Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Çözüldü Maliki Mezhebinde Sabah Kunutu Okumadan Önce Tekbir Alıp Elleri Kaldırmak Var mı?

bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Esselamu Aleykum Ve rahmetullah
Hocam maliki mezhebinde rukudan önce sabahın farzinda kunut okunuyor. Peki bu kunut zammi sureden sonra okununca kunutun öncesinde tekbir alıp elleri kaldırmak maliki mezhebinde var mıdır?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abdulmuizz Fida Çevrimiçi

Abdulmuizz Fida

فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ
Admin
Âleykum selam we rahmetullâhi we berakâtuh

Hanefi'ler ile Hanbelî'lere göre sadece vitir namazında kunut yapılır.
Hanefî'lere göre kunut rukûdan önce yapılır.
Hanbelîlere göre ise rukûdan sonra yapılır. Vitir dışında her hangi bir namazda kunut yapılmaz.

Mâliki'ler ile Şafiî'lere göre Sabah namazında rukûdan sonra kunut yapılır, kunutun rukûdan önce yapılması daha faziletlidir.
Sabah namazının dışında her hangi bir namazda kunut yapmak mekruhtur.

Hanefî, Şafiî ve Hanbelî'lere göre eğer müslumanlann başına bir musibet inerse, farz olan namazlarda kunut yapmak mustahabdır. Hanbelîler böyle zamanlarda da kunutu sadece sabah namazına hasretmişlerdir. Hanefiler ise bunu açıktan okunan namazlara hasretmişlerdir.
Şâfiîler ve Hanbelîler; cemaatle kılınan namazlarda imam kunutu açık olarak okur, cemaat de açıktan âmin der; herhangi bir sebeple imamın sesini duyamayanlar gizlice kunutta bulunurlar. Diğer taraftan Şâfiîler ve Hanbelîler kunutta ellerin göğüs hizasına kadar kaldırılmasını da sünnet saymışlardır. Ayrıca Hanbelîler kunuttan sonra ellerini yüzlerine sürerler.

***

Mâliki mezhebine göre Kunut :

Sadece sabah namazında gizli olarak (Mâliki mezhebi ve Evzâi'ye göre) kunut yapmak mendubdur.
Hanefî ve Mâlikîler’e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur.

Vitir ve diğer namazlarda mendub olmayıb belki mekruhtur. Bunun zamanı da rukûdan önceki zamandır. Kunûtun rukûdan önce yapılması daha faziletlidir. Fakat rukûdan sonra yapılması da câizdir.
Tercih edilen ifadeleri Ömer’den rivayet edilen "Allahumme innâ nestaînuke...ilh." ve “Allahumme iyyâke na‘budu ...” Tahâvî, I, 249 duasıdır. Mâliki'lerin ifadeleri aynen Hanefî'ler gibidir. Bu duaya, Ali’den rivayet edilen "Allahummehdinâ fîmen hedeyte...ilh." (Ebû Dâvûd, “Vitir”, 5; Tirmizî, “Vitir”, 10) duası ilâve edilmez. Bu duayı Şâfiî'ler ve Hanbelî'ler okur. Meşhur olan görüş budur.
İmam, cemaat veya yalnız başına kılanlar gizli olarak kunut yaparlar. Kunutta ellerin kaldırılmasında bir beis yoktur.
(Ebu'l-Berekat Ahmed b. Muhammed b. Ahmed ed-Derdir, eş-Şerhu's Sağir ala Akrebi'l-Mesalik ila Mezhebi'l-İmam Malik, I 331;

eş-Şeyh Ahmed b. Muhammed el-Adevî ed Derdir, eş-Şerhu'l-Kebir, I, 248 ;
Ebu'l-Kasım Muhammed b. Ahmed b. Muhammed el-Kelbi İbn Cuzey, El Kavaninu'l-Fıkhıyye, 61)
 
bismillah-06 Çevrimdışı

bismillah-06

Aktif Üye
İslam-TR Üyesi
Hocam burada kunutta ellerin kaldırılmasında beis yokturdan kasıt kunutta ellerin dua gibi açılmasını anlamıştim şafii ve hanbeliler gibi.Bunun manası okumadan oncesinde ellerin kaldirilip tekbir alinmasiymis.Bunu simdi anladim.
 
Üst Ana Sayfa Alt