Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Namaz Eğitimi

Sena Haydali Çevrimdışı

Sena Haydali

اللهم إني أسألك حسن الخاتمة.
Frm. Yöneticisi
Çocuklar için ilk namaz arkadaşı anne ve babadır. Onlar namaz kılarken çocuklarda yanlarına geçer, onları taklit ederler. Namaza alışmada aile büyüklerinin örneklik etmesi çok önemli.

Çocuklar bir şeyi öğrenirken büyüklerini model alırlar. Namaz kılarken çocuğunuzun yanınıza gelmesine müsaade edin. Sabırlı davranın, onu sizden uzaklaştırmayın. Yanınıza gelip aynı hareketleri yapmasını teşvik edin. Ancak bunu yapması için onu zorlamayın.

Neden namaz kıldığımızı fırsat buldukça anlayabileceği şekilde çocuğunuza anlatın.

Çocuğunuza islami davranışları öğretirken, "namaz kılarsan sana şunu alırım, bunu alırım" gibi vaatlerde bulunmayın. İleride namaz kılmayı pazarlık haline getirmesine izin vermeyin. Ama namaz kıldıktan sonra bazı jestler yapabilirsiniz.

Çocuğunuzu teşvik ederken güler yüzlü olun. Yüzünüzdeki gülümseme sizi ve söylediklerinizi tatlı hâle getirecektir. Aktarmak istediğiniz şeylerin kolayca anlaşılmasını sağlayacaktır.

Çocuklarınızı övün! "Benim kızıma bak ne güzel namaz kılıyor. Aslan oğlum Allah namazını kabul etsin." gibi onların gayretini arttırıcı cümleler kurun. Unutmayın! Bazen yerinde övme, bir çok maddi ödülden daha etkilidir. Çocuk yaptığının doğru olduğunu ancak sizin övmeniz ile anlayacaktır. Yaptığı şeyleri övmekten korkmayın. Bunda ölçülü davranırsanız hiçbir zararı olmaz.

Onun yanında sesli dualar edin. "Allah'ım bize böyle güzel namaz kılan çocuklar verdiğin için sana ne kadar şükür etsek azdır. Allah'ım çok güzel ibadet ediyorlar, ibadetlerini kabul et. Onları cennetine koy."

Hiçbir dua karşılıksız kalmaz. Dahası dua sesli bir eğitim aracı olabilir. Çocuk anne ve babasının kendini önemsediğini hissedecektir.

Çocuk aileye tutulmuş bir aynadır. Öncelikle anne ve baba kendi islami yaşam kalitesini arttırmalıdır. Daha sonra o güzel yaşam berrak aynada kendini gösterecektir.
 
Üst Ana Sayfa Alt