Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kişiye Zekâtının Verilmesi Farz Olduktan Sonra Malı Telef Olursa, Zekat Farizası Düşer mi?

Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
SORU :
Kişiye Zekâtının Verilmesi Farz Olduktan Sonra Malı Telef Olandan Zekat Farizası Düşer mi?

Kişiye zekâtının verilmesi farz olduktan sonra, bir mal telef olursa sahibi, zekât verme yükümlülüğünden kurtulamaz. Bir farîza kişinin zimmetine girdikten sonra, -fitre, hac ve şahıs alacaklarında olduğu gibi- o şahsın ödeme güçlüğü içine girmesi, onu zimmetindeki bu yükümlülükten kurtarmaz.
Zekât da mal sahibinin zimmetine yerleşen bir haktır. Hak sahibine ulaşmadan telef olursa, tıpkı şahıs alacağında olduğu gibi borçlu, bunu ödemedikçe sorumluluktan kurtulamaz. Bir kişi malının bir kısmını zekât olarak vermek niyetiyle bir tarafa ayırır, ancak ayırdığı bu miktar, fakire verilmeden telef olursa, mal sahibi yine sorumludur. Vermeye gücü yetse de yetmese de zekât yükümlülüğü devam eder.

Hanefî mezhebine göre ise, zekâtının verilmesi farz olduktan sonra bir mal telef olursa, sahibi zekât verme yükümlülüğünden kurtulur. Ama mal telef olmaz da sahibi onu tüketirse, zekât verme yükümlülüğü ortadan kalkmaz.
Fıtır sadakası ve hac için ayrılan para telef olduktan sonra sahibi, fıtır sadakasını verme ve hacca gitme yükümlülüğünden kurtulamaz.

(Vehbe Zuhaylî, el-Fıkhu'l-İslâmî, C. 3, Sh: 1817; Şirbînî, Mugni'l-Muhtâc, 2/136-137; Tahtâvî, Haşiye alâ Me-râkı'l-Felah, s. 391)
 
Üst Ana Sayfa Alt