Neler yeni
İslami Forum, Dini Forum, islami site, islami sohbet, radyo, islami bilgiler

İslam-tr.org'a hoş geldiniz! Hemen üye olun ve kendi konularınızı, düşüncelerinizi paylaşarak bu platforma katılın. Oturum açtıktan sonra, İslam dini, tarih ve güncel konularla ilgili paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Namaz Kılanın Önünden Geçme

Ümmü Yasir Çevrimdışı

Ümmü Yasir

İşlerimizin hepsini düzelt Allah’ım...
İslam-TR Üyesi
Namaz Kılanın Önünden Geçme Ve Sütre Meselesi


SORU:

Selamun aleykum hocam, Sütre meselesi ile ilgili, namaz kılanın önünden geçmek (mescitte evde) bilgi verebilir misiniz? Allah razı olsun.

CEVAP:

بسم الله الرحمن الرحيم

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Kıymetli kardeşim, Sütrenin, namaz kılanı namaza motive etmek, etrafında olup bitenlerden namaz kılanın dikkatinin dağılmamasını sağlamak gibi hikmet ve faydaları vardır. Sütrenin Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)’in fiili ve sözlü sünnetinde olması başlı başına bir hikmet ve faydadır. Sütrenin caiz ve meşru olması noktasında her hangi bir ihtilaf yoktur. Fakat namaz kılanın kendisine bir sütre bulması sünnet mi yoksa vacip mi olduğu hususunda âlimler arasında ihtilaf vardır. Âlimlerin kahir ekseriyetine göre namazda sütreye doğru yönelmek sünnet, bazı âlimlere göre ise vaciptir.

Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur:

1-“Sizden biri namaz kıldığında sütreye doğru namaz kılsın ve ona yaklaşsın.” (Ebu Davud)

2-“Sütre olmadan namaz kılma” (Sahih’u İbn Hibban)

3-“Sizden biri namaz kılacağı zaman, kendine sütre edinsin ve sütreye yaklaşsın. Zira şeytan namaz kılanın önünden geçmektedir.”(Şerhu’s-Sünneh)

Namaz kılan ile sütre arasında bazı âlimlere göre üç zira (takiben 1,5 metre) mesafe olmalıdır. Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) Ka’be’ye girdiğinde kendisi ile duvar arasına üç zir’a lık bir mesafe koymuş ve daha sonra namaz kılmıştır.(Müsnedi Ahmed bin Hanbel ve Abd bin Hamid)

Bazı âlimler ise namaz kılan ile sütre arasını bir koyun geçecek kadar mesafe ile takdir etmişlerdir. İbn Kayyım(rahimehullah) şöyle der: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) duvara doğru namaza durduğunda kendisi ile duvar arasına bir koyun geçecek kadar mesafe takdir eder ve duvardan uzak durmazdı. Bilakis, sütreye yakın olmayı emrederdi.” Bazı âlimler ise İbn Kayyım (rahimehullah)’ın bahsettiği hükmün kaynağı olan Buhari hadisi ile Müsned’de geçen hadis arasını cem etmiş, namaz kılan ayakta durduğunda kendisi ile sütre arasında üç zir’a, secdeye gittiğinde ise bir koyun geçecek kadar mesafe olması gerektiği neticesine varmışlardır.

İmamın arkasında namaza duran cemaatin sütre edinmesine gerek yoktur. Çünkü Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)kendisine sütre edindiğinde cemaate sütre edinmelerini emretmemiştir.

Sütre birçok şeyden yapılabilir. Duvar, mızrak, değnek, direk, yüksekçe bir taş ve benzeri cisimler sütre olabilir. İnsanı namazdayken huşusunu bozan unsurlar karşısında namaza durmak kerih görülmüştür.

Namaz kılanın önünden bir kişinin geçme ihtimali olsa da olmasa da sütre edinmek gereklidir. Zira Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) yukarıda zikrettiğimiz hadislerde her hangi bir ayrım yapmamıştır.

Namaz kılanın önünde geçmek büyük günahtır. Zira Nebi(sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurur: “Namaz kılanın önünden geçen bir kimse, üzerine gelecek günahın ne denli büyük olduğunu bilseydi, onun kırk sene beklemesi namaz kılanın önünden geçmesinden daha hayırlı olurdu.” (Buhari)

Bir ihtiyaç anında imama tabi olan cemaatin önünden geçmekte bir mahzur yoktur. Çünkü Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) cemaate namaz kıldırırken İbn ‘Abbas ve Fadl(radiyallahu anh) bazı safların önünden geçmişlerdir.

Namaz kılanın önünden biri geçmek istediğinde ona engel olmak lazım gelir. Çünkü Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem)şöyle buyurmuştur: “Sizden biri kendisini insanlardan koruyan bir sütreye doğru namaz kıldığında, birisi önünden geçmek isterse ona engel olsun…” (Buhari)

Bir kişi ister evde ister mescitte olsun kendisine sütre edinmelidir. Mescitte ki sütre, duvar, direk, rahle oturanın sırtı veya namaz kılan bir kişinin arkası olabilir.

Daha önce bahsettiğimiz gibi, âlimlerin cumhuruna göre sütre sünnet, bazı âlimlere göre ise vaciptir. Bu âlimlerimizin görüşlerine dayanak olan delillerin tahliline girmeden şunu ifade etmekte fayda vardır. Şayet Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) bir meseleyi emrederek ifade ediyorsa ve o meseleyle alakalı bazı tehdit içerikli beyanları bulunuyorsa, Müslümana yakışan, ulemanın sünnet ve vacip yönündeki ihtilafına bakmadan Nebi (sallallahu aleyhi ve sellem) emrini yerine getirmede azim ve himmet sahibi olması gerekir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.


Kaynak: nakilkursusu.com
 
Üst Ana Sayfa Alt