Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Mide Ağrısı, Mide Bulantısı, Mide Ekşimesi, Mide Yanması, Mide Ülseri.. Mide Hastalıkları

Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
Mide Hastalıkları

MİDE AĞRISI
Mide veya karın ağrısı, karnın üst kısmında, bazen da sırt bölgesinde yahût omuzlar arasında hissedilir. Bu ağrılar bir takım hastalıkların belirtileridir.
Gastrit, kolit, sinirsel hazımsızlıklar, safra hastalıkları, mide ülseri veya mide kanserinde yukarda tarif edilen şekilde ağrılar görülür.

MİDE BULANTISI
Mide de duyulan ve insana kusacak gibi bir duygu veren duruma “bulantı” denir. Sebepleri çok çeşitlidir. Yemeklerin mide ve bağırsaklarda gereği gibi hazmedilmemiş olması, mide, bağırsak, safra kesesi, karınzarı veya böbreklerde iltihaplanma, mikroplu hastalıklar, sigara tiryakiliği, alkolikler ve sinir bozukluları mide bulantısına sebep olurlar. 1-2 gün içinde geçmeyen bulantılar için doktora başvurulmalıdır.

MİDE GAZI GASTRİT
Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir.
Hazırlayıcı nedenler : Ağır yemekler, fazla kuru veya sert yiyecekler, hamur işleri, tatlılar, acı ve baharatlı yiyecekler, alkol, fazla miktarda çay, kahve veya sigara içmek, yemek saatlerinin düzensiz olması, çabuk çabuk ve çiğnemeden yemek, fazla ilaç kullanmak, ateşli hastalıklar, karaciğer veya safra kesesi hastalıkları, kalp hastalıkları veya romatizmadır.
Tedaviye başlamadan önce hastalığın nedenini tespit etmek gerekir.

Belirtileri : Mide ağrısı, bulantı veya kusma, baş ağrısı, iştahsızlık, aniden çıkan ateş, baş dönmesi, dilde beyaz pas, yorgunluk görülür. Midenin üzerine bastırlınca da ağrı hissedilir. Bu belirtiler özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında artar.

Tedavisi : Perhiz ve istirahat şarttır. Hastalığı doğuran nedenler ortadan kaldırılır. Hafif yiyecekler yenir. Aspirin gibi ilçlar kullanılmaz. Yemekler, yavaş yavaş ve çok çiğnenerek yenir.


MİDE GAZI
midede veya bağırsaklarda gaz birikebilir. Nedeni; hava yutmak veya mide hastalıklarıdır.

MİDE HAZIMSIZLIĞI
Sindirimin normal şekilde olmaması ve bağırsakların seyrek çalışmasına; halk arasında hazımsızlık, tıp dilinde ise dispepsi denir. Nedenleri çeşitlidir. Ağır yemekler, yemekleri gereği gibi çiğnememe, diş veya dişeti iltihapları, içki veya sigara içmek, çok miktarda çay veya kahve içmek, fazla miktarda şekerli veya unlu şeyler yemek, kansızlık, yorgunluk, sinir bozukluğu ve üzüntü hazımsızlığı doğuran nedenler arasında sayılabilir. Yemekten bir süre sonra; midede şişkinlik veya yanma hissi ortaya çıkar. Sık sık yemek ihtiyacı hissedilir. Kabızlıktan şikayet edilir. Bazı kimselerde halsizlik, uykusuzluk, unutkanlık veya çarpıntı görülür. Tedavinin ilk şartı; sıkıntı ve üzüntülerden sıyrılmaktır. Zararlı şeyler terkedilir. Et yemekleri de mümkün olduğu kadar azaltılır. Haddinden fazla yemek yenmez. Yemeklerden sonra soğuk su içilmez. Yemek aralarında acıkınca süt ile birkaç galete yenir.


SİNİRSEL HAZIMSIZLIK
Sinir sisteminin düzenli, uyumlu çalışmasını kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, alkol kullanmak, fazla sigara içmek, haddinden fazla çay, kahve veya süt içmek, çabuk ve gereği gibi çiğnemeden yemek yemek şikayetlerin artmasına neden olur. Hastanın karnında ağırlık hissi vardır, midede gurultu, yanma veya ekşime görülebilir. Geğirir, gaz çıkarır. Yorgunluk, baş ağrısı, çarpıntı ve unutkanlıktan da şikayet edilir.

MİDE SARKMASI
Midede; haddinden fazla gaz, ağrı ve iştahsızlık ile kendini gösteren bir durumdur.
Sebebi; mide kaslarının zayıflaması sonucu, midenin bulunduğu yerden aşağı düşme olayıdır. Belirtileri; hasta, midesinin çeşitli yerlerindeki ağrılardan, iştahsızlıktan ve ağzına sık sık ekşi su gelmesinden şikayet eder.
Öncelikle, midedeki gaz ve asit fazlalığını tedavi edici ilaçlar kullanılmalıdır.


MİDE TEMBELLİĞİ
midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesine mide tembelliği bir başka ifadeyle mide zafiyeti denir. Nedeni, midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır.


MİDE ÜLSERİ
Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya mide ülseri denir. Sinir bozukluğu, midede asit fazlalığı, zamanında ve iyi tedavi edilmeyen gastrit, mide zafiyeti, karaciğer yetersizliği veya safra azlığı, kalp hastalıkları, sindirilmesi güç yiyeceklerin aşırı derecede kullanılması, haddinden fazla sigara, çay, kahve veya asit yapıcı meşrubat içmek, alkol kullanmak veya bazı ilaçların uzun süre kullanılması mide ülserini doğuran nedenler arasındadır. Hastalığın başlangıcında mide ekşimesi ve ağırlık hissi vardır. Hastanın ağzına, sık sık ekşi su gelir. Tat alma duygusu hafiflemiştir, dil paslıdır, hastanın rengi solmuştur. Karnın üst kısmına bastırılınca, acıma hissedilir. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra; en kısa zamanda tedaviye geçilmezse; yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli mide ağrıları baş gösterir. Baş dönmesi ve terleme de görülür. Bu devrede, kusma ile bir miktar kan da görülebilir. Bazı kimselerin büyük abdestleri katran gibi olur. Bu işaretler, ülserin ilerlemiş olduğunu gösterir. Mide ülseri, bilhassa ilk bahar ve son bahar aylarında, çok rahatsız edici bir hal alır. Ağrı ve kanamalar artar. Mide ülseri, başlangıcında teşhis edilip de tedaviye başlanılacak olursa, telaşlanmaya ve korkmaya gerek yoktur.
Bu durumda yapılacak ilk iş, üzüntüye kapılmamak, aksine bütün üzüntülerden sıyrılmaya gayret sarfetmektir. Sonra tedaviye yardımcı olmak amacıyla aşağıdaki hususlara kesinlikle uymak gerekir.
- Tedavi süresince istirahat edin
- Yemeklerinizi, her gün belirli saatlerde yiyin
- Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayın
- Sigara, çay, kahve ve alkolü bırakın
- Diş sağlığına önem verin
- Süt ve sütlü yiyecekler, yumurta, kızarmış ekmek, tereyağı, pelte ve haşlanmış balık, sebze püreleri ve patates yemeğini sofranızdan eksik etmeyin.

MİDE YANMASI
Göğüs kemiğinin arka tarafında hissedilen yanma ile kendini gösterir. Nedeni midede fazla miktarda asit bulunmasıdır.


MİDE HASTALIKLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
geğirmek Çoğunlukla sinirli kimselerde görülür. Bunlar yemeklerde haddinden fazla hava yutarlar. Ayrıca geğirme mide veya safra kesesi hastalıklarının bir belirtisi olabilir. Bu nedenle esas nedeni tespit etmek gerekir. gıda zehirlenmeleri Gıda zehirlenmeleri; çoğunlukla bayatlamış ve bozuk yiyecekler veya bayat balık yedikten sonra görülür.

Belirtileri : Hasta solumakta, yutkunmakta güçlük çeker. Kaslarında ağrı ve kramplar vardır. Baş dönmesi, halsizlik, mide ağrısı ve bulanık gördüğünden şikayet eder. Bazı hastalarda kabızlık, bazılarında da ishal görülür. Yapılacak ilk iş, hastayı kusturmaktır. Gerekiyorsa sunni solunum da yapılır. Vakit kaybetmeden hastaneye götürülür.

hava yutma Tıp dilinde aerofaji diye bilinen bu hastalık, genellikle asabi mizaçlı kimselerde görülür. Bunlar yemek sırasında farkına varmadan hava yutarlar. Hava yutma, mide ve bağırsak gazlarının oluşmasına yardımcı olur. hıçkırık Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çeşitlidir.

Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır. Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir. 3 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir.
 
Son düzenleme:
cascade Çevrimdışı

cascade

Üye
İslam-TR Üyesi
Gastrit için denemediğimiz yol kalmadı ama bir faydası da olmadı yazı güzel gerçekten teşekkürler
 
cascade Çevrimdışı

cascade

Üye
İslam-TR Üyesi
Olmuyor ki...Duramıyorsun seni üzenler çok olunca geçmiyor ağrısı hele bugün gene yemekten sonra iyi biraz Hamdolsun ama işte doğru söylüyorsun da uzak durulmuyor
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
mide ilaçları uzun sürelidir.

bitkisel gıda destekleri de uzun süre kullanımlıdır.

iyi bir doktor, iyi bir bitkisel, dedik dinleyen bir hasta da yanyana gelirse, birde, Mevla'm nasip ederse, mide hastalıklarına iyi bir önerim Mide Ağrısı
 
Son düzenleme:
F Çevrimdışı

fe eyne tezhebun

Üye
İslam-TR Üyesi
ben 4 yıl tedavi gördüm miğde için ama hiç bir kar etmedi en son miğde kanamasından sonra biraz azaldı ağrılarım yani birtat bir işe yaramıyor bence
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ben 4 yıl tedavi gördüm miğde için ama hiç bir kar etmedi en son miğde kanamasından sonra biraz azaldı ağrılarım yani birtat bir işe yaramıyor bence

hastalıklar sınav içindir. şifa aramak sevaptır. umudunu kesme haci.
 
Birtat Çevrimdışı

Birtat

İyi Bilinen Üye
Site Emektarı
ümit kesilir mi heç??
 
hülyaşen Çevrimdışı

hülyaşen

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
bende de var mide yanması ve sürekli bulantı oluyo ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama çok kötü bişey:((
 
U Çevrimdışı

ukht88

Yeni Üye
İslam-TR Üyesi
bende de var mide yanması ve sürekli bulantı oluyo ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama çok kötü bişey:((

Kardes senin dedigin bir bakteri tarafindan verilen mide rahatsizligina benziyor. Bakterinin adi, Helicobacter'dir.
Bendede vardi. Her sabah kahvaltidan yarim saat once yarim bardak ilik suya bir yemek kasigi bal karistir ic insh. en kisa zamanda gecer.
Gecmezse muhakkak bir hekime gorunmekte fayda var.
 
GuLYaRaSi Çevrimdışı

GuLYaRaSi

VuSLaTa HaSReT
Admin
Bakteri mideye bakildiktan ve örnek alindiktan sonra patolojide cikar, bakteri haric, birsürü hastalik var, uzun zamandir varsa, mutlaka mideye bakilmasi gerekir.. yemek borusu, mide ve 12 bagirsak rahatsizliklarin en önde gelen semptomlari zaten yanma ve bulanti..

Cok kolay ve heryerde bulunabilen bi cözüm de sunalim, ve özellikle Allah Rasulu sallallahu alaihi wesellemin önerdigi:

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki çörek otunda onun için bir deva bulunmasın." [Buhârî, Tıbb 7; Müslim, Selam 89, (2215); Tirmizî, Tıbb 5, (2042), 22, (2071)

yani "cörek otu", "habbetul barakah", "Schwarzkümmel", bunun yagi olsa daha iyi olur, sabah aksam birer kasik, mide rahatsizliklarine bire bir, ve uzun vadeli kullanilmasi gerekir, hele helede rahatsizligin uzun hikayesi varsa..
 
Üst Ana Sayfa Alt