Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Kocanın Kazanıp Eve Getirdiği Para Haram ise Kadın Ne Yapar?

Maryam Noor Çevrimdışı

Maryam Noor

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
As Salamu Alaykum !

Eve getirdiği para helal yoldan kazanmamış, eşi ve çocuğu o parayı kulanırsa- ihtiyaclar alınırsa - o günah eşine veya cocuğuna de gider mi ? Bayan çalışmıyor, mecbur eşinin parasına kulanmayı... Bayan bu durumda ne yapmalı ?
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Allah Teâlâ, Rasulullah (s.a.v.)e şöyle: "Ey Peygamberler, Temiz/helal şeylerden yiyin, salih amel işleyin. Çünkü ben yaptıklarınızı hakkıyla bilenim" (Mu'minun 51) emretmiş;
Muminlere de: "Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz/helal olanlarından yiyin" (Bakara 172) diye emirde bulunmuştur.


Rasulullah (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur: Sonra Seferi uzatıp, saçı başı dağınık, toz-toprak içinde kalan ve elini semâya kaldırıp: "Ey Rabbim, ey Rabbim" diye dua eden bir yolcuyu zikredip, dedi ki:
"Bu yolcunun yediği haram, içtiği haram, giydiği haramdır ve haramla beslenmektedir. Peki, böyle bir kimsenin duasına nasıl icabet edilir?" buyurdular."
(Muslim, Zekat 65, (1015); Tirmizi, Tefsir, Bakara (2992)


"........Anaların yiyecek ve giyeceğini uygun bir şekilde sağlamak çocuk kendisinin olan babaya borçtur......" (Bakara 233)

İmam-ı Kurtubî, zayıflığından ve güçsüzlüğünden dolayı çocuğun nafakasının babanın üzerine bir vecibe olduğuna bu âyeti delil olarak gösterir. (et-Tefsiru’l-Kurtubî, C 1, S. 163)

İbn-i Abidin şunları söyler : “Kocasının, aslen meşru olmayan bir yoldan temin ederek geçirmiş olduğu bir yiyeceği yemesinde, bir elbiseyi giymesinde hanım için bir günah yoktur. Günah, kocanın kendisinedir. Yalnız, kocası tarafından kendisine verilen nafaka bizzat gasbedilmiş birşey ise, kadının ondan yemesi caiz olmaz.” (Reddu’l-Muhtar, 5: 247)

Bu sebeble İslam'da aslolan babanın, kızını evlendirdiği erkeği İslami kriterleri baz alarak araştırıp evlendirmeli, parası bol (zengin) diye yaptığı işin şerefsizliğine(!) razı olmamalıdır. Çünkü Haramdan kazanan, harama harcayan birisi ile evlilik, baştan harama rıza göstermek olur!

Koca, Allah’ın haram kıldığı yasakladığı bir işle meşgul ise, gayri meşru iş yapıyorsa veya kazancına karışıyorsa, kadının ilk görevi, kocasını uyarmak, meseleyi anlatmaktır. Daha sonra da zorlamak, diretmek, eve haram getirmemesini söylemektir. Hatta bir arada haram yiyerek yaşayamacayaklarını anlatmaktır.
Haram yiyenin, harami(hırsız) evlatları olacağını, yenilen haramın, yapılan ibadetlere yansıyacağını, haram yiyenin duasının, ibaretinin kabul olmayacağını, bu hayatın bir de ölüm ötesi olacağını anlatabildiği kadar anlatmak kaynaklardan okutmak görevini yerine getirmektir.


Bütün bunlara rağmen fasık koca aldırış etmez, umursamaz ise, aynı şekilde işine devam ederse, hele inkâr ederse, o zaman kadın, kendi malı varsa, kendi kazancı varsa, kocasının kazancını bırakacak, kendi kazancından, kendi malından yiyecektir.
Kadının kendi kazancı yok, malı yok, parası da yoksa, kocasının kazancına muhtaçsa, o zaman kocasının getirdiğinden ancak ihtiyacı kadar yiyecektir. Fazlasını yiyemez, ihtiyaç dışı kullanamaz. Vebal kocaya aittir.

Eğer kocanın getirdiği kazancı tamamen haramsa, temiz ve helal tarafı hiç yoksa, o zaman uyarma görevinden sonra kadın, kocasının getirdiğinden yiyemez. Düzelmesini ister, ıslahı için dua eder, düzelmesinden ümidi yoksa, Kadı'ya başvurarak sorumluluktan kurtulur.
Kadı , haram kazanç yiyerek fasıklık hareket eden Koca ile görüşmesi sonucunda Koca kazancını helal hale çevirmemesi durumunda boşar.
 
Üst Ana Sayfa Alt