيْنَ رَبِّهَا
[ رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح الترمذي ]
Şam halkından bazı kadınlar Aişe (ranha)'nın yanına geldiler. (Aişe onlara):
"Siz kimlerdensiniz?" diye sordu.
"Şam halkındanız, cevabını verdiler. (Bu cevabı alan Aişe):
"Herhalde siz, kadınları hamama giren şehrin halkın dansınız, dedi.
"Evet, cevabını verdiler. (Bunun üzerine Aişe r.anha):
"Şunu iyi bilin ki ben Rasulullah (s.a.v)'ı
"Kendi evinin dışında bir yerde elbisesini soyan bir kadın yoktur ki, Allah ile kendi arasındaki perdeyi yırtmış olmasın."
(Tirmizi, edeb 43; ibn-i Mâce edeb 38: Dârimi, istizan 23; Ahmed b. Hanbel, 4l. 173. 199 267.362)

Ebu Davud dedi ki: Bu hadis (in metni) Cerir'indir, ve bu metin (Muhammed îbn Müsennâ'nın rivayet ettiği metinden) daha geniştir. Aynca Cerîr (bu hadisin senedinde bulunan) Ebu Melîh'i anmamıştır. (Ebû Melih'i atlayıp) "Rasulullah (s.a.v) buyurur ki" diyerek doğrudan doğruya Peygamber'den rivayet etmiştir.

(Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 14/86-87)

4011... Abdullah b. Ömer'den rivayet olunduğuna göre; Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
"Size acem ülkesini fethetmek müyesser olacaktır ve sizler orada hamam denilen (bir takım) evler bulacaksınız. Sakın oralara erkekler peştemalsız olarak girmesinler. Kadınların da oraya girmelerini önleyiniz. Ancak hasta ve lohusa olan kadınlar mustesna

(Tirmizi, edeb 43; ibn-i Mace edeb, 38; Darimi istizar. 23; Ahmed b. Hanbel III 339. VI 136. 139. 267.
Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 14/87)


Açıklama


Meyazir: Göbek ile diz kapağı arasını örten peşte mal anlamına gelen "mi’zer” kelimesinin çoğuludur. Hadis sarihlerinin açıklamasına göre bu hadis-i şeriflerde anlatılmak istenen mana şudur:
Peygamber, hasta ve lohusa olmaları dışında kadınların hamama girmelerine asla izin vermemiştir. Çünkü el, yüz , ayak mustesna kadınlaıların her tarafı avrettir. Bir zaruret olmadıkça avretlerini açamazlar. Ancak tedavi maksadıyla veya lohusalık halinden kurtuldukları için hamama girmeleri gerektiğinde ya da cunublukten kurtulmak için suya girmeleri icab edib de şiddetli soğuk sebebiyle evde su ısıtıp yıkanmaları mümkün olmadığında ya da soğuk su ile yıkanmalarının büsbütün tehlikeli olması halinde hamama girmelerine izin verilmiştir.
Erkeklerin hamama girmelerine ise, göbekleri ile diz kapaklan arası örtülü olmak şartıyla izin verilmiştir.
Zaruret icabı hamama girmek durumunda kalan kadınların da avret mahallerini başkalarının görmesi mümkün olmayacak şekilde örtünmeleri şarttır. Aksi takdirde erkeklerin de mazereti olan kadınların da hamama girmeleri caiz olmaz.
4011 numaralı hadisin metinindeki "Allah ile kendi arasındaki perde" cümlesinde geçen perdeden maksad, Allah'ın o kadının günahlarını kullarından gizlemek üzere o günühlar üzerine çektiği perde olabileceği gibi, Allah'ın kadını hesaba çekmemek için bazı günahlarının üzerine çektiği perde de olabilir. Binaenaleyh bir kadının zaruretsiz olarak hamama girmesi halinde, ya Allah onun şimdiye kadar kullardan gizlediği günahlarının üzerinden perdeyi kaldırarak ifşa etmek suretiyle kadını dünyada rezil ve rusvay eder ya da ahirette bir daha hesaba çekilmemesi için perdelenmiş olan günahlarından da hesaba çeker.
Bazılarına göre bu perdeden maksad kadınların örtünmek üzere ernrolundukları örtülerdir. Evin dışında bir yerde soyunan kadın bu örtüyü bir tarafa atmak suretiyle Allah'ın emrine karşı gelmiş olur.

Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye (rahimehullah) bu konuda şöyle demiştir:
"Âlimler şöyle demişlerdir: Kadınların zarurat halinde hamama girmelerine izin verilir. Aynı şekilde gözlerini harama bakmaktan sakınmak ve avrat yerini örtmek kaydıyla erkeklerin de hamama girmelerine izin verilir. Kadının, hasta veya loğusa olması veyahud da yıkanması gerektiği halde hamamdan başka bir yerde yıkanması mümkün olmaması gibi durumlarda hamama girmesine izin verilir." (Mecmû'ul-Fetâvâ; c: 15, sf: 380)

Şeyhulislâm İbn-i Teymiyye (rahimehullah) yine şöyle demiştir:
"Kadına gelince, o, zaruret halinde avret yerini örtmüş bir halde hamama girebilir." (Mecmû'ul-Fetâvâ; c: 21, sf: 342)


Bazı Hükümler


1. Erkeklerin göbekleri ile diz kapağı arası kapalı olmak şartıyla hamama girmeleri caizdir. Aksi takdirde haramdır.
2. Kadınların mazeretsiz olarak hamama girmeleri câiz değildir.
3. Mazeretsiz olarak hamama girmek isteyen kadını menetmek caizdir.

(Sunen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 14/88)
 
Üst Ana Sayfa Alt