Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Lokman Suresi 20 Ayetinde Batıni Ifadesinin Tefsiri Nasıldır?

Alp Arslan Çevrimdışı

Alp Arslan

.
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakatuh.

Allah'ın, göklerde ve yerdeki (nice varlık ve imkânları) sizin emrinize verdiğini, nimetlerini açık (zahir) ve gizli (batın) olarak size bolca ihsan ettiğini görmediniz mi? Yine de, insanlar içinde, Allah hakkında tartışan kimseler vardır. (Lokman Suresi 20)

Değerli hocam ayette geçen batın nimetler kelimesini Tasavvuf hocası ısrarla Kuran'ın batıni anlamları olduğuna delil olarak getirdi. Peki Rabbani Tefsir alimlerimiz ve imamlarımız bu ayeti ve batın nimetler kelimesini nasıl anlamışlar ve açıklamışlardır? Değerli cevaplarınızı bekliyorum. Rabbim sizlerden radı olsun. Cezakallahu hayran.
 
Abdulmuizz Fida Çevrimdışı

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullahi we berakatuh

أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَكُم مَّا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَةً وَبَاطِنَةً وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ
"Allah'ın göklerde olanları da, yerde olanları da buyruğunuz altına verdiğini, nimetlerini açık ve gizli olarak size bolca ihsan ettiğini görmez misiniz? İnsanlardan, Allah hakkında hiçbir bilgisi olmadan, doğruluk rehberi ve aydınlatıcı bir Kitab bulunmadan tartışanlar vardır." (Lukman 20)


وَأَسْبَغَ عَلَيْكُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَةً وَبَاطِنَةً
Size nimetlerini açıktan (zahiran) ve gizliden (batınen) bol bol verdi.

Bahsettiğiniz tasavvuf ehli hoca, ayetteki 'batinen' diye geçen kelimenin okunuşuna aldanarak tasavvuftaki batıniliğe fâsid şekilde tevil ederek yorumlamaya veya sizi de kendisi gibi sapkınlık çukuruna davet ediyor. Bu tıpkı Maide suresi 35 ayetteki 'vesile', Âl-i İmran 200. ayetteki 'râbitu' kelimeleri gibi ayetleri aslından uzaklaştırarak, kendi sapkınlıklarına alet etmektedirler. Oysa ;


"Aşikâr, görünür nimetler" insan tarafından şu veya bu şekilde algılanan yahud bilinen nimetlerdendir. Allah'ın, göklerdeki güneş, ay, yıldızlar ve bulutlar gibi yarattıkları, yeryüzündeki hayvan, ağaç, su, deniz gibi varlıkları sizin menfaatlarınıza tahsis ettiğini görmez misiniz?

"Görünmeyen, bilinmeyen, fark edilmeyen nimetler" ise insan tarafından ne algılanan ne de bilinen (yeme, içme, barınma ve giyinme gibi ihtiyaçlar) nimetlerdir. Kendi vücudunda ve dış dünyasında insanın yararına iş gören sayısız şey vardır. Fakat insan, Halik'in kendisi için hazırladığı, onun koruma ve emniyetini, gelişme ve beslenmesini, sağlık ve mutluluğunu sağlayan nice vasıtaların farkına varmaz. Bilimin çeşitli dallarında insan üzerinde yapılan araştırmalar, Allah'ın daha önce insana gizli kalmış nice nimetini açığa çıkarmıştır. Ve şimdiye dek açığa çıkarılmış olan nimet ve lütuflar, hâlâ gizli olanların yanında çok önemsizdir.

Rasulullah (s.a.v.), "
Munafık, iki sürü koyun arasında şaşkın kalmış kararsız koyun gibidir." (Muslim, Şifanı'1-Munâfikîn 17; Nesaî, İman 31; Dârimi, Mukaddime 31; Musned, II, 32, 47, 82, 88, 102) buyurmuştur. Bu iki nimetin birisinin cinsi dünya nimeti, diğerinînki ise ahirat nimetidir. Bu iki nimetin de biri dünyanın zahir, diğerininki de; batın olmak üzere dünyanın nimetleri olduğu da söylenmiştir. Nitekim yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Ve açık ve gizli nimetlerini üzerinize tamamladı." (Lukman / 20)
Nimetten kastın İslâm olduğu söylenmiştir.
Peygamber (s.a.v.) bu âyet-i kerime hakkında kendisine soru soran İbn Abbas'a şöyle demiştir: "Açık nimet İslâm'dır ve senin güzel olan yaratılışındır. Gizli nimet ise, yüce Allah'ın gizlemiş olduğu kötü amelindir.''
(Buhari, Tefsir 11. sûre 2, Nafakat 1; Muslim Zekât 36, 37; İbn Mâce, Keffarât, 15; Musned, II, 242, 314, 464)

en-Nehhas dedi ki: Bunun açıklaması şöyledir: Said b. Cubeyr yüce Allah'ın: "Ama sizi iyice temizlemeyi ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. " (Mâide, 6) buyruğunu sizi cennete girdirmek ister, diye açıklamıştır. Yüce Allah'ın kulun üzerindeki nimetinin tamamlanması, onu cennete koymasıdır. Aynı şekilde İslâm nihayette kişiyi cennete ulaştırdığı için ona nimet adı verilmiştir.

Bir açıklamaya göre açık nimet, sağlık ve mükemmel bir yaratılıştır. Gizli nimet ise marifet ve akıldır.
el-Muhasibî dedi ki: Açık nimet dünya nimetleri, gizli nimet ise âhirat nimetleridir.

Bir başka açıklamaya göre; açık nimet gözle görülen mal, mevki, güzellik itaatlere muvaffakiyettir. Gizli nimet ise, kişinin kendi içinde duyduğu Allah'ı bilmek, güzel bir yakın ve yüce Allah'ın kuldan uzaklaştırdığı afetlerdir.

el-Maverdi bu hususta dokuz ayrı görüş nakletmektedir ki; hepsi de mana itibariyle bunun çerçevesi içerisindedir.
 

Benzer konular

Üst Ana Sayfa Alt